Cveće ciklama (pitoma i divlja) gajenje, održavanje, razmnožavanje

Cveće ciklama  

Ciklama (Cyclamen) je rod od oko 23 vrste višegodišnjih biljaka, koje pripadaju porodici jagorčevina (Primulaceae). Ova biljka prelepog cveta ciklama boje vodi poreklo iz mediteranskih krajeva, a baš zbog svog cveta se smatra ukrasnom biljkom i gaji se u bašti, ali i kao saksijsko cveće.

Cveće ciklama je višegodišnja biljka koja se odlikuje ciklama-ljubičastim cvetovima. Ova biljka ima dugu stabljiku, dok su listovi zeleni, kožasti i srcoliki, a na naličju su crvenkasti ili plavi.

Za ciklama cveće je specifično da se pred kraj cvetanja spušta do zemlje kako bi cvetna ljuska sazrevala u zemljištu.

Ciklama cveće cveta od maja do oktobra.

ciklama uzgoj

Divlja ciklama

Divlja ciklama (Cyclamen europaeum) ili mali klobučac, koja pripada porodici Primulaceae, jeste višegodišnja zeljasta biljka. Njeni listovi su oblika srca ili bubrega i na gornjoj strani imaju bele ili srebrnaste šare.  Može izrasti od 5-15 cm visoko. Cvetovi su ciklama boje, rastu od juna do septembra. Divlja ciklama je poznata još i kao šumska ciklama, jer raste kao samonikla biljka u šumi, naročito u bukovoj šumi (nadm. visina 250-1300 m).

ciklama divlja

Ciklama uzgoj      

Uzgoj ciklama u vrtu je nešto najlepše što možete pružiti eksterijeru svog doma. Prelepi cvetovi ciklama boje će ulepšati svaki prostor uz malo nege. Za uzgoj ciklama je najbolje da izaberete patuljaste vrste koje su visoke do 15 cm ili do 30 cm.

Kao i mnoge druge biljke koje su nativne u istočnoj mediteranskoj klimi, ciklama prirodno cveta u jesen, zimu i proleće kada vreme postaje hladno i vlažno. Tokom toplih i suvih leta, ciklama postaje uspavana; njeno lišće žuti i umire i biljka ne pokazuje znake rasta. Ona skladišti energiju za sledeću sezonu cvetanja u svojim okruglim lukovicama.

Gajenje ciklama u bašti može biti lako ako im se ispune svi uslovi. Vrste koje su otporne na mraz mogu da prežive neke veoma hladne zimske temperature i pružiti šarenilo kada nema mnogo biljaka u vašoj bašti. Kada je uzgoj ciklama u vrtu u pitanju, imitiranje prirodnih uslova gajenja ovih vrsta može povećati uspeh u njenom rastu.

ciklame gajenje

Ciklama gajenje u saksiji          

Ciklama kao sobno cveće zahteva posebnu negu. U proleće, neka se zemlja isuši i držite saksiju sa ciklamom na hladnom i suvom mestu za leto. Biljka će izgledati mrtvo, ali sve dok su lukovice i dalje teške i debele, biljka samo odmara. Početi sa zalivanjem u ranu jesen i stavite ciklamu na hladnom, svetlom prozoru za još jednu sezonu cvetanja.

Ciklama održavanje              

Ključ za uspešno održavanje ciklame je da iskopirate njeno prirodno okruženje u najvećoj mogućoj meri. Ona voli hladne temperature koje padaju do 4 C noću i dižu se do 15 C tokom dana. Postavite ih blizu osvetljenog prozora na jugoistočnoj, istočnoj ili zapadnoj strani – za maksimalnu sunčevu svetlost.

Temperature koje su previsoke će dovesti do toga da biljka počne da žuti, a cvetovi će brzo nestati.

Prihranjujte biljku na svakih jedan do dva meseca sa đubrivom rastvorljivim u vodi, na pola snage. Kada se ciklama previše đubri, to može uticati na njenu sposobnost da ponovo cveta.

koren ciklame

Cveće ciklama – nega posle cvetanja

Nakon što ciklama cveta, ona će ući u uspavano stanje. Ući u uspavano stanje veoma liči na to da biljka umire, jer će listovi požuteti i otpasti. Međutim, biljka nije mrtva, samo spava. Uz pravilnu negu ciklame, možete pomoći da ova biljka uspešno prođe kroz mirovanje i da ponovo cveta za nekoliko meseci. Napominjemo da će ciklama zasađena na otvorenom proći kroz ovaj proces prirodno i ne treba obratiti dodatnu pažnju. Kada vodite računa o ciklami posle cvetanja, dozvolite da lišće umre i prestanite sa zalivanjem biljke kada vidite znake da su listovi uveli. Stavite biljku na hladnom, nešto tamnom mestu. Možete ukloniti mrtvo lišće, ako želite. Neka odstoji dva meseca.

Zalivanje ciklama

Ciklame su pomalo izbirljive kada je zalivanje u pitanju. Najbolje je da se zemlja malo osuši između zalivanja, ali ne do tačke uvenuća biljke. Kada osetite pod prstima da je zemlja suva odmah ispod površine, zalijte je temeljno dok voda ne prođe kroz dno tacne. Izlijte vodu iz tacne, tako da zemlja ne ostane vlažna.

Kada zalivate biljku, zalivajte je ispod lišća, tako da voda ne dodiruje stabljike ili lišće. Voda na stabljikama i lišću može dovesti do toga da oni trule.

gajenje ciklama u saksiji

Razmnožavanje ciklama

Glavni način razmnožavanja ciklame je iz semena. Biljke od kojih uzimate seme ne bi trebalo da imaju više od 15 cvetova. Setvu treba da sprovedete u mesecu avgustu ili septembru, u odgovarajuće sandučiće. Rastojanje treba da bude na 3 cm. Pokrijte  slojem zemlje 0.5 cm, a temperatura neka bude oko 20 C. Kada seme nikne, sandučiće stavite na osvetljenu poziciju na temperaturi od oko 15 C. Mlade biljčice ciklame treba orošavati 2-3 puta dnevno. Prvo pikiranje je za oko 4 meseca u rastojanju od 5 cm, a drugo kada prođe još šest nedelja, sa razmakom od 7 cm.

Sadnju ciklame sprovedite u martu ili aprilu. Sledeće presađivanje treba da bude u avgustu, a treće u septembru.

Pročitajte i druge zanimljive članke o gajenju ovog cveća>>> Najlepše cveće

Koren divlje ciklame kao lek

Divlja ciklama je lek i otrov i nemojte se upuštati u korišćenje ove biljke na svoju ruku, već uvek pitajte iskusnog travara kako da je koristite u lekovite svrhe. Nakon baratanja sa njom obavezno operite ruke!

Koren divlje ciklame kao lek se upotrebljava u vidu suvog praška za čišćenje creva, lečenje jakih glavobolja, kod rana i čireva, polipa u nosu i problematičnih menstruacija. Ukoliko patite od reume ili nekog otoka na telu, divlja ciklama će vam pomoći.

Postoje informacije u literaturi da koren divlje ciklame kao lek može da deluje i protiv kancera.