mucnina posle jela

Mučnina – mogući uzroci i najbolji lekovi

Svi smo bar nekada u životu osetili taj neobičan osećaj u stomaku, koji se polako diže i ostavlja osećaj toplote, vrtoglavice i neugodnosti u želucu. Mučnina nije prijatna, i može se javiti zbog niza faktora, kako psiholoških (nervoze), tako i fizičkih. Zato je veoma korisno da znate kako da se rešiti mučnine. Postoji mnogo prirodnih, bezbednih i jeftinih načina da ublažite simptome mučnine.

Da li ste znali da je mučnina zapravo složeni, zaštitni mehanizam? Simptomi mučnine se javljaju zbog poruka koje naš organizam šalje mozgu – najčešće zbog blokade creva, jakih negativnih emocija ili nakupljanja toksina u organizmu.

Mučnina u stomaku i bol, grčevi, povraćanje i proliv ukazuju da ste pojeli nešto pokvareno ili da imate stomačni virus.

>>> Stomačni virus simptomi

Mučnina se javlja kada imate osećaj da ćete povratiti. Kada se javi mučnina, ljudi obično postaju bledi, obliva ih hladan znoj, luče mnogo pljuvačke i puls im se ubrzava. U nekim slučajevima, povraćanje olakšava osećaj mučnine, jer je organizam eliminisao štetne supstance ili probavnu blokadu koja je izazvala takav osećaj.

Mada konvencionalna medicina obično preporučuje antihistaminike i ostale lekove za lečenje mučnine, mučninu možete izlečiti i na mnogo prirodnih načina. Đumbir, vitamin B6, čaj od kamilice sa limunom, esencijalno ulje nane i ulje kanabisa na prirodan način mogu ublažiti mučninu u stomaku.

mucnina posle jela

Uzroci mučnine

Kad god osećate mučninu, to znači da centar u mozgu, koji je odgovoran za povraćanje, dobija signale iz drugih delova tela i reaguje na njih.

Ove biohemijske poruke mogu stići iz različitih izvora:

 • želuca i creva, kao reakcija na opstrukciju, pritisak, iritaciju, infekciju ili opstipaciju
 • može se javiti neki disbalans ili abnormalnost u krvotoku
 • u mozgu se može javiti povećan pritisak zbog rasta tumora
 • emocija – anksioznosti, iscrpljenosti i straha
 • čula, uključujući i vid i ukus i miris i bol
 • unutrašnjeg uha, koji nam šalje poruke o morskoj bolesti, vertigu ili vrtoglavici, kada se “poruke” koje šalju oči ne slažu sa porukama iz unutrašnjeg uha i centra za ravnotežu

Najčešći uzroci mučnine su:

 • jutarnje mučnine tokom trudnoće
 • trovanje hranom
 • morska bolest
 • grip i prehlada
 • jaki bolovi (npr. zbog kamena u bubregu)
 • problemi sa žučnom kesom
 • migrene i jake glavobolje
 • emotivni stres
 • povreda mozga ili tumor na mozgu
 • srčani udar
 • prejedanje
 • previše alkohola
 • toksini uneti u organizam
 • medicinski tretmani (hemioterapija, zračenje)

Mučnina u trudnoći

Povraćanje i mučnina se veoma često javljaju u trudnoći. Smatra se da 70-80% trudnica ima česte mučnine. Mada se jutarnja mučnina kod većine trudnica povlači nakon prvog tromesečja, mali procenat žena ima ovakve probleme tokom čitave trudnoće. Cilj tretmana jeste da ublaži simptome bez ikakvih posledica po majku i bebu.

Mučnina posle jela

Postoje brojni uzroci zbog kojih se može javiti mučnina posle jela a najčešći su: alergija na neke namirnice, prejedanje, bolesti žučne kese, vraćanje kiseline, stomačni virus, blago trovanje hranom.Ako vam se često pojavljuje mučnina posle jela najbolje je da pratite koje namirnice vam izazivaju probleme i da ih eleiminišete.Ako ovo ne pomaže verovatno je u pitanju neki ozbiljniji problem pa bi bilo dobro da se obratite lekaru.

>>> Mučnina u stomaku posle jela svi mogući uzroci i lek

Smatra se da većina epizoda akutnog povraćanja koje traju kraće od 48 sati ima neki jasan uzrok, i da se simptomi mogu rešiti uklanjanjem tog uzroka. Ti uzroci su najčešće infekcija, trovanje hranom, virusno oboljenje, toksini, nervoza i određeni lekovi.

Sa druge strane, hronična i neobjašnjiva muka u stomaku i želucu može biti priličan izazov.Naizgled mučnina bez razloga zahteva pregled kod lekara. Otkrivanje uzroka obično podrazumeva detaljan fizički pregled. Funkcionalni gastroduodenalni poremećaji se moraju uzeti u obzir kao potencijalni uzroci ako nema očitog uzroka mučnine.

Jutarnja mučnina u želucu i stomaku

Jutarnja mučnina je uobičajena u trudnoći a kod ostalih osoba može se javiti zbog nervoze, pušenja cigareta posle ustajanja i konzumiranja kafe na prazan želudac.Zbog nekih lekova se takođe može javiti jutarnja mučnina i vrtoglavica.

Simptomi mučnine

Simptomi mučnine nisu bolni u klasičnom smislu, ali su veoma neprijatni i obično ih je teško opisati. Oni se obično javljaju u gornjem delu stomaka, grudima i/ili zadnjem delu vrata.

Mučnina i  glavobolja, vrtoglavica, nesvestica, povraćanje, bolovi u stomaku i dijareja često idu zajedno.

Mučnina koja izaziva povraćanje može izazvati i dehidrataciju, što izaziva promene na koži, suve usne i usta, upale oči, pojačanu žeđ i ubrzano disanje. Deca su sklonija dehidrataciji jer ne prepoznaju znake dehidratacije, pa je veoma važno da se pobrinete, ako brinete o bolesnom detetu, da pije dovoljno tečnosti i pratite stanje.

Saveti za ublažavanje mučnine

U nastavku sledi 6 prirodnih načina da ublažite mučninu, ali dajemo vam još nekoliko saveta uz pomoć kojih ćete olakšati ovaj neprijatan osećaj.

 • izađite na svež vazduh, otvorite prozor ili idite u šetnju
 • stavite hladnu oblogu na čelo ili zadnji deo vrata
 • nakon jela, sedite uspravno bar sat vremena kako biste olakšali pritisak na želudac
 • pokušajte sa alternativnim terapijama, poput meditacije i akupunkture
 • jedite manje obroke
 • pokušajte da ujutru jedete klice od žitarica, kako biste umirili želudac
 • izbegavajte masnu hranu koja usporava varenje
 • izbegavajte gazirana pića, jer ona stvaraju gasove
 • istežite se i dišite duboko kako biste ublažili anksioznost
 • pijte dovoljno vode.

Kako smanjiti mučninu

Mučnina – konvencionalni načini lečenja

Antihistaminici koji se kupuju na slobodno mogu smanjiti mučninu i obično su dobar lek za mučninu, morsku bolest, povraćanje i vrtoglavicu. Dimenhidrinat  je jedan od njih, uzima se oralno, obično za sprečavanje morske bolesti. Veoma je važno da pitate lekara za preporuku pre nego što počnete da koristite Dimenhidrinat ako ste u drugom stanju, ili ste nedavno operisani.  Najčešće nuspojave uključuju pospanost, glavobolju, zamagljen vid, suva usta i probleme sa koordinacijom.

Smatra se da je đumbir efikasan koliko i Dimenhidrinat za lečenje mučnine i povraćanja, a ima mnogo manje neželjenih dejstava.

Skopolamin trandermal je flaster za kožu koji se koristi za sprečavanje mučnine i povraćanja.On deluje tako što sprečava disbalans prirodnih supstanci koji se javlja kod morske bolesti i blokira signale u mozgu, koji izazivaju mučninu. I ovaj flaster može izazvati zamagljen vid, suva usta, vrtoglavicu, smanjeno znojenje, opstipaciju i svrab na mestu gde je zalepljen. Ako ste u drugom stanju, pitajte lekara da li vam preporučuje upotrebu ovog flastera.

6 prirodnih načina za ublažavanje mučnine

 1. Đumbir

Rizom biljke Zingiber officinale, poznatiji kao đumbir, se u raznim tradicionalnim medicinama koristi hiljadama godinakao lek za ublažavanje mučnine. Mnoga klinička istraživanja su pokazala da đumbir može uspešno smanjiti mučninu.

Da biste izlečili mučninu, popijte nekoliko šoljica čaja od đumbira tokom dana.Da biste napravili čaj od đumbira koji je efikasan lek protiv mučnine, iseckajte koren đumbira na parčiće i ubacite ih u lonac ključale vode, i ostavite da se krčka oko deset minuta. Zatim samo procedite i čaj je spreman za piće. Čaj od đumbira možete naći u većini prodavnica zdrave hrane.

Po želji, za ublažavanje mučnine možete koristiti i esencijalno ulje đumbira.

 1. Vitamin B6

Vitamin B6 igra važnu ulogu u raznim fiziološkim i psihičkim funkcijama, uključujući i mogućnost da olakša mučninu i poboljša varenje, i tako ublaži mučninu, pogotovo u trudnoći.

Da biste ublažili mučninu, uzimajte po 25 miligrama vitamina B6 tri puta na dan dok simptomi ne nestanu.

 1. Esencijalno ulje nane

Esencijalno ulje nane se preporučuje zbog svojih antiemetičkih i antispazmatičnih dejstava na zidove probavnih organa.Smatra se da esencijalno ulje nane deluje kao inhibitor mišićnih kontrakcija u želucu, koje izazivaju serotonin i supstanca P, koja deluje kao neurotransmiter. Nekoliko naučnih istraživanja je pokazalo da je esencijalno ulje nane veoma koristan lek za sprečavanje postoperativne mučnine i povraćanja.

Esencijalno ulje nane kao lek protiv mučnine i povraćanja može koristiti na nekoliko načina. Utrljajte kap ili dve u zadnji deo vrata i na stopala. Moežte dodati i pet do deset kapi esencijalnog ulja nane u toplu ili hladnu kupku, ili kanuti par kapi ovog ulja na hladnu oblogu, koju ćete staviti na glavu.

 1. Čaj od kamilice

Čaj od kamilice je jedan od najpopularnijih čajeva na svetu. Svakog dana se u svetu popije najmanje milion šolja čaja od kamilice. Čaj od kamilice u kesicama možete naći u svakoj prodavnici i marketu, i u njima se obično nalazi cvet od kamilice u prahu, čist ili izmešan sa drugim lekovitim biljem.

Kamilica se od davnina koristi u narodnoj medicini kao relaksant za probavni trakt, i koristi se za lečenje različitih poremećaja u varenju.Pord toga što je dobar lek protiv mučnine pomaže i kad su u pitanju povraćanje, loše varenje, morsku bolest i dijareju. Kamilica pomaže u ublažavanju mučnine tako što oslobađa gasove, umiruje stomak i opušta mišiće koji služe za pomeranje hrane kroz creva.

 1. Limun

Limun je poznat po tome što može da očisti toksine iz bilo kog dela tela, ali da li ste znali da je limun i odličan prirodni lek protiv mučnine?

Da biste se brzo rešili mučnine, naprosto presecite svež limun i udišite njegov miris svaki put kada osetite mučninu.Takođe, možete grickati krišku limuna, koristiti esencijalno ulje limuna ili piti nezaslađenu limunadu svaki put kada vas uhvati mučnina.

 1. Ulje kanabisa

Kontroverzno ulje kanabisa se dobija iz prirodne biljke, koja se hiljadama godina koristi za lečenje različitih oboljenja. U većini zemalja, kanabis je zabranjen. Međutim, uz pomoć kanabisa lako možete da se izborite sa brojnim zdravstvenim problemima i oboljenjima. Naučnici tvrde da je terapeutska vrednost kanabinoida prevelika da bi se oni tek tako odbacili.

Dokazano je da kanabinoidi uspešno ublažavaju mučninu i mogu se koristiti kao lek protiv mučnine, koja se javila kao odgovor na neku toksičnu supstancu.Međutim, ako ste u drugom stanju, nikako nemojte koristiti ulje ili bilo koji drugi proizvod od kanabisa. Utvrđeno je da žene koje su u trudnoći konzumirale kanabis na različite načine imaju mnogo veći rizik da rode dete sa nekim defektom, ili od prevremenog poremećaja.

Nekoliko reči na kraju

 • Mučnina se javlja kao odgovor na poruke koji različiti organi šalju u “centar za povraćanje” u mozgu. Ove poruke mogu stići iz stomaka, creva, drugih delova mozga, čula, unutrašnjeg uha i krvotoka.
 • Mučnina se obično povezuje sa glavoboljnom, vrtoglavicom, nesvesticom, povraćanjem, bolovima u stomaku i dijarejom.
 • Prirodni lekovi protiv mučnine su čaj od kamilice i đumbira, esencijalno ulje nane, udisanje ili sisanje limuna, vitamin B6, i, u težim slučajevima, ulje kanabisa.
 • Neke promene u načinu života mogu vam smanjiti mučninu. Češće izlazite na svež vazduh, pijte dovoljno vode, stavljajte hladne obloge na glavu i jedite više manjih obroka tokom dana.