Čudotvorna biljka nim (PRAH, ULJE, ČAJ)

Nim (Neem) , ili indijski jorgovan, biljka je koju najčešće vezujemo za Indiju, mada raste i u Pakistanu i Mjanmaru. Danas se gaji svuda u svetu zbog činjenice da su svi delovi biljke lekoviti, da je prirodni insekticid, ali i da se može korititi u ishrani. Indijci nim najviše koriste za zaštitu rublja od insekata.

Prednost biljke  nim je to što je ona dostupna tokom čitave godine, a veoma je korisna i lekovita. Nim se može pohvaliti brojnim lekovitim svojstvima i to antibakterijskim, antiparazitskim, antigljivičnim i analgetskim svojstvima, kao i odličnim dejstvom u kozmetičkoj primeni.

NEEM PRAH

Biljka nim

Lekovito drvo nim kao lek se primenjuje hiljadama godina unazad u Aziji. Lekoviti su svi delovi biljke, ali se najčešće koriste seme, kora i listovi. Iz ove biljke izolovno je preko 140 aktivnih jedinjenja.

Nim je zimzeleno drvo čije je prirodno stanište Azija, naročito Indija, Pakistan, Bangladeš  i Mjanmar. Veoma je izdržljiva biljka, te ne čudi što se prilagodila uslovima i podnebljima širom sveta. Biljka može da preživi velike suše odbacujući svoje listove, ali i da se potpuno „probudi“ kada zemljište ponovo bude vlažno. Raste veoma brzo i ne zahteva preternu negu. Cvetovi su bele boje i veoma lepog mirisa, a listovi su veoma cenjeni zbog široko rasprostranjene uloge. Seme biljke je koštica gorko – slatkog ukusa koje može sadržati čak 50 % ulja.

Indijci nim još nazivaju i „prirodnom apotekom“, upravo zbog činjenice da različiti delovi biljke mogu lečiti različite bolesti. Drvo nim raste i do 50 metara, ima veliku krošnju i debelu koru iz koje curi sok koji se naziva nira. Plodovi biljke su ovalni i zelene boje, a kada sazre postaju žućkasti. Svaki plod sadrži samo jedno seme.

NEEM ULJE

Nim – upotreba praha, ulja, čaja

Široka je primena ove biljke, ali se najčešće koristi kao prah ili čaj od sušenog lišča ili u obliku ulja koje se dobija iz semena biljke. Prah i čaj od nima su dostupni tokom čitave godine, a ulje samo jednom godišnje.

Najčešće se koristi kao antibakterijsko sredstvo, da bi umirio iritacije i upale ili za negu kose i kože, u kozetici. Mogu se koristiti prerađeni delovi biljke, ali se listovi mogu žvakati i neprerađeni i veruje se da ima dejstvo kao prirodna pasta za zube.

Ulje, prah i čaj od nima dobri su za jačanje imuiteta, poboljšavaju vid, čiste krv i jetru, pomažu u detoksikaciji organizma, rešavaju urinarne tegobe, probleme sa probavom, smanjuje bolove u zglobovima, mišićima i kod paralize. Zbog svojstva da prečiste krv, koriste se i kao antimalarik.

Nim prah

Nim prah se dobija sušenjem listova i daljim sitnjenjem. Može biti i mešavina listova, kore, cveta, ploda. Kod nas se može naći i kao kapsula ili tablete. Nim prah ima izrazito antibakterijska i aniflamatorne osobine i može se kristiti u tretiranju stomatoloških problema.

Prah je odličan i u tremanu kože glave od peruti, smiruje upale i iritacije kože, ubrzava zarastanje rana, ali leči i želudačne probleme, blagotvorno deluje na zdravlje polnih organa, u lečenju dijabetesa, ali i tretiranju različitih oblika raka.

Primenjuje se još u tretiranju problematične kože koja je sklona aknama i mitiserima. Sadrži visok nivo vitamina C koji omogućava nimu da se bori i protiv pigmentacije i starenja i daje koži sjaj i elastičnost. Može se koristiti i za dubinsko čišćenje kože i za masnu kožu u regulisanju ulja.

Koristi se u lečenju psorijaze i svih vrsta fleka na koži, ali ima čudotvorno dejstvo i u nezi kose. Nimov prah podstiče rast kose, daje joj elastičnost i sjaj, sprečava opadanje kose i neguje kožu glave.

Jak čaj od nimovog praha može koristiti kao kapi za nos protiv upale sinusa, kupka od nimovog praha može pomoći protiv alergija i osipa, a atletsko stopalo i gljivična oboljenja mogu se tretirati potapanjem nogu u jak rastor nimovog praha.

Nim ulje

Ulje nima se može koristiti kao čisto, koncentrovano, ili se može mešati sa nekim drugim baznim uljem. Meša se sa kokosovim, bademovim ili malinovim uljem. Čuva se na tamnom i suvom mestu, a vrlo često se može stvrdnuti i na sobnoj temperaturi. Tada se treba rastopiti na toplom mestu ili toploj vodi do 35 stepeni, jer bi više temperature mogle umanjiti njegova lekovita svojstva.

Ulje nima je sjajno kao repelent, ali i protiv akni, u tretiranju opekotina, groznica, herpesa, ekcema, pa čak i kandide. Može se koristiti i kod upale uha, ali najveću primenu je pronašlo u kozmetici za negu kose, kože i noktiju. Može se pronaći u preparatima poput krema, losiona, ali se može koristiti i čisto ulje.

Nimovo ulje se može koristiti u tretiranju artritisa, za oporavak zglobova, smirivanje bolova i ublažavanju simptoma upale. Korisno je i kod psorijaze, peruti i akni, a veoma često se koristi i u aromaterapiji.

Ulje je odlično sredstvo i u borbi protiv vaši.

Može biti veoma dobro sredstvo za lečenje bolesti vaših ljubimaca, poput dermatitisa i gljivičnih infekcija. Pomaže i kod buva i suve kože, odnosno perutanja.

NEEM CAJ

 

Nim čaj

Čaj od nima se pravi od sušenog lišća biljke i pije se u kontinuitetu do mesec dana. Veoma je dobar u jačanju imuniteta i blagotvorno deluje na pročišćavanje krvi i jetre. Čaj se pije i kod urinarnih infekcija, problema sa bubrezima i crevnim infekcijama.

Čaj od nima može se kuvati od praha i to tako što se prstohvat praha prelije jednim litrom ključale vode i pije tri puta dnevno.  Ima gorak kus, pa se može ublažiti medom ili limunom.

Čaj može da deluje i na neprijatan zadah, te je potrebno mućkati ga u ustima i grgotati ujutru čime ćete zameniti tečnosti za ispiranje usta.

Neželjena dejstva

Kao i u modernoj medicini, i tradicionalna medicina može imati neželjena dejstva. Tako ni nim ne smete koristiti bez prethodnog savetovanja sa lekarom, a pogotovo se treba savetovati o količini. Za sada još nema potpuno tačnih istraživanja o neželjenim efektima, ali se smatra da je nim bezbedniji za spoljašnu, nego za unutrašnju upotrebu.

Nim nikako ne smete davati deci, jer izaziva mučnine i vrtoglavice, pa čak i nesvestice. Biljka je veoma jaka i agresivna i za starije, pa se ne preporučuje parovima koji planiraju potomstvo i trudnicama, jer može izazvati pobačaj.

Ne smeju ga koristiti ni osobe obolele od multiple skleroze, lupusa ili reumatoidnog artritisa, jer dodatno aktivira autoimuni sistem. Pošto snižava šećer  krvi, oboleli od dijabetesa ga mogu koristiti samo uz strogo praćenje nivoa šećera u krvi, kako se ne bi mnogo snizio. Osobe koje uzimaju litijum, takođe, ne smeju koristiti nim i litijum istovremeno, jer su oba jaki diuretici.

Smatra se da je kratkotrajna upotreba (najviše do 6 nedelja) bezbedna, dok dugotrajna unutrašnja upotreba može izazvati oštećenja bubrega i jetre.

Jovana Branković