krofna-jabuka

Deset hrana koje će održati zube zdravim

Zdravi zubi su neophodni za svakoga da bismo mogli pravilno jesti, govoriti i osećati se i izgledati dobro. 

Međutim, sa sve većim brojem slatkiša, brze i prerađene hrane koje se dostupne, zdravlje naših zuba može biti ugroženo. 

Konzumiranje određenih vrsta namirnica i hrane može pomoći u održavanju zdravlja zuba, a uključivanje ovih deset hranjivih namirnica u vašu svakodnevnu ishranu može pomoći u održavanju zdravih zuba i desni.

Mleko i mlečni proizvodi

Mleko i mlečni proizvodi su bogati izvori kalcija i fosfora, minerala koji su neophodni za održavanje zdravih zuba. 

Osim toga, oni sadrže proteine i vitamine, kao što su vitamini A i D, koji takođe doprinose zdravlju zuba i desni.

Mleko i mlečni proizvodi imaju neutralan pH, što znači da imaju manju tendenciju da izazovu kiseline u ustima, što pomaže u sprečavanju karijesa.

Uključivanje mleka i mlečnih proizvoda u svakodnevnu ishranu je važno za zdravlje zuba, i ne samo za zube već i za celokupno zdravlje organizma.

Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće, kao što su spanać, kelj, brokoli i kupus, su odličan izbor kada je u pitanju zdravlje zuba. 

Oni su bogati izvori vitamina A, C i K, minerala kao što su kalcijum i fosfor, koji su važni za očuvanje zdravlja zuba.

Vitamin A je neophodan za održavanje zdravlja desni, a vitamin C pomaže u proizvodnji kolagena, čime se jačaju zubne desni. 

Zbog ovoga, lisnato povrće može biti posebno korisno za pacijente koji pate od krvarenja desni.

Pored toga, vitamin K pomaže u kombinacji sa kalcijumom i fosfor može pospešiti remineralizaciju zuba.

Voće i povrće s visokim sadržajem vitamina C

Voće i povrće prepuno vitamina C uključuje citruse (limun, pomorandže, kivi, grejpfrut), paprike, jagode, paradajz, brokoli, kupus i drugo.

Kao što smo već pomenuli, vitamin C je neophodan za proizvodnju kolagena, proteina koji pomaže u održavanju zdravih zuba i desni. 

Osim toga, vitamin C takođe pomaže u borbi protiv bakterija u ustima, što pomaže u sprečavanju zubnog karijesa.

Jaja, tofu i drugi kvalitetni izvori proteina

Bogate proteinima, mineralima i vitaminima, jaja su dobar izbor za zdravlje zuba. 

Protein koji se nalazi u jajima, pomaže u održavanju zdravlja zuba i desni, jer pomaže u izgradnji i održavanju zubnog tkiva.

Jaja su takođe dobar izvor vitamina D, koji pomaže u apsorpciji kalcijuma, minerala izuzetno važnog za zube i kosti uopšte. 

Za vegetarijance i vegane, tofu je dobar izvor kvalitetnog proteina i sadrži mnoštvo hranljivih sastojaka, uključujući kalcijum, fosfor, magnezijum i gvožđe.

Beli i crni luk

Luk sadrži antioksidanse i prebiotike koji pomažu u održavanju zdravlja zuba i desni, kao i u celokupnom zdravlju organizma. 

Beli luk je posebno bogat izvor allicina, aktivnog sastojka koji pomaže u smanjenju bakterija u ustima i smanjenju rizika od zubnog karijesa.

Oni su bogati izvor antioksidanata i prebiotika koji pomažu u održavanju zdravlja zuba i desni, sadrže vitamine i minerale koji su neophodni za zdravlje zuba i desni, kao što su vitamin C, kalcijum, fosfor i magnezijum.

Semenke i orašasti plodovi

Semenke i orašasti plodovi su odličan izbor za zdravlje zuba i desni zato što su bogati izvorima magnezijuma, bakra, cinka i fosfora.

Magnezijum je mineral koji pomaže u održavanju zdravlja zuba i desni, a semenke i orašasti plodovi su jedan od najboljih izvora ovog minerala. 

Bakar i cink su neophodni za proizvodnju kolagena, što pomaže u održavanju zdravlja zuba i desni. Fosfor je takođe prisutan u semenkama i orašastim plodovima i pomaže u održavanju zdravlja zuba i desni.

Semenke i orašasti plodovi su takođe bogati izvorom vlakana koja pomažu u čišćenju zuba od plaka i bakterija, što pomaže u sprečavanju zubnog karijesa.

Integralne žitarice

Integralne žitarice donose brojne benefite za naše zdravlje, a jedan je od njih je i pozitivan uticaj na zdravlje zuba i desni.

One su veoma bogate vlakanima, B kompleksom vitamina i minerala kao što su već dosta puta pominjan magnezijum i fosfor.

Vlakna iz integralnih žitarica pomažu u održavanju zdravlja desni uklanjajući plak sa zuba, koji može dovesti do stvaranja karijesa.

Vitamin B koji se nalazi u integralnim žitaricama pomaže u proizvodnji energije i održavanju zdravlja nervnog sistema.

Pored toga, ovsena kaša je odličan izbor hrane koja se može jesti nakon vađenja zuba.

Crni čaj

Crni čaj sadrži polifenole, antioksidanse koji pomažu u sprečavanju razvoja bakterija u ustima i time smanjuju rizik od zubnog karijesa. 

Polifenoli iz crnog čaja takođe pomažu u održavanju zdravlja desni i smanjuju upalne procese.

Pored toga, crni čaj sadrži tanin koji pomaže u vezanju i uklanjanju plaka sa zuba.

Međutim, treba imati u vidu da prekomerno konzumiranje crnog čaja, posebno ako sadrži šećer ili med, može dovesti do povećanja rizika od zubnog karijesa.

Preporučuje se piti crni čaj bez šećera ili sa vrlo malo šećera, te ga piti sa malo mleka, kako bi se smanjio rizik od karijesa.

Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama

Omega-3 masne kiseline imaju snažno antiinflamatorno svojstvo što pomaže u smanjenju upala desni i ukupnom zdravlju zuba. 

Najbolji izvori omega-3 masnih kiselina su riblje ulje i ribe kao što su losos, sardine, skuša, haringa, tuna, makrela.

Biljni izvori uključuju maslinovo ulje, soju i proizvode od soje, orašaste plodove i semenke, posebno orahe, chia i laneno seme.

Voće i povrće s visokim sadržajem vlakana

Hrskavo, kao i voće i povrće s visokim sadržajem vlakana pomoćiće da se očiste ostaci hrane koji bi inače ostali između zuba.

Ovo će dugoročno sprečiti pojavu zubnog karijesa i ostalih upalnih procesa, i znatno doprineti poboljšanju oralne higijene.

Voće i povrće koje mogu biti dobra opcija su jabuke, šljive, breskve, kruške, šargarepa, celer, kupus, brokoli, paprika, krastavci, i slično.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *