Dijeta sa dvopekom i narandžama

Dijeta sa dvopekom i narandžama

Polako ulazimo u zimu, godišnje doba kada se od teške hrane ne može pobeći i kada kreće sezona slava i praznika kao i neželjenih kilograma. Ali nikako se nemojte odricati sjajnih poslastica, po završetku praznika isprobajte najefikasniju i najpopularniju dijetu sa dvopekom i narandžama i bez gladovanja budite ponovo zadovoljni svojim izgledom. O čemu je zapravo reč? Dijeta sa dvopekom i narandžama jedna je od najpoznatijih dijeta koja se često naziva i medicinska, tokom koje je prema iskustvima korisnika moguće smršati i do 15 kilograma za 15 dana. Često ćete čuti da je samo nazivaju dvopek dijetom ali bez obzira na taj naziv, narandža takođe čini veoma bitan deo ove dijete.

Dvopek dijeta sa narandžama – pravila

Pre nego što počnete sa dijetom, bitno je da budete upoznati sa nekim osnovnim pravilima. Pre svega, meso koje konzumirate smete samo da začinite vegetom a kao i u svakoj dijeti, i ovde je konzumiranje alkohola apsolutno zabranjeno. Nemojte mešati redosled namirnica, jedite sve po redu, ovo pravilo je veoma bitno i odlučujuće kod gubitka kilograma, a jela koja jedete mogu biti i hladna i topla, tu pravila nema.

Pomenuli smo da je tokom ove dijete i narandža jako bitan faktor. Zašto je to tako? Narandža je pre svega citrus što znači da je bogata vitaminom C i da vam istovremeno tokom dijete pomaže u održavanju imunog sistema i štiti vas od bolesti. Takođe, u istoj ima dosta minerala, ulja i aromatičnih materija koji ujedno pomažu da se vaš organizam očisti od toksina. U prilog svemu ovome ide i to što je narandža na svu sreću ukusno voće zbog čega je nije teško konzumirati a isto tako spade u niskokalorično voće.  Dijeta sa dvopekom i narandžama se drži ukupno 15 dana, tj iz tri ciklusa po 5 dana a oni koji su je probali tvrde da su rezultati odlični, zbog čega vam preporučujemo da istu što pre probate. Ova dijeta se naročito preporučuje onima koji obrok ne mogu da zamisle bez hleba a isto tako je jako zdrava jer se konzumiraju i velike količine povrća.

Dvopek – kalorije

Dvopek jeste hleb, ali koliko je on zaista kaloričan? Ova namirnica u sto grama ima 361 kcal što nije zanemarljivo ali ni strašno. Ono što se ističe kao prednost kod dvopeka je činjenica da se on mnogo dugo žvaće nego običan beli hleb koji je mnogo mekši i često ga progutate bez žvakanja. Naglasili bismo da je dugo žvakanje veoma bitan proces u mršavljenju jer hrana prvo počinje da se vari u ustima i onda je isto tako i želudac kraće i bolje obrađuje. Tako da, kada je reč o kalorijama, dvopek ne goji ukoliko se uzima u preporučenim količinama a kao dodatak ovoj tvrdnji bismo istakli da je ova namirnica česta u mnogim dijetama.

Dvopek dijeta sa narandžama – jelovnik

Kao što smo naglasili, jako je bitno pratiti redosled konzumiranja namirnica. U nastavku pročitjte kakav je plan ishrane dijete sa dvopekom i narandžama. Tokom ove dijete kao i šta sve spada u jelovnik. Kako ne biste došli u iskušenje da prekinete dijetu, dobro je da sve namirnice nabavite unapred a frižider oslobodite od slatkiša i hrane koju tokom perioda od 15 dana ne smete jesti:

I dan:

Doručak: Ujutru popijte šolju čaja ili kafe bez šećera, nakon toga pojedite dvopek a zatim pomorandžu (umesto pomorandže možete pojesti krušku, breskvu, dinju u zavisnosti od sezone)

Ručak: Pojedite jednu pomorandžu, kuvano jaje a zatim kiselu pavlaku

Večera: 2 paradajza (umesto svežeg možete uzeti 2dl kuvanog), nakon toga 2 jajeta pojedite, malo zelene salete ili jedan krastavac i dva dvopeka

II dan :

Doručak: Isto kao prvi dan, šolja čaja ili kafe, zatim jedan dvopek i jedna pomorandža

Ručak: Jedna pomorandža, kuvano jaje, kisela pavlaka a zatim dva dvopeka

Večera: Oko 125 grama junetine (mlevene), jedan paradajz, pomorandža, dvopek, i kafa ili čaj (obavezno bez šećera)

III dan:

Doručak: Isti kao u prethodna dva dana

Ručak: Jedna pomorandža, kuvano jaje, kisela pavlaka, neka salata (zelena ili krastavac), piti napitke bez šećera

Večera: 125 grama mlevenog mesa (čisto, ne mešano), jedna pomorandža, dvopek a zatim šolja čaja ili kafe

IV dan:

Doručak: Isto kao prvi dan, šolja čaja ili kafe, zatim jedan dvopek i jedna pomorandža

Ručak: oko 125 grama kravljeg sira, paradajz (može i kuvani iz flaše) i jedan dvopek

Večera: 125 grama mlevenog mesa, 2 paradajza, jedna jabuka i dvopek

V dan:

Doručak: Uvek je isti

Ručak: 200 grama ribe ili nekog kuvanog mesa, jedan paradajz i dvopek

Večera: pola kilograma povrća (možete obariti neko smrznuto povrće), 1 jaje i 1 paradajz

Ovaj ciklus od 5 dana ponavaljate još dva puta, a kada završite sa dijetom, kako ne biste vratili kilograme, bitno da se pridržavate sledećeg jelovnika koji se konzumira svakog ponedeljka:

Doručak: Limunada bez šećera

Ručak: jabuka i dvopek

Večera: kuvano jaje, paradajz i dvopek

 

Dvopek dijeta sa narandžama iskustva i rezultati

Ova dijeta je odlična za one koji vole hleb i teško ga se odriču kao i za one koji su ljubitelji voća i povrća. Iako naziv dijete glasi 15 dana 15 kilograma, rezultati će zavisiti isključivo od brzine vašeg metabolizma Odlična vest je da ćete sigurno smršati uz ovakav režim ishrane a koliko, to niko ne može precizno da kaže. Mnogi zagovornici ove dijete su često isticali kako 15 kilograma za 15 dana nije zdravo ali iskustva su pokazala da niko nije izgubio toliko kilograma za 15 dana. Prosečan gubitak je od 7 do 10 kilograma a to su odlični rezultati koji se postižu za nepune dve nedelje, pogotovu ako uzmemo u obzir da se tokom godine niste odricali omiljene hrane i da niste pazili na ishranu. Naravno, pre nego što počnete sa dijetom, posavetujte se sa vašim lekarom.

Ono što je takođe bitno nagalsiti i što je univerzalno kod držanja skoro svake dijete jeste pojačan unos vode, pijte oko 2l vode tokom dana i videćete koliko će vam se metabolizam ubrzati a vaše telo će biti hidrirano. Takođe, svaki put kada osetite glad, popijte čašu vode i biće vam malo lakše, tako ćete sprečiti sebe da nešto grickate do sledećeg obroka. Takođe, fizička aktivnost je svakako poželjna makar se svodila na šetnju ili stepenice umesto lifta. Srećno sa dijetom, želimo vam puno uspeha!