detoksikacija tela limunom

Detoksikacija organizma limunom

Saznajte kako se sprovodi detoksikacija organizma limunom i zašto je važna za opšte zdravlje…

Danas živimo u vremenu u kome je sve puno raznih hemikalija i otrova i gotovo je nemoguće da to izbegnemo. Štetni sastojci su svuda oko nas i oni negativno utiči na naše celokupno zdravlje. Međutim, postoje načini zahvaljujući kojima možemo da ublažimo štetne efekte hemikalija i ukloniti toksine iz tela. Namirnica kojom na najbolji mogući način možete očistiti svoje telo je svakako limun.

Limun je idealan izbor za detoksikaciju tela i možete ga koristiti na razne načine kako biste očistili svoje telo od loših hemikalija. Pored svoje moći detoksikacije, limun je bogat hranljivim materijama koje imaju veoma pozitivan uticaj na Vaš organizam i celokupno zdravlje. Pre svega, limun je bogat vitaminom C, što pomaže u detoksikaciji organizma, a takođe Vašem organizmu daje energiju i snagu.

Limun je veoma bogat izvor hranljivih sastojaka i pored vitamina C sadrži organska jedinjenja koja su osnova zdravlja svakog organizma. Takođe, limun je prirodni antioksidans koji ima antibiotska svojstva. Limun sadrži i limonin, organsko jedinjenje, koje se bori protiv virusa, bakterija i toksina u organizmu.

detoksikacija organizma limunom

Kako sve detoksikacija organizma limunom utiče na Vaše zdravlje?

 • Čini Vaš imuni sistem jačim. Kao što znamo, limun je bogat izvor vitamina C koji jača Vaš imuni sistem.
 • Stimuliše bolji rad jetre. Čišćenje tela limunom stimuliše bolji rad Vaše jetre i obezbediće balans hranljivih materija i očistiće Vaš organizam od štetnih materija.
 • Pospešuje rad sistema organa za varenje. Limun je prirodni stimulans za probavni sistem i pomaže postizanju ravnoteže kiselosti u organizmu. Voda sa limunom Vam može pomoći da smanjite gorušicu.
 • Limun se bori protiv bakterija. Limun je prirodni lek koji pomaže u borbi protiv bakterija, kao i za čišćenje organizma. Ukoliko se borite protiv neke bakterijske infekcije, ubacite limun u svoju svakodnevicu jer će Vam on pomoći u ublažavanju simptoma.
 • Limun reguliše krvni pritisak i nivo lošeg holesterola. Detoksikacija organizma limunom je važna jer limun jača krvne sudove i reguliše nivo lošeg holesterola u krvi, pa samim tim i visok pritisak, a to je jako važno s obzirom na to da visok nivo holesterola i krvnog pritiska može dovesti do ozbiljnih kardiovaskularnih oboljenja.
 • Limun suzbija želju za šećerom i slatkišima. Limun ima svojstva suzbijanja apetita, pa će tako i učiniti da imate manju potrebu za slatkišima. Samim tim ćete se rešiti viška kilograma i naravno detoksikovati svoj organizam.
 • Limun se uspešno bori protiv virusa. Limun ima svojstva kojim ublažava virusne infekcije u organizmu, a naročitopomaže kod upale grla. Detoksikacija organizma limunom je važna jer limun sadrži jedinjenja koja jačaju imuni sistem i smiruju upale grla, pa je limun idealna namirnica koju treba da koristite kada su grip i prehlada u pitanju.
 • Limun pomaže kod upale desni. Pošto je bogat izvor vitamina C, limun je veoma efikasan u borni protiv gingivitisa (upale desni). Nedostatak vitamina C u ishrani može dovesti do upale desni i širenja bakterija u ustima, pa je limun idealan izbor za čišćenje celokupnog organizma.
 • Limun rastvara kamen u bubregu. Neke studije su pokazale da je limunska kiselina sposobna da rastvori kamenje u bubregu, što znači da je detoksikacija organizma limunom idealna za prevenciju nastanka kamena u bubregu.

Kako da se uz pomoć limuna oslobodite toksina iz svog tela?

Evo kako bi trebalo da izgleda detoksikacija organizma limunom:

 • Započnite dan sokom od limuna. Kao što znamo, doručak je najvažniji obrok u toku dana jer naše telo snabdeva energijom koja nam je potrebna za predstojeći dan. Zdravim doručkom ćete stimulisati bolje varenje i bolji rad svog metabolizma. Jednostavno uz doručak napravite sebi sok od limuna u koji ćete ubaciti nekoliko kriški limuna ili napravite smuti sa limunom i tako ćete svoje telo osloboditi od toksina.
 • Dodajte limun u bilo koji sok. Čišćenje tela limunom jednostavno možete obaviti dodavanjem soka od limuna ili kriški od limuna u sok koji pijete.
 • Detoksikacija limunom i đumbirom. Kombinacija limuna i đumbira je najbolja moguća kombinacija za detoksikaciju organizma. Limun i đumbir u kombinaciji su takođe idealni za prevenciju gripa i prehlade tokom zime. Jednostavno u sok od dva limuna narendajte koren od đumbira i popijte ovo za čišćenje svog organizma.
 • Nparavite smesu sa limunom i kurkumom za detoksikaciju kože. Pomešajte prah od kurkume i sok od limuna kako biste napravili idealnu prirodnu masku za detoksikaciju svoje kože.
 • Pijte vodu sa limunom. U čašu vode dodajte nekoliko kriški limuna (po želji možete dodati i nekoliko kriški svežeg krastavca). Osim toga što će voda biti prijatnog ukusa i što će Vam ubrzati varenje, ovo će biti sjajan izbor kada je u pitanju detoksikacija organizma limunom.
 • Dodajte limun u hranu. Koristite sok od limuna kao začin u kuhinji. Jednostavno ubacite sok od limuna u bilo koji obrok koji pripremate. Osim što će limun dati karakterističnu aromu i ukus jelu, doprineće tome da koristite manje soli i biće sjajan izbor za čišćenje Vašeg organizma limunom.
 • Dodajte sok od limuna u čaj. Jednostavno iscedite sok od limuna u šolju čaja i napravite sebi prirodan eliksir zdravlja.
 • Koristite sok od limuna kao dresing za salatu. Detoksikacija limunom može izgledati i tako što ćete napraviti sopstveni domaći dresing za salatu. Jednostavno pomešajte maslinovo ulje, med i sok od limuna i prelijte time svoju omiljenu svežu salatu. Svideće Vam se sigurno.
 • Napravite limun tonik. Limun tonik će definitivno postati jedno od Vaših omiljenih pića kada ga jednom napravite. Jednostavno pomešajte sok od limuna sa čašom hladne vode, pola kašike meda, kašikom jabukovog sirćeta i prstohvatom bibera. Ovaj tonik će biti sjajan napitak za čišćenje Vašeg tela, a takođe će Vam obnoviti energiju koja Vam je potrebna. Detoksikacija organizma nikad nije bila jednostavnija i ukusnija, zar ne?

Limun je, kao što znamo, svima veoma dostupna namirnica koja ima toliko lekovitih svojstava. Koristite limun što više i tako očistite svoje telo od toksina kojima smo svakodnevno izloženi. Zašto biste koristili raznorazne hemijske suplemente za detoksikaciju, kada je limun, pored toga što je veoma ukusna, veoma zdrava namirnica. Zato trk u prodavnicu po limun i napravite sebi omiljeno piće, začinite svoju omiljenu hranu, i tako očistite svoje telo.