cukljevi na nogama

Čukljevi na nogama pomagala za lečenje, ulošci, lovorov list, gavez, čuvarkuća

Čukljevi su obično najveća neprijatnost koju možete imati vezano za stopala. Žene, muškarci, stari, mladi… svako može imati čukljeve, bez obzira na pol i godine. Čukljevi na nogama izazivaju bolove i neprijatnost i zbog njih ne možete da radite većinu stvari koja zahteva aktiviranje stopala – ne možete da hodate, trčite, pa čak ni da stojite.

Šta su zapravo čukljevi i šta ih izaziva? Ovde ćemo dati odgovore na ta pitanja – od uzroka čukljeva do lečenja.

Šta su čukljevi ?

Verovatno je sve što znate o čukljevima to da se javljaju na nogama i da izazivaju jake bolove. Međutim, šta su tačno čukljevi? Kako da znate da je taj veliki čvor na palcu na nozi čukalj? Najprostije rečeno, čukljevi su koštana ispupčenja koja se javljaju nadomak nožnog palca, na zglobu. Ovaj čvor može izazvati bolove i neprijatnost, posebno kada nosite tesnu ili neudobnu obuću. Dakle, to je čvor od kosti koji jako boli. Šta izaziva čukljeve? Postoji više stvari koje mogu izazvati pojavu čukljeva.

cukljevi pomagala

Uzroci čukljeva

Sad kada bar otprilike znate šta su čukljevi, objasnićemo i šta dovodi do njihove pojave. Zar ne postoji uvek neki drugi uzrok bolesti? Ovde govorimo o dve stvari. Prva je problem sa prirodnom građom stopala. Ovaj problem je često nasledan. Čukalj na nozi može dovesti do toga da se težina ne raspoređuje ravnomerno na oba stopala. To čini zglobove nestabilnim i tako nastaju čukljevi. Drugi uzroci čukljeva su:

 • Nepravilan razvoj stopala u materici
 • Povrede stopala
 • Neke vrste artritisa, npr. reumatski artritis
 • Određena stanja i poremećaji poput poliomijelitisa, koji pogađaju i nerve i mišiće

Mada je uzroke čukljeva najčešće teško uočiti, simptomi vam mogu pomoći da odredite pravi uzrok.

Simptomi čukljeva

Da biste uspešno odredili da li imate čukljeve, morate znati kako da prepoznate simptome. Postoji nekoliko simptoma čukljeva, a najuočljiviji je veliki čvor na delu stopala ispod palca i to je, zapravo, čukalj. Ostali simptomi uključuju:

 • Bol i osetljivost
 • Osećaj peckanja u stopalu
 • Obamrlost
 • Crvenilo
 • Oticanje nožnog palca
 • Zadebljanje kože ispod palca
 • Bol prilikom pokreta prstiju
 • Žuljevi i kvrge

Mada se ne da osporiti informacija da čukljevi nastaju usled dgotrajnog nošenja neudobne, a primarno uske obuće i to one koja ima i visoke potpetice, svakako se smatra da je pojava čukljeva direktno vezana sa nagomilavanjem soli u organizmu.

Iz tog razloga se, vrlo često može čuti da su prirodni lekovi za čukljeve primarno usmereni upravo na smanjivanje količine soli.

Čukljevi na nogama pomagala

Čukljevi na stopalima se ne smatraju samo neprijatnim u estetskom smilu, jer je dobro poznato da oni imaju vrlo negativan uticaj i na stanje celokupnog organizma, a posebno ukoliko je njihova pojava praćena brojnim nelagodnostima.

Među najčešća pomagala koja se koriste za ispravljanje čukljeva se svrstavaju kako ulošći, tako i takozvani separator za čukljeve.

Čukljevi lecenje prirodnim putem

Uvek postoji mogućnost operativnog zahvata, ali se u brojnim slučajevima upravo prirodno lečenje smatra znatno efikasnijim.Počev od korišćenja biljaka lovor i gavez, preko primene propolisa, pa čak i narendanog sapuna, u opticaju je i još mnogo metoda, a koje dokazano imaju pozitivan efekat na lečenje čukljeva prirodnim putem.

Čukljevi i gavez

Ako vas zanima kako se rešiti čukljeva uz pomoć gaveza, naš odgovor je vrlo lako! U principu, možete koristiti za tu svrhu i specijalno spravljenu mast od gaveza, ali je svakako bolje da gavez mast za čukljeve pripremite sami ili da, jednostavno primenjujete samo koren ove biljke.

Kako se preporučuje primenjivati osušeni koren ove biljke, to bi njega trebalo da blago usitnite i prelijete sa malo kipuće vode. Od tako spravljenog gaveza se priprema oblog, a čije korišćenje može relativno brzo da donese vrlo pozitivne rezultate.

Čuvarkuca za čukljeve

Pored lovorovog lista i biljke gavez, najčešće se preporučuje i čuvarkuća za čukljeve, jer su svi koji su baš tu biljku i isprobali, sasvim zadovoljni efektom koji njena primena za lečenje tih deformiteta svakako ima.Dobro je poznato koliko pozitivno dejstvo ova biljka ima na lečenje različitih tegoba i oboljenja, pa ni u kom slučju ne može da začudi što se baš preporučuje čuvarkuća za čukljeve.

Kako izlečiti čukljeve čuvarkucom ?

S obzirom na to da je u pitanju biljka koja ima dokazano dobro desjtvo prilikom pojave različitih tegoba, te da ih sa velikim uspehom vrlo brzo orklanja, svakako ne izneđuje informacija da se ona koristi i kada je potrebno izlečiti čukljeve.

Dakle, odgovor na pitanje koje je postavljeno, a vezano je za to kako izlečiti čukljeve čuvarkućom je, ustvari prilično jednostavan. Dovoljno je da nekoliko puta u toku dana, uzmete list ove biljke, prerežete ga na pola, tako da osetite sok i da zatim njime premažete obolelo mesto. Kako je u pitanju biljka za koju ne postoje informacije da uopšte ima negativno dejstvo, to se obično preporučuje primenjivati opisani postupak, čak i nekoliko puta u toku jednog dana i tako sve dok se čukljevi sasvim ne budu povukli.

Lovorov list za čukljeve

Lovor za čukljeve se koristi i za unutrašnju, ali i za spoljašnju upotrebu. Jedna kura traje 2 meseca, a princip je takav da bi pacijent trebalo da pije čaj pripremljen od ove biljke i to ukupno 3 dana, te je nakon toga i vrlo važno da pravi pauzu u trajanju od 7 dana.

Lovorov list za čukljeve se primenjuje tako što se svakoga dana kada je to predviđeno, priprema čaj koji mora da bude svež, a pije se obavezno tokom celog dana i to isključivo u vrlo malim gutljajima.
Dakle, trebalo bi da jednu ravnu supenu kašiku prelijete sa 300 mililitara proključale vode, a zatim zajedno kuvate još oko 5 minuta, stim što je naglašeno da bi to trebalo uraditi u sudu od emajla. Kada to učinite, poklopite pripremljeni čaj i ostavite koji minut da odstoji, a potrebno je da ga posle procedite, pa da ga proceđenog ostavite da odstoji sve do jutra.

Nehirurške metode lečenja čukljeva

Pošto su čukljevi bolni i dosta utiču na sposobnost kretanja, jako je važno da ih izlečite što je pre moguće. Da vidimo koje su nehirurške opcije lečenja čukljeva.

Udobna obuća

Prirodno olakšanje za čukljeve jeste da im date dovoljno prostora. Šira obuća će vam biti mnogo udobnije i čukalj će se lakše zalečiti. Izbegavajte visoke štikle, jer na taj način stvarate znatno veći pritisak na prednji deo stopala.

Istezanje i masaža

Možete poboljšati cirkulaciju oko čuklja tako što ćete istezati i masirati stopalo. To će vam pomoći i da opustite mišiće u stopalu, koji se grče zbog načina na koji hodate kada imate čukljeve. Najbolje je da masirate stopala maslinovim uljem.

Ulošci

Ako stavite kvalitetan uložak za obuću, to će dosta ublažiti bolove u čukljevima.

Lekovi

Lekovi protiv upala mogu dosta smanjiti otok i bolove u i oko čukljeva i pomoći vam da povratite pokretljivost u palcu.

Ortotička sredstva

Ortotička sredstva su ortopedska pomagala koja vam pomažu u pravilnom držanju. Prave se za svakog pacijenta posebno. Ortotička sredstva će verovatno pomoći i u otklanjanju uzroka, i ako na vreme počnete da ih koristite, možda ćete i potpuno sprečiti pojavu čukljeva.

Hladne obloge

Korišćenje hladnih obloga vam može pomoći u ublažavanju otoka i bolova koji se javljaju zbog čukljeva. Metod je sličan kao i kod drugih povreda – držite hladnu oblogu na bolnom mestu nekoliko minuta i radite to nekoliko puta dnevno.

Ako vam ništa od ovoga ne pomogne, jedina mogućnost je operacija.

Kada je neophodna operacija čukljeva?

Ako nehirurške metode ne pomognu, onda će vam lekar verovatno preporučiti operaciju. Ovo je obično poslednja opcija koja se razmatra, jer je operacija delikatna zbog mnogo kostiju i tetiva u stopalima. Operacijom se ponovo povezuju ligamenti, kosti, tetive i nervi kako bi se rešio problem koji je izazvao čukljeve. Operacija se preporučuje samo u najtežim slučajevima.

Zaključak

Ako ste ikada imali čukljeve na nogama, sigurno znate koliko su neprijatni. U najblažem slučaju, reč je samo o neprijatnom osećaju i poteškoći da se nose neke vrste obuće. U najtežim slučajevima, teško vam je da hodate, trčite ili stojite. Ako imate neki od nabrojanih simptoma, pokušajte sa nehirurškim tretmanima. Uz nekoliko promena u životnim navikama možete izbeći operaciju, ali je najbolje da pitate lekara za mišljenje i da se potrudite da ne pogoršavate situaciju.