mrsavljenje bez vecere iskustva

Da li je dijeta bez večere najbolje rešenje za mršavljenje

Svako od nas u svojoj okolini ima barem jednu osoba koja posle 17 časova ne jede. Ovaj režim ishrane ima svoje prednosti i mane, a mi ćemo se potruditi da Vam pobrojimo pozitivna iskustva drženja ovakvog tipa dijete koji mnogima, a posebno ženama, pomaže u gubitku suvišnih kilograma.

Takođe, uticaj redovnog spavanja, samokontrole i ostalih životnih navika i aktivnosti je jako veliki, te je potrebno pažljivo isplanirati ovakvu vrstu dijete koja, po rečima mnogih korisnika koji je primenjuju, pomaže u gubitku kilograma, smanjuje preveliko lučenje hormona, pomaže u jačanju koncentracije, olakšava varenje i san.

Mršavljenje bez večere

Osnova ove popularne, zapadnoevropske dijete, leži u regulaciji spavanja. Pri praktikovanju ove dijete, možete se rešiti i loših navika, kao što su kasno leganje i buđenje posle 9 sati ujutru.

dijeta bez vecere i hleba

Buđenje do 8 sati ujutru je neophodno kako bi ova dijeta dala željene rezultate. Nakon što ustanete, popijte čašu mlake vode sa limunom i kašikom meda. Ovaj napitak potpomaže varenju i njime unosite značajna dijetarna vlakna kojima podstičete ceo digestivni trakt. Nakon toga sledi obilniji doručak, pripremljen od namirnica pogatih proteinima, mineralima, vitaminima i ugljenim hidratima. Doručak se konzumira do 9 sati ujutru, a do ručka je prihvatljivo napraviti jednu užinu. Ručak imajte u periodu između 15 i 16 časova, a nakon toga ne konzumirajte ništa osim vode, prirodnih sokova ili kafe do jutra. Odlazak u krevet se preporučuje oko 22 – 23 h, što će Vam pomoći da u isto vreme regulišete i san i ishranu ali i kvalitet života.

Dijeta za mršavljenje bez večere

Proporcionalno, u ovakvom režimu ishrane, doručak treba da obuhvati oko 60 % ukupnog dnevnog unosa hrane. Za doručak se mogu unositi i ugljeni hidrati (u smanjenoj količini), jer se najveća količina energetskih materija nalazi upravo u njima, a koje se u toku dana (do 17 časova) mogu kompletno resorbovati i sprečiti otežano varenje. Savršeni način da započnete dan jeste kajgana sa povrćem. Ovako visokoproteinski i vitaminski obrok obezbeđuje sitost i zdravlje. Od povrća forsirajte papriku, brokoli, karfiol, a za salatu uvek možete iskoristiti paradajz i krastavac.

Za užinu konzumirajte voće ili sok od sveže isceđene pomorandže ili grejpfruta. Citrusi pomažu razgradnji masti, te lakšem uklanjanju masnih čestica prirodnim putem.

Ručak pripremite u terminu koji predstavlja gornju granicu dijete. Ručak bazirajte na mesu i povrću. Piletina, junetina, govedina i ćuretina predstavljaju odličan izvor proteina i vitamina, dok će povrće snabdeti Vaš organizam neophodnim vitaminima. Redukujte unos krompira, koji je značajan izvor ugljenih hidrata, ali koji se nešto teže vari, odnosno, idealna zamena je pirinač ili raž, a ukoliko volite krompir, konzumirajte ga u kuvanom ili pečenom obliku, nikako prženom.

Zašto ne jesti posle 16h?

Ukoliko imate simptome značajne gojaznosti – znojenje, lupanje srca, hroničan osećaj umora, otežan hod, malaksalost, mučninu, onda bi najbolje bilo da nakon 16h ne konzumirate hranu. Ovako rigorozan način ishrane je dobar jer u stanju gladovanja, telo počinje sa stvaranjem ketonskih tela, energetskih supstrata koji predstavljaju zamenu za sve energetske činioce, a na osnovu kojih telo neće izgubiti energiju i organizam neće biti iscrpljen. Ovaj rigorozniji način ishrane se primenjuje ukoliko imate i povećane trigliceride u krvi, nakon 16h, metabolizam se usporava, tako da naknadno unešene namirnice imaće znatno manje varenje i zaostaće višak kalorija u organizmu. Nakon 15 dana ovakvog režima, napravite pauzu. Dozvoljeni su napici, kako organizam ne be dehidrirao, ali nemojte unositi alkohol i pića sa veštačkim zaslađivačima.

Zašto ne jesti posle 19h?

Ukoliko ste nezadovoljni svojim izgledom, a opet, niste se previše ugojili, onda je ukidanje večere posle 19 časova idealno rešenje za Vas!   Ovaj režim može da se primenjuje neograničeno, jer je dokazano da nekonzumiranje hrane posle 19 časova nema nikakvih neželjenih efekata, a dovodi do jačanja metabolizma i bržeg varenja.

Dijeta bez večere i slatkiša

Slatkiši, a posebno konditorski proizcvodi (čokoladni keksi, biskviti i kolutići) puni su šećera koji se ne razgrađuju u potpunosti, te dalje dolazi do razvoja gojaznosti i taloženja šećera u tkivima. Od namirnica koje su slatke, preporučuje se unos crne čokolade koja je dobar energetski supstrat, ali osim nje, ostale slatke materije nisu dobre ukoliko želite da se rešite suvišnih kilograma!

Slatki napitci takođe ne dolaze u obzir. Zapravo, mnoge studije su pokazale da se u jednoj čaši gaziranog pića nalazi vieš šećera nego u kutiji konditorskog keksa ili biskvita!

Dijeta bez večere i hleba

Iako je u našoj kulturi hleb osnovna namirnica, on je prepun teških ugljenih hidrata koji se teško vare, te doprinose razvoju gojaznosti i tromosti. Umesto pšeničnog ili kukuruznog hleba, u ishranu ubacite ražani hleb ili hleb od kombinvoanog semena koji imaju istu energetsku vrednost ali smanjen kalorijski unos. Hleb nemojte konzumirati za vreme ručka, samo tokom doručka!

Dijeta ukidanje večere –  iskustva

U roku od 2 nedelje, možete se rešiti 2 – 3 kilograma što je odličan rezultat uzimaju u obzir da su restrikcije minimalne, te da telo nije ostalo bez hranljivih materija. Brz i savremen život u mnogome onemogućavaju zdrav način života, tako da se preporučuje da se pre odlaska na posao ili fakultet obavezno doručkuje, a da se ruča po povratku. Brza hrana ni po koju cenu ne dolazi u obzir.

Preskakanje večere – iskustva

Iako je mnogima teško da se odreknu obroka posle 19 časova, nakon nekoliko dana organizam se sam navikne na ovakav način ishrane, te nakon nedelju dana apetit se drastično smanjuje, i telo ne traži hranu nakon propisanog termina.

Ipak, u stanjima kao što su malaksalost, potrebno je jesti jer jedijeta zdrava i korisna samo ukoliko se osoba oseća zdravo.

Mnogi korisnici ovakvog načina ishrane, hvale ovu dijetu jer im je pomogla u raznim drugim problemima – problem neredovnog spavanja je nakon ove dijete prošlost jer se organizam “navikao” na buđenje u 8 ujutru, te se ovakav ciklus nastavlja i nakon dijete. Za dizanje koncetracije, mnogi korisnici su navodili da su uzimali i crnu čokoladu, što je dobar izbor jer je ona niskokalorična, ima malu količinu šećera, a organizmu daje snagu. U toku dijete, potrebno je, takođe, unositi veliku količinu vode, do 3 litara dnevno, kako bi se organizma pospešio na još bolje varenje i kako organizam ne bi bio iscrpljen. Mnogi su čak naveli da im je čaša vode uveče odlično gasila žeđ.