ljuske od jajeta

Da li je ljuska od jaja jestiva? 3 koristi od konzumiranja ljuske od jajeta koje će vas iznenaditi

Godinama slušamo kako su jaja dobra za naše zdravlje. Jaja su jeftin i dobar izvor proteina, koja se mogu jesti pečena, kuvana, kao omlet, kajgana i na 100 drugih načina. Ali, šta je sa ljuskom od jaja?

Istraživanja pokazuju da su ljuske od jaja izvor kalcijuma. Pored hranljivih materija koje se nalaze u ljusci od jaja, znamo da se one mogu dodavati u zemlju za biljke, ali da li su bezbedne za ljudsku upotrebu? I ako da, da li su ljuske od jaja dobre za kosti, osteoporozu i kao lek za mnoge bolesti?

Evo šta sve treba da znate o ljusci od jaja.

ljuske od jaja za kosti

Šta je po sastavu ljuska od jaja?

Svi koji su nekada držali jaje u ruci, znaju da opišu njegovu ljusku. Ali šta tačno znamo o njoj?

Ljusku od jaja čine tri sloja. Prvi je onaj spoljašnji omotač koji je čvrst i teksturom podseća na kredu, a sastoji se isključivo od kristala kalcijum karbonata. Ovi kristali su odgovorni za zaobljeni oblik po kom je svako jaje prepoznatljivo. Iako je ljuska od jaja čvrsta, u pitanju je zapravo polu-propusna membrana, koja propušta vazduh i vlagu kroz 17000 sitnih pora, rasprostranjenih po celoj površini.

Ljuska od jaja ima još jedan omotač koji je nevidljiv ljudskom oku a služi za sprečavanje prodora čestica prašine i bakterija u jaje, kako se ono ne bi pokvarilo.

Druga dva sloja ljuske od jaja se zovu unutrašnja i spoljašnja membrana. Ove glatke, providne membrane se sastoje od proteina i u isto vreme su i fleksibilne i čvrste.

Zajedničkim dejstvom, unutrašnja i spoljašnja membrana štite žumance od bakterija. Jedan od proteina koji se nalazi u ovim membranama je keratin, isti onaj keratin koji se nalazi u rogu od nosoroga i ljudskoj kosi.

Da li su ljuske od jaja jestive? Lekovita svojstva ljuski od jaja

Kratak odgovor na ovo pitanje je – da. Kada se dobro opere i pravilno pripremi, ljuska od jaja je jestiva.

Veće pitanje je možda – zašto bi neko hteo da jede ljuske od jaja? Da bismo dali odgovor na to pitanje, moramo pogledati količinu kalcijuma koja se nalazi u ljusci od jaja. A upravo je ovaj mineral zaslužan za većinu lekovitih svojstava ljuski od jaja.

1. Ljuska od jaja je puna kalcijuma za kosti

U proseku, ljuska od jaja sadrži duplo veću dnevnu dozu kalcijuma, te se smatra jednom od namirnica koje su najbogatije ovim mineralom. Kalcijum je esencijalni mineral za rast i razvoj kostiju. On reguliše srčani ritam, podstiče razvoj mišića, i kontroliše nivo magnezijuma, fosfora i kalijuma u krvi.

Kada uzmemo u obzir koliko slučajeva deficijencije kalcijuma postoji u prosečnoj ishrani, ljuske od jaja su kandidat koji će jeftino i brzo dopuniti zalihe ovog minerala u svakom organizmu i ojačati kosti.

Postoje studije koje govore o tome da kalcijum koji se dobija iz ljuski od jaja može biti čak i bolji od iste količine kalcijuma dobijenog iz drugih izvora, na primer suplemenata, pošto naše telo sporije vari kalcijum koji se dobija iz hrane, čime se smanjuje rizik od predoziranja kalcijumom.

2. Jača kosti i može pomoći kod osteoporoze

Naučnici daju sve veću prednost kalcijumu koji se dobija iz ljuske od jaja, zbog nedavnih otkrića u vezi sa osteoporozom. Istraživanja pokazuju da dodatni kalcijum, strontium i fluorin, koji se dobijaju iz ljuski od jaja, pozitivno utiču na metabolizaciju kostiju i podstiču rast hrskavice što je veoma važno za ljude koji imaju osteoporozu.

Klinička ispitivanja među ženama koje su u postmenopauzi sugerišu da ljuske od jaja u prahu smanjuju bol koji se javlja sa osteoporozom, i povećavaju pokretljivost kod pacijentkinja.

Takođe, javila su se i neka otkrića koja ukazuju na to da prilikom konzumiranja ljuski od jaja u prahu, kosti prestaju da gube na gustini i čak u nekim slučajevima, jačaju.

Postoji još istraživanja koja se trenutno bave testiranjem proteina u ljuski od jajeta, koji bi trebalo da posluže kao prirodan izvor kalcijum karbonata za graftove koji se ugrađuju u kosti.

Naučnici su otkrili da kombinacijom proteina iz ljuski od jaja i hijaluronana, dobijene kosti i tkiva imaju još bolju strukturu. To su dobre vesti za pacijente i ortopede, koji će u budućnosti imati kvalitetniji materijal bioraspoloživog kalcijuma, koji se koristi za transplataciju i ugradnju kostiju.

3. Štiti zubnu gleđ

Ljuska od jaja u prahu ne samo da je dobra za kosti i borbu protiv osteoporoze već je ključan sastojak za zubare kojima je glavni fokus na remineralizaciji zubne gleđi.

Studije su pokazale da ljuska u jaja u prahu, pomešana sa glicerinskim rastvorom ili metilceluloznim gelom, kada se namaže na zube koji su hemijski demineralizovani, pomaže u stvaranju nove zubne gleđi. U ispitivanjima je dokazano i da, u poređenju sa drugim izvorima kalcijuma, ljuska od jaja u prahu sadrži manje otrovnih materija, kao što su olovo, aluminijum, kadmijum i živa.

Ljuske od jajeta se inače koriste za stvaranje smese koji se koristi za sintezu bioaktivnih materijala u zubnoj prostetici. Svi ovi podaci dokazuju da je ljuska od jaja jedna od najboljih namirnica za vaše zube.

4. Ljuske od jaja za cveće

Možete da koristite ljuske od jaja za cveće jer sve biljke vole kalcijum.Nekim biljkama, kao što su paradajz, patlidžan i paprika, odgovara višak kalcijuma koji dobijaju iz ljuske od jaja. Kada iskoristite jaja, zdrobite ljuske i pospite ih po zemlji u kojoj rastu ove biljke. Na spisku obožavalaca kalcijuma u zemlji nalaze se i jabuka i ruža.

5. Ljuske od jaja za pse

Dodajte sitno samlevene ljuske od jaja u hranu za pse ili ptice

Dobrobiti koje ljudi imaju od kalcijuma odnose se i na naše pernate i krznene ljubimce. Psi će od ljuske od jaja imati sjajnije krzno, zdravije zube i nokte, a ptice će od „viška“ kalcijuma leći kvalitetnija i jača jaja.

Mere opreza

Ukoliko se pažljivo pripremaju, ljuske od jaja gotovo da ne mogu napraviti nikakav problem u organizmu. Ako se ne samelju dovoljno sitno, ljuska može izgrebati grlo ili oštetiti jednjak. Ukoliko ne sterilišete ljuske od jaja, možete zapatiti salmonelu.

Ako preterate sa unosom ljuski od jaja, možete imati višak kalcijuma u telu. Previše kalcijuma može izazvati mučninu, povraćanje, preskakanje srca i smanjen krvni pritisak. Od viška kalcijuma mogu nastati i kamenčići u bubrezima. Ovi simptomi se ređe javljaju ako kalcijum obezbeđujete iz namirnica (kao što je ljuska od jaja), pošto telo sporije prerađuje kalcijum koji stiže iz hrane.

Iskustva

Iako često ne smatramo ljuske od jajeta namirnicom, velika doza kalcijuma koja se nalazi u njima, trebalo bi da vas natera da se malo zapitate. Ljuske od jaja i njene dve membrane inače, imaju raznovrsnu primenu u medicini.

Lekari i naučnici koriste ljusku od jaja u prahu i membranu od jaja za lečenje mnogih bolesti, od osteoporoze preko raznih bolesti koje utiču na kosti od artritisa do gubitka zubne gleđi.

Ljuske od jaja imaju raznovrsnu primenu i mogu se koristiti za bogaćenje mineralnog sastava zemljišta za cveće, ubaciti u hranu za pse, sapun i kafu.

Dakle, sledeći put kad razbijete jaje, setite se ovog teksta i razmislite o tome šta ćete uraditi sa preostalom ljuskom.