Cveće frezija – sadnja, uzgoj, nega

Raznolike boje i primamljiv miris cvetova, freziju čine neodoljivom. Sa oko 8 do 10 cvetova u obliku trubice, uspravljenih na stabljici bez lišća, frezija je predivna reznica koja dugo traje u vazni. Lukovice frezije je lako pobuditi na stvaranje izdanaka u zatvorenom prostoru – dovoljno je da saksiju držite na osunčanom prozoru.

Naučite kako da uzgajate i negujete frezije u vrtu pa ćete uživati u ovim lepoticama iz godine u godinu.

Sadnja lukovice frezije u vrtu

Da bi frezije uspevale u vrtu, važno je da znate kako i kada da ih posadite. Počnite tako što ćete izabrati mesto izloženo direktnoj sunčevoj svetlosti ili blagoj jutarnjoj senci i tlo koje mora da ima dobru drenažu.

Pripremite leju tako što ćete prekopati i rastresti zemlju do dubine od najmanje 20cm. Posadite lukovice frezije na dubinu od najmanje 5cm i sa razmakom od 5 – 10cm između svake.

frezija cvece

Frezije najlepše izgledaju kada su posađene u grupama ili kolonijama, što sa redovima nije slučaj. Kolonije frezija iste boje izgledaju fantastično.Cveće frezija počinje da cveta 10 – 12 nedelja nakon sadnje lukovice. Sezonu cvetanja možete da produžite tako što ćete lukovice saditi u intervalima od nedelju dana.

Kada se sade lukovice frezije

U područjima sa umerenom klimom lukovice frezije možete da posadite u jesen. U hladnijim područjima, međutim, sadnja se obavlja u proleće. U našem klimatskom području lukovica može da preživi zimu u bašti ali je preporučljivije da se lukovice izvade nakon završetka cvetanja ili dobro zaštite da ne bi došlo do smrzavanja.

frezija uzgoj

Kalendar sadnje izgleda približno ovako:

  • Sadnja u septembru ili oktobru za cvetanje u februaru.
  • Sadnja u novembru ili decembru za cvetanje u martu ili apriliu.
  • Sadnja u aprilu za cvetanje u avgustu.
  • Sadnja u junu za cvetanje u decembru.

Lukovice se obično vade na kraju sezone cvetanja i čuvaju na suvom i prohladnom mestu do narednog proleća. Međutim, kako su lukovice relativno jeftine (10 lukovica košta oko 150 – 250din, u zavisnosti od sorte), jednostavnije je da naručite nove za narednu sezonu.

Druga mogućnost je da lukovice sadite u saksijama pa da ih preko zime čuvate u zatvorenom prostoru.

frezija gajenje

Uzgoj frezije u saksiji

Frezija rado cveta i u saksiji u zatvorenom prostoru. Lukovice posadite u saksiju na razmaku od 5cm u običnoj mešavini saksijske zemlje. Zemlju održavajte vlažnom ali ne i prezasićenom vodom,  a saksiju držite na osunčanom, po mogućnosti južnom, prozoru. Cvetove možete da očekujete za oko 10 – 12 nedelja.

Kada frezija precveta, a lišće počne da se suši, ostavite saksiju da se potpuno osuši i čuvajte je na prohladnom mestu dok ne budete spremni da ponovo izazovete cvetanje.

Nega frezija

Čim izbiju listovi, često zalivajte biljku koja raste da bu zemlja bila vlažna. Frezijama je potrebno dosta vlage tokom čitavog perioda rasta ali kada biljka precveta, morate ostaviti zemlju da se isuši.

Prihranjujte biljke u proleće prihranom za lukovice, prema uputstvu proizvođača.

Precvetale cvetove možete da kidate da bi vam vrt bio uredan, međutim, lišće morate pustiti da prirodno uvene.

Frezije su, takođe, predivne i kao rezano cveće. Isecite stabljiku u rano jutro pre nego što visoka temperatura isuši cvetove. Dok ih držite u vodi, odsecite stabljiku još jednom pod blagim uglom, oko 2,5cm iznad prvog reza. Odmah ih stavite u vaznu sa vodom. U vodu možete da dodate i prezervativ za cveće ukoliko želite, međutim, ako vodu menjate svakodnevno to nije potrebno.