opadanje kose posle porodjaja

Kako sprečiti opadanje kose kod žena i muškaraca i šta je dobro za ponovni rast kose

Teško da postoji osoba koja ne želi bujnu, lepu kosu. Mada su problemi sa opadanjem kose češći kod muškaraca, i žene pogađa ovaj problem – a ženama mnogo teže pada gubitak kose. Pošto je ovaj problem veoma raširen, nije ni čudo što toliko ljudi traži neki efikasan lek za opadanje kose.

Da li ste primetili da vam u poslednje vreme mnogo dlaka ostaje na češlju ili vam kosa opada u pečatima? Da li vam se dešava da se pogledate u ogledalu i vidite proređenu kosu? Smatra se da je normalno da tokom dana opadne između 50 i 150 dlaka, ali pojačano opadanje preko ivih brojeva, se već smatra abnormalnim i kod muškaraca i kod žena, da ne pominjemo koliko je vidljivo.

Šta je, zapravo, uzrok opadanja kose i kako da izlečite taj uzrok, a ne samo simptome kako bi sprečili gubitak kose?

Proredjivanje kose kod žena se može sprečiti, problem je teži kod muškaraca ako je u pitanju genetika.Muškarci često pribegavaju presađivanju kose, a još češće korišćenju proizvoda za spoljnu upotrebu, čiji proizvođači obećavaju čuda po pitanju zaustavljanja opadanja kose.

Povezano>>> Kako zaustaviti opadanje kose i podstaći njen rast

Kako zaustaviti opadanje kose i koji je najbolji način protiv ovog čestog problema ? Kada je reč o bilo kom problemu, najvažnije je naći njegov uzrok. Pogledajmo onda koji su sve razlozi opadanja kose i šta možete učiniti koliko danas da prirodno zaustavite opadanje kose i da kosa počne ponovo da vam raste.

Za početak, postoji mnogo hrane i brojni vitamini za rast kose. Oni su znatno jeftiniji od većine preparata za rast kose, a drastično su efikasniji. Postoje i mnogi prirodni načini kojima možete zaustaviti opadanje kose, koji provereno deluju i koji su podjednako dobri ili i bolji od mnogih komercijalnih proizvoda.

Razlozi opadanja kose

Svi uzroci opadanja kose se mogu svrstati u jednu od ove četiri kategorije:

  • Nasledni faktor
  • Hormonalne promene
  • Bolesti
  • Neželjena dejstva lekova

Medicinski naziv za opadanje kose je alopecija, i postoje dva glavna tipa alopecije. Prva je alopecija aerata, i javlja se kada imuni sistem napada folikule dlake, što izaziva opadanje kose na pečate.Saznajte šta je alopecija areata

Druga je androgena alopecija, nasledni problem sa postepenim slabljenjem i opadanjem kose. Reč je o genetskom poremećaju koji se može javiti i kod muškaraca i kod žena.

Hormoni su dogovorni za mnoge procese u organizmu i kod muškaraca i kod žena. Kada je reč o kosi, hormoni igraju važnu ulogu. Hormoni su značajni za rast kose i na vlasištu i na ostalim delovima kože. Hormonalne promene i hormonalni disbalans koji remete rast kose i dlaka na bilo koji način uključuju trudnoću, porođa, menopauzu i probleme sa tiroidom.

Dobre vesti: opadanje kose zbog hormonalnih problema je samo privremeno i kada se hormoni vrate u normalu, kosa prestaje da opada.

Ako ste žensko i ako imate decu, verovatno se sećate kako vam je kosa bila divna dok ste bili trudni. Mnoge žene tvrde da im je kosa bila najlepša upravo u trudnoći. Međutim, nakon porođaja i laktacije kosa počinje naglo da opada – to se dešava kod 40-50% žena.Razlog za opadanje kose posle porodjaja su upravo hormonalne promene. Srećom, opadanje kose nakon porodjaja je samo privremeno.

Slično>>>  9 načina da sprečite opadanje kose posle porođaja

Kada je u pitanju gubitak kose zbog hormonalnih promena, važni su i muški hormoni (androgeni) – testosteron, androstenedion i dihidrotestosteron. Svi smo čuli za testosteron i svi znamo da je to „muški“ hormon. Međutim, sva ova tri hormona se javljaju i kod muškaraca i kod žena u određenoj količini i disbalans ovih hormona može izazvati opadanje kose.

Gubitak kose kod muškaraca i kod žena

Zašto opada kosa kod muškaraca ?

Smatra se da čak 85% muškaraca do svoje pedesete godine iskusi značajnije opadanje kose. Uzrok tome je osetljivost folikula dlake na dihidrotestosteron (DHT). Reč je o androgenom hormonu koji izaziva skupljanje korena dlake, što dovodi do kraćeg „životnog veka“ dlake i slabijeg rasta kose. U normalnim uslovima, kosa opada kada nova dlaka počne da raste iz istog korena. Kada dođe do povišenog nivoa DHT-a u organizmu, ispadanje kose je mnogo jače.

Kod muškaraca je opadanje kose u karakterističnom obliku (takozvani „M“ oblik, koji kasnije postaje „U“ oblik), a kod žena je karakteristično da kosa prvo počne da se tanji na temenu.

Zašto opada kosa kod žena ?

Naglo opadanje kose kod zena je uglavnom zbog stresa, hormonalnog disbalansa, problema sa štitnom žlezdom ili izlaganja toksinima. Ipak, u najvećem broju slučajeva krivac su hormoni. Pomislite samo na trudnoću, menopauzu, pilule za kontracepciju i ostale hormonalne promene kose je javljaju kod žena. Sindrom policističnih jajnika je čest zdravstveni problem koji je razlog opadanja kose kod žena, ali i rasta neželjenih dlačica po licu i telu.

>>> Indijsko brahmi ulje za rast kose

Opadanje kose lečenje

Kada je reč o konvencionalnimlekovima za opadanje kose, svaki od njih može imati dosta neželjenih dejstava (osim ako rešite da nosite periku). Najčešći konvencijalni tretmani protiv opadanja kose uključuju kreme i šampone koji sadrže minoksidil, finastreride za oralnu upotrebu, hormone i steroide i za spoljnu i za unutrašnju upotrebu i presađivanje kose.

Najčešće se koriste razne kreme i šamponi protiv opadanja kose koji sadrže minoksidil. Ovakvi proizvodi se kupuju bez recepta i mogi ih koristiti i muškarci i žene. Finasterid je lek za opadanje kose kod muškaraca i jedino za njega je potreban recept. Ni jedan ni drugi preparat ne leče pravi uzrok opadanja kose, već samo podstiču rast nove kose. Kada prestanete da koristite ove proizvode, ako je i bilo efekta, on će nestati.

Presađivanje kose podrazumeva hiruršku intervenciju. Reč je o znatno skupljem i invazivnijem metodu. Presađivanje kose podrazumeva uzimanje kose sa drugog dela vlasišta, gde kosa normalno raste, i presađivanje na mesto gde se pojavila ćelavost. Ovaj zahvat se radi uglavnom kod muškaraca – samo je oko 5% žena sa ovim problemom „pogodno“ za ovakvu operaciju. Razlog tome je to što kod žena kosa opada ravnomerno, sa svih delova vlasišta, a kod muškaraca uglavnom samo sa određenih delova.

Nedavno su se pojavile i laserske terapije, kojima se sprečava opadanje kose koje je izazvano naslednim faktorom. Međutim, mišljenja o ovakvom tretmanu su podeljena i većina lekara ne smatra ovaj metod protiv opadanja kose dobrim.

Da li postoji prirodni lek protiv opadanja kose

Verovatno vam je poznato da uz neke promene u načinu života (manje stresa, zdraviju ishranu, i neki prirodni lekovi i metode) možete lako zaustaviti opadanje kose i obnoviti njen rast.

Hrana protiv opadanja kose

Cele, prirodne namirnice bogate vitaminima i mineralima su od najvećeg značaja za zdravu kosu. Postoji mnogo namirnica uz pomoć kojih možete sprečiti problem jer su u njima vitamini protiv opadanja kose, a ovde ćemo navesti najbolje od njih:

Organska hrana – ako ste u mogućnosti, jedite što više organske hrane, jer ona nije tretirana hemikalijama. Hemikalije koje se koriste u poljoprivredi mogu dosta uticati na endokrini sistem, što dalje utiče na rast, ali i opadanje kose.

Seme bundeveako vam uzroci za opadanje kose nisu poznati, možda je reč o nedostatku cinka. Bundevino seme je izuzetno bogato cinkom, koji je od vitalne važnosti za rast kose. Manjak cinka u ishrani je direktno povezan sa hipotiroidizmom i izaziva pojačano opadanje kose.Mogu se kupiti i preparati protiv opadanja kose koji sadrže cink, ili samo suplement cinka.

Masna riba – masne ribe, poput lososa i sardina, su veoma bogate omega-3 masnim kiselinama, koje ublažavaju upalu u organizmu, a istovremeno podstiču rast zdrave i jake kose.

Zeleni čaj – ovaj čaj odlično detoksikuje organizam i sadrži antioksidanse koji podstiču rast kose. Zeleni čaj sprečava i pretvaranje testosterona u DHT.Kad su u pitanju prirodni preparati protiv opadanja kose ovaj nije skup a odličan je za opšte zdravlje organizma.

Više>>>  Zeleni čaj za kosu – 10 razloga zbog kojih bi odmah trebalo da počnete da ga koristite

Semenke – chia semenke, lanene i konopljine semenke su bogate vlaknima i zdravim masnoćama koje podstiču rast kose.Ova hrana bi češće trebalo da je na vašm jelovniku ako na češlju vidite mnogo vlasi i pitate se za što mi opada kosa…

Čorba od kostiju – pošto sadrži mnogo proteina, kolagena i aminokiselina, ova čorba je savršena hrana za stimulisanje rasta kose.

Kofein – mada, tehnički, nije hrana, kofein podstiče rast kose. Dokazano je da kofein stimuliše koren dlake i rast kose. Osim toga, kofein u određenoj meri potire štetno dejstvo DHT-a u organizmu.

Koje namirnice izbegavati?

Postoje i neke namirnice koje je potrebno izbegavati ili potpuno izbaciti iz ishrane:

Transmasne kiseline – nezdrave masnoće, poput trans-masnih kiselina dokazano povećavaju upale u telu, kao i lučenje DHT-a, što može izazvati opadanje kose. Zato potpuno (ili koliko je moguće) izbacite iz ishrane hidrogenizovana ulja, poput sojinog i kukuruznog, jer su ona puna trans-masnoća.

Šećerišećer igra veliku ulogu u balansu hormona, može izazvati insulinsku rezistenciju i povećava nivo DHT-a u organizmu – a sve to izaziva opadanje kose.

Brza i industrijska hrana – namirnice koje su industrijski prerađivane su obično pune nezdravih masnoća, šećera i soli, tako da su sasvim kontraproduktivne kada pričamo o rastu kose.

Alkohol – alkohol može izazvati upale u telu, kao i oštećenja jetre, i tako indirektno izazvati opadanje kose. Preterana konzumacija alkohola, kao i pušenje, smatraju se krivcima za opadanje kose.

Kofein – zar nije već rečeno da je kofein dobar za rast kose? Da, u manjim količinama, organska kafa i čaj su odlični za kosu, ali ne preterujte. Previše kofeina može izazvati dehidrataciju i hormonalni disbalans.

Prirodni lekovi protiv opadanja kose – suplementi

Proteinski prah (najbolje od bujona od kostiju; dnevna doza zavisi od telesne težine i individualnih potreba) – čorbu od kostiju možete uzimati i u vidu proteinskog praha. Ovaj prah je bogat proteinima, kolagenom, želatinom, glukozaminom, hondroitinom i važnim mineralima, koje mnogi od nas ne unose u dovoljnoj količini. Ovi vitalni nutrijenti podstiču rast zdrave kose, a zdravi su za još mnogo stvari.

Ulje od bundevinih koštica (jedna supena kašika dnevno) – sprečava sintezu DHT-a i sadrži masne kiseline koje podstiču brzi rast kose.

Riblje ulje (1.000 mg na dan) – riblje ulje smanjuje upale u organizmu i poboljšava strukturu kose.

Sok od aloje (po pola šolje dva puta dnevno i šampon) – sok od aloje podstiče rast kose.

Kompleks vitamina B (po jedna tableta dnevno) – vitamin B nam na prirodan način pomaže da se izborimo sa stresom. Biotin (vitamin B7) stimuliše rast kose, a vitamin B5 je odličan za nadbubrežne žlezde.

Cink (8 mg na dan za žene, 11 za muškarce) – jedan od znakova deficita cinka u organizmu jeste i opadanje kose. Cink je odličan i za imuni sistem i oporavlja probavni trakt.

Esencijalna i druga ulja protiv opadanja kose

Ako želite da prirodno regenerišete svoju kosu, koristite esencijalna ulja.

Esencijalno ulje ruzmarina je jedno od najboljih kada pričamo o poboljšavanju gustine i rasta kose. Smatra se da ovo ulje poboljšava ćelijski metabolizam, što je vrlo važno za rast kose. Neki stručnjaci tvrde da je esencijalno ulje ruzmarina dobro koliko i preparati na bazi minoksidila, konvencionalni tretmani protiv opadanja kose.

I esencijalna ulja lavande, tamjana, kedra, žalfije i peperminta, kao i mnoga druga, su takođe odlična opcija ako želite da poboljšate cirkulaciju u vlasištu što je važno za ponovni rast kose. Ako želite da stimulišete rast nove kose, u jednu kašiku maslinovog, kokosovog ili ulja jojobe nakapajte po tri do četiri kapi ulja peperminta, ruzmarina i žalfije. Zatim tu mešavinu nežno utrljavajte u problematične delove vlasišta jednom ili dva puta dnevno.

Smanjite stres

I stres može biti jedan od glavnih uzroka opadanja kose. Potrudite se da dovoljno spavate i nađite vremena za odmor i zabavu svake nedelje. Ako ste u mogućnosti, idite na masažu. Masaža smanjuje stres, a poboljšava i cirkulaciju u celom telu. Bolja cirkulacija u koži glave znači i bolji rast kose.

I perut dosta može uticati na opadanje kose, pa ako imate perut, potrudite se da rešite taj problem – to će vam dosta smanjiti opadanje kose.

Preparati i mere protiv opadanja kose – mere opreza

Kada je reč o konvencionalnim tretmanima protiv opadanja kose, postoji mnogo mogućih neželjenih dejstava o kojima bi trebalo da se informišete pre nego što posegnete za tim tretmanima. Uvek pažljivo čitajte uputstva i upozorenja nemojte uzimati zdravo za gotovo, jer su neka od tih neželjenih dejstava prilično ozbiljna. Na primer, neki proizvodi koji sadrže minoksidil mogu izazvati rast neželjenih dlačica na licu i telu, vrtoglavicu, preskakanje i ubrzan rad srca, nesvesticu, bolove u grudima, otoke šaka i stopala, gojenje, umor i poteškoće sa disanjem.

Moguća neželjena dejstva finasterida podrazumevaju impotenciju, slab libido, poteškoće u dostizanju orgazma, oticanje ruku i stopala, nesvesticu, glavobolju, curenje iz nosa i osip po koži.

Kada je reč o presađivanju kose, najvažnija stvar koju treba da znate je to da ova intervencija ne znači da ćete momentalno dobiti bujnu i lepu kosu. Naprotiv, česta je pojava da kosa počne da opada nakon presađivanja i počne da raste tek nakon tri meseca. Česte komplikacije nakon presađivanja kose uključuju bolove, privremenu obamrlost, krvarenje, infekcije, oticanje lica, ožiljke, opadanje kose i neprirodan izgled presađene kose.

Ako ste trudni, dojite bebu ili imate neki zdravstveni problem, pre nego što počnete da koristite bilo koji proizvod ili prirodni metod za sprečavanje opadanja kose – obratite se lekaru. Prvo sami proverite da li taj proizvod ima nekih interakcija sa lekovima ili suplementima koje uzimate. Pored toga, ne zaboravite da kombinacija prirodnih i konvencijalnih tretmana (npr. minoksidila sa esencijalnim uljima) može izazvati neželjene posledice.

Nekoliko reči na kraju

Opadanje kose je često mnogo više od estetskog problema. Za većinu muškaraca i žena opadanje kose predstavlja velik problem na više načina. Gubitak kose izaziva neprijatnost i znatno utiče na samopouzdanje osobe.

Mada je opadanje kose velik problem, potrudite se da se ne nervirate previše, jer vam dodatni stres sigurno ne treba. Potrudite se da ostanete pozitivni i potražite rešenje.

Ako ste žensko i kosa vam pojačano opada, idite kod lekara i zatražite pregled štitne žlezde, jer hipotiroidizam i hipertiroidizam mogu biti koren problema sa opadanjem kose.

Mnogi stručnjaci tvrde da stanje kose odražava stanje našeg zdravlja, tako da šta god da uradite za sebe i svoje zdravlje, to će se odraziti i na kosu. Nikako nemojte gubiti nadu – uz zdrav način života, ishranu, prirodne načine kojima se može sprečiti opadanja kose i malo strpljenja, vrlo je verovatno da ćete zaustaviti opadanje kose i povratiti svojoj kosi nekadašnji, divan izgled.