Dijeta klinike Mejo

Dijeta klinike Mejo je čuveni plan ishrane koji su razvili eksperti za zdravlje na poznatoj klinici Mejo. Dijeta klinike Mejo je više od plana ishrane; to je dugoročni pristup kojim se popravlja zdravlje i održava zdrava telesna težina.

Za razliku od drugih dijeta kod kojih je u žiži drastično smanjenje dnevnog unosa kalorija, dijeta klinike Mejo stavlja naglasak na popravljanje navika vezanih za jelo i istovremeno propagira fizičke vežbe.

Šta je cilj dijete klinike Mejo?

Osnovni cilj dijete klinike Mejo je da vas navede da promenite dnevnu rutinu i da živite duži i zdraviji život. Druge dijete imaju za cilj da postignu gubitak što više kilograma u što kraćem roku i ne bave se dugoročnim razmišljanjem. Iz tog razloga većina ljudi izgubi neki kilogram tokom dijete i brzo ih vrati nakon nje, a sve to zato što se ne menja način života.

Dijeta klinike Mejo će vam pokazati kako da izaberete zdrave namirnice i porcije koje vode zdravom životu.

Možda je vaš cilj da u kratkom roku skinete višak kilograma, ali glavni razlog zbog koga bi trebalo da praktikujete dijetu klinike Mejo je taj što će ona imati dugoročan pozitivan efekat na vaš organizam. Koristeći piramidu zdrave težine koju daje dijeta klinike Mejo, moći ćete da planirate dnevne obroke sa samo jednim ciljem – da vodite zdrav život.

Kako deluje dijeta klinike Mejo?

Dijeta klinike Mejo je mešavina zdrave ishrane i povećanja fizičke aktivnosti sa krajnjim ciljem vođenja zdravog života. Umesto da pokušavate da izgubite što više kilograma u što kraćem roku, dijeta klinike Mejo se fokusira na promene načina života tako da možete da vodite zdrav život. Dijeta klinike Mejo se sastoji od dva glavna dela: „Smršaj!“ i „Živi!“

Smršaj!

Ovaj deo dijete klinike Mejo je dvonedeljna faza koja vam pomaže da doskočite do cilja skidanja viška kilograma. Tokom ovog dvonedeljnog perioda bićete usredsređeni na izbacivanje 5 nezdravih životnih navika i na njihovoj zameni sa zdravim navikama. Obavljajući ovaj jednostavan zadatak, uz 30 minuta vežbi svakog dana, oslabićete između 3 i 4,5kg za samo dve nedelje.

Živi!

Tokom faze „Živi!“, naučićete više o zdravom izboru hrane, veličini porcija, planiranju jelovnika i praktikovanju novih zdravih navika koje će vam omogućiti da živite zdravije. Svrha ove faze je da vam pomogne da nastavite da smanjujete telesnu težinu po stopi od 450 do 900g nedeljno. Kada dostignete idealnu težinu, možete da preusmerite napore na održavanje telesne težine pomoću tehnika zdravog života koje ste usvojili tokom „Živi!“ faze dijete klinike Mejo.

Piramida zdrave težine i primer jelovnika klinike Mejo

Uzorak jelovnika klinike Mejo će vam pokazati kako, pomoću piramide zdrave težine klinike Mejo, možete da planirate dnevne obroke i užine.

Piramida zdrave težine klinike Mejo je sredstvo koje vas vodi ka izbalansiranoj, hranljivoj ishrani dok mršate. Piramida zdrave težine ilustruje vrstu i količinu namirnica koje morate da jedete svakodnevno iz svake od šest predstavljenih grupa namirnica. Piramida sadrži i komponentu fizičkih aktivnosti koja je važna za mršavljenje i održavanje telesne težine.

Grupe namirnicaSmernice
SlatkišiDo 75 kalorija dnevno
Masti3 – 5 dnevnih porcija
Proteini/mlečni proizvodi3 – 7 dnevnih porcija
Ugljeni hidrati4 – 8 dnevnih porcija
VoćeNeograničeno (najmanje 3 dnevno)
PovrćeNeograničeno (najmanje 4 dnevno)
Fizička aktivnostSvakodnevno

Primer jelovnika klinike Mejo u skladu sa piramidom zdrave težine

Ovaj primer dnevnog jelovnika je u skladu sa dijetom klinike Mejo i piramidom zdrave težine. Primer vam pokazuje kako da uklopite sve grupe namirnica u porcije. Jelovnik možete prilagodite vlastitom ukusu i kalorijskim potrebama.

Primer jelovnika od približno 1200 kalorija
Doručak
1 mala banana
1/šolje cerealija od mekinja
1 šolja bezmasnog mleka
Biljni čaj
Ručak
Sendvič od ćuretine koji se sastoji od 110g narezanih ćurećih prsa, 1 kašike niskokaloričnog majoneza, kriške paradajza, lista zelene salate i 2 kriške hleba od celog zrna
2 šolje sirovih bebi šargarepa, hikame (meksički krompir) i paprike isečene na trake
1 mala jabuka
Voda
Večera
85g grilovanog goveđeg filea
2/3 šolje boranije spremane na pari
3 mala mlada krompira sa 1 kašičicom margarine bez trans masti
Salata sačinjena od 2 šolje zelene salate puterke ili neke druge zelene salate, ½ šolje čeri paradajza i 2 kašike bezmasnog preliva za salatu
1/3 šolje šerbeta od limuna
Gazirana voda sa limunom
Užina (u bilo koje vreme)
1 mala kruška

 

Nutritivna analiza i porcije za uzorak jelovnika

Nutritivna analiza uzorka jelovnika
kalorije1238*
Proteini70g
Ugljeni hidrati190g
Ukupno masti22g
Zasićene masti6g
Mononezasićene masti7g
Holesterol114mg
Natrijum1,911mg
Vlakna31g
Kalijum3,331mg
Kalcijum547mg

*Uključujući i 75 kalorija od slatkiša

Porcije prema piramidi zdrave težine
Povrće5
Voće3
Ugljeni hidrati4
Proteini i mlečni proizvodi3
Masti3
Slatkiši1

 

Zdrava užina koja održava sitost

Ako osetite glad dok sledite program piramide zdrave težine, posegnite za više voća i povrća koje ćete da užinate. Vodite računa da voće bude sveže ili  konzervirano sa vodom ili sokom i da odaspete tečnost pre jela. Ograničite suvo voće i voćne sokove na ne više od 1 do 2 porcije dnevno jer imaju mnogo kalorija, a mali volumen – daju više kalorija bez sitosti. Takođe, zapamtite da obični sok od povrća ima visok sadržaj natrijuma pa birajte vrstu koja ga sadrži manje.