dijeta sa jabukama

Dijeta sa jabukama jelovnik, pravila, iskustva

Dijeta sa jabukama 3 dana

Mnogi žele da se na što brži način otarase viška kilograma i tada istražuju koja bi dijeta bila najpogodnija za to. Dijeta sa jabukama koja je poznata i kao dijeta sa jabukama 3 dana je još jedna rigorozna dijeta uz pomoć koje možete skinuti višak kilograma.

Samim tim što dijeta sa jabukama traje 3 dana, možemo zaključiti da se radi o rigoroznoj dijeti koja pomaže onima koji žele da se što pre otarase viška kilograma. Ako ste u potrazi za jednom takvom dijetom za mršavljenje, onda nastavite da čitate ovaj tekst.

Dijeta sa jabukama je veoma jednostavna iz prostog razloga što glavna namirnica koju jedete tokom ovog perioda od 3 dana jesu jabuke. Naravno, ne morate jesti samo i isključivo jabuke, niti samo jednu vrstu jabuka. Možete jesti više različitih vrsta i začiniti ih cimetom ili nekim drugim začinom, ali one su vam glavna hrana koju konzumirate. Dobra stvar je da su jabuke veoma hranljive i da nećete osećati preveliku potrebu za drugom hranom. Jabuke sadrže proteine, ugljene hidrate, kao i obilje vitamina i minerala koji su potrebni organizmu kako bi pravilno funkcionisao. Pored toga, jabuke su niskokalorične.

jabuka dijeta za mrsavljenje

Tokom trajanja dijete sa jabukama morate hidrirati svoje telo, te pijte što više vode, kafu ili čaj (naravno, bez šećera).U nastavku sledi jelovnik za ovu dijetu…

Dijeta sa jabukama 3 dana jelovnik

  1. dan

Doručak: hleb od celog zrna sa mladim kravljim sirom i 3 kriške jabuke

Užina: jabuke

Ručak: do 150 grama ribe sa celerom, jabuka, pomorandža

Užina: do 100 grama kravljeg sira i 1 jabuka

Večera: sendvič od raženog hleba i mladog sira

  1. dan

Doručak: 30 grama ovsenih pahuljica sa 130 ml obranog mleka, kašičica suvog grožđa i 1 jabuka

Užina: jabuke

Ručak: palačinke sa mlekom, jajima i rendanim jabukama

Užina: 80 grama bezmasnog jogurta u koji ćete dodati komadiće jabuke

Večera: 40 grama pirinča sa pola banane i jednom jabukom

  1. dan

Doručak: parče hleba od celog zrna, 3 kašike mladok kravljeg sira i 1 jabuka

Užina: 140 grama jogurta sa komadićima jabuke, cimetom i sveže ceđenim sokom od limuna

Ručak: 80 grama pečenih pilećih prsa sa alevom paprikom i sveže ceđenim sokom od limuna i 1 jabuka

Užina: jabuke

Večera: salata od 2 šargarepe, 1 jabuke, suvog grožđa i 1 kašike nemasnog mladog sira

Tokom dijete sa jabukama pijte najmanje po 1 litar vode dnevno. Bićete oduševljeni rezultatima kada budete primetili da se osećate lakše i zdravije nakon samo 72 sata a kao što ste videli jelovnik predviđa osim jabuka i unos drugih namirnica.

Dijeta sa jabukama 3 dana za i protiv

Kao i svaka druga dijeta, i ova ima činjenice koje joj idu u prilog i one koje joj ne idu u prilog, pa evo nekih.

Dijeta sa jabukama za:

  • Dijeta sa jabukama 3 dana je sjajan način da počnete da navikavate svoje telo na predstojeću zdravu ishranu i gubitak kilograma. Ovom dijetom ćete detoksikovati svoj organizam i pripremiti svoje telo na to da ćete u predstojećem periodu unositi manje kalorija nego inače. Ova dijeta čisti vaš organizam od toksina i priprema ga na zdravu ishranu na duže staze.
  • Za tri dana, koliko traje ova dijeta, možete izgubiti čak do 5 kilograma, što vas možete motivisati da dalje nastavite sa zdravom ishranom, svakako ovaj jelovnik morate obogatiti..
  • Dijeta sa jabukama ne samo da uklanja toksine iz vašeg organizma i pomaže vam da brže sagorite kalorije, ona takođe poboljšava vaš metabolizam i ubrzava proces varenja hrane, pa i trošenja kalorija.

Dijeta sa jabukama protiv:

  • Dijeta sa jabukama je pogodna za većinu ljudi, ali se ipak ne preporučuje onima koji imaju određene zdravstvene tegobe. Ako imate zdravstvenih tegoba, obavezno se raspitajte o tome da li je ova dijeta pogodna za vas.
  • Dijeta sa jabukama može izazvati neka neželjena dejstva kojih unapred morate biti svesni. Dijeta sa jabukama može izazvati dijareju i vrtoglavicu. Dijareju može izazvati zato što su jabuke pune rastvorljivih vlakana koja mogu značajno ubrzati rad creva. Ipak, na ovo gledajte kao na čišćenje organizma i zato ne počinjite ovu dijetu kada je radni dan. Izaberite da to bude vikend ili dani odmora kada nemate potrebu da idete napolje. Dijeta sa jabukama može izazvati i vrtoglavicu. To se dešava onda kada ne unosite dovoljnu količinu jabuka, pa vam je organizam zato slab. Ukoliko dođe do pojave vrtoglavice, ili povećajte unos jabuka ili prekinite sa dijetom.

Šta nakon dijete sa jabukama ?

Nakon dijete sa jabukama morate nastaviti da se hranite zdravo kako biste održali kilažu koju ste dostigli, nastavili da gubite kilograme i kako biste, pre svega, održali dobro zdravlje organizma. Ako se vratite starim navikama i nezdravoj ishrani, izgubljene kilograme ćete veoma brzo vratiti, pa će dijeta kao takva biti neupotrebljiva. Dijetu sa jabukama koristite kao prekretnicu za početak zdravog načina ishrane. Najbolje bi bilo da prethodna 3 dana, kada ste praktično jeli samo jabuke, zamenite time što ćete u narednom periodu jesti najmanje po 3 jabuke dnevno. Najbolje je da pre svakog obroka pojedete po jednu jabuku jer  je pektin (koji sadrži kora od jabuke) idealan prirodni blokator masti. Jabuka pre svakog obroka će vam davati osećaj sitosti, pa ćete samim tim manje konzumirati ostale namirnice.

Dijeta sa jabukama 3 dana iskustva

Kada je u pitanju dijeta sa jabukama, mišljenja i iskustva su podeljena. Iako dosta rigorozna, ova dijeta je mnogima pomogla da skinu višak kilograma i da nakon nje nastave sa zdravom ishranom (naročito onima koji nisu mnogo gojazni i koji žele da skinu do 5 kilograma viška). Pored toga što su uspeli da skinu neželjene kilograme, ova dijeta im je pomogla da poboljšaju svoje zdravstveno stanje i da se generalno bolje osećaju.

S druge strane, neki smatraju da je ova dijeta previše rigorozna i restriktivna jer podrazumeva naglo odricanje od namirnica na koje ste prethodno navikli. Kao što smo rekli, ova dijeta nije pogodna za hronične bolesnike. Onima koji pate od neke hronične bolesti obavezno se savetuje konsultacija sa lekarom ili nutricionistom pre nego što počnu sa dijetom sa jabukama.

Dijeta sa jabukama varijante

Postoje i varijante dijete sa jabukama koje podrazumevaju više dana trajanja dijete, s tim što je, naravno, dozvoljen unos određenih namirnica kao što su riba, pileće belo meso, teletina, ovsene pahuljice, pirinač, nemasni mlečni prozivodi, povrće i voće. Naravno, i dalje su glavna namirnica koju konzumirate jabuke. Ukoliko se odlučite za dužu varijantu dijete sa jabukama, savetuje se da je ne držite duže od 5 dana.