hiperpigmentacija

Hiperpigmentacija (tamne fleke na licu i po koži) uzrok i uklanjanje

Da li imate tamne fleke na licu i po telu ? Pitate se šta je uzrok za njihovu pojavu i kako ih ukloniti ?

Niste jedini, ovaj problem poznat kao hiperpigmentacija kože je sve češći.

Dermatolog Dr. Suzana Đorđević će Vam u nastavku teksta objasniti šta je hiperpigmentacija, zašto se javljaju tamne fleke, kako ih ukloniti i što je još važnije kako sprečiti njihovu ponovnu pojavu.

Ne slušajte savete sa senzacionalističkih portala tipa “Magični lek od dva sastojka uklanja fleke sa lica” i slično jer možete uništiti svoju kožu!Nastavite sa čitanjem i pomoću korisnih saveta dermatologa rešite se smeđih, braon i tamnih mrlja sa kože!

tamne fleke na licu

Bore i određeni stepen hiperpigmentacije ili diskoloracije kože svakako jesu normalan deo starenja, ali ipak postoji mnogo stvari koje možete učiniti kako biste zaštitili svoju kožu i učinili je lepšom.

Jaka i primetna hiperpigmentacija – suva koža, smedje i braon fleke, pege i tačkice – se lako može sprečiti zdravom ishranom, korišćenjem preparata za zaštitu od sunca, kao i raznim prirodnim preparatima za negu kože.

Sunčane fleke (ili staračke pege, kako se češće nazivaju) se najčešće javljaju na onim delovima kože koji su najčešće izloženi suncu: na licu, grudima, vratu i rukama.

Šta je hiperpigmentacija i zašto se javlja ?

 

Hiperpigmentacija je potamnjivanje i diskoloracija kože, obično zbog povišenog nivoa melanina, hormona koji daje koži boju. Hiperpigmentacija je jedan od najčešćih problema  sa kožom i kod muškaraca i kod žena, i obično se s godinama pogoršava s godinama

tamne pege

Reč hiperpigmentacija se koristi da se opišu crvene, smeđe, ružičaste ili čak i purpurne fleke i pege na koži. Delovi kože na kojima se javlja hiperpigmentacija su obično mnogo tamniji od ostatka kože i mnogo su primetniji nakon sunčanja (jer Sunce pojačava lučenje melanina) ili nakon pojave akni.

Previše melanina koji stvara tamne mrlje na koži se može javiti i u gornjem i u donjem sloju kože, a ponekad u oba sloja istovremeno.

Ponekad diskoloracija nestaje sama od sebe, u blažim slučajevima i nije potrebno nikakvo sredstvo protiv tamnih fleka. Međutim, uglavnom je potrebno uraditi dosta različitih tretmana za uklanjanje tamnih fleka sa kože.

Tamne fleke na koži se najčešće javljaju zbog sunca i hormonalnih promena kod žena, a na ove promene najveći uticaj imaju pilule za kontracepciju!

Znaci i simptomi hiperpigmentacije

Postoji nekoliko vrsta hiperpigmentacije koje se javljaju iz različitih razloga. Svi ti tipovi imaju različite simptome, i nekad je lakše, a nekad teže ukloniti smeđe i braon pege.

Retinol ili retin-A, koji se koristi kao serum ili ekstrakt, i smatra se jednim od najboljih dermatoloških tretmana za uklanjanje tamnih fleka. 

Hiperpigmentacija se, kao i njeni simptomi, može podeliti u tri glavne kategorije.

 • Hiperpigmentacija zbog izlaganja suncu: ovo je najčešći uzrok diskoloracije kože i često se javlja i kod tinejdžera i mlađih osoba. Sunčane fleke (ili staračke pege, kako se češće nazivaju) se najčešće javljaju na onim delovima kože koji su najčešće izloženi suncu: na licu, grudima, vratu i rukama.
  Takođe ako i noge izlažete suncu možete dobiti tamne fleke na nogama.Sve ove fleke po koži se javljaju zbog pojačanog lučenja melanina. One se najčešće javljaju kod osoba sa svetlijom kožom. Izgledaju kao tačkice braon smeđe boje, mada mogu biti i crvene i crne. Ove fleke postaju tamnije što se više izlažemo suncu, i najčešće se javljaju na licu, grudima, rukama i gornjem delu leđa.

 

 • Postinflamatorna hiperpigmentacija (PIH): PIS se smatra određenom vrstom “povrede kože”, jer se javlja zbog povrede ili upale kože koje nastupaju zbog različitih bolesti, poremećaja i hormonalnih problema. PIH se može javiti zbog akni, ekcema, psorijaze ili kontaktnog dermatitisa. Sve naborjano dovodi do jače pigmentacije i pojavljuju se ružičaste, crvene ili smeđe fleke. PIH se može javiti kod bilo koga, ali je češća kod osoba sa tamnijom kožom.

 

 • Melazma: ova vrsta diskoloracije kože podrazumeva “pečate” i fleke na koži obično svetlo smeđe boje. Melazma se najčešće izaziva fleke na licu, posebno na obrazima, gornjem delu nosa, čelu i iznad gornje usne. Melazmu izazivaju hormonalne promene, tako da se često javlja tokom trudnoće, kod žena koje uzimaju pilule za kontracepciju ili tokom jačih hormonalnih oscilacija. Melazma se pogoršava zbog izlaganja suncu. Ponekad melazma nestaje kada se hormoni vrate u normalu, ali uvek postoji opasnost da se ponovo pojavi.

kako ukloniti fleke sa lica

Tretmani za uklanjanje tamnih fleka koje rade dermatolozi su: Mikrodermabrazija, hemijski pilinzi, tretman laserom…

Hiperpigmentacija: uzroci i faktori rizika

 

Najčešći uzroci hiperpigmentacije su:

 • Previše izlaganja suncu bez zaštite: UV zraci mogu oštetiti kožu tako što slabe vlakna kolagena u koži i menjaju DNK u ćelijama, tako da ćelije više ne mogu da se obnove. Kada UV zraci stvore mnogo slobodnih radikala koji oštećuju DNK, može doći i do raka kože. Izlaganje suncu izaziva lučenje melatonina, čija je funkcija da štiti kožu od previše UV zračenja. Osim toga, melatonin je odgovoran za potamnjivanje kože. Kada je koža izložena prevelikoj dozi UV zračenja i nema vremena da “odgovori” na to proizvodnjem dovoljno melanina, nastaju opekotine od sunca.

 

 • Akne, koje mogu ostaviti crvene, purpurne ili smeđe fleke ili ožiljke.

 

 • Oštećenje kože zbog kožnih bolesti (ekcema, psorijaze ili dermatitisa).

 

 • Hormonalne promene ili hormonalni disbalans, npr. tokom trudnoće, puberteta ili menopauze.

 

 • Različita oboljenja, a posebno autoimune bolesti, problemi sa organima za varenje, metabolički poremećaji i deficit vitamina koji izaziva upalu, posebno u krvnim sudovima u samoj koži.

 

 • Pušenje.

 

 • Određeni lekovi koji povećavaju fotosenzitivnost ili izlaganje hemikalijama i toksinima.

 

 • Loša ishrana, bogata proinflamatornim namirnicama, šećerom, rafinisanim žitaricama, solima i hemijskim aditivima.

 

 • Oštećenje kože zbog brijanja, ceđenja bubuljica, depilacije, tetoviranja, opekotina, alergijskih reakcija, posekotina i tako dalje.

 

 • Starija životna dob.

 

 • Genetika.

Kako ukloniti fleke na licu ?

Konvencionalni načini lečenja

Hiperpigmentaciju možete lečiti i kod kuće, koristeći proizvode koje možete kupiti bez recepta, ili se možete obratiti dermatologu za savet.

Postoji dosta krema i lekova za uklanjanje tamnih fleka sa lica, kao i mnoštvo kozmetičkih proizvoda namenjenih posvetljivanju kože. Neki od sastojaka koji se često nalaze u kremama, serumima i losionima protiv tamnih fleka na koži su:

 • Hidrohinon (obično ga ima do 2% u kremama) koji ublažava vidljivost tamnih fleka i diskoloracije i sprečava njihovo ponovnu pojavu. Kreme koje sadrže hidrohinon čine kožu mekšom i nežnijom (ali se njihova upotreba ne preporučuje trudnicama. 5.

 

 • Pilinzi za depigmentizaciju, proizvodi koji se obično preporučuju za lečenje melazme.

 

 • Salicilna ili glikolna kiselina, koje se koriste u hemijskim pilinzima.

 

 • Retinol ili retin-A, koji se koristi kao serum ili ekstrakt, i smatra se jednim od najboljih dermatoloških tretmana za uklanjanje tamnih fleka.

 

Ostali tretmani za uklanjanje tamnih fleka koje rade dermatolozi su:

 

 • Mikrodermabrazija, kojom se uklanja površinski sloj kože i može se koristiti u kombinaciji sa injekcijama kako bi se posvetlele tamne fleke.

 

 • Hemijski pilinzi, u kojima se nalaze sastojci poput salicilne, glikolne i trihlorosirćetne kiseline, kojima se uklanja taman pigment sa površine kože. Ovo su popularni tretmani protiv akni i hiperpigmentacije, ali su veoma jaki i nisu dobar izbor za osobe sa osetljivom kožom.

 

 • Tretman laserom, koji preko krvnih sudova u koži uklanja diskoloraciju. U upotrebi je nekoliko vrsta lasera i koriste se u zavisnosti od tipa i intenziteta problema. Blaži tretmani se koriste samo za lečenje epidermisa, dok su za dublje slojeve kože prikladni i jači laseri. Mada je terapija laserom vrlo efikasna, po pravilu je jako skupa i izaziva neželjene reakcije na koži, poput iritacije, ljuštenja i crvenila.

Kako ukloniti tamne fleke sa lica prirodnim putem ?

 

Ako vas zanima prirodno uklanjanje fleka sa kože pre svega obratite pažnju na izlaganje suncu!

1. Smanjite izlaganje suncu i redovno koristite losion za sunčanje

Uprkos tome što stručnjaci upozoravaju na štetne efekte izlaganja suncu bez zaštite, izlaganje suncu je svakako zdravo.

Ono nam je neophodno za sintezu vitamina D u koži, što je samo jedan primer. Ipak, predugo izlaganje suncu bez zaštite vam može samo naškoditi i izazvati previše oksidativnog stresa u vašem telu, što menja strukturu ćelija u koži i ponekad izaziva i rak kože.

Ako niko od vaših bližih srodnika nema niti je imao rak kože, onda verovatno ni vi niste u rizičnoj grupi. Najbolje je da svakog dana provedete 15-20 minuta na suncu bez losiona za sunčanje, kako biste sintetisali dovoljno vitamina D.

Međutim, sve duže od toga može izazvati različite probleme ako ne koristite adekvatnu zaštitu za kožu.

Dermatolozi preporučuju da izbegavate direktno izlaganje suncu kada je ono najjače, između deset sati ujutru i tri sata popodne.

Ako ste rešili da provedete na suncu više od petnaestak minuta, namažite se nekom dobrom kremom za sunčanje kako biste sprečili stvaranje hiperpigmentacije i bora.

Čak i ako nemate problem sa diskoloracijom, veoma je važno da zaštite kožu. Prevencija je najvažnija za zdravu kožu.

Ako već imate simptome hiperpigmentacije ili spadate u rizičnu grupu za rak kože, koristite zaštitu od sunca tokom cele godine.

Veoma je važno da uvek nosite i zaštitne naočare za sunce i šešir kako biste zaštitili oči i lice. Ako ste se mazali nekom kremom za sunčanje, kada dođete kući istuširajte se i namažite nekom kremom koja takođe sprečava hiperpigmentaciju.

Sa ovom kombinacijom gotovo nikad nema omaške i tako ćete sprečiti diskoloraciju kože.

Ako imate opekotine od sunca, pokušajte da umanjite štetu tako što ćete opekotine ohladiti vodom, prati se samo blagim sapunom, mazati opekotine nekim hidratantnim sredstvom (alojom ili kokosovim uljem) i izbegavati da čačkate kožu i ponovo izlazite na sunce dok opekotine ne prođu.

2. Koristite prirodne preparate za negu kože

Počnite tretman kože tako što ćete je blago očistiti i pilingom ukloniti sve mrtve i oštećene ćelije. Jednom ili dva puta dnevno koristite neko prirodno sredstvo za čišćenje kože.

Za uklanjanje pega sa lica jednom ili dva puta nedeljno kroistite piling od šećera ili nekgo prirodnog sastojka. Redovno hidrirajte kožu prirodnim sredstvima, najbolje kokosovim uljem sa par kapi esencijalnog ulja lavande.

Za uklanjanje tamnih fleka sa lica možete koristiti i neku kremu ili serum za negu kože koja sadrži neki od sledećih sastojaka za čišćenje suve kože:

Retinoidi (vitamin A): retin-A se dobija na recept, ali kreme sa drugima varijacijama ovog sastojka se mogu dobiti na recept. Retinoidi su verovatno najpopularniji i najefikasniji tretman za sprečavanje oštećenja kože i stvaranja tamnih fleka.

Međutim, ako imate osetljivu kožu, možda vam retinol neće prijati. U ovakvim proizvodima se nalazi retinoinska kiselina, retinol ili retinil-proprionat.

Ovi sastojci sprečavaju pigmentaciju, jačaju vlakna elastina u koži i kolagen. Retinoidi se koriste za ublažavanje diskoloracije koja se javlja zbog akni, rozacee i dermatitisa.

Potražite serum koji sadrži oko jednog procenta retinola i za uklanjanje tamnih fleka sa kože u početku ga pažljivo koristite, jer kod nekih osoba izaziva negativnu reakciju.

L-askorbinska kiselina (vitamin C): ovo je veoma popularan sastojak proizvoda za negu kože, posebno za uklanjanje fleka od akni i bubuljica.

Vitamin C uspešno posvetljuje kožu tako što deluje kao inhibitor enzima tirozinaze, uništava slobodne radikale i podstiče lučenje kolagena.

Potražite kremu ili serum sa 10-15 posto L-askorbinske kiseline i nanosite je na kožu uveče pre spavanja.

Ostali česti sastojci preparata za negu kože koji mogu ublažiti vidljivost hiperpigmentacije su:

 • soja
 • elaginska kiselina
 • alfa-hidroksilna kiselina
 • arbutin
 • kojična kiselina
 • koenzim Q10 (ubikiton)

Mere opreza kod lečenja hiperpigmentacije

 

Ako imate problema sa jakom hiperpigmentacijom, imate veoma osetljivu kožu i/ili ste imali neku kožnu bolest (uključujući i karcinom), najbolje je da ne radite ništa na svoju ruku, već da posetite lekara i pitate ga za preporuku oko preparata za negu i posvetljivanje kože.

Moguće je da ćete dobro reagovati na neki od tih preparata ili terapija, ali ako ste imali neki problem sa kožom, poboljšanje može biti neznatno ili čak može doći do neželjenih reakcija pri upotrebi komercijalnih proizvoda.

Kada prvi put koristite neki proizvod za uklanjanje tamnih fleka sa lica, prvo ga namažite na manji deo kože kako biste proverili da li ste alergični na njega. Uvek prvo namažite deo kože na ruci ili nozi, a ne na licu ili grudima.

Ako vam se pojavi neka alergijska reakcija (crvenilo, osip, perutanje, otok), odmah prestanite da koristite taj proizvod.

Nekoliko reči na kraju

 

Hiperpigmentacija znači potamnjivanje i diskoloraciju kože, obično zato što u koži postoji više melanina nego što je normalno. Tri glave vrste hiperpigmentacije su hiperpigmentacija zbog sunca, posinflamatorna hiperpigmentacija (PIH) i melazma.

Najčešći uzroci hiperpigmetnacije su izlaganje suncu, oštećenje kože zbog nekog oboljenja, upala kože zbog loše ishrane, hormonalne promene, pušenje i određeni lekovi.Ako su se tamne fleke na koži jednom pojavile moguće je da ćete stalno imati problema sa njima zato se dobro zaštiti od sunca ili promenite kontraceptivne pilule koje koristite ako su uzrok za pojavu hiperpigmentacija na koži hormonske promene.