endometrioza jajnika

Endometrioza jajnika, simptomi, prirodno lečenje, operacija

Ako u donjem stomaku, gde se nalaze materica i jajnici, osećate bolove i nelagodu, možda je uzrok endometrioza jajnika. Srećom, postoji dosta načina za lečenje endometrioze.

Pošto postoji mnogo načina za lečenje i svaka žena drugačije reaguje na lekove i suplemente, obično je potrebno neko vreme „eksperimentisati“ i videti koji metod je najbolji.

Veoma je važno da obratite pažnju na svoje reakcije – vi svoje telo poznajete bolje nego iko drugi, tako da je najbolje da sami probate da otkrijete uzrok i vidite koji vam način za lečenje endometrioze jajnika odgovara, pre nego što se opredelite za drastičnu hiruršku proceduru jer operacija treba da bude poslednja opcija.

Šta je endometrioza ?

Endometrioza je stanje kada tkivo, koje se normalno nalazi u unutrašnjem zidu materice, počne da se stvara na drugim organizma.

Ženski reproduktivni sistem se sastoji od vagine, materice, jajovoda i jajnika. Tokom menstrualnog ciklusa, jajnici luče hormone, što je signal zidu materice da se „stvrdne“. To tkivo je endometrijum – unutrašnja mukozna membrana u matericu.

Endometrijum se skuplja u materici kako bi primio oplođeno jajašce. Ako ne dođe do oplodnje jajne ćelije, dolazi do menstruacije, odnosno ljuštenja tog zida.

Kod žena sa endometriozom, ovo tkivo počinje da se javlja van materice. Endometrijalno tkivo reaguje na hormone zadebljavanjem i izbacivanjem kod svakog menstrualnog cilusa.

Međutim, zadebljalo tkivo van materice ne može da izađe kroz vaginu i onda izaziva upalu i bolove. Mogu se stvoriti i adhezije (ožiljci) i doći do „lepljenja“ jednog organa za drugi.

Endometrioza jajnika može izazvati i zakrčenje jajovoda, što je veoma opasno, jer dovodi do neplodnosti.

Endometrioza jajnika može dovesti do stvaranja endometrioma – ciste na jajnicima koje izazivaju neplodnost. Još jedan čest simptom endometrioze je abnormalno krvarenje.

Smatra se da 40-60% žena koje imaju bolne menstruacije imaju endometriozu, a da je endometrioza jajnika kriva za 20-30% slučajeva neplodnosti kod žena.

Veoma je važno da osluškujete šta vam vaše telo govori i da se informišete o simptomima endometrioze, kako biste mogli da je prepoznate na vreme.

endometrioza simptomi

Trenutno ne postoji lek za endometriozu, ali se zato koristi dosta različitih tretmana da se ublaže simptomi. Neke opcije, poput hormonske terapije, mogu povećati rizik od neplodnosti i karcinoma. U težim slučajevima endometrioze, neophodna je operacija.

Postoji dosta manje agresivnih, prirodnih načina za prirodno lečenje endometrioze, koje možete isprobati pre nego što počnete sa hormonskom terapijom i invazivnim hirurškim procedurama.

Endometrioza jajnika i simptomi koji je prate

Koji su simptomi endometroioze ?

Pošto se smatra da ogroman broj žena ima „tihu“ endometriozu – što znači da se uopšte ne javljaju simptomi ili da ima neke blaže simptome – važno je upoznati se sa tim simptomima. Endometrijalno tkivo može rasti na spoljnom zidu materice ili u jajovodima.

Endometrioza se najčešće javlja na jajnicima i u vezivnom tkivu u ovom delu. Kada se endometrioza javi na jajnicima i jajovodima, može dovesti do neplodnosti.

Najčešći simptomi endometrioze su:

 • Bolne menstruacije (dismenoreja) i neredovne menstruacije
 • Bol prilikom seksualnog odnosa
 • Bol prilikom pražnjenja i mokrenja
 • Jako krvarenje
 • Krvarenje između dve menstruacije
 • Problemi sa varenjem
 • Mučnina
 • Hronični bolovi u donjem delu leđa i stomaku
 • Bolovi u karlici
 • Neplodnost
 • Bolovi u zglobovima
 • Hronični umor
 • Nadimanje

Kod većine žena, bolest napreduje sporo i razvoj bolesti traje i po nekoliko godina. Bolovi mogu biti i jaki i slabiji, što dosta otežava postavljanje dijagnoze. Bol se najčešće javlja u donjem stomaku i intenzivan je tokom mestruacije ili odnosa.

Kako bol postaje jači, počinje i da se širi kroz ceo stomak, leđa i noge, a žene ga opisuju kao bol sličan grčevima.

Uzroci endometrioze

Tačan uzrok endometrioze nije poznat, ali se smatra da je genetski faktor vrlo značajan. Endometrioza jajnika nije zarazna bolest i ne može se preneti sa jedne osobe na drugu.

Endometrioza se javlja kod žena koje su u svom reproduktivnom dobu. Smatra se da 20-50% žena koje se leče od neplodnosti ima endometriozu.

Rana menstruacija, odlaganje trunoće, nerađanje i kasna menopauza povećavaju rizik od endometrioze.

Postoje i neke teorije o tome šta su uzroci endometrioze. Jedna od tih teorija smatra da mala količina menstrualne krvi može da se vrati u jajnike i karličnu šupljinu, i tako „donese“ endometrijalno tkivo tamo, pa se zbog toga javlja endometrioza jajnika.

Po teoriji celomske metaplazije, tkivo koje oblaže malu karlicu sadrži primitivne ćelije, koje se mogu transformisati u druge tipove tkiva, uključujući i endometrijum.

Direktno prenošenje endometrijalnog tkiva tokom operacije može biti objašnjenje. Ćelije se takođe mogu preneti kroz krvotok ili limfotok tokom neke operacije (npr. carskog reza). I u samom ožiljku mogu da se nađu endometrijalne ćelije, koje započinju razvoj tkiva van materice.

Postoji i tvrdnja da je reč o problemima sa hormonima i imunom sistemu. Naš imuni sistem ima zadatak da osigura da tkivo iz jednog organa ne raste nigde više u telu, tako da neki smatraju da su poremećaji imunog sistema glavni krivci za razvoj endometrijalnog tkiva van materice.

Endometrioza i trudnoća

Kod žena kod kojih je dijagnostikovana endometrioza smanjene su šanse za zatrudnjivanje, ali ipak trudnoća nije nemoguća ako budete uporni u lečenju. Na to kolike su mogućnosti da se započne trudnoća najviše zavisi od stadijuma bolesti.

Endometrioza jajnika lečenje

Endometrioza – konvencionalni načini lečenja

Konvencionalni načini za lečenje endometrioze jajnika često podrazumevaju i „eksperimentalni period“, kako bi se utvrdilo na koju terapiju pacijentkinja reaguje. Lekovi se uglavnom prepisuju za ublažavanje bolova, ali ne i za lečenje uzroka.

Hormonska terapija, poput pilula za kontracepciju, se najčešće prepisuje kao lek za endometriozu tj. samo da se ublaže simptomi.

Na taj način se regulišu hormoni, usporava razvoj endometrijskog tkiva van materice i smanjuje krvarenje tokom menstruacije.

Česte nuspojave ovih lekova su nizak pritisak, zamor, glavobolja, bolovi u mišićima, depresija, nadutost, akne, suvišni kilogrami, hirzutizam, masna kosa i koža i još mnogo toga.

Mnoge žene samoinicijativno prestaju sa ovim jer smatraju da ova terapija ima nuspojave koje su nepodnošljive.

Endometrioza operacija

 • Laparoskopska operacija

Laparoskopija se najčešće primenjuje kad je u pitanju operacija endometrioze. Tokom ove operacije, pravi se mali rez kako bi se u stomak ubacio laparoskop, instrument sa malom lampicom, koja omogućuje da se vide unutrašnji organi i identifikuje endometrijalno tkivo van materice. Kada se pronađe, uništava se (kao i ostale ciste i ožiljci) laserskim zrakom ili strujom.

Ova operacija stvara rizik od infekcija u karlici, nekontrolisanih krvarenja, stvaranja ožiljaka i oštećenja creva, materice i bešike.

 • Histerektomija

Histerektomija znači hirurško uklanjanje materice. Totalna histerektomija podrazumeva uklanjanje cele materice i grlića materice. Subtotalna histerektomija podrazumeva uklanjanje materice, ali ne i grlića materica. Tokom histerektomije, mogu se ukloniti i jajnici i jajovodi.

Histerektomija ne znači uklanjanje svih simptoma endometrioze, jer je moguće da i nakon vađenja materice ostane endometrijalnog tkiva na drugim organima. Nekompletna ekscizija endometrioze je glavni uzrok recidiva ove bolesti.

Endometrioza – prirodno lečenje

Kad je u pitanju lečenje endometrioze prirodnim putem najvažnija je prilagođena ishrana a mogu se koristiti i određeni suplementi od lekovitog bilja.

Endometrioza i ishrana

Ako želite da endometriozu izlečite na prirodan način, počnite tako što ćete iz ishrane izbaciti namirnice koje izazivaju upalu. Tu spadaju mleko i mlečni proizvodi, prerađena hrana, rafinisani šećeri, kofein i ugljeni hidrati.

Ako se odreknete ovih namirnica namjanje tri nedelje, obratite pažnju na to kako vaše telo reaguje. Kad je u pitanju ishrana kod endometrioze zaboravite i na alkohol, soju i ostalu hranu koja sadrži mnogo estrogena.

>>> Ovo je hrana bogata estrogenom

Izgleda da većina žena sa endometriozom jede malo svežeg povrća i omega-3 masnih kiselina, a mnogo crvenog mesa, kafe i trans-masnoća. Najbolje je da odete na alergo-test, kako biste utvrdili da li ste alergični na neku hranu.

Ako se kod vas razvila endometrioza na jajniku, jedite što više namirnica koje ublažavaju upalu. Žene koje jedu zeleno povrće i sveže voće imaju mnogo manji rizik od endometrioza.

Potrudite se da vam se ishrana sastoji od sledećih namirnica:

 • Zeleno povrće
 • Celer
 • Cvekla
 • Brokoli
 • Borovnice
 • Losos
 • Ananas
 • Čorba od kostiju
 • Orasi
 • Kokosovo ulje
 • Chia semenke
 • Laneno seme
 • Kurkuma
 • Đumbir
 • Kineski kupus

Hrana bogata magnezijumom takođe ublažava probleme sa matericom i smanjuje bolove. Tu spadaju seme bundeve i suncokreta, crni pasulj, avokado, bademi, banane, blitva i spanać.

Hrana bogata gvožđem je takođe važna, jer nadoknađuje manjak gvožđa u telu, do kog može doći zbog jakih krvarenja. Gvožđem su bogate džigerice, govedina, crni pasulj, beli pasulj, spanać, žumanca, suve šljive, artičoke i raštan.

Da biste ublažili upale i bolove u mišićima i zglobovima i regulisali hormone, konzumirajte što više omega-3 masnih kiselina. Ubacite u redovnu ishranu lan, chia semenke, orahe, lososa, tunjevinu, sardine, skuše i pastrmku.

Ako imate problema sa zatvorom, jedite hranu bogatu vlaknima – kinou, povrće, integralni pirinač, bobičasto voće, smokve, artičoke, grašak, bamiju, prokelj, repu i bundeve.

Suplementi

Postoje neki suplementi koji su odlični za osobe kod kojih se razvila endometrioza jajnika. Suplementi za lečenje endometrioze prirodnim putem su progesteronske kreme, riblje ulje, mlečni čkalj i još mnogo toga.

Možete uzimati i kompleks vitamina B kako biste vratili hormone u normalu. Ovi vitamini su veoma važni za čitav organizam, ćelijske funkcije i izbacivanje toksina iz organizma.

Takođe, vitamini B su veoma važni i za zdrav imunitet. Na primer, vitamin B6 olakšava hronične bolove, poboljšava raspoloženje i podiže nivo energije.

Lekovita i esencijalna ulja

Ricinusovo ulje se koristi za jačanje imunog sistema i bolje varenje, a obloge od ricinusovog ulja se mogu stavljati na donji deo stomaka i karlicu kako bi se ublažili bolovi i upala.

Esencijalno ulje žalfije pomaže u prirodnoj regulaciji nivoa hormona, a ublažava i bolove i grčeve kada se koristi za masažu. Možete kanuti dve do četiri kapi eteričnog ulja žalfije na stomak, a zatim staviti toplu oblogu preko kako biste ublažili bolove.

Da li endometrioza povećava rizik od raka?

Naučna istraživanja su pokazala da žene sa endometrijazom imaju mnogo veći rizik od raka jajnika, endometrijuma i dojke.

Svi ovi karcinomi su povezani sa još nekim faktorima rizika –mali broj trudnoća, neplodnost, dobijanje mestruacije u ranim godinama i kasna menopauza.

Smatra se da mnoge neplodne žene imaju veći rizik od kancera endometrijuma, posebno ako je uzrok neplodnosti neki poremećaj ovulacije.

I neplodnost i endometrioza jajnika se danas leče medicinskim uređajima koji mogu promeniti hormonalno okruženje u ženskom telu, i deluju kao kofaktori u ćelijskim promenama, što može izazvati razvoj karcinoma.

Naučnici smatraju da još uvek nema preciznog i jasnog odgovora na pitanje kako neplodnost, endometrioza jajnika  i načini njihovog lečenja utiču na stvaranje kancera, ali se trenutno sprovodi nekoliko opsežnih naučnih studija kako bi se dobili odgovori na ovo pitanje.

Pošto se generalno smatra da endometrioza jajnika predstavlja značajan faktor rizika za razvoj malignih tumora, ako vam je dijagnostikovana endometrioza, budite veoma oprezni.

Redovno se kontrolišite, obratite pažnju na rane znake karcinoma jajnika (nadimanje, bolovi u karlici i donjem stomaku, problemi u ishrani i česta potreba za mokrenjem).

Razgovarajte sa svojim lekarom o tome koliki je rizik i napravite plan prevencije – smanjite stres, hranite se što zdravije i redovno vežbajte.

Iskustva

Endometrioza jajnika se javlja kod velikog broja žena u reproduktivnim godinama, ali se ova bolest može lako sprečiti i izlečiti na prirodan način. Prvi korak je upoznavanje sa simptomima i njihova identifikacija, jer se samo tako može naći adekvatan metod lečenja.

Uz pravilnu ishranu i adekvatne suplemente, možete izlečiti endometriozu (kao i mnoge druge bolesti). I esencijalna ulja za prirodno lečenje endometrioze čine čuda, tako da kombinacijom ovih prirodnih lekova možete izbeći nepotrebnu i opasnu operaciju.

Mada za endometriozu ne postoji klasičan lek, uz pomoć ovih preporuka lako možete kontrolisati, izlečiti i sprečiti endometriozu.

Reference:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/endometriosis/diagnosis-treatment/drc-20354661

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4342385/

https://www.medicinenet.com/endometriosis/article.htm