Detoksikacija aktivnim ugljem

Aktivni ugalj za detoksikaciju

Bilo da je u pitanju čišćenje jetre, bubrega, debelog creva, ili potpuna detoksikacija organizma, aktivni ugalj je koristan izbacivanje toksina i treba da uključiti u svaki detoks program.

Vrlo malo lekara zna da je aktivni ugalj jedan od najboljih sredstava za detoksikaciju tela. Naravno, osim aktivnog uglja, tu je i voda, koja se koristi spolja i iznutra, za ispiranje i izbacivanje otrova. Doktor Ričard C. Kaufman (bio-nutricionista sa Univerziteta u Briselu) je puno pisao na temu starenja. On kaže da „detoksikacija je konstantni biološki proces koji sprečava toksine (iz hrane, vode, vazduha, infekcija, supstanci koje dolaze u kontakt sa kožom) u uništavanju zdravlja. Hronično izlaganje toksinima ima za posledicu ćelijsko oštećenje, razne bolesti, alergijske reakcije, urušavanje imuniteta i prevremeno starenje.“ Za opšti plan detoksikacije, kako bi se kontriralo svakodnevnom izlaganju toksinima, otkrio je dva programa koja koriste aktivni ugalj i pomažu i njemu i drugima. Preporučuje bilo koji od ova dva.

1. Koristite aktivni ugalj za detoksikaciju dva dana uzastopno, svake nedelje. Uzmite ukupno 20-35 grama svakog dana, podeljeno na dve-tri doze. Uzmite jednu ujutru, jednu u podne i jednu uveče pre spavanja, na prazan stomak. Tih dana kada uzimate aktivni ugalj, izbegavajte prevelik unos kalorija i prerađenu hranu.

2. Uzimajte oko 20 grama aktivnog uglja dnevno, u pravilno određenim dozama, nekoliko meseci. Napravite pauzu od mesec dana, pa nastavite ciklus.

Ako poštujete neki od ovih programa, to ne znači da treba da vodite nezdrav život. Aktivni ugalj bi trebao da bude dopuna zdravom i čistom životu, a ne osnova za nemar. Ali, ukoliko nam se desi da zastranimo, aktivni ugalj je tu da nam utaba put do oporavka.

Voda

Kao što piše u svakom programu detoksikacije, morate obezbediti svom telu dovoljnu količinu vode. Što u ovom slučaju znači, sa svakom dozom aktivnog uglja, i tokom ostatka dana. Ne zabovite da je čista voda, najbolji prečišćivač organizma. Kako aktivni ugalj prolazi kroz digestivni trakt, stalno nailazi na toksine, bilo da su oni došli u telo putem hrane, vazduha, kontakta, ili su rezultat metabolizma. I, kako ugalj skuplja sve ove toksine, vašem telu je i dalje potrebna pomoć da pokreće tu masu, sve dok je konačno ne izbaci. Zbog toga je voda toliko važna.

Zatvor

Iako aktivni ugalj nekim ljudima pomaže i reguliše rad creva, kod drugih to ne mora biti slučaj, jer ih on može i usporiti. Ako primetite da se to dešava, povećajte unos tečnosti, ili smanjite unos uglja, ili zamenite ugalj nekim drugim prirodnim proizvodom, kao što je na primer brest, koji će pomoći u detoksikaciji.

U slučaju zatvora, uopšte se ne preporučuje topao klistir. U većini slučajeva bi ovaj metod upalio, ali ponekad, creva se mogu još više ulenjiti i rešiti da ne obavljaju svoj posao sve dok ne dobiju još klistira. Bolje rešenje u ovom slučaju je stimulisanje creva hladnim klistirom, koji će zateći creva i naterati ih da se kontrahuju. Špric možete kupiti u gotovo svakoj apoteci, a postoje dve veličine. Manji se obično naziva špricem za uši, pošto se koristi za uklanjanje nagomilanog voska u ušima.

Lekovi

Ne zaboravite, aktivni ugalj ne diskriminiše kada je reč o detoksikaciji. Hvata se za svaki otrov, uključujući i lekove, koji su farmaceutski klasifikovani kao „otrovi“. Pa ukoliko se brinete da će se aktivni ugalj umešati u rad lekova koje redovno uzimate, imate nekoliko opcija.

  1. Nemojte uzimati više uglja
  2. Sačekajte sat ipo, dva nakon što ste uzeli lek
  3. Napravite toplu kupku sa pola šolje uglja u prahu. Pošto je koža naš najveći organ, aktivni ugalj u vodi će detoksikovati telo na ovaj način. Medicinski časopis „The lancet“ je objavio da aktivni ugalj ima sposobnost da izvuče toksine iz dubine tkiva i organa. Ovako, ugalj može pročistiti debelo crevo, jetru, bubrege, ili celo telo. Ljudi kažu da se osećaju još opuštenije i bolje nakon kupke sa aktivnim ugljem.

Osim uglja u prahu, možete koristiti aktivni ugalj u obliku granula, ili ubaciti ugalj u bambus, organsku tkaninu i ostaviti ga u kadi. Iako ovaj metod manje zaprlja kadu, ne deluje tako brzo kao ugalj u prahu. Parčići bambusa sa ugljem u kadi i sauni su popularan tretman u azijskoj kulturi.