dipladenija

Dipladenija (Mandevila) uzgoj, nega, razmnožavanje

Cveće dipladenija

U moru prelepih penjačica, dipladenija zauzima jedno od vodećih mesta. Ova prelepa biljka se može gajiti na otvorenom u vašem vrtu, ali i kao sobno cveće. Bilo da želite da ukrasite svoj dom, terasu, balkon ili dvorište – upoznajte se sa osnovnim zahtevima ove biljke, kako biste mogli uspešno da je uzgajate i uživate u njenoj lepoti.

Ova penjajuća tropska loza je poreklom iz Južne Amerike i višegodišnja je u toplijim klimatskim uslovima. Veoma je otporna i spada u zimzelene vrste.Kod nas se uglavnom gaji kao godišnjak i/ili sobno cveće, jer će umreti sa prvim mrazem.

U toplijim klimatskim uslovima cveće dipladenija, penjačica, može da dostigne visinu do 6 m, ali u našem hladnijem klimatskom podneblju, verovatno će narasti do 1.5 m. Kada se desi da cveta u kasno leto – veliki cvetovi oblika trube će ukrasiti vaš vrt svojom izuzetnom bojom, koja može biti svetlo roze, crvena i žuta.

dipladenija uzgoj

Ako dipladeniju uzgajate u kontejneru, ona može da se smanji i unese u zatvoren prostor kao sobno cveće, da raste na sunčanom prozoru celu zimu. Iako dipladenija ili mandevila, kako je još ova biljka poznata, neće cvetati u zatvorenom prostoru zimi, ona može da opstane i onda je ponovo iznesite napolje sledećeg leta. Cveta sredinom do kraja leta i jeseni.

Dipladenija uzgoj

Uzgoj dipladenija je veoma lak, ako poštujete osnovna pravila nege ove biljke. Dipladenija loza se može kupiti kao saksijska biljka u rasadniku. Sačekajte toplo vreme za dobro uspostavljanje biljke, čak početkom juna, pre nego što je posadite na otvorenom. Dipladenija ne raste dobro u hladnim uslovima. Gajenje dipladenija mora biti na odgovarajućoj lokaciji koja prima puno do delimično sunčeve svetlosti, zaštićena od hladnih vetrova. Idealna temperatura za gajenje dipladenije je od 15-30 C. Možete uzgajati dipladeniju u visećim korpama ili kontejneru na zemlji. Zemljište mora biti dobro propusno.

mandevila gajenje

 Nega i održavanje dipladenija

Održavanje dipladenije nije zahtevno, ukoliko radite ono što ova biljka zahteva. Dakle, dobro je zalivajte i prihranjujte da stimulišete njen rast i cvetanje. Mandevila će brzo rasti tokom vrućih dana, pa nikako nemojte dozvoliti da se posuda u kojoj se nalazi osuši. Prihranite je svakih nekoliko nedelja sa organskim đubrivom.

Pošto dipladenija najbolje cveta kada je vrućina, uzgajajte ove biljke u kontejnerima u blizini zida ili zgrade okrenute prema jugu. Na taj način ćete ih lakše zaštititi od ranog mraza u jesen, postavljanjem zaštitne folije na njih kada je temperatura u padu. Držite ih dobro prihranjenim da se stimuliše pun rast tokom kratkog leta. Koristeći žice, omogućite ovoj penjačici da se popne niz stub ili žardinjeru za cveće.

Orežite biljku u jesen i unesite je u zatvoren prostor pred mraz, kako bi prezimela na sunčanom prozoru. Držite biljke u jedva vlažnom, zatvorenom prostoru i paziti na insekte, kao što su bele muve i lisne vaši. Vaša dipladenija preko zime neće mnogo rasti, ali bi trebalo da bude spremna da se iznese van krajem proleća.

dipladenija brazilski jasmin u saksiji

Orezivanje dipladenija

Kako bi uklonili odumrle grane, obavezno sprovedite orezivanje dipladenije početkom proleća. Takođe je možete orezivati tokom perioda vegetacije u cilju lepšeg oblikovanja i kontrole rasta. Ukoliko želite da je održite žbunastom, podrežite njene nove izdanke svake godine posle cvetanja na 5 cm. Ukoliko želite da gajite dipladeniju kao penjajuću lozu, ostavite glavnu stabljiku, a bočne izdanke odsecite. Redovno uklanjajte uvele cvetove, jer ćete na taj način podstaći da dipladenija duže cveta.

dipladenija puzavica

Razmnožavanje dipladenija

Razmnožavanje dipladenije možete sprovesti poluzrelim reznicama, u leto, i to najbolje u avgustu. Poluzrele reznice dipladenije posle skidanja potopite u toplu vodu (temp. oko 32° C), u cilju potpunog prestanka curenja njenog mlečnog soka, koji je iritans za kožu i sluzokožu. Reznice dipladenije možete oprskati hormonom za ožiljavanje drvenastih biljaka, potom ih postavite u sterilan pesak, na temperaturu iznad 22° C. Vaša biljka će se ožiliti za par sedmica.

CENA

Cena dipladenije zavisi od veličine biljke i kreće se uglavnom od 10 do 15 eura.