difenbahija

Difenbahija sobno cveće – uzgoj, održavanje, razmnožavanje

Sobno cveće difenbahija

Difenbahija je veoma dekorativno sobno cveće koje se sadi u saksije samostalno ili u kombinaciji sa drugim cvećem kao cvetni aranžman.

Inače, biljka difenbahija je dobila ime po baštovanu koji je radio u Bečkom botaničkom vrtu, po imenu I. Dieffenbachu (1796-1863). Polovinom 19. veka ovo popularno kućno cveće stiže u Evropu. Ova tropska, višegodišnja zeljasta biljka, koja inače pripada porodici Araceae, veoma dobro toleriše hlad i zato je popularna za gajenje u kući.

Difenbahija kućno cveće je karakteristično i poznato po svojim duguljastim i ovalnim listovima, koji su mešani bele i zelene boje. Zavisno od vrste difenbahija, razlikuju se šare po listovima, tako da neke vrste imaju skoro ceo list bele boje, dok neke vrste imaju pegave žućkaste boje ili prugaste linije po sebi.

Difenbahija uzgoj i odrzavanje     

Uzgoj difenbahija nije uopšte težak i zahtevan, naravno, samo ako se pridržavate osnovnih pravila za negu ove biljke.

difenbahija biljka

Difenbahija biljka ne sme da bude izložena direktnoj sunčevoj svetlosti. Najbolje je držati je na istočnom ili severnom prozoru u vašoj kući. Uz indirektnu sunčevu svetlost, difenbahija sobno cveće voli toplu i vlažnu klimu. Bitno je da temperatura nikako ne pada puno ispod 20 C, a dnevna temperatura neka u proseku bude oko 22 C. Ukoliko ovu biljku izložite nižim temperaturama, onda zemljište mora biti relativno suvo, a biljka se ne sme ponovo naglo izložiti visokoj temperaturi, već samo lagano i postepeno.

Cvet difenbahihija – nega podrazumeva sledeće korake:

Zemlja u kojoj želite da posadite difenbahiju treba da bude mekana, humusna, bogata hranljivim sastojcima. Takođe treba da bude vlažna, ali nikako natopljena. Nakon zalivanja, kada se ocedi suvišna voda, stavite biljku u njen podmetač za saksije koji je suv. Postupak zalivanja treba ponoviti kada se zemlja osuši, ali ne do kraja, već kada se bude mrvila pod prstima – možete je ponovo zaliti. Uz to, difenbahiju slobodno možete poprskati i mlakom vodom s vremena na vreme. Ovde budite naročito oprezni, budući da previše često orošavanje biljke može dovesti do razvoja gljivica. Za zalivanje difenbahije je najbolje koristiti kišnicu koja je mlaka.

difenbahija uzgoj

Đubrenje biljke: leti dodajte vodi tečno đubrivo, i to jednom mesečno.

Difenbahija biljka predivno cveta, ali nakon cvetanja brzo uvene i propada. Ovo možete sprečiti i održati ovu sobnu biljku živom ukoliko je presadite i povećate dozu zalivanja. Biljku nemojte izlagati strujanju hladnog vazduha i promaji, i nemojte je često premeštati po kući budući da ne voli promene položaja.

Pošto difenbahija biljka raste veoma brzo, zahteva više prostora i presađivanje jednom godišnje. Idealno vreme za presađivanje difenbahije je proleće.

Napomena: difenbahija biljka ima otrovni sok i stoga vodite računa da kada rukujete s njim obavezno imate rukavice i da nakon uklanjanja suvih listova, skidanja prašine sa njih ili bilo kake druge aktivnosti dobro operete ruke.  Takođe vodite računa da deca ne dospeju u kontakt sa ovom biljkom.

Razmnozavanje difenbahije

Kućno cveće difenbahija ćete najlakše razmnožiti pomoću reznica. Reznice možete dobiti veoma jednostavno odsecanjem biljke iznad starog lisnog čvora. Dobrom reznicom se smatra ona koja ima 3-4 lista. Reznica mora najpre da se prosuši, a nakon nekoliko dana treba da se stavi u mešavinu navlažene zemlje i peska pri temperaturi između 21-24 C.

Reznicu difenbahije možete staviti prvo u vodu, kako bi mogla da ožili, a potom je zasadite u odgovarajući kompost.

Treba pomenuti i drugi način razmnožavanja difenbahije, a to je odsecanje dela stabljike koji treba da bude dug oko 8 cm i da ima minimum 3-4 stara lisna čvora. Donji deo reznice je neophodno dezinfikovati, a zasađeni deo treba biti onaj koji je bliži donjem delu vaše biljke. Prilikom odsecanja stabljike difenbahije, primetićete kako iz nje curi sok koji je otrovan i zato se savetuje korišćenje rukavica. Ovaj sok izaziva crvenilo i iritaciju kože.

Vrste difenbahija

Od tridesetak vrsta difenbahija, svega nekoliko njih se mogu uspešno uzgajati u kući. Najpoznatije vrste difenbahija su: Dieffenbachia picta, Dieffenbachia Camille, Dieffenbachia amoena, Dieffenbachia bowmannii.

Veličina listova i kombinacija boja šara je karakteristična na osnovu određene vrste difenbahija.