Crvene tačkice po koži mogući uzroci

Crvene tačkice po telu

Crvene tačkice na koži mogu da vam se pojave iz brojnih različitih razloga. Neki od ovih uzroka mogu da budu veoma ozbiljni, dok drugi nisu razlog za brigu. Važno je, međutim, da znate kada bi trebalo da posetite lekara i zatražite medicinsku pomoć. U nastavku članka ćete saznati više o tome.

Šta su mogući uzroci crvenih tačkica po koži?

Crveni mladež ili angiom

Angiom (hemangiom) je prilično česta pojava i može da se javi na bilo kojoj površini tela. Poznati su i kao senilni angiomi i obično se javljaju kod osoba starijih od 30 godina. Crveni su zbog poprskalih krvnih sudova koji se nalaze u njima.

crvene tackice po telu

Premda tačan uzrok ovih izraslina na koži nije jasan, brojni eksperti smatraju da imaju veze sa genetikom. Neke osobe imaju veće šanse da ih dobiju od drugih. Češće se javljaju u trudnoći, a povezuju se i sa klimom i izlaganjem hemikalijama. Obično nema potrebe da brinete ako vam se pojave ove crvene tačkice po telu, sem ako ne primetite promene oblika, veličine ili boje. Ako često krvare, javite se lekaru.

Petehije

Ako primetite okrugle, sićušne, crvene tačkice na koži, to mogu da budu petehije. Ove izrasline nastaju kao posledica krvarenja pa je to i razlog što mogu da deluju smeđe, crveno ili ljubičasto.Ove tačkice po telu više liče na osip i javljaju se u grozdovima. Boja se ne menja ni kada ih pritisnete. Mogu da se pojave i na očnim kapcima ili na unutrašnjoj strani usta.

crvene tackice po kozi

Uzroci – Premda su petehije prilično česte, one mogu da budu pokazatelj različitih oboljenja. U najčešće uzroke spadaju alergijska reakcija, lokalna povreda, autoimuna bolest, trauma i virusna infekcija koja utiče na zgrušavanje krvi. Neki medicinski tretmani, poput hemoterapije i radijacije, kao i leukemija, idiopatska trombocitopenijska purpura i drugi maligniteti koštane srži, takođe mogu da izazovu ove crvene tačke po telu. Lekovi poput aspirina, heparina ili kortizona, takođe mogu da izazovu crvene tačkice po koži. Mnogi su češće kod novorođenčadi i postaju izraženije nakon jakog povraćanja.

Lečenje – Antibiotici se prepisuju u slučaju infekcije koja je odvela do formiranja petehija. Ako su petehije posledica povrede krvnih kapilara, stavite pakovanje leda ili hladnu oblogu preko povređene površine. Preporučljivo je da se pre stavljanja leda stavi papirni ubrus između kože i pakovanja sa ledom. Na taj način se sprečava oštećenje površine kože.

Pilarna keratoza (guščja koža)

Pilarna keratoza (Kertosis pilaris) takođe izaziva pojavu crvenih tačkica na koži. Ovaj genetski poremećaj zahvata dlačne folikule kože i često se manifestuje kao grube, male folikulocentrične keratotične papule. Često se opisuje i kao guščja koža, a najčešće se javljaju crvene tačkice na rukama i nogama (na spoljnjoj gornjoj strani butina)

crvene tackice na kozi

Stanje se obično popravlja tokom leta i pogoršava tokom zime kada je koža suva. Pilarna keratoza je samoograničavajuća i obično se ublažava sa godinama. Ne postoji lek za nju ali možete da koristite losione i kreme za ovlažavanje kože da biste poboljšali stanje.

Leukocitoklastični vaskulitis

Leukocitoklastični vaskulitis, ili hipersenzitivni vaskulitis, odnosi se na upalu malih krvnih sudova. Leukocitoklastični je termin koji se koristi za opis krhotina imunih ćelija ili neutrofila unutar zidova krvnih sudova. Oboljenje može da zahvati samo kožu ili da se proširi i na druge organe, uključujući centralni nervni sistem, gastrointestinalni trakt, srce, pluća i bubrege.

crvene tackice na nogama

Simptomi – Kada je zahvaćena koža, primetićete oštećene krvne sudove koji su propustljivi. Ovo za posledicu ima podliv koji izgleda kao male površine ljubičastocrvenih, uzdignutih lezija ili sitnih crvenih tačkica, koje se zovu i opipljiva purpura. Ove lezije se najčešće javljaju na nogama. One obično ne izazivaju simptome ali ponekad možete da osetite bol ili svrab. Ozbiljnije upale krvnih sudova za posledicu mogu da imaju velike ulcerozne čireve koji mogu da budu prilično bolni. One mogu da izazovu i druge probleme, uključujući povraćanje, bol u trbuhu, bol u mišićima, temperaturu, krv u mokraći, malaksalost, utrnulost i kašalj.

Lečenje – Lekar će uzeti u razmatranje vašu istoriju bolesti pre nego što utvrdi najbolji način lečenja leukocitoklastičnog vaskulitisa. Ako imate samo sitne crvene tačkice na koži, to je akutni stadijum. Lezije se povlače, u ovom slučaju, nakon isključivanja leka, infekcije ili  namirnice koja može da pravi problem. U ponavljajućim ili hroničnim slučajevima, lekar će u razmatranje uzeti i nekoliko drugih faktora da bi odredio način lečenja. Možda će biti potrebni pregledi, testovi i analize za utvrđivanje uzročne sistemske bolesti. Možda ćete dobiti kortikosteroide i imunosupresivne agense u slučaju da se bolest širi na unutrašnje organe. Lekovi poput dapsona ili kolohicina mogu da pomognu kod lečenja hroničnih slučajeva.

Saznajte više>>> Crvene fleke po koži koje ne svrbe mogući uzroci

Reumatska groznica

Ako na vreme ne potražite pomoć za infekciju grla streptokokom, posledica može da bude reumatska groznica. Obično pogađa decu od 5 – 15 godina. Starija deca i odrasle osobe takođe mogu da dobiju ovu groznicu. To nije ozbiljna bolest ali, ako se ne leči, može da izazove ozbiljne probleme, uključujući trajno oštećenje srca, moždani udar i smrt.

Kako je u pitanju komplikacija streptokokne infekcije grla, trebalo bi da uradite test na streptokoke ako vaše dete ima neke specifične simptome, kao što su grlobolja sa otečenim limfnim čvorovima i sitne crvene tačkice po koži. Deca mogu da imaju i problem sa gutanjem i gusti, krvavi iscedak iz nosa.

Kada lekar potvrdi da vaše dete ima reumatsku groznicu, može da odluči da primeni neki od ovih načina lečenja:

  • Antibiotici se prepisuju za lečenje infekcije i mogu da se daju dugoročno da bi se izbeglo ponovno javljanje.
  • Antiinflamatorni lekovi se prepisuju protiv bola. Najčešće se daju naproksen i aspirin. Neki lekari će možda koristiti i kortikosteroide da bi ublažili upalu.
  • Vaše dete će možda morati neko vreme da uzima i antikonvulzante ako nevoljni pokreti izazivaju ozbiljne probleme.

Osim toga, vaše dete mora dosta da se odmara dok bol i upala potpuno ne prođu. Neophodno je da obezbedite mirovanje u trajanju od bar nekoliko nedelja, ako groznica izaziva probleme sa srcem.