divlji kesten

Divlji kesten kao lek za vene, hemoroide, reumu…

Divlji kesten (Aesculus hippocastanum) spada u porodicu sapindovina. To je veliko listopadno drvo koje se uzgaja u parkovima i ulicama širom sveta.

Drvo divljeg kestena može da dostigne visinu do oko 36 metara. Kora mu je debela i sive boje. Cvetovi su skupljeni u metličaste cvasti i boja im je bela ili bledoroze, a plod sadrži dve semenke.

U nastavku članka saznajte za koje to zdravstvene tegobe možete koristiti divlji kesten kao prirodni lek.

Oljušteno seme divljeg kestena je gorkog ukusa i sadrži:

 • Čak 40-60% skroba
 • 5-8% saponina
 • 6-7% belančevina
 • Tanin
 • Flavonske i kumarinske derivate
 • Vitamin B1
 • Vitamin C
 • Vitamin K

Najvažniji sastojak divljeg kestena je triterpenski saponin escin, kome se i pripisuju lekovita svojstva u terapiji slabosti venskih zalistaka i kapilara donjih ekstremiteta koje učvršćuje i deluje diuretično.

divlji kesten kao lek za vene

Divlji kesten kao lek

Divlji kesten je veoma popularan kao lek u prirodnoj medicini. Zašto?

Zato što sadrži supstancu koja se zove escin. Escin naročito deluje na tegobe koje nastaju usled problema sa proširenim venama i uspešno ih uklanja. Takođe, ima sposobnost da deluje protiv slobodnih radikala u organizmu i tako deluje protivupalno. Posebno je delotvoran kad je u pitanju lečenje proširenih vena.

Uljani ekstrakt se dobija od ploda divljeg kestena i koristi se za spoljašnju upotrebu kao lek protiv reume. Od korena divljeg kestena se pravi prašak koji se koristi kao analgetik za umirivanje bolova.

Divlji keste kao lek se koristi u više oblika ‒ u obliku čaja, kupki, obloga, tinkture (divlji kesten u rakiji) itd. Postoji mnogo preparata na bazi divljeg kestena koji su prirodni lek za mnoge tegobe:

 • Za lečenje proširenih vena
 • Protiv oticanja nogu
 • Za lečenje hemoroida
 • Za ublažavanje simptoma reume i gihta
 • Za lečenje artritisa
 • Za lečenje neuralgije
 • Za oporavak jetre
 • Za jačanje krvotoka i limfotoka
 • Za lečenje išijasa
 • Za lečenje uvećane prostate
 • Za lečenje kožnih oboljenja (ekcem, lišajevi itd.)
 • Za lečenje groznice
 • Za dobro varenje
 • Za lečenje upalnih procesa u organizmu
 • Za usporavanje procesa starenja
 • Za jačanje kose
 • Protiv unutrašnjeg krvarenja u stomaku

Divlji kesten kao lek za vene

Divlji kesten je nadaleko poznat pre svega kao prirodni lek za proširene vene i to zahvaljujući escinu koji sadrži. On deluje blagotvorno na probleme sa venama i kapilarima, naročito donjih ekstremiteta. Nažalost, veliki broj populacije, naročito žena ima problem sa proširenim venama, pa je divlji kesten idealan prirodni lek za ovaj zdravstveni problem. Divlji kesten deluje tako što smanjuje upalu, opterećenje vena i uklanja otok.

Divlji kesten kao lek za proširene vene možete koristiti tako što ćete sami napraviti čaj ili tinkturu. Umasirajte na obolelo mesto i nakon redovnog korišćenja osetićete znatno poboljšanje. Osim toga, postoje i mnogi preparati od ekstrakta divljeg kestena koji se koriste oralno i isto tako daju odlične rezultate kod hronične venske insuficijencije.

Recept: Divlji kesten za proširene i natečene vene

Kao što smo već napomenuli, lek od divljeg kestena za vene možete i sami napraviti kod kuće. Kako?

Napravite mast od 20 grama ekstrakta divljeg kestena pomešanog sa 60 grama lanolina (to je masna materija koja se dobija iz ovčije vune).Možete da koristite i svinjsku mast Ovu mast mažite na bolna mesta i potom ih uvijte zavojem.

Divlji kesten za hemoroide

Divlji kesten takođe daje sjajne rezultate u lečenju hemoroida. Danas se na tržištu mogu naći mnogi preparati na bazi divljeg kestena koji su veoma efikasni u lečenju hemoroida. To su razne kreme, a i suplementi koji se unose oralnim putem. Lekovita svojstva divljeg kestena veoma efikasno i brzo potpomažu smanjenju krvotoka, crvenila i boli kada su u pitanju hemoroidi.

Kod lečenja hemoroida divljim kestenom pre svega se preporučuje upotreba kapsula, a delotovorne su i kreme i čaj na bazi divljeg kestena. Jednostavno možete napraviti čaj od listova divljeg kestena i koristite ga u vidu blage kupke ili obloga.

Recept: Divlji kesten za hemoroide

Ekstrakt od divljeg kestena za hemoroide, možete i sami napraviti kod kuće. Jednostavno 12 do 15 sitno narendanih divljih kestena narendajte zajedno sa korom. Prelijte ih sa 2,5 dl kipeće rakije, a kada se ohladi, procedite. Ovaj ekstrakt se pije 3 puta na dan po 15 do 20 kapi razmućenih u vodi.

Recept: Divlji kesten za ublažavanje reumatskih tegoba

Za ublažavanje reumatskih tegoba preporučuje se sledeći recept:

Kuvajte plod divljeg kestena sve dok se dobro ne zgusne. Tako gust skuvan divlji kesten dodaje se toploj kupki uz mešanje dok ne zapeni. U tako napravljenu kupku umaču se ili previjaju oboleli delovi tela.

Čaj od divljeg kestena priprema

Priprema čaja od divljeg kestena je veoma jednostavna:

1 kašiku suvih cvetova i listova divljeg kestena prelijte sa 2 dl proključale vode. Poklopite, ostavite da odstoji sat vremena, potom procedite i pijte 2 do 3 šolje u toku dana. Čaj od divljeg kestena nikako ne smete sladiti kako bi njegovo lekovito dejstvo delovalo.

Tinktura od divljeg kestena

Kao što smo već napomenuli, kao prirodni lek možete koristiti i tinkturu od divljeg kestena koju možete sami napraviti kod kuće, a evo i kako:

Potrebno je da pola litra domaće rakije prelijete preko svežih cvetova ili isitnjenih semenki divljeg kestena, koje ste stavili u staklenu posudu. Potom poklopite i ostavite na toplom ili sunčanom mestu da odstoji mesec dana uz svakodnevno mućkanje. Potom procedite i vaša tinktura od divljeg kestena je spremna za korišćenje. Tinktura od divljeg kestena je odličan prirodni lek za ublažavanje reume i upale zglobova, a takođe se može koristiti i za rešavanje problema sa proširenim venama. Tinktura od divljeg kestena se koristi isključivo za spoljašnju upotrebu i to za utrljavanje u kožu.

Divlji kesten neželjena dejstva

Pre svega je važno napomenuti da divlji kesten kao lek ne smeju koristiti oni koji imaju infektivna i inflamatorna oboljenja gastrointestinalnog trakta.

Divlji kesten nikako ne smete konzumirati u sirovom obliku jer je toksičan, a neki od simptoma trovanja divljim kestenom su povraćanje i proliv, pa čak i koma.

Kad su u pitanju neželjena dejstva, može doći do vrtoglavice, mučnine i glavobolje. Takođe, preterano konzumiranje ekstrakta divljeg kestena može iritirati želudac i crenvu sluznicu. Divlji kesten može izazvati i alergijske reakcije.

[icegram campaigns=”8819″]