trnjine

Cvet i plod trnjine kao lek – recepti za sok, sirup, liker, pekmez…

Trnjina je žbunovita višegodišnja biljka iz porodice ruža. Od nje se mogu praviti ukusni džemovi, kompoti, sokovi, likeri, a cvet trnjine i plod mogu se koristiti kao lek za mnoge bolesti.

Plodovi trnjine ostaju na granama žbuna čitavu zimu, a nakon zime omekšaju. Interesantnog su kiselog ukusa, stežu usta, ali su veoma osvežavajuće. Ako se beru s jeseni, plodovi su ukusniji i manje opori. Ponegde se koristi čak i koren biljke.

Biljka trnjina

Trnjine rastu na razgranatom žbunu visine od 1 do 3 m, a ređe narastu do 5 m. Grane su smeđe do crvenkaste boje, prekrivene trnovima. Cvetovi su beli, latice jajastog oblika, a plod je okrugao plave ili ljubičaste boje. Biljka cvet od u period između aprila i maja, a plod je zreo za berbu od septembra.

Trnjine rastu po obodu šuma, na obalama reka, po živicama, duž kanala i svim svetlim i sunčnim mestima. Ima ih širom Evrope, osim na krajnjem severu, a odlično uspevaju i kod nas.

trnjine kao lek

Trnjina kao lek

U lekovite svrhe koriste se cvet i plod trnjine. Cvet se bere na proleće, bez grančica i peteljki, pa se zatim suši u takom sloju u hladu na promaji i čuva u papirnim vrećama. Cvet je bogat vitaminom P i vitaminom B17.

Sušeni cvet biljke trnjine možete upotrebljavati za lečenje zatvora, kao blagi dijuretik  i pomaže kod upala I groznice. Čaj od cvetova trnjine se koristi i za podsticanje apetita, za lečenje grčeva u želucu i jačanje želuca. Čaj pospešuje izbacivanje mokraće i pomaže izbacivanje i razlaganje kamena u bubregu. Takođe, može pomoći i oko raznih vrsta osipa na koži.

sok od trnjina recept

Plod se sakuplja u jesen, a suši se u tankom sloju u sušnicama ili na suncu. Čuva se u jutanim vrećama, a manje količine za upotrebu se mogu čuvati i u staklenim teglicama. Lekovitost trnjina ogleda se u bogatstvu  vitaminom C, pektinom, organskim kiselinama, a boju dobija od antocijanina.

Plod trnjine je dobar protiv kašlja, za pročišćavanje krvi i jačanje zida želuca. Takođe, deluje na dijareju i leči zapaljenja sluzokože organa za varenje. Koristi se i u homeopatiji za lečenje srčane slabosti.

Plod trnjine se koristi svež, osušen, kao čaj, sok ili kao kompot. Ima veoma blagotvoran uticaj na zdravlje celokupnog organizma, a sveže ceđen sok od trnjine uspešno leči žuticu.

Trnjina – recepti

Najbolje je jesti sveže plodove trnjine, ali postoji mnogo načina da sačuvate lekovitost u sokovima, čajevima, pekmezu, kompotima.

Čaj od trnjine

Čaj se može pripremati od sušenih cvetova ili plodova biljke. Jednu do dve kafene kašičice sušenih cvetova ili plodova (ili oba) prelijte sa 200 ml ključale vode i ostavite da odstoji oko 15 minuta, pa procedite i pijte topao. Zasladite čaj sa malo meda.

Vino od trnjina

Za vino su vam potrebne trnjine ubrane nakon prvog mraza ili zamrznute, pa odmrznute, da bi pustile sok. Očistite plodove od koštica, izmuljajte ih rukama, pa nalijte vodom tako da odnos bude 1 : 1,5 u korist vode. Na 10 litra tečnosti ide 1,5 kg šećera i aktiviranog vinskog kvasca. Pokriti pamučnom krpom i poklopcem bez zavrtanja i obezbediti konstantnu temperaturu od 15 do 20 ° C. Svaki dan nekoliko puta promešati, a nakon 7 dana treba sadržaj procediti kroz gazu i sipati u staklene boce kada počinje tiho vrenje i ono traje oko mesec dana. Potrebno je da se nakon toga vino pretače i bistri.

Trnjine u rakiji recept

Za ovaj recept vam je potrebno:

  • 300 g sveže obranih plodova trnjine
  • 1 kašika meda
  • 1 l rakije

Trnjine stavite u veću staklenu teglu, pa prelijte rakijom i umešajte med. Brzo zatvorite teglu i čuvajte 3 -4 meseca na tamnom i suvom mestu uz svakodnevno protresanje tegle. Nakon toga, procedite rakiju kroz gazu.

trnjine u rakiji - liker

Liker od trnjina recept

Za liker je potrebno:

  • 1,5 kg trnjina
  • 3 l vode
  • Šećer
  • ½ l domaće rakije
  • 1 kesica limuntusa
  • 1 kesica vanilinog šećera

Priprema:

Dobro oprati trnjine i staviti u šerpu, pa preliti sa 3 l vode i kuvajte oko 15 minuta, da trnjine omekšaju. Masu ispasirajte, pa koliko tečnosti dobijete, toliko šećera dodate. Zatim, dodati rakiju, limuntus i šećer, promešati da se šećer otopi i sipati u staklene boce.

Sok od trnjina recept

Trnjine (u zavisnosti koliko želite da bude jak sok) oprati i očistiite od peteljki, pa stavljajte u staklene flaše (oko 2 šake na flašu od 1 l). Dodajte po 5 kašika šećera u svaku flašu i nalijte vodom, ali ne do vrha. Zatvorite flaše, obmotajte ih novinama, pa spuštajte u lonac na koji ste prethodno stavili krpe na dno i sipali vodu tako da voda dolazi do čepova flaša. Kuvajte na laganoj vatri dok voda ne provri, pa ostavite sve dok se flaše ne ohlade (do sutra). Očistite flaše od novina, pa mućkajte malo svaku flašu. Sok čuvati na hladnom mestu.

Sirup od trnjina

Sirup od trnjina se priprema jedostavno. Operite trnjine, oko 3 kilograma, očistite ih od peteljki, pa kuvajte sve dok ne omekšaju u 3 l vode. Dok su još vruće, procedite ih, prvo kroz cediljku, pa sitnu gazu. Izmerite tečnost koju ste dobili, pa dodajte šećer u razmeri 1:1 i vanillin šećer po želji (1 – 3 kesice). Sve stavite da se kuva do ključanja (ali skinite sa vatre malo pre ključanja), pa sipajte dok je još vruć u stakene boce koje ste prethodno zagrejali. Prekrijte ih i ostaviti da se ohlade. Prilikom kuvanja, varjačom skidajte penu sa površine sirupa.

Pekmez od trnjina

Osnovna mera za pekmez od trnjina je: 1,5 kg trnjina, 500 g šećera i crno vino (najbolje domaće) toliko da voće ogrezne u njemu. Operate hladnom vodom plodove i očistite i ostavite u vodi da prenoće. Ujutru procedite vodu, pa nalijte vino i ostavite da malo odstoji. Trnjine zatim staviti da se kuvaju dok ne omekšaju. Zatim ih treba lepo zgnječiti, dodati šećer i kuvati još oko pola sata na laganoj vatri. Neprekidno mešajte i kuvajte sve do željene gustine džema. Spreman džem sipajte u sterilisane tople tegle i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

Napomena: Trnjine se ne preporučuju trudnicama, niti dojiljama, ni u jednom obliku.

Jovana Branković