bozur

Cveće božur uzgoj, sadnja, razmnožavanje, simbolika

Božur cveće uzgoj       

Božur je sjajno cveće koje ne zahteva preterano održavanje, a predstavljaju naročito dobar izbor za uzgajivače cveća koji ne vole da presađuju baštu svakog proleća. Božur cveće je sposobno da cveta svake godine već decenijama, bez pauze, ili čak i više od jednog veka.

Gajenje božura je veoma popularno kod uzgajivača cveća, a evo kako to možete i vi da uradite.

Nega i održavanje božura:

Zalivanje

Zalivajte božur štedljivo. Božuri su biljke koje su tolerantne na sušu, a treba im samo oko 2,5 cm vode tokom leta. Povećati zalivanje samo ako su božuri suvi i usahnu.

bozur uzgoj

Prihrana

Prihranjujte božur štedljivo. Korišćenje đubriva je opciono, možete koristiti đubrivo siromašno azotom, kao što je miks 5-10-10, ili organski kompost, ne više od jednom na svakih nekoliko godina. Primenite ovo u krugu oko božura, ali ne direktno na bazu biljke.

Mravi se obično mogu naći na ovoj biljci, kako jedu nektar iz cveća, ali to retko prouzrokuje štetu. Božuri su otporni na većinu štetočina, ali ako vidite druge insekte ili gljivice na biljci, potražite savet od iskusnih baštovana šta da uradite u tom slučaju.

Uklonite uvele cvetove. Ako ih ostaviti na biljci, seme će se razviti, što će uzeti značajne hranljive materije iz biljke. Neposredno uklanjanje ovakvih cvetova će omogućiti snažniji rast biljke.

U slučaju drvenastog božura, uklonite lišće u jesen, kako počne hladno vreme i mrazevi. Ostavite golu, drvenu stabljiku na mestu, jer će se novo cveće razviti naredne godine.

Božur je dugotrajna višegodišnja biljka, tako da će njen koren preživeti dugi niz godina, ali će biljka rasti, cvetati i umirati svakog proleća. Kada zelena stabljika zeljastog božura postane braon i mrtva na kraju proleća, smanjite biljku do nivoa zemljišta. Možete da sačekate do prvog jakog mraza da to obavite.

bozur cvet

Sadnja božura

Božur treba da posadite u dobro dreniranom zemljištu koje je bogato hranljivim materijama, na odgovarajućoj dubini, i u tom slučaju ćete moći da uživate u ovom prelepom cveću, uz minimalnu negu, tokom mnogo godina.

Božuri će napredovati najbolje kada se posade u jesen, pre prvog jakog mraza. Božuri takođe mogu biti posađeni u proleće, ali ove biljke imaju tendenciju da rastu sporije, a ne mogu da cvetaju za godinu ili dve.

Izaberite lokaciju koja prima svakog dana šest do osam sati sunčeve svetlosti. Ako ona nije dostupna, božuri i dalje mogu da rastu u područjima sa manje sunčeve svetlosti, ali njihov rast i cvetanje će se smanjiti.

Prilikom sadnje, ostavite prostor između biljaka oko 0,9 metara.

Izbegavajte mesta sa sadnju gde su ranije bili zasađeni božuri. Božuri mogu razviti probleme ako su zasađeni u oblastima gde su se ranije gajili drugi božuri. Moguće da je to zbog smanjenih hranljivih sastojaka u zemljištu.

Zaštitite biljke od jakih vetrova. Ovo je uglavnom bitno za drvenasti božur, koji raste u obliku malog žbuna.

Božuri dolaze u 2 varijante: zeljasti i drvenasti božur. Zeljasti božuri rastu kada se vrh pupoljka zasadi na dubini od 5 cm.

Drvenasti božuri rastu najbolje kada se kalem zasadi na dubini od 10-15 cm.

Dodajte dobro drenirano i hranljivim materijama bogato zemljište na dno rupe koju ste iskopali za sadnju božura.

Da bi se ubrzao rast božura, možete dodati ¼ šolje (60 ml) izbalansiranog (10-10-10) đubriva na dno rupe. Neki baštovani takođe umešaju u to i ½ šolje (120 ml) koštanog brašna ili superfosfat za dodatne hranljive materije.

Ako testiranje pH vrednosti pokazuje da je vaše zemljište za sadnju božura kiselo (pH ispod 6.0), onda treba dodati kreč da se uspostavi ravnoteža.

Ostatak rupe popunite sa zemljištem koje je bogato hranljivim materijama i dobro drenirano, a nakon sađenja biljke, dobro zalijte zemljište. Koristite malč za zaštitu biljke od jakih mrazeva.

bozur sadnja

Razmnožavanje božura

Razmnožavanje božura se obavlja deobom bokora, reznicama od stabla ili kalemljenjem.

Kada je deoba bokora u pitanju, to se obavlja u jesen. Potrebno je s puno pažnje ukloniti zemlju, isprati bokor i potom izvršiti deobu odgovarajućim oštrim nožem, gledajući da svaki deo ima minimalno tri vegetaciona vrha – ako ima samo jedan, biljka će cvetati tek za 2-3 godine. Ovim načinom razmnožavanja dobijamo biljku iste sorte.

Kada su reznice u pitanju, one se prave po precvetavanju biljke.

Kalemljenje božura se obavlja u mesecu avgustu, kod drvenastih vrsta.

Božur se može razmnožiti i iz semena, takođe. U tom slučaju će novonastala biljka biti različite sorte u odnosu na roditeljsku, stoga se ova metoda koristi za dobijanje novih sorti, a biljke će u tom slučaju cvetati tek posle 5. godine od setve.

bozur razmnozavanje

Vrsta drvenasti božur

Kao što smo rekli, pored zeljastog božura, postoji i vrsta drvenasti božur (latinski naziv: Peonia suffruticosa, Paeonia lutea).  Ovaj uspravan, slabo razgranat, drveni žbun dostiže visinu od 1.2 do 3 metra. Biljka se lako uzgaja, ali sporo raste. Ima tamno-zelene listove koji su plavo-zeleni na naličju, a veliki svileni cvetovi se pojavljuju krajem proleća i početkom leta. Biljka održava strukturu elegantnog grananja i tokom zime.

Cveće dolazi u velikom broju oblika, boja i mirisa.

Drvenasti božur najbolje cveta u hladu, sa tri do četiri sata sunčeve svetlosti.

Božur simbolika

Zbog svoje crvene boje, koja je inače boja života i bogatstva, božur simboliše lepotu, bogatstvo i čast. Samo ime ove biljke potiče od kineske reči ”sho yu” – najlepši, i upućuje na to da je simbolika božura upućena na nešto što je lepo. U Kini je božur simbol bogatstva i lepote.

bozur simbolika

Buketi od božura su čest izbor za venčanja jer simbolišu dobru sreću kod ulaska u brak.

Čuveni su kosovski božuri, a legenda kaže da božur nigde nije tako intenzivno crven kao onaj na Kosovu. Po srpskom predanju, nakon čuvene Kosovske bitke 1389. godine, počeli su da niču crveni kosovski božuri, koji su dobili tu vatreno-crvenu boju od krvlju natopljene zemlje kosovskih junaka.

Božur se smatra biljkom koja štiti duh i telo. Uopšteno govoreći, božuri simbolišu pozitivne stvari.