gajenje lala

Cveće lale u bašti i saksiji – sadnja, uzgoj, razmnožavanje

Lale cveće

Lale su jarko obojeno, uspravno cveće koje cveta od ranog proleća do ranog leta. Pripadaju porodici ljiljana (Liliaceae). Nativne u podnožju Himalaja i istočne Turske, lale cveće najbolje rastu u područjima sa hladnim zimama i suvim, toplim letima. Njihovo šareno, uspravno cveće može biti  samostalno ili duplo, i variraju u obliku od jednostavnih šolja, činija i pehara, do složenijih oblika.

Lale su prirodno višegodišnje biljke, što znači da se vraćaju iz godine u godinu. Međutim, u područjima gde klimatski i zemljišni uslovi sprečavaju lukovice lala od ponovnog cvetanja, lala cveće se gaji kao godišnja biljka.

Uzgoj lala             

Sadnja lala u saksije može biti dopra opcija za one koji možda nemaju uslova da uzgajaju ovo prelepo cveće u vrtu. Kada su lale u saksiji u pitanju, one neće dobro rasti kada su natopljene lukovice, tako da saksija mora imati rupe u dnu za odvod viška vode. Popunite dno posude (2.5-5 cm) sa kamenčićima ili šljunkom. Na taj način ćete pomoći da se voda zadrži dalje od lukovica.Treba da popunite saksiju otprilike na pola sa zemljom, a zemlja treba da se stavi ‘’labavo’’. Koristite supstratnu zemlju umesto one iz vašeg vrta. Dodajte tanak sloj peska preko zemljišta. Sada sledi sadnja lala u saksije, tj. sadnja lukovica lala. Čuvajte svoje lukovice na hladnom mestu oko 3 meseca. Kada prođe uspavani period, stavite saksije sa lukovicama lala na toplo, sunčano mesto.

lale cvece

Kada je uzgoj lala u pitanju, one najbolje uspevaju na punom suncu, pa neka vaši tulipani u saksiji budu u blizini prozora ili na sunčanom mestu na balkonu ili terasi.

Zemljište treba da bude vlažno, ali nikad natopljeno. Potpuno zasićena zemlja može da izazove da lukovice istrule.

Kada su lale cvetale, odbacite latice i uklonite cvetne glavice. Takođe, uklonite lišće čim počne da odumire. Ovo omogućava da lukovice prikupljaju i čuvaju energiju za cvetanje naredne godine.

Lale u bašti gajenje      

Lale u bašti su sigurno raj za oči. Gajenje lala u bašti nije toliko komplikovano ukoliko se pridržavate osnovnih koraka. Najpre treba kupiti lukovice lala. Ako ih izaberete sami, tražite lukovice koje su čvrste na dodir i nemaju nedostatke kao što su buđ, modrice i posekotine. Lukovice bi trebalo da budu svetlo braon boje i prekrivene papirastim slojem, poput crnog luka.

uzgoj lala u basti

U pogledu količine, svaka lukovica će proizvoditi između 1-4 stabljika i cvetova, tako da treba da planirate sadnju u skladu sa tim.

Izaberite lukovice na osnovu naziva sorte.

Planirajte da posadite lukovice lala u roku od nedelju dana od kupovine, jer one nisu predviđene da ostanu dugo iznad zemlje.

Odlučite kada ćete posaditi lukovice lala. Sadnja lukovica lala u bašti treba da se obavi u kasnu jesen, pre prvog zimskog mraza. Lukovice će tada da stoje latentno tokom zimskih meseci, pre nego što rastu i cvetaju u proleće. Precizno vreme sadnje zavisi od vaše lokalne klime.

Ohladite lukovice pre nego što ih posadite ako živite u području gde zimske temperature retko padaju ispod nule. Stavite lukovice u zatvorenu papirnu kesu i stavite kesu u frižider na 6 do 8 nedelja.

Posadite lukovice bez hlađenja ako klima ima hladne zime sa niskim temperaturama.

sadnja lala u vrtu

Izaberite oblast koja prima pravu količinu sunca shodno sorti lala koju uzgajate. Lukovice treba da budu zasađene sa razmakom između 10-15 cm, pa izaberite odgovarajuću veličinu parcele.

Većina lala će najbolje uspevati na punom suncu, ili ako svaki dan primaju najmanje 6 sati sunca. Neke sorte će rasti u delimičnom ili potpunom hladu.

Sadnja lukovica lala u bašti treba da se obavi na dubini od 15 do 20 cm, mereno od baze lukovice. Ne zaboravite – što je veća lukovica, dublja treba biti rupa.

Međutim, ako živite u području sa blagim zimama, posadite lukovice do dubine od 20 cm.

Postavite lukovicu u rupu i popunite rupu sa zemljom.

sadnja lala u saksiju

Oblast gde ste posadili lale treba zaliti temeljno. Iako lukovice lale obično ne vole višak vlage, ovo početno zalivanje je potrebno da se pokrene rast.

U područjima sa blagim zimama, postavite malč čim ste završili sadnju. Ako živite u području sa hladnim zimama, sačekajte 3 do 4 nedelje nakon sadnje pre malčiranja.

Lale u bašti – gajenje dalje treba sprovesti prema zahtevima ove biljke u pogledu zalivanja i prihranjivanja.

Nega i održavanje lala

Pratite ispravan raspored zalivanja. Kada lale počnu da rastu, možete početi sa zalivanjem da sprečite isušivanje zemlje. Međutim, ne natapajte zemlju, jer to može oštetiti lukovice.

Nastaviti zalivanje biljaka, čak i nakon što završe cvetanje. Lale i dalje rastu narednu godinu. Dozvolite da lišće i zeleni delovi biljke ostanu na biljci dok ne uvenu sami od sebe.

Prekinite sa zalivanjem lukovica nakon što se izgube svi listovi ​​i neka se zemlja osuši. Lale zahtevaju suvo vreme tokom letnjih meseci.

Ako nameravate da uzgajate lale kao višegodišnje, trebalo bi da budu prihranjene nakon sadnje u jesen (i svake jeseni posle toga) sa đubrivom koje je siromašno azotom.

Ako zaboravite da prihranite biljku na jesen, možete učiniti to krajem zime/rano proleće, kada se pojave prvi zeleni izdanci. Koristite visoko-azotno, brzo-oslobađajuće đubrivo za najbolje rezultate.

lale u saksiji uzgoj

Razmnožavanje lala

Lale se razmnožavaju bočnim lukovicama koje ćete sigurno primetiti onda kada ih izvadite. Razdvajanjem lukovica ćete dobiti dve ili više biljaka za sledeću sezonu.

Razmnožavanje lala se može obaviti i semenom, mada se u ovo ne treba samostalno upuštati, već prepustiti to profesionalnim uzgajivačima cveća.