djavolja kandza cvet

Đavolja kandža za mršavljenje i lečenje artritisa i reume

Đavolja kandža je u svetu i kod nas sve popularniji prirodni lek protiv bolova za lečenje bolesti organa za varenje i za mršavljenje.

Mada je đavolja kandža (lat. Harpagophytum procumbens), ili harpagofit, dobila ime po oštrim kukama na svom osušenom plodu, kao tradicionalni biljni lek koristi se njen koren.

Đavolja kandža je južnoafrička pustinjska biljka čije krtole (tuberi), slične krompiru, skladište vodu da bi preživela bezvodne, pustinjske uslove. Krtole đavolje kandže sadrže jedinstvena jedinjenja sa antioksidantnim, antiinflamatornim i analgetskim delovanjem, poznata kao iridoidni glikozidi (tj. harpagozid, harpagid).

Ekstrakt korena đavolje kandže ima slično delovanje kao nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL), budući da suzbijaju aktivnost COX2 enzima (ciklooksigenaza-2) koji je odgovoran za inflamatornu reakciju.  Đavolja kandža inhibira i oslobađanje drugih medijatora inflamacije, kao što su TNF-alfa (faktor nekroze tumora-alfa), interleukin 6 (IL-6) i prostaglandin E2 (PGE2).

Đavolja kandža se koristi za ublažavanje bola u donjem delu leđa (lumbo-sakralni deo), kod  bolnih menstruacija, osteoartritisa, reumatoidnog artritisa (RA), gihta i sportskih povreda. Takođe, u obliku tonika tradicionalno se koristi kod problema sa varenjem, glavobolje i snižavanje povišene telesne temperature.

Đavolja kandža i giht

Đavolja kandža pospešuje izlučivanje mokraćne kiseline, pa smanjuje opasnost od rekurentnih napada gihta. Međutim, ne postoje klinička ispitivanja koja procenjuju delotvornost đavolje kandže u tretmanu simptoma gihta – saznanja se zasnivaju na ličnim iskustvima, ali imajući u vodu njen antiinflamatorni profil, vrlo je verovatno da se pokazala korisnom.

djavolja kandza

Đavolja kandža za mršavljenje

Đavolja kandža se tradicionalno koristi za pospešivanje mršavljenja i pokazalo se da suzbija tri dejstva lučenja grelina na apetit (grelin je hormon koji nastaje u želucu i stimuliše glad). U studiji sprovedenoj na irskom Univerzitetskom koledžu Kork, pokazalo se da đavolja kandža može da uspori ili zaustavi lučenje grelina, „hormona gladi“. Ova lekovita biljka može da bude od koristi pri mršavljenju, jer suzbija napade gladi kada postoji problem sa prejedanjem, a može da bude i obećavajući tretman za poremećaj kompulzivnog prejedanja.

Zdravlje organa za varenje

Đavolja kandža je poznata i kao moćan tonik za varenje, jer su flavonoidi i fitosteroli koje sadrži ova biljka antioksidanti, holeretici (supstance koje stimulišu lučenje žuči) i spazmolitici, pa čuvaju opšte zdravlje digestivnog trakta. Ona može da donese veliko olakšanje kod gorušice, jer ublažava upalu koju izaziva refluks kiseline. Đavolja kandža je korisna i za ublažavanje simptoma uznemirenog želuca, jer sprečava upalu sluzokože želuca.

Đavolja kandža i bol u leđima

Ekstrakt đavolje kandže, u standardizovanom obliku koji sadrži 50mg harpagozida, bolji je od placeba za ublažavanje bola u leđima i smanjenje potrebe za uzimanjem drugih lekova.

U studiji sa 117 učesnika sa hroničnim bolom u leđima, uzimanje đavolje kandže (480mg dva puta dnevno) značajno je ublažilo bol i poboljšalo pokretljivost.

U studiji sa 117 učesnika sa hroničnim bolom u leđima, uzimanje đavolje kandže (480mg tri puta dnevno) bilo je daleko delotvornije od placeba; nakon 4 nedelje, 9 od 51 učesnika koji su dobijali đavolju kandžu nisu osećali bolove, za razliku od samo 1 od 54 učesnika koji su dobijali placebo. U jednoj drugoj studiji, đavolja kandža je bila bar jednako delotvorna kao i prepisani nesteroidni antiinflamatorni lek/NSAIL (rofekoksib, koji je od tada povučen).

Još jedno dvostruko slepo, placebo kontrolisano ispitivanje, koje je uključivalo 63 osobe sa bolovima u mišićima i napetošću u ramenima, vratu ili leđima, otkrilo je da uzimanje 480mg đavolje kandže dva puta dnevno značajno ublažava bol, osetljivost i ukočenost, za razliku od placeba, pa je pokazala jasnu korisnost nakon 2 nedelje tretmana i izuzetno veliku delotvornost nakon 4 nedelje tretmana.

Đavolja kandža i artritis

Ekstrakti đavolje kandže mogu značajno da poboljšaju stanje kod osteoartritisa i svih reumatskih bolova i ukočenosti. Studija u kojoj je učestvovalo 75 osoba sa artritisom kuka ili kolena, otkrila je da uzimanje ekstrakata đavolje kandže (sa 50mg harpagozida), u trajanju od 12 nedelja, ublažava bol za 25,8%, ukočenost za 22,2% i poboljšava fizičko stanje za 23,1%. Medicinski pregledi pokazali su stalno poboljšanje kliničkih nalaza kod ograničene pokretljivosti zglobova, kao što su 45,5% blaži bol na palpaciju zgloba, 35% poboljšanja kod ograničene pokretljivosti zgloba i 22,4% poboljšanja kod krepitacije (puckanja, škripanja) zgloba. Đavolja kandža se pokazala korisnom i za poboljšanje kvaliteta života i opšte blagostanje, jer je 6 od 10 osoba moglo da smanji korišćenje ili prestane sa uzimanjem uobičajenih analgetika.

Zarastanje rana

Koren đavolje kandže može da se nanosi na rane da bi stimulisao zarastanje. Smatra se da je antiinflamatorno delovanje ove biljke, u kombinaciji sa njenim analgetskim svojstvima, zaslužno za njenu tradicionalnu upotrebu za lečenje kože.

Krtolasti koren đavolje kandže se kao lek isključivo koristi u Južnoj i Severnoj Africi i Severnoj Americi. Najbolji rezultati se ispoljavaju kada se pije čaj ili konzumira prah ovog korena. Tradicionalno se koristi i kao topički lek za kožu.

Doziranje i priprema

Ne postoje smernice za pravilnu upotrebu đavolje kandže. Kada se uzima kao oralni suplement (u obliku kapsula ili tableta), obično se bezbednom dozom smatra 600mg dnevno  ili manje od toga.

Đavolja kandža je dostupna i u obliku koncentrovanog ekstrakta na bazi alkohola i može da bude bezbedna u dozama do najviše 2,5mg dnevno razblaženih u čaši vode. Postoji i đavolja kandža u prahu koji se potapa u vruću vodu i pije kao čaj.

Đavolja kandža gotova za upotrebu može da se pronađe u internetu prodavnicama ili prodavnicama zdrave hrane, trgovinama sa suplementima i nekim apotekama. Osušeni „divlji koren“ đavolje kandže može da se kupi kod specijalizovanih travara i koristi se za dobijanje esencije (u procesu dekokcije) ili pripremanje ekstrakata.

Bezbednost đavolje kandže

Izgleda da je đavolja kandža bezbedna za umerenu upotrebu, mada njena dugoročna bezbednost još nije utvrđena. Najčešće neželjeno dejstvo je dijareja.

Đavolju kandžu ne smete da koristite ako imate peptičke ulkuse ili lošu probavu, jer ona pospešuje lučenje digestivnih sokova. Izbegavajte je i u toku trudnoće i dojenja.

Izvori:

https://draxe.com/nutrition/devils-claw-benefits/

https://www.healthline.com/nutrition/devils-claw

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25068823

https://drsarahbrewer.com/herbs/devils-claw-benefits

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *