sta za hemoroide

Hemoroidi simptomi, uzrok, pucanje, krvarenje, lečenje, prirodni lekovi

Kako se rešiti hemoroida ?

Hemoroidi (šuljevi) su veoma često anorektalno oboljenje od koga pate milioni ljudi širom sveta. Više od polovine ukupne populacije će bar jednom u životu imati simptomatske hemoroide, stoga je normalno da se pitate kako da ih se rešite.

Većina se može rešiti hemoroida pomoću ishrane sa visokim sadržajem vlakana, biljnim suplementima i neoperativnim lečenjem.

Pacijenti kod kojih se pojave hemoroidi se često sreću u domovima zdravlja, hitnim službama, odeljenjima za gastroenterologiju i hirurgiju jer se jako uplaše kad se javi krvarenje hemoroida.

Međutim, kako ćete znati da imate hemoroide i kada bi zbog njih trebalo da se obratite lekaru?

Ovo često muči osobe kod kojih su se razvili hemoroidi koje ne znaju kako da se bore sa njima i ublaže bol.

Mnogi neznaju kako izgledaju hemoroidi i koji su njihovi propratni simptomi.

Srećom, postoje prirodni lekovi za hemoroide pa je zato dobro početi od njih kada želite da se rešite, u doslovnom smislu, bola u zadnjici.

hemoroidi unutrasnji i spoljasnji

Šta su hemoroidi ?

Dakle, možda se pitate zbog čega je toliko važno da znate kako se leče hemoroidi na anusu, naročito ako ih nikada niste imali. Zato što na hemoroide, odnosno šuljeve niko nije imun.

Možemo da se kladimo da niste znali da svi imamo hemoroide, međutim, to je istina.

Hemoroidi su normalno prisutne jastučaste strukture vezivnog tkiva ispunjene krvnim sudovima, a nalaze se na kraju rektuma, unutar anusa.

Zajedno sa prstenastim mišićem koji se zove analni sfinkter, hemoroidi kontrolišu proces defekacije (pražnjenja creva).

Kada neko kaže da „ima šuljeve“, to zapravo znači da su hemoroidi upaljeni i uvećani.

Uvećani, ili otečeni hemoroidi, su često povezani sa simptomima poput svraba anusa, sluzavog sekreta ili krvarenja.

Krvarenje hemoroida se javlja kada tvrda stolica ošteti tanke zidove krvnih sudova u ovim venama kod kojih se razvila upala.

BESPLATNA e-knjiga

Prirodni lekovi za hemoroide

32 prirodne namirnice koje se preporučuju kod tegoba sa hemoroidima

Kako izgledaju hemoroidi ?

Otečeni hemoroidi mogu da izađu iz anusa i zahvate kožom prekriveni donji deo analnog kanala, kada postaju vidljivi kao kvržice mekog tkiva, odnosno kao spoljnji hemoroidalni venski pleksus. Ova pojava se naziva ispadanje, odnosno prolaps hemoroida.

Veći hemoroidi na anusu mogu da stvaraju osećaj pritiska na anus, usled čega sedenje može da bude veoma neprijatno.

Ako želite da znate da li ih imate na osnovu toga kako izgledaju hemoroidi, bitno je da li su u pitanju unutrašnji koji se ne mogu videti ili spoljašnji.

Opet i kad su u pitanju spoljašnji hemoroidi, njihov izgled zavisi od stepena do koga su se razvili.

Hemoroidi se klasifikuju prema stepenima, u zavisnosti od težine stanja:

Hemoroidi 1. stepenablago uvećani šuljevi koji se ne vide na spoljnjoj strani anusa

Hemoroidi 2. stepena – veći hemoroidi na anusu koji povremeno mogu da strče iz anusa, na primer, prilikom defekacije, ali se nakon toga sami povlače

Hemoroidi 3. stepena – hemoroidi koji strče iz anusa prilikom defekacije ili bavljenja teškim fizičkim radom i koji se ne povlače sami, već moraju da se potisnu u anus

Hemoroidi 4. stepena – hemoroidi koji su stalno na spoljašnjem delu anusa i više ne mogu da se potisnu unutra; može da dođe i do ispadanja malog dela analne sluzokože, stanje poznato kao prolaps rektuma

Simptomi hemoroida

Najčešći simptomi hemoroida su bol i analno krvarenje, a pacijenti se uglavnom žale na perianalnu masu koja strči iz anusa i na analni sekret.

Drugi simptomi hemoroida su:

 • iritacija i svrab oko anusa
 • curenje fekalija
 • osetljive kvržice na anusu
 • bolna defekacija
 • ispupčenje kože tokom defekacije
 • krv na toaletnom papiru nakon defekacije

Mada se obično pretpostavlja da je svaki analni bol usled korišćenja toaletnog papira izazivaju hemoroidi, postoje brojni drugi anorektalni poremećaji zbog kojih se mogu javiti slični simptomi, uključujući i dermatološka oboljenja, apscese i fistule, fisure, polno prenosive bolesti, bradavice, HIV, infekcije i anorektalni ulkus.

Ukoliko se zbog ovih oboljenja ne javljaju simptomi, lekar će ih isključiti prilikom rektalnog pregleda.

Šta je korisno znati ako patite od hemoroida

1. Jedite namirnice sa visokim sadržajem vlakana

Za lečenje hemoroida, važno je da nemate konstipaciju i tvrdu stolicu, što omogućava ishrana sa namirnicama koje imaju visok sadržaj vlakana.

Ishrana kod hemoroida podrazumeva da uzimate 30 – 35g vlakana svakodnevno, ukoliko želite da se oslobodite hemoroida.

Jedite namirnice poput avokada, bobičastog voća, smokava, prokelja, pasulja, sočiva, orašastih plodova, semena lana, čia semenki i kinoe.

U kliničkim ispitivanjima se pokazalo da ishrana sa visokim sadržajem vlakana sprečava da se pojave uporni simptomi i krvarenje hemoroida u približno 50% slučajeva.

2. Pijte puno vode

Dehidracija može da dovede do zatvora i tvrde stolice koja može da izazove krvarenje iz hemoroida. Voda ili tečnosti su potrebni da bi vlakna mogla neometano da se kreću kroz digestivni trakt.

U brojnim studijama, uključujući i jednu koja je objavljena u Evropskom žurnalu kliničke ishrane, ukazuje se da gubitak tečnosti i smanjen unos tečnosti mogu da pojačaju zatvor stolice, a time se direktno pogoršavaju simptomi hemoroida.

Da biste ublažili zatvor stolice i ujedno se rešili hemoroida, pijte svakodnevno bar dve čaše vode uz svaki obrok i užinu.

3. Jedite fermentisane namirnice

Ishrana kod hemoroida mora da sadrži fermentisane namirnice i probiotike.

Fermentisana hrana poput kefira i jogurta, može da obezbede sistemu za varenje zdrave bakterije koje su od suštinske važnosti za pravilno pražnjenje creva.

Nekoliko studija je pokazalo da fermentisane namirnice i probiotici poboljšavaju zdravlje organa za varenje, sintetišu i pojačavaju bioraspoloživost hranljivih materija, popravljaju pH vrednost creva i pomažu varenju.

4. Ograničite unos alkohola i ljute hrane

Alkohol može da dovede do dehidracije i da optereti sistem za varenje, čime se pogoršavaju simptomi hemoroida.

I zbog ljute hrane u ishrani mogu da se pojačaju simptomi hemoroida i upala.

Neke studije pokazuju da i alkohol i ljuta hrana predstavljaju faktor rizika za pojavu hemoroida, mada podaci nisu konzistentni.

Bezbednosti radi, ograničite unos ovih namirnica kad se jave hemoroidi bez obzira na to dali su unutrašnji, spoljašni i dali se javlja krvarenje.

Vodite računa o navikama u toaletu

1. Izbegavajte naprezanje

Naprezanje tokom pražnjenja creva može da bude bolno i da pogorša probleme koje izazivaju unutrašnji i spoljni hemoridi. Ne oklevajte kada osetite potrebu da idete u toalet. Obratite pažnju na signale koje vam šalje organizam i kada osetite potrebu za toaletom, idite odmah. U suprotnom će stolica postati tvrđa pa ćete usled toga morati više da se naprežete a to može izazvati pucanje hemoroida i krvarenje. Kada ste već u toaletu ne žurite i opustite telo.

2. Sprečite zatvor stolice

Zbog zatvora stolice morate da se naprežete prilikom pražnjenja creva, a time ćete pojačati bol i upalu šuljeva. Da biste izbegli zatvor stolice, pijte puno tečnosti, praktikujte redovne fizičke aktivnosti i jedite namirnice sa visokim sadržajem vlakana da bi stolica bila meka. Ovo je i način pomoću kog možete da se rešite hemoroida ili da, pre svega, sprečite njihovu pojavu.

3. Izbegavajte dugo sedenje na WC šolji

Zbog predugog sedenja na WC šolji mogu da se pogoršaju simptomi hemoroida. Nemojte da čitate ili skrećete pažnju na nešto drugo dok ste u toaletu – tako ćete samo provesti više vremena u naprezanju.

4. Vodite računa o higijeni

Ako nakon brisanja toalet papirom ostanu tragovi stolice na anusu i regiji neposredno oko njega, to može da izazove upalu hemoroida posebno kad su u pitanju spljašnji, zbog čega je veoma važno da se dobro očistite nakon odlaska u toalet.Krv na toalet papiru znači da ste izazvali pucanje i krvarenje hemoroida.Zato pažljivo koristite toalet papir ili koristite vodu za pranje. Međutim, prilikom čišćenja ne smete da budete grubi ili da koristite sapune koji sadrže jake hemikalije, alkohol ili parfeme. Umesto toga, koristite običnu vodu, dobro očistite anus i regiju oko njega, a nakon toga osušite. Kod pacijenata koji osećaju analni svrab, bol ili pečenje, može da pomogne sedeća kupka (koja podrazumeva sedenje u toploj vodi u trajanju od 10 minuta), dva puta dnevno.

Korisni prirodni lekovi za hemoroide

Divlji kesten za hemoroide

Divlji kesten je čest prirodni lek protiv loše cirkulacije krvi i otoka. Prema istraživanju koje je objavljeno u Reviji alternativne medicine, divlji kesten dokazano poboljšava mikrocirkulaciju, kapilarnu cirkulaciju i vaskularni tonus –  sve važne elemente za lečenje hemoroida.

Saznajte više>>> Najbolji čajevi za hemoroide

Ljuspice psilijuma

Ljuspice psilijuma su prirodan izvor čistih vlakana koji je dostupan u obliku praha. Studije ukazuju da biljna vlakna, poput ljuspica psilijuma, mogu da smanje učestalost krvarenja prilikom pražnjenja creva i sprečavaju konstipaciju ili naprezanje. Kada koristite ljuspice psilijuma, vodite računa da pijete dosta vode.

Studija na životinjama iz 2012. godine, objavljena u časopisu Bolesti varenja i nauka, otkrila je da ljuspice psilijuma imaju stimulativan efekat na creva i laksativno dejstvo kod miševa, a u većim dozama imaju antisekretornu (smanjuju normalnu brzinu lučenja telesnih tečnosti) i antidijarejičnu aktivnost.

Ježovina (veprina)

Ježovina smanjuje otoke i upalu hemoroida. Studija iz 2002.godine, sprovedena u Nemačkoj, otkrila je da je ježovina delotvorno sredstvo lečenja za pacijente koji pate od hronične venske insuficijencije, oboljenja kod koga je protok krvi kroz vene loš, usled čega dolazi do nakupljanja krvi.

Hamamelis

Hamamelis je biljka koja se koristi zbog svog blagotvornog dejstva na zaceljenje kože, kao i zbog adstrigentnog i antioksidantnog svojstva. Topična primena hamamelisa može da smiri hemoroide tako što ublažava upalu i bol.

Hemoroidi uzrok

Istraživači nagoveštavaju da hemoroidi nastaju kada strukture vezivnog tkiva u analnom kanalu poču da se raspadaju ili propadaju. Postoje i neki faktori koji doprinose pojavi hemoroida, a u koje spadaju:

 • predgojaznost
 • redovno podizanje velikog tereta
 • starenje
 • trudnoća i porođaj
 • nasleđe
 • konstipacija ili hronična dijareja
 • loša funkcija creva usled prekomerne upotrebe laksativa ili klizme (klistira)
 • dug boravak na WC šolji

Hemoroidi u trudnoći su veoma česta pojava.Povećan intraabdominalni pritisak tokom trudnoće ili usled konstipacije i dugog sedenja na WC šolji uz naprezanje, glavni su faktori koji doprinose nastanku hemoroida. Slabljenje potpornog tkiva kao posledica starenja i genetike, može da takođe da bude jedan od uzroka.

Brojni faktori u ishrani, uključujući nedovoljan unos vlakana, ljutu hranu i alkohol, navode se kao mogući uzroci hemoroida, mada su istraživanja koja dokazuju ovo nedosledna. Objavljeno je i da se kod ljudi iz viših slojeva češće javljaju hemoroidi a uzrok može biti sedelački način života, mada ovi podaci mogu da budu i ograničeni jer su zasnovani na broju pacijenata koji su zatražili lekarski pomoć.

Hemoroidi lečenje

Konvencionalne metode lečenja hemoroida

Bolni hemoroidi se mogu lečiti matima i kremama koje se mogu kupiti bez recepta.U apotekama se mogu nabaviti i čepići za hemoroide koji su efikasni samo u blažim slučajevima.

Kada se obratite lekaru zbog uvećanih hemoroida, on će vas verovatno podvrći pregledu anusa da bi ustanovio da li postoji upala i da li hemoroidi strče iz anusa kada se naprežete ili se već nalaze na spoljnjoj strani. U zavisnosti od toga koliko su teški simptomi i da li hemoroidi krvare, postoje brojna ispitivanja koja vaš lekar može da izabere da bi uspostavio dijagnozu. Obično lekari prvo obavljaju digitalni pregled rektuma, što podrazumeva lagano uvođenje prsta u anus uz upotrebu zaštitnih rukavica i lubrikanta. Kružnim pokretima lekar opipava unutrašnjost analnog kanala, što mu omogućava da ispita mišiće sfinktere i teksturu membrana koje oblažu anus.

Ako vaš lekar smatra da su kod vas hemoroidi uvećani ili upaljenji, sledeći verovatni korak je proktoskopija, ili rektoskopija. Rektoskopija je pregled pri kome se koristi kratka cev sa osvetljenjem i sočivima (rektokop/proktoskop) kojim se pregleda sluzokoža koja oblaže rektum. Lekar ispituje da li su hemoroidi uvećani i utvrđuje njihovu veličinu. Ljudi se obično boje bola i nelagode koji prate ovu proceduru i odlažu pregled kod lekara zbog šuljeva, međutim, uglavnom je bezbolna i koristi lekaru da odredi način na koji će početi lečenje hemoroida.

Kod većine pacijenata simptomi se ublažavaju pomoću dijete, suplemenata vlakana i medicinskih tretmana, kao što skleroterapija, gumi ligatura i infracrvena koagulacija.

Skleroterapija

Skleroterapija je procedura za lečenje hemoroida kod koje se u venu ubrizgava hemikalija (sklerozant) koja će je uništiti. Sklerozanti se koriste za uništavanje najdubljeg sloja sluzokože krvnog suda, što za posledicu ima ugrušak koji sprečava cirkulaciju krvi u toj veni. Vremenom se vena pretvara u ožiljačno tkivo i iščezava.

2010. godine je grupa od 338 japanskih medicinskih ustanova prijavila dobre rezultate skleroterapija za lečenje hemoroida pri kojima su korišćeni kalijum alum i taninska kiselina (ALTA). Nakon ubrizgavanja ALTA u hemoroide 2., 3. i 4. stepena, od 3519 pacijenata njih 98% je prijavilo pozitivno dejstvo u roku od 28 dana. Stopa rekurencije (ponovne pojave) nakon 2 godine je iznosila 18%, a komplikacije poput pireksije (napad groznice), niskog krvnog pritiska, perianalnog bola i rektalnog ulkusa, bile su veoma blage.

Podvezivanje hemoroida

Gumi ligatura, ligatura (podvezivanje) gumenom trakom ili prstenom, odnosno Baronova ligatura, je procedura pri kojoj se koristi gumena traka za uklanjanje hemoroida. Lekar u analni kanal kroz cev uvodi mali instrument koji se zove ligator. Potom lekar forcepsom obuhvata hemoroid, izvlači cilindar ligatora i otpušta gumenu traku koja obuhvata osnovu hemoroida. Gumena traka prekida dotok krvi u hemoroid i dovodi do toga da on otpadne obično u roku od 7 – 10 dana.

Podvezivanje hemoroida je koristan, bezbedan i uspešan metod za lečenje hemoroida 2. i 3. stepena i može uspešno da se primeni i kod hemoroida 4. stepena ali uz povećanu stopu rekurencije i neophodnost dodatnog lečenja.

Infracrvena koagulacija

Infracrvena koagulacija je procedura koja se koristi za lečenje unutrašnjih hemoroida. Lekar koristi aparat koji proizvodi intenzivan zrak infracrvene svetlosti da bi formirao ožiljačno tkivo i presekao dotok krvi do hemoroida. Kada je  hemoroid u anusu uništen, formira se ožiljak u analnom kanalu koji drži okolne vene na mestu pa one ne mogu da bubre u analnom kanalu.

Studija iz 2003. godine bavila se poređenjem infracrvene koagulacije i podvezivanja hemoroida, u smislu delotvornosti i nelagode. Istraživači su otkrili da je postoperativni bol tokom prve nedelje nakon operacija, bio intenzivniji u grupi podvrgnutoj podvezivanju hemoroida; bol i stalni osećaj potrebe za defekacijom takođe je bio intenzivniji u grupi sa ligaturom. Pacijenti u grupi koja je bila podvrgnuta infracrvenoj koagulaciji vratili su se na posao ranije ali su imali veću stopu rekurencije ili neuspešnosti zahvata. Istraživači su zaključili da je podvezivanje hemoroida, premda delotvornija kod kontrolisanja simptoma i uklanjanja hemoroida, povezana sa jačim bolom i nelagodom kod pacijenata – nešto o čemu bi trebalo da razmišljate kada tražite način za lečenje hemoroida.

Operacija

operacija hemoroida se danas nešto ređe praktikuje nego ranije, mada dolazi u obzir kod pacijenata sa akutnim komplikacijama hemoroidalne bolesti ili kod onih koji ne mogu da leče hemoroide na druge načine. Operacija hemoroida podrazumeva uklanjanje hemoroida ili ugruška kroz mali rez.

Hemoroidi u brojevima

 • oko 20 miliona ljudi u SAD pati od hemoroida (12,8% odrasle populacije)
 • 2004. godine je Nacionalni institut za zdravlje SAD zabeležio da je dijagnoza hemoroida bila povezana sa 3,2 miliona ambulantnih pregleda, 306.000 hospitalizacija i 2 miliona recepata
 • Hemoroidi na anusu se najviše javljaju kod populacije starosti između 45 i 65 godina; pojava hemoroida pre 20. godine života je neuobičajena.Hemoridi kod dece su veoma retka pojava.
 • rizik od pojave hemoroida je veći kod bele odrasle populacije nego što je to slučaj sa crnom odraslom populacijom, veći je kod žena nego kod muškaraca i veći je kod žena u trudnoći.

Mere opreza prilikom lečenja hemoroida

Obično postoji zabrinutost da hemoroidi povećavaju rizik od nastanka kolorektalnog kancera, međutim, to nije tačno. Ipak, kod ova dva oboljenja pojavljuju se slični simptomi. Zbog toga je veoma važno da obavestite lekara da imate hemoroide. Čak i kada se hemoroidi izleče u potpunosti, može da se uradi kolonoskopija da bi se isključila mogućnost drugih uzroka rektalnog krvarenja. Prema Američkom udruženju kolorektalnih hirurga, svaka osoba starosti 50 godina i starija od toga, trebalo bi da se podvrgne kolonoskopskom pregledu radi skrininga kolorektalnog kancera.

Nekoliko reči na kraju

 • Hemoroidi su veoma često anorektalno oboljenje od koga pate milioni ljudi širom sveta.
 • Uvećani hemoroidi su često povezani sa simptomima poput svraba, sluzavog sekreta ili krvarenja.Krvarenje se javlja kada tvrda stolica ošteti tanke zidove krvnih sudova hemoroida.
 • Čuvanje od konstipacije je ključno ako želite da se rešite hemoroida. Važno je da se ne naprežete kada ste na WC šolji, da ne sedite preterano dugo i da se dobro očistite (operete) kada završite.
 • Namirnice i biljni suplementi koji ublažavaju konstipaciju, mogu da poboljšaju simptome hemoroida. Ishrana sa visokim sadržajem vlakana i puno vode su najkorisnije promene u ishrani koje možete da primenite kada želite da se oslobodite hemoroida.
 • Ako nemedicinski tretmani ne deluju, postoje relativno bezbolne procedure koje se primenjuju za lečenje hemoroida.

[icegram campaigns=”8172″]