Djumbir kao lek

Lekovita svojstva đumbira

Đumbir je jedan od najrasprostranjenijih začina danas. On potiče iz porodice biljaka u koje spadaju kurkuma i kardamom, što možda objašnjava zašto su benefiti đumbira toliko veliki. Đumbir se dobija iz rizoma; rizom je podzemna stabljika koja raste horizontalno i formira koren prema dole, a nove stabljike niču gore. Na svakoj stabljici, javljaju se pupoljci.

U Kini i Indiji, đumbir se koristi zbog svojih lekovitih svojstava već 4700 godina. Tokom Rimskog carstva, trgovci koji su uspevali da nabave đumbir, mogli su da ga prodaju po neverovatnim cenama jer je bio od neprocenjive vrednosti.

Zbog čega je đumbir toliko dobar? Odgovor leži u jednoj reči- gingerolu.

Od 115 različitih hemikalija koje se nalaze u đumbirovom korenu, lekovita svojstva potiču od gingerola, koji po teksturi podseća na smolu, a ima antioksidantska i antiupalna svojstva. Ti bioaktivni sastojci, pogotovo 6-gingerol, su podrobno ispitani, a istraživanja su podržala tezu da bi đumbir trebao da se konzumira svakog dana.

Najveća lekovita svojstva đumbira

Djumbir za imunitet

Đumbir se od davnina koristio u ajruvedskoj medicini kao lek za imunitet. Smatra se da zbog toga što je đumbir tako efektan u grejanju tela, može razgraditi akumulaciju toksina u organima. Đumbir pročišava limfni sistem, koji je praktično kanalizacioni sistem našeg organizma.

Otvaranjem limfnih kanala i njihovim redovnim pročišćavanjem, đumbir sprečava taloženje toksina koji vas čine podložniji infekcijama, pogotovo u sistemu organa za disanje. Kombinacija ulja đumbira i eukaliptusa je efektan lek za jačanje imuniteta i poboljšanje disanja.Još jedan efikasan napitak za jačanje imunitet je kombinacija djumbir i limun.

Saznajte više>>>  Đumbir i limun kao lek – recept za napitak – upotreba za mršavljenje, celulit, grlo, imunitet

Moždani udar i srčane bolesti

Moždani i srčani udar su dva najčešća uzročnika smrti na svetu, a verovali ili ne, možete ih sprečiti ukoliko redovno jedete đumbir, pogotovo u kombinaciji sa drugim super namirnicama. Beli luk, đumbir i crni luk deluju protiv zgrušnjavanja krvi, a kada se jedu zajedno, moćna su kombinacija protiv srčanog i moždanog udara.

Loše varenje i mučnina

Bilo da je reč o običnom bolu u stomaku, ili jutarnjoj mučnini koja se javlja kad ste u drugom stanju, đumbir se hiljadama godina koristio kao pomoć u procesu varenja i prirodan lek za mučninu. Nedavno su naučnici na Tajvanu otkrili da đumbir pomaže u procesu prenošenja hrane iz stomaka u creva kod ljudi sa dispepsijom- oboljenja u kom 40% pacijenata pati od abnormalnog odloženog pražnjenja stomaka.

To je jedan od razloga zbog kog je đumbir tako dobar protiv nadimanja, zatvora i drugih digestivnih problema. Đumbir opušta glatke mišiće u digestivnom traktu pa se hrana lakše pomera kroz njega.

Đumbir možete uzimati na bilo koji način: jedite ga, pijte sok od ceđenog đumbira ili udišite razblaženo esencijalno ulje kako biste se izborili sa stomačnim problemima.

Bakterijske infekcije

U jednom istraživanju, dokazano je da đumbir ubija bakterije stafilokoke i streptokoke. Lekovi koji se inače koriste u ove svrhe- hloramfenikol, ampicilin i tetracilin, nisu ni do kolena antibakterijskim svojstvima koji se dobijaju iz ekstrakta đumbira. Ovo je važno zbog toga što su ove bakterije izuzetno česte u bolnicama, pa izazivaju komplikacije.

Zaključak: ako ikada budete išli u bolnicu, bilo da je na operaciju ili u posetu, ponesite esencijalno ulje đumbira i dodajte par kapi u svoju vodu. Manje su šanse da ćete oboleti od opasne infekcije, i ubrzaćete proces oporavka! Drugi prirodni lekovi koji efektno deluju protiv infekcija su ulje origana i ulje karanfilića.

Gljivične infekcije

Gljivične infekcije spadaju u najkomplikovanija oboljenja za lečenje, pošto su otporne na mnoge lekove, ali, protiv đumbira nemaju nikakve šanse za opstanak. Najbolji lek protiv gljivica je miks nekoliko kapi esencijalnog ulja đumbira, ulja čajevog drveta i kašikice kokosovog ulja. Nanosite ovaj melem tri puta dnevno i rešite se upornih gljivica.

Čir

Istraživanja su pokazala da đumbir pomaže u lečenju čira na stomaku. Indijski naučnici su u skorije vreme uspeli da isprate ovo lekovito svojstvo. Tačnije, otkrili su da je đumbir 6-8 puta bolji od prevacida, leka koji se obično koristi za lečenje čira u stomaku.

Bol

Đumbir je poznat po tome što ublažava bol. Gingerol deluje vrlo slično kapsaicinu, tj. utiče na receptore koji se nalaze na nervnim završecima. Slično onom vrućem, ljutom osećaju koji za sobom ostavlja crvena papričica, đumbir pecka vrlo kratko, a naučnici otkrivaju da to utiče na bol i uklanja upalu, koja sama po sebi izaziva osećaj bola.

Istraživanja su pokazala da đumbir olakšava dismenoreju, tj. bol koji se javlja uz menstruaciju ili menstrualne grčeve. Jedna klinička studija pokazala je poboljšanje menstrualnih simptoma uz pomoć đumbira kod čak 83% ispitanica.

Rak

Naučnici su dokazali da konzumiranje 6-gingerola u periodu od tri nedelje, odlaže rast ćelija raka kod tumora debelog creva i jajnika. Za najbolje rezultate, đumbir bi trebalo piti kao čaj nekoliko puta dnevno. Kod većine ljudi, 1000 miligrama đumbirovog korena u prahu dnevno je dovoljno za dobre rezultate, ili dve kapi đumbirovog esencijalnog ulja.

Dijabetes

Gingerol je poznat po tome što je prirodno sredstvo protiv šećerne bolesti i jačanje osetljivosti organizma na insulin. Đumbir ne samo da može sprečiti nastanak dijabetesa, nego može usporiti njegov napredak. Đumbir nudi zaštitu od komplikacija šeerne bolesti poput dijabetičke retinopatije.

Holesterol

U brojnim kliničkim studijama dokazano je da đumbir pozitivno utiče na nivo holesterola u organizmu. Ekstrakt đumbira smanjuje LDL (loš) holesterol, i deluje slično kao atorvastatin, lek kog doktori prepisuju za snižavanje holesterola.

Artritis

U jednom istraživanju koji se bavio osteroporozom, naučnici su dokazali da ekstrakt đumbira smanjuje bol u kolenu prilikom stajanja. Dalje analize pokazale su da đumbir pomaže i kod bola u kolenu koji se javlja nakon hodanja.

Najbolji načini da koristite đumbir

Za poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja, đumbir možete koristiti u mnogo različitih oblika. Najčešće se koriste:

Sirov đumbir – sirov, iseckan đumbir (na parčiće veličine palca) možete ubaciti u smuti svakog jutra, ili ga koristiti u domaem soku od povrća.

Esencijalno ulje đumbira – ovo ulje je najkorisnije zbog toga što sadrži najveću koncentraciju gingerola. Ovo je najbolji način za dobijanje lekovitih svojstava đumbira. Možete ga koristiti iznutra, za lečenje ili ga utrljati na kožu zajedno sa nekim osnovnim uljem za ublažavanje bola. Obično su vam potrebne 2-3 kapi esencijalnog ulja.

Čaj od đumbira – đumbir u tečnom obliku se obično koristi za lečenje mučnine, umirivanje stomaka i opuštanje tela. Za smanjenje upale u organizmu, pijte 2-3 šolje svakog dana. Za još lepši ukus, dodajte malo limuna i sirovog meda.

Đumbir u prahu – ova vrsta đumbira se najčeše koristi u kuhinji, kao začin. đumbirom u prahu možete obogatiti mnoga jela i pića, poput piletine, lenje pite, bundevare, smutija sa bobicama i slično. Možete ga koristiti kao dodatak ishrani i kupiti ga u obliku kapsula. U tom slučaju, preporučljiva doza je 1000 miligrama dnevno.