Debelo crevo: Bolovi upozoravaju na opasne bolesti

Da li ste nekada osetili bol u predelu debelog creva? Debelo crevo je završni deo digestivnog sistema i odgovorno je, pre svega, za formiranje stolice od nesvarene hrane. Izvestan broj ljudi često prijavljuje bol debelog creva, što može biti posledica različitih stanja i bolesti debelog creva. Različite upale, infekcije, izrasline, povrede i druge traume debelog creva mogu izazvati bol u predelu debelog creva. O čemu se ovde zapravo može raditi, otkrićemo u okviru ovog članka.

Debelo crevo je poznato i kao kolon. Ileum (poslednji deo tankog creva) se spaja sa slepim crevom (prvim delom debelog creva) u donjem desnom delu stomaka. Ostatak debelog creva je podeljen na četiri dela:

  • Ascendentni kolon se pruža uz desnu stranu abdomena.
  • Poprečni deo debelog creva vodi preko stomaka.
  • Descendentni kolon se spušta na levoj strani stomaka. Ukoliko doživljavate bol debelog creva sa leve strane, znači da je problem lokalizovan u ovom delu debelog creva.
  • Sigmoidni deo debelog creva je kratka zakrivljenost debelog creva, koja se javlja neposredno pre rektuma.

 debelo crevo bolovi

Debelo crevo uklanja vodu, so i neke hranljive materije formirajući stolicu. Milijarde bakterija oblažu debelo crevo i njegov sadržaj, a žive u zdravom skladu sa telom.

Bol u predelu debelog creva, koji se neretko javlja, može biti posledica sledećih bolesti debelog creva:

Kolitis – Upala debelog creva. Zapaljenska bolest creva ili infekcije su najčešći uzroci.

Ishemijski kolitis – Upala debelog creva koja se javlja kao rezultat prekida dotoka krvi u debelo crevo.

Divertikuloza – Mala oslabljena područja u mišićnom zidu debelog creva koja izazivaju formiranje malih kesica koje se nazivaju divertikuli. Divertikuli obično ne izazivaju probleme, ali mogu da krvare ili postati upaljeni ili inficirani. U tom slučaju možete primetiti krvarenje iz debelog creva.

Divertikulitis – Kada pomenuti divertikuli postanu upaljeni ili inficirani, rezultat je divertikulitis. Bol debelog creva, groznica i zatvor su česti simptomi.

Krvarenje iz debelog creva – Više potencijalnih problema debelog creva može izazvati krvarenje iz debelog creva. Naglo krvarenje je vidljivo u stolici, ali veoma sporo krvarenje možda neće biti vidljivo.

Zapaljenska bolest creva – Odnosi se na Kronovu bolest ili ulcerativni kolitis. Oba stanja mogu da izazovu upalu debelog creva (kolitis).

Kronova bolest – zapaljensko stanje koje obično utiče na debelo crevo i creva generalno. Bol u stomaku i dijareja (koja može biti krvava) su simptomi.

Ulcerativni kolitis – zapaljensko stanje koje obično utiče na debelo crevo i rektum. Kao i kod Kronove bolesti, krvava dijareja je uobičajeni simptom ulceroznog kolitisa.

Infarkt creva – odumiranje dela zida debelog creva koje u najvećem broju slučajeva sledi posle prekida u dotoku krvi (ishemijski kolitis), a može se javiti i posle bakterijske infekcije.

Dijareja – stolice koje su česte ili vodenaste se obično nazivaju dijareja ili proliv. Većina dijareja je zbog ograničenih, blagih infekcija kolona ili tankog creva.

Salmoneloza – bakterija Salmonela može da kontaminira hranu i tako inficira creva. Salmonela izaziva dijareju i grčeve u stomaku, koji obično nestaju bez lečenja.

Šigeloza – bakterija Shigella može da kontaminira hranu i napadne debelo crevo. Simptomi uključuju groznicu, grčeve u stomaku, dijareju (koja može biti krvava).

Putnička dijareja – Mnoge različite bakterije obično zagađuju vodu ili hranu u zemljama u razvoju. Gubitak stolice, ponekad sa mučninom i groznicom, su uobičajeni simptomi.

Polipi debelog creva – Polipi su male izrasline. Neki od njih se mogu razviti u rak, ali je potrebno dosta vremena. Uklanjanje polipa može sprečiti mnoge oblike raka debelog creva.

Rak debelog creva – Rak debelog creva se može sprečiti i lečiti na vreme blagovremenim skriningom.

Stanja koja još mogu izazvati bol debelog creva jesu: fekalna impakcija (nakupljanje stolice u debelom crevu), volvulus (uvrtanje creva), adhezije (suženje debelog creva usled traka ožiljnog tkiva).