Dijeta 17 dana

Najnovije izdanje bestselera, „Dijeta od 17 dana“ koju je napisao dr Majk Moreno, obećava mršavljenje, ubrzanje metabolizma i izgradnju novih, zdravih navika.

Ovaj porodični lekar iz San Dijega tvrdi da ključ leži u promeni broja kalorija i kombinacija hrane na svakih 17 dana u 4 ciklusa. Ovako je metabolizam u konstantom sagorevanju masti, jer nikada ne zna koliko će hrane imati da preradi.

Dijeta od 17 dana je jednostavno isplaniran sistem obroka, koji će vam pomoći da izgubite višak kilograma. Ukoliko se budete pridržavali pravila ove dijete, zaista ćete moći da smršate. Puno ljudi nema pravu predstavu o samom procesu mršavljenja. Uglavnom se misli da ako se prestane sa jelom, ili se jede manje, organizam će automatski topiti masti. To je samo delimično tačno – svakako ćete primetiti rezultate, i to brzo. Ali, taj gubitak u početku sastoji se od izbacivanja vode, što znači da čim ponovo počnete normalno da jedete, kilogrami će se vratiti.

Šta smete, a šta ne smete da jedete?

Dijeta 17 dana oslanja se na posne proteine, proizvode bogate antioksidantima, probiotike i dobre masti. Zabranjeni su šećer, prerađena hrana, slana i pržena hrana.

Na početku dijete 17 dana, smanjujete skrobno povrće i voće sa puno šećera, i izbacujete alkohol. Kako dijeta napreduje, polako popušta. Do kraja ćete moći da povremeno popijete nešto, imate užinu od 100 kalorija ili obrok kojim ćete se nagraditi za uspešno držanje dijete.

Zbog promene u metabolizmu tokom dana, voće možete jesti samo do 14 časova.

Koliko treba da se potrudite? Osrednje.

Čak i u najstrožem delu dijete 17 dana, imate mogućnost da donekle birate šta ćete jesti.

Ograničenja: dijeta počinje vrlo restriktivno – 1200 kalorija, sa naglaskom na puno proteina, malo masti i 0 ugljenih hidrata, uz smanjenje skrobnog voća i povrća. Ali kako dani prolaze, sve više hrane se dodaje.

Kuvanje i kupovina: možete da birate i sami smišljate recepte koji će vam se uklopiti u dijetu 17 dana, ili odaberite neki od unapred osmišljenih recepata koji se nalaze u knjizi.

Vežbanje: potrebno. U knjizi ćete naći plan vežbanja od 17 minuta, koji uključuje trening snage, i kardio vežbe. Trenirajte 6 puta nedeljno.

Da li je ova dijeta dobra za osobe koje imaju specifičnu ishranu?

Vegetarijanci i vegani: iako je srž ove dijete bazirana na mesnim proizvodima, a pogotovo posno meso, riba, jaja i mlečni proizvodi sa probioticima, mnogo toga se može zameniti tofuom, proteinskim praškom i sojinim mlekom.

Ovo je dijeta sa malo soli.

Obroci koje dr Moreno nudi u knjizi zasnivaju se na umerenim količinama zdravih masti, kao što su maslinovo ulje i laneno ulje.

Šta još treba da znate?

Cena: osim kupovine namirnica, nema dodatnih troškova.

Podrška: postoji aplikacija „17 Day Diet“ u kojoj ćete naći recepte i alate uz pomoć kojih možete proveriti da li su određene namirnice dozvoljene. Podršku možete dobiti u zajednicama na internetu, kao što je „The 17 Day Diet Club“.

Šta dr Melinda Ratini kaže?

Da li deluje dijeta 17 dana?

Stručnjaci imaju podeljeno mišljenje o ubrzavanju metabolizma na ovaj način. A upotreba probiotika u cilju mršavljenja i generalne dobrobiti raste. Ali, ono što je sigurno jeste da se ova dijeta zasniva na integralnim žitaricama, redovnom vežbanju i sticanju dobrih navika koje mogu imati dobar efekat na dugoročno mršavljenje i održavanje telesne težine.

Da li je pogodna za određena zdravstvena stanja?

Mršavljenje i vežbanje su se pokazali kao dokazano dobri alati za sprečavanje i lečenje srčanih bolesti i dijabetesa. Tako se održava krvni pritisak i podiže se nivo dobrog holesterola, a snižava nivo lošeg holesterola. Ukoliko dodamo ono što se u dijeti 17 dana naglašava – malo masti i malo soli, dobrobiti su još veće.

Ukoliko imate problema sa bubrezima, ova dijeta 17 dana možda sadrži previše proteina za vas. Razgovarajte sa svojim doktorom o dnevnim potrebama organizma za proteinima.

Vežbanje počinje lagano- 17 minuta umerene aktivnosti, poput šetanja. Relativno brzo, ovaj tempo se povećava i prelazi na 40-60 minuta aerobne aktivnosti, gotovo svakog dana. Ukoliko imate neku srčanu bolest ili drugi zdravstveni problem, razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što počnete da se pridržavate ovog programa.

Zaključak

Bilo da zaista drastično ubrzava metabolizam ili ne, dijeta od 17 dana bazira se na pravilnoj ishrani i vežbanju, principima koji vam mogu pomoći da smršate. Čak i tokom najrestriktivnije faze, unosićete dovoljno kalorija, i imaćete izbalansiranu i zanimljivu ishranu. Pritom, postepeno ćete jesti sve više i raznovrsnije. Faza održavanja i podrška onlajn zajednica omogućiće vam dugoročan uspeh.

Ukoliko često jedete van kuće, putujete ili imate naporan raspored, verovatno će vam biti teško da izdvojite neophodno vreme za pripremu obroka. Potrudite se da ostanete motivisani. Takođe, treba da budete svesni činjenice da ćete trošiti novac na probiotike, koji vam neće pomoći u postizanju nutricionističkih i fitnes ciljeva.

Ukoliko imate problema sa srcem, bubrezima ili druge zdravstvene tegobe, razgovarajte sa doktorom pre nego što krenete na dijetu od 17 dana, kako biste bili sigurni da vam ona odgovara.