bakterijska vaginoza

Bakterijska vaginoza simptomi, uzrok, lečenje, prirodni lekovi

Ako je vaša dijagnoza bakterijska vaginoza, niste jedini. Procenjuje se da čak 20% žena do sredine četrdesetih godina ima ovu infekciju bar jednom. Međutim, kod mnogih od tih žena ne javljaju se nikakvi simptomi niti znaci bolesti. Ako se simptomi bakterijske vaginoze jave, obično je reč o neobičnom vaginalnom iscetku, peckanju i bolovima prilikom mokrenja i neprijatnom mirisu.

Zašto je bakterijska vaginoza tako česta? Faktori rizika podrazumevaju seksualne odnose (obično sa više partnera), trudnoću i oslabljen imuni sistem, što znači da je osoba generalno podložna bakterijskim i virusnim infekcijama.

U ovom tekstu ćemo vam dati savete oko prevencije bakterijske vaginoze, kao i o metodama za lečenje i prirodnim lekovima. Tu spadaju saveti oko promena u načinu ishrane i redukovanja stresa, što će vam pomoći u prevenciji sličnih problema, poput gljivičnih infekcija i infekcija urinarnog trakta.

Šta je bakterijska vaginoza ?

Bakterijska vaginoza je česta vaginalna infekcija, koja se najčešće javlja kod mlađih žena. Najlakše je dobiju žene koje vode aktivan seksualni život, imaju oslabljen imuni sistem, ali je česta i tokom trudnoće.Kod svih ovih žena lakše se razvija ne samo bakterijska vaginoza, već i razne gljivične infekcije i seksualno prenosive bolesti.

bakterijska vaginoza

Druga imena za vaginozu su Garderella vaginitis i vaginalna bakterioza. Koji su uzroci bakterijske infekcije vagine? Uzrok je, zapravo, poremećaj u mikroflori vagine. To podrazumeva poremećaj ravnoteže gljivica i bakterija koje normalno žive u vagini svake žene. Do toga dolazi iz različitih razloga. Tu spadaju abnormalne reakcije imunog sistema i promene u pH vrednosti vagine. Ta pH vrednos obično podrazumeva blažu kiselost, između 3.8 i 4.2. Veća pH vrednost (preko 4.5) se smatra previše baznom, što može dovesti do toga da se razvije bakterijska vaginoza.

Mnoge žene kojima je dijagnostikovan ovaj poremećaj nemaju nikakve simptome. Pošto su simptomi bakterijske vaginoze često blagi ili se uopšte ne javljaju, mnoge žene sa bakterijskom vaginozom uopšte ne znaju da imaju infekciju, pa se ni ne leče. Druge, koje imaju simptome, često ne traže pomoć jer su postiđene ovom bolešću, ili nisu sigurne šta je uzrok ovih simptoma. Često misle da je reč o nekoj gljivičnoj infekciji, koja će brzo proći.

Nažalost, čak i ako ova infekcija ne izaziva bolove niti slične probleme, nelečena bakterijska vaginoza povećava rizik od nekih drugih bolesti reproduktivnih organa i imunog sistema, gde spadaju ostale seksualno prenosive bolesti (uključujući HIV), ostale tipove infekcija i potencijalne komplikacije tokom trudnoće i porođaja.

Bakterijska vaginoza – uzroci i faktori rizika

Razmnožavanje određenoj soja mikroba i disbalans bakterija obično izaziva vaginalne infekcije i bolesti. U zavisnosti od vrste infekcije, to može dovesti do promena u vaginalnom iscetku, u prejakom lučenju sekreta, neobičnom mirisu sekreta, kao i svraba i bolova tokom mokrenja.

Glavni krivac za bakterijsku vaginozu je bakterija Gardnerella vaginalis. Bakterija gardnella je tip bakterije koji se može razmnožavati u vagini i izmeniti normalnu pH vrednost. Poremećaj u mikroflori vagine koji se javlja zbog razmnožavanja određenih bakterija dovodi do povećane kiselosti vagine. Ne javlja se svaka vaginalna infekcija zbog prekomernog razmnožavanja Gardnerele – ponekad i druge bakterije mogu izazvati ovu infekciju.

Da li je ova infekcija zarazna i da li je reč o seksualno prenosivoj bolesti? U homoseksualnim odnosima između dve žene se može preneti, ali se uglavnom ne prenosi sa žena na muškarce i obratno. Zato se muškarci ne leče od ove infekcije ako se utvrdi da kod njihove partenerke postoji bakterijska vaginoza. Međutim, preporučljivo je izbegavati seks dok se vaginalna infekcija ne izleči.

Bakterijska vaginoza – faktori rizika

 • Bakterijska vaginoza se najčešće javlja kod žena koje imaju između 16-17 i 45 godina (dakle, u takozvanom reproduktivnom dobu).
 • Drugi faktor rizika je često ispiranje vagine. Žene koje se često ispiraju imaju veći rizik od infekcije, iako su generalno zdrave.
 • Bakterijska vaginoza u trudnoći je česta, jer trudnoća dosta utiče i na imuni sistem i na reproduktivne organe.
 • Istraživanja pokazuju da je bakterijska vaginoza češća kod žena koje su gojazne, siromašne, neobrazovane, puše i/ili konzumiraju droge.
 • Rizik od bakterijske vaginoze i ostalih polno prenosivih bolesti se povećava sa brojem partnera.
 • Vaginalne infekcije su mnogo češće kod žena koje koriste parfimisane sapune i slične supstance za ličnu higijenu, posebno ako ih koriste češće od jednom dnevno i pokušavaju time da operu vaginu iznutra.
 • Kada je reč o povezanosti kontraceptivnih pilula i bakterijske vaginoze, nalazi ovih ispitivanja su oprečni. Pilule se generalno ne preporučuju iz više razloga, a neki stručnjaci smatraju da žene koje ih piju češće imaju bakterijsku vaginozu, dok drugi tvrde da nema povezanosti.

Bakterijska vaginoza simptomi

Kako da znate da li imate bakterijsku infekciju vagine?

Najčešći znaci i simptomi bakterijske infekcije vagine su:

 • Promene u vaginalnom iscetku, pre svega u boji, koja se kreće od bele do sivkaste.
 • Vaginalni sekret je obično neprijatnog mirisa.
 • Ponekad je sekret grudvičast, a može biti i žuto-zelen. To može dovesti do promena u mokraći (npr. zamućenost urina).
 • Kod nekih žena se javljaju bolovi tokom mokrenja, tuširanja, tokom ili nakon seksa.
 • Peckanje se može javiti prilikom korišćenja nekih sapuna, jer oni stvaraju još veću baznost i iritaciju vagine. Koža prirodno luči sekret koji ja blago kiseo kako bi se zaštitila. Većina sapuna je bazna i ima sastojke poput glicerola i natrijum-hidroksida, jer oni razlažu kisele supstance i ubijaju bakterije.
 • Koža unutar i oko vagine je iritirana, osetljiva i crvena.

Bakterijska vaginoza  lečenje

Može li bakterijska vaginoza proći sama od sebe? Ako ne može, kako se onda leči?

Kao što je već rečeno, većina žena sa bakterijskom vaginozom uopšte ni ne zna da ima infekciju, jer je bolest asimptomatska. Ako se simptomi bakterijske vaginoze pojave i odete kod lekara, on će vas verovatno pitati koje simptome imate (kakav je iscedak, da li je neprijatnog mirisa i da li se javlja bol prilikom mokrenja). Tada se radi i bris vagine i test krvi i mokraće.

Neki lekari pogledaju uzorak sekreta pod mikroskopom, a moguće je da će lekar uraditi test pH vrednosti sekreta, kako bi se utvrdilo da li je pH vrednost veća od 4.5, što ukazuje na infekciju.

I ostale vaginalne infekcije imaju slične simptome – neobičan iscedak, peckanje, svrab, crvenilo i znake iritacije. Razlika između Gardnerelle  i drugih tipova mikroba koji izazivaju vaginalne infekcije – uključujući Candidu albicans, koja je odgovorna za gljivične infekcije vagine, i Trichomonas vaginalis, koji izaziva trihomonijazu – je specifičan miris „na ribu“. Jako je važno postaviti pravilnu dijagnozu i odrediti o kojoj je infekciji reč kako bi se odredio i pravilan tretman.

Kada se dijagnoza postavi, bakterijska vaginoza se obično leči na neki od sledećih načina:

 • Antibioticima, koji se uzimaju oralno ili u vidu krema.
 • Kremama i gelovima kojima se maže vagina kako bi se uništile bakterije
 • Supozitorijama koje se stavljaju u vaginu
 • Antimikoticima za oralnu upotrebu
 • Izbegavanjem iritacije (sapuna, brijanja)
 • Izbegavanjem seksualnih odnosa neko vreme

Bakterijska vaginoza prirodno lečenje

Izbegavajte korišćenje sapuna i jakih hemikalija

Korišćenje klasičnih sapuna za intimnu higijenu može pogoršati iritaciju kože, dovesti do disbalansa u pH vrednosti i mikroflori i pogoršati vaginalni iscedak. Zato je najbolje da izbegavate korišćenje ovakvih proizvoda (kao i lubrikante i tampone), posebno unutra ako imate bilo kakvu infekciju ili iritaciju.

Mada vam može zvučati čudno, većina dermatologa i stručnjaka preporučuje da neko vreme ne koristite baš nikakva sredstva za intimnu higijenu, već da se perete samo čistom vodom. Nakon toga, koristite samo prirodne, blage sapune bez veštačkih mirisa i nemojte to prečesto raditi, jer se vagina sama čisti. Pokušajte i da ne koristite jake praškove za veš i slične hemikalije za pranje donjeg veša, jer se on tare o kožu i može izazvati iritaciju. Da biste sprečili iritaciju i infekcije, najbolje je da perete vaginu samo spolja, jednom dnevno, i to posebnim sredstvim za intimnu higijenu, bez veštačkih mirisa i boja.

Ako želite da na prirodan način izlečite gljivične infekcije ili bakterijsku vaginozu, kada se tuširate možete koristiti neke prirodne metode lečenja. Uvek oprezno postupajte i ako se simptomi bakterijske vaginoze pogoršaju, bez odlaganja se javite lekaru.

 • Ubacite malo jabukovog sirćeta u kupku. To će vam pomoći da se očistite od toksina i bakterija koje izazivaju neprijatan miris vagine, a uspešno će i povratiti optimalnu pH vrednost vagine.
 • Ubacite u kupku malo sode bikarbone. Neke žene tvrde da im je to dobro ublažilo simptome. Uživajte u ovoj kupci oko 15 minuta, a zatim se dobro obrišite pre nego što se obučete.
 • Na tupfer od vate nakapajte par kapi esencijalnog ulja čajevca razblaženog u vodi i hamamelis. Zatim time obrišite iritirani deo. Radite ovo svaki dan, jer ulje čajevca ima jako antigljivično dejstvo, a deluje i kao prirodni antiseptik i uništava bakterije zbog kojih se i razvija bakterijska vaginoza.

Nemojte se ispirati!

Ispiranje može izazvati mnoge vaginalne infekcije, jer narušava normalnu bakterijsku floru u vagini. Ispiranje vam neće pomoći u lečenju vaginalne infekcije, već je može samo pogoršati, jer ćete tako uništiti i dobre bakterije, koje vas štite.

Izbegavajte tampone

Potrudite se da koristite uloške od prirodnih materijala (pamuka), kao i tampone, bez ikakvih štetnih hemikalija, boja i parfema. Ako koristite tampone, menjajte ih što češće, kako ne bi dolazilo do nakupljanja bakterija.

Izbegavajte seksualne odnose tokom infekcije ili koristite kondome

Kad god ste sa novim seksualnim partnerom, koristite kondome, bez obzira na to da li je bakterijska vaginoza izlečena. Veći broj seksualnih partnera povećava i rizik od bakterijske vaginoze i polno prenosivih bolesti. To posebno važi za situacije kada se ne koristi nikakva zaštita, poput kondoma. Pilule za kontracepciju nisu zaštita od polnih bolesti i ne sprečavaju prenošenje bakterija.

Ako ste trudni, odmah se obratite lekaru

Pošto bakterijska vaginoza može izazvati komplikacije u trudnoći, ako ste trudni i sumnjate da imate bakterijsku vaginozu, bez odlaganja se obratite lekaru. I ako dojite bebu, pitajte lekara za savet, jer ni tada nije preporučljivo uzimati svaki lek. Moguće komplikacije u trudnoći zbog bakterijske vaginoze su retke, ali mogu izazvati prevremeni porođaj i malu težinu bebe prilikom rođenja.

Ojačajte svoj imunitet kako biste sprečili ponovnu infekciju

Nije redak slučaj da se izlečena bakterijska vaginoza ponovo javi u roku od tri do dvanaest meseci. Razlog tome su uglavnom faktori rizika, na koje se ne obraća pažnja, a posebno loš imunitet, koji znači i veći rizik od svih vrsta infekcija i bolesti. Evo i kako da poboljšate svoj imunitet:

 • Uzimajte probiotike i jedite što više hrane koja sadrži probiotike. Konzumacija probiotika, uključujući lactobacillus povećava broj „dobrih bakterija“ u vagini i vraća optimalnu floru. Jedite što više fermentisanih namirnica – jogurt, kefir, kombuhu i fermentisano povrće.
 • Jedite što više prirodne i zdrave hrane.
 • Potrudite se da nadomestite sve nutritivne deficite i počnete da lečite alergije, dijabetes, probleme sa crevima i autoimuna oboljenja, ako ih imate.
 • Bavite se sportom i vežbajte.
 • Spavajte onoliko koliko vam je potrebno.
 • Nađite načina da se izborite sa stresom.
 • Ako pijete neke lekove, pitajte svog lekara da li vam možda oni izazivaju probleme i nađite bolju alternativu.
 • Koristite ulje ili koru nima. Kora nima (neem) je po prirodi dobar antigiljivični, antibakterijski i antivirusni agens i odlično se bori protiv infekcija, a istovremeno vraća crevnu floru u normalu. Ako ne možete da nađete ulje nima, koristite suplemente nima. Ovi preparati su izvanredna zaštita od nekih polno prenosivih bolesti (gonoreje, hlamidije i herpesa), kao i od drugih infekcija, zbog toga što poboljšavaju stvaranje antitela koja kontrolišu bakterije.

Bakterijska vaginoza lečenje

Lečenje bakterijske vaginoze – mere opreza

Kao kada je reč i o drugim infekcijama, nemojte koristiti antibiotike osim ako vaš lekar smatra da je to najbolji način za lečenje. Ako i koristite antibiotike, lekar će vam verovatno savetovati da ne radite to duže nego što je neophodno. Dok pijete antibiotike, nemojte piti alkohol niti druge lekove koji bi mogli uticati na efekat antibiotika.

Ne zaboravite da određene kreme i vaginalete mogu dovesti do toga da kondomi pucaju. Zato se potrudite da dok ne prođe bakterijska vaginoza nemate seksualne odnose, kao ni nekoliko dana nakon toga.

Trudnice i dojilje ne bi smele da koriste antibiotike, osim ako njihov lekar smatra da je to najbolje rešenje, a i u tom slučaju treba pratiti efekat. Antibiotici lako stižu do fetusa, odnosno do bebe kroz mleko. Ako imate neke druge simptome – plikove, bradavice, temperaturu, jak bol prilikom mokrenja, neobično krvarenje i slično, obratite se svom lekaru kako bi utvrdio o kojoj je drugoj bolesti reč.

Nekoliko reči na kraju

Bakterijska vaginoza je čest tip vaginalne infekcije i javlja se zbog prekomernog razmnožavanja bakterija koje se nalaze u vagini svake zdrave žene. Mada bakterijska vaginoza nije klasična polno prenosiva bolest, može se preneti sa žene na ženu seksualnim odnosom (ali ne i sa žene na muškarca).

Simptomi bakterijske vaginoze podrazumevaju promene u vaginalnom iscetku (najčešće neprijatnog mirisa), iritaciju, a ponekad i peckanje i bol.

Prevencija i lečenje bakterijske vaginoze podrazumevaju izbegavanje iritanasa i ispiranja vagine, tretman jabukovim sirćetom ili esencijalnim uljem čajevca, korišćenje kondoma, korišćenje tampona i uložaka od prirodnih materijala, a u slučajevima kada je to neophodno, i primenu antibiotika.