Domaći sirup i sok od malina – priprema i recepti

Iako specifičnog, donekle reskog ukusa, sok od malina je nezaobilazan u svakoj domaćinskoj kući. Ovo voće je vrlo kratko prisutno na pijacama, te bi svakako trebalo pripremiti domaći sok čim se maline pojave.

Domaći sok od malina recept

Pre nego što navedemo recept za koji smo se odlučili, moramo da istaknemo da se on smatra samo jednim od brojnih načina pripreme. A za njega će vam, osim malina i šećera će vam biti potrebna i koja kesica limuntusa.
Kada je u pitanju domaći sok od malina, recept koji se smatra osnovnim podrazumeva da na 1 kg voća ide 700 grama šećera i pola kesice limuntusa, a svakako ćete navedenu količinu povećati u skladu sa vašim potrebama.

Nakon što operete i očistite voće, trebalo bi da preko njih pospete ostale sastojke i u pokrivenoj posudi ostavite da odstoje tokom noći.

sok od malina recept

Zatim tako pripremljeno voće, sutradan treba da skuvate, ali ne treba da ostavite da provri, već da ga sklonite sa šporeta neposredno pre toga. Pošto se budu ohladile ovako pripremljene maline, valjalo bi da ih ispasirate i dobijeni domaći sok od malina procedite kroz cediljku i kuvate kratko po istom principu, to jest dok ne proključa.
Tako spremljen sok se sipa u vrele, u rerni sterilisane flaše koje zatim ostavite da se ohlade, pa ih tek onda dobro zatvorite.

kako napraviti sok od maline

Sok od maline bez kuvanja priprema

Ako ste zainteresovani za najlakši recept, onda je sok od maline bez kuvanja definitivno najbolja opcija, jer je ujedno i najbrži.

Od sastojaka će vam biti potrebno kilogram voća, 200 mililitara vode, oko 200 grama šećera i polovina limuna.
Očišćeno voće prvo izgnječite, pa dodajte šećer i vodu, a limun oljuštite, isecite na kriške i dodajte toj smesi. Zatim sve sjedinite i ostavite da odstoji preko noći, pa sutradan jednostavno dobijenu tečnost procedite i uživajte u predivnom ukusu koji ovako pripremljen sok ima.
Gusti sok od malina recept

Za gusti sok od malina, recept je takođe prilično jednostavan, a osnovna mera je kilogram voća, 500 – 750 mililitara vode i 1 limun, kao i 700 grama šećera.

Postupak pripreme je potpuno isti kao i prethodno opisani, stim što eventualno možete dobijeni sok da procedite kroz ređu cediljku, kako bi sav talog ostao u njemu.

Kako napraviti sirup od malina

Svako koga zanima kako napraviti sirup od malina bi trebalo da zna da je to ujedno i najisplativiji način za pripremu ovog voća, te je ujedno i sok u čijem će ukusu apsolutno svi vaši ukućani i gosti uživati.

Biće vam potrebno kilogram voća, 200 grama šećera i 200 mililitara obične vode, kao i jedan limun. Razlika u pripremi je vezana jedino za proces kuvanja, jer se u ovom slučaju pripremljeno voće pomešano sa šećerom, vodom i kriškama limuna kuva oko 15 minuta na tišoj vatri. Dakle, od trenutka kada provri bi trebalo da virucka još oko 15 minuta, a zatim se dobijeni sok mora procediti i to je najbolje da učinite kroz gazu. Zatim još oko 5 minuta je potrebno da proceđenu smesu ostavite da vri, a odmah posle toga i da sipate pripremljen sirup od malina u flaše koje ste pre toga zagrejali.

Sok od malina – 9 korisnih svojstava

Priroda nam je podarila obilje zdravog voća i povrća. A mi, i pored toga, često posežemo za nezdravom hranom kada nas spopadne glad. Srećom, stvari se menjaju. Postajemo sve svesniji uticaja našeg svakodnevnog izbora hrane na naše zdravlje i još šire na životnu sredinu i ekosistem. Kako ljudi počinju da obraćaju pažnju na uticaj koji hrana ima na njihovo zdravlje, korporacije i preduzeća počinju da motivišu zaposlene da vode zdrav život i da se zdravo hrane.

Voćni sokovi u trendu

Danas je mnogo onih koji više vole domaće, sveže ceđene sokove, smutije i šejkove nego bilo kakvu grickalicu. Premda kod kuće možete da pripremite sve vrste voćnih sokova, i to kada poželite, postoje neke neporecive prednosti soka od maline koje ga čine obaveznim delom svakodnevne ishrane.

Korisna svojstva soka od malina

Malina je pravo skladište hranljivih materija i zato je divan dodatak zdravoj ishrani. Korisna svojstva soka od malina su brojna, a mi ćemo navesti neka najvažnija.

Sok od malina je odličan protiv karcinoma

Maline sadrže jedinjenje koje je poznato kao elaginska kiselina koje je fantastičan antioksidant, dobar u borbi protiv karcinoma. Pošto su maline krcate ovom kiselinom, njihov sok je dobar način da ostanete u formi, zdravi i bez karcinoma.

Dar za zdravo srce

Premda su oni koji svakodnevno vežbaju da bi očuvali zdravlje srca brojni, sok od malina će vas dovesti korak bliže ovom cilju, zahvaljujući jedinjenju koje se zove antocijan, a koje će bolesti srca držati daleko od vas.

Jača imunitet

Maline su bogate i supstancama koje popravljaju sposobnost organizma da se bori protiv bolesti, jačaju imuni sistem, čine ga zdravijim i pomažu da reakcija na bilo kakve alergene i bakterije uzročnike bolesti bude brža.

Sok od malina za bolju cirkulaciju krvi

Ove ukusne bobice popravljaju sposobnost krvi da se zgrušava. Takođe, pomažu i da krv neometano teče kroz vaš organizam.

Ublažava alergije

Unos soka od malina povoljno utiče na toleranciju organizma prema nekim supstancama. Pomaže i da se ublaže alergije.

Pospešuje pražnjenje creva

Konzumiranje soka od malina ili samog voća može da poboljša varenje tako što hrani dodaje vitalne hranljive materije.

Jača kosti

Sok od malina je bogat izvor vitamina B, C i K koji ne samo da osvežavaju, već su dobri i za kosti.

Ubrzava zaceljenje rana

Pošto su prepune antioksidanata, maline pomažu organizmu da se oslobodi slobodnih radikala i da tako funkcioniše na najbolji mogući način kada ih na vreme eliminiše. Svež sok od malina pomaže organizmu da brže zaceli i pospešuje lučenje hormona i održava njihov zdrav i stabilan nivo.

Sok od malina je dobar za mršavljenje

Maline, kao i drugi članovi porodice bobičastog voća, pomažu mršavljenju tako što stimulišu metabolizam masti u organizmu.

Nekoliko reči upozorenja

Mada su ova neporeciva korisna svojstva dobra za zdravlje organizma, morate biti sigurni da niste alergični na maline pre nego što ih prvi put probate. Postoje i neki drugi faktori o kojima morate da vodite računa pre konzumiranja soka od malina:

  • Čak i ako vam je u trgovini dostupan gotov sok, izbegavajte ga jer sadrži prehrambene prezervative. Pokušajte sami, kod kuće, da iscedite čašu svežeg soka zbog dobrog zdravlja i hranljivosti.
  • Maline dobro operite i očistite, kao i bilo koje drugo voće, pre nego što počnete da pravite sok, posebno ako je u pitanju voće sa koga se kora ili opna ne skidaju.

Sok od malina je mnogo više od slasnog uživanja. Prepun je hranljivih materija pa je pravi izbor kao dodatak uz doručak. Započnite jutro čašom predivnog soka i budite puni energije tokom čitavog dana.

Maline i zdravlje

Dda su maline i zdravlje povezani, to ste sigurno čuli. Ali je isto tako je poznata i informacija da ovo voće ima izrazito antikancerogeno dejstvo, ali i da pozitivno utiče na kvalitet kože, pa da čak i reguliše nivo šećera u krvi.
Preporučuje se konzumirati maline i za jačanje imunog sistema, kao i za poboljšanje rada organa za varenje, odnosno za regulisanje probave.