Afte u ustima i na jeziku uzrok i kako ih se rešiti prirodnim putem

Moguće je da niste znali da se afte češće javljaju kod žena nego kod muškaraca. Takođe, afte mogu biti nasledne, ne isključivo same po sebi, već i zbog neke nasleđene alergije. Ipak, afte u ustima se mogu javiti kod svakoga.

Šta su afte u ustima?

Afte u ustima su mali, plitki, benigni plikovi koji se obično javljaju na mekom tkivu unutar usana ili obraza, ponekad i ispod jezika i na desnima. Većina afti je prečnika manjeg od 7 milimetara.Mogu se javiti i afte u grlu i na krajnicima.

Afte u ustima su obično kružnog ili ovalnog oblika, i imaju crvenu ivicu, a unutra su beličaste ili žute. Ponekad se u ustima javlja peckanje ili osećaj sličan ubadanju neposredno pre nego što se afta stvori i ustima.

Za razliku od groznice na usnama, koja se javlja zbog virusa herpesa, afte se nikada ne javljaju na spoljnoj strani usta, i nisu zarazne. Ipak, afte u ustima mogu biti bolne, a bol se obično oseti prilikom žvakanja ili pričanja.Posebno su neugodne afte na jeziku i u grlu.

afte u ustima

Afte u ustima simptomi i vrste

Afte minor

 • Najčešći tip afti u ustima
 • Obično su male i ovalnog oblika, sa crvenom ivicom
 • Ponekad su bolne, posebno tokom jela
 • Afte u stima nestaju u roku od jedne do dve nedelje i ne ostaje nikakav ožiljak

Afte major

 • Javljaju se ređe nego afte minor
 • Obično su okrugle, sa crvenim ivicama, ali kada su baš velike, mogu biti nepravilnog oblika
 • Dublje su i veće nego afte minor
 • Mogu biti jako bolne posebno one na jeziku
 • Ponekad je potrebno i do šest nedelja da se ove afte po ustima povuku i ponekad ostaje ožiljak

Herpetiformne afte

 • Retke su i obično se javljaju kod starijih ljudi
 • Uglavnom su veličine glave čiode, ali kada se jave, javljaju se u grupama. Bude ih 10-100 u jednoj grupi, tako da, kada se spoje, mogu izgledati kao velik čir nepravilnih ivica
 • Najčešće se povlače nakon nedelju ili dve dana, i ne ostaje ožiljak na jeziku ili nepcu.

Nešto ređi simptomi afti u ustima su:

 • Povišena temperatura
 • Neprijatan osećaj
 • Otečeni limfni čvorovi

Afte u ustima – uzroci

Još uvek nije poznato zašto se pojavljuju afte u ustima, ali se smatra da nekoliko stvari može da bude uzrok ovog problema: slučajan ugriz za usnu ili obraz, osetljivost na hranu (najčešće na kiselu ili začinjenu hranu, ponekad i na gluten), jako trljanje četkicom prilikom pranja zuba, povreda sluzokože tokom popravljanja zuba, agresivna pasta ili vodica za ispiranje usta (najčešće zbog natrijum-lauril sulfata), stres, hormonalne promene, bakterija Helicobacter pylori (bakterija koja izaziva čir na želucu). Smatra se i da deficit vitamina iz grupe B, cinka, folne kiseline i gvožđa može doprineti da se stvore afte u ustima.

Afte u ustima se često javljaju i kod nekih oboljenja, uključujući:

 • Viruse koji napadaju imuni sistem (npr. HIV)
 • Celijakiju, autoimunu bolest koja se ponekad javlja na genetskoj osnovi, i kod koje konzumacija hrane koja sadrži gluten izaziva oštećenje tankog creva
 • Ulcerozni kolitis, Kronovu bolest ili neku drugu upalnu bolest creva
 • Behčetov sindrom – retka, hronična, autoimuna bolest nepoznatog porekla, za koju su karakteristične upale u celom telu, uključujući i usta.

Afte u ustima prirodno lečenje

Afte su najčešće male i obično nestaju za nedelju ili dve, i ne ostavlja nikakve ožiljke. Mada su afte u ustima male, mogu izazvati neprijatan i iritirajuć osećaj. Srećom, postoji mnogo načina da se mnogo brže rešite afti. Pokušajte sa prvim receptom za lečenje afti u ustima, a ako ne pomogne – tu su i ostale ideje.

Soda bikarbona za afte

Rastvor za ispiranje usta protiv afti

Ovaj jednostavan, a efikasan ratvor za ispiranje usta će sigurno ublažiti upalu:

Sastojci:

 • Kašičica sode bikarbone
 • Dve kašike soka od aloje (iz listova)
 • Pola šolje tople vode

Izmešajte sve sastojke tako da dobijete ujednačenu smesu (može i u blenderu). Uzmite gutljaj ove mešavine i mućkajte u ustima 10 sekundi, a zatim ispljunite. Nemojte gutati ovaj rastvor! Ponavljajte postupak dok ne potrošite celu „dozu“. Radite ovo jednom dnevno dok afte u ustima ne nestanu.Soda bikarbona protiv afti u ustima je veoma efikasna pa ako nemate aloe veru možete napraviti rastvor samo od nje.

Hidrogen peroksid

Natopite parče vate mešavinom hidrogena (medicinskog, od 3%) i vode i natapkajte problematična mesta. Nemojte ništa jesti niti piti sat vremena nakon nanošenja hidrogena. Ponavljajte postupak svakod dana.Hidrogen je najčešće korišćeni lek za lečenje afti u ustima, jeftin je i možete ga kupiti u svakoj apoteci.

Ledene obloge

Uzmite kockicu leda i sisajte je kako biste ublažili afte u ustima. Hladnoća će usporiti cirkulaciju u tom delu, i na taj način ćete ublažiti bolove i otoke.Ovo je posebno dobro za afte na jeziku.

Pazite šta jedete

Izbegavajte „grubu“ (pomislite na prepržen hleb ili tost), začinjenu (ljute sosove) ili kiselu (limunada) hranu koja može izazvati još veću iritaciju i jače bolove u ustima. Jedan od najlakših načina da brzo izlečite afte u ustima jeste da se potpuno odreknete ovakve hrane dok se afte ne izleče.

Uzimajte više vitamina B

Jedno kliničko ispitivanje je dokazalo da ljudi koji su imali afte u ustima, i koji su svakodnevno tokom šest meseci uzimali vitamin B12, nakon uzimanja ovog vitamina nisu kasnije imali afte.

Osim vitamina B12, važno je da uzimate i dovoljno vitamina B1, B2 i B6. Smatra se da deficit vitamina B1 (tiamina) izaziva pojavu afti u ustima.

Pijte jogurt

Ako se pitate kako se rešiti afti u ustima dobar, kvalitetan probiotski jogurt je jedan od najboljih lekova za afte. Dobre bakterije iz jogurta će pomoći u zalečenju afte u ustima tako što će umiriti ranicu.

Degliciriziovani sladić (DGL)

Smatra se da je ovaj suplement odličan lek za afte u sstima. Možete napraviti rastvor za ispiranje usta tako što ćete u malo vode (oko pola šolje) ubaciti kašičicu ovog ekstrakta i koristiti ovaj rastvor nekoliko puta dnevno. Ako želite, možete uzimati i tablete deglicirizovanog sladića.U apoteci možete kupiti i gel protiv afti u ustima.

Jabukovo sirće

Izmešajte jednake količine jabukovog sirćeta i tople vode, i ovom mešavinom svakodnevno ispirajte usta kako biste što brže mogli ukloniti afte u ustima. Jabukovo sirće sadrži sirćetnu kiselinu, koja uspešno uništava loše bakterije, a istovremeno podstiče razmnožavanje dobrih i zdravih bakterija. U suštini, jabukovo sirće je izvrstan prirodni antibiotik i dobro je za lečenje afti.

Vreme je za čaj!

Sledeći put kada popijete šolju crnog čaja, nemojte bacati kesicu. Iskoristite je kao oblogu – stavite je na aftu kako biste ublažili bolove i upalu. Tanini su odgovorni za ovo lekovito svojstvo crnog čaja.

Izbacite gluten iz ishrane

Ako smatrate da je uzrok afti u ustima intolerancija na gluten, najbolje je da odete kod lekara i proverite da li imate celijakiju. Izbacivanje glutena iz ishrane je najbolji način da sprečite pojavu afti u ustima.

Cink

Smatra se da se zbog nedostatka cinkačeste pojavljuju afte u ustima. Ako je deficit cinka uzrok, onda ćete nadomešćavanjem ovog manjka sprečiti dalju pojavu afti. Pre nego što počnete da uzimate bilo koje suplemente, pitajte lekara za savet. Do tada, ubacite u svoju ishranu više namirnica bogatih cinkom.

Izbegavajte natrijum-lauret sulfat

Nemojte koristiti paste za zube i vodice za ispiranje usta koji sadrže natrijum-lauret sulfat. Reč je o agnesu zahvaljujući kom se stvara pena. Smatra se je natrijum-lauret sulfat uzrok za pojavu afti u ustima.

Kada se obratiti lekaru zbog afti u ustima?

Ako se uz afte u ustima jave i povišena temperatura, dijareja, glavobolja i/ili osip na koži, idite kod svog lekara. Ako primetite i da su afte neobično velike, traju više od dve nedelje, ponekad se šire i na usne ili se jako često pojavljuju, najbolje je da vidite koji je uzrok ovog problema.

Česta pojava afti u ustima, a posebno ako se nove afte javljaju pre nego što stare nestanu, je takođe razlog za brigu, posebno ako je bol jak ili imate velikih teškoća da normalno jedete i pijete. Ako smatrate da je uzrok afti oštar zub koji neprestano iritira sluzokožu, posetite svog stomatologa.

Nekoliko reči na kraju

 • Afte u ustima su veoma često oboljenje sluzokože usta i grla, a javljaju se u celoj usnoj duplji, sa unutrašnje strane obraza, ispod jezika, na vrhu i ivicama jezika, na usnama a ponekad i na nepcu i desnima.
 • Mnogi pitaju afte u ustima kako se prenose? ali ovi plikovi nisu zarazni i ne prenose se sa obolelog na druge osobe.
 • Afte u ustima koliko traju? Najčešće traju 7 do 14 dana, lekovima se mogu ublažiti tegobe i ubrzati izlečenje ali morate sačekati da same nestanu.
 • Ovi plikovi su česta pojava kod dece ali i afte u ustima kod odraslih nisu ništa neobično.Česte afte u ustima kod odraslih mogu biti razlog za brigu pa je najbolje da se obratite lekaru.
 • Aftozni čirevi se leče jednostavnim lekovima kao što su soda bikarbona i hidrogen peroksid.Za afte u ustima se mogu koristiti i propolis kapi i čaj od žalfije.