Sindrom karpalnog tunela (kanala) simptomi, lečenje, terapija

Sindrom karpalnog tunela i kako ga sprečiti

Sindrom karpalnog tunela (karpalni kanal) je bolno oboljenje koje zahvata šake i od koga pati oko 4% opšte populacije. To je jedna od najčešćih neuropatija (poremećaja povezanih sa nervima) sa kojom se bore odrasle osobe, a sada je sve prisutnija i kod tinejdžera i mlađih osoba.

Koji simptomi ukazuju da možda imate sindrom karpalnog kanala? Simptomi sindroma karpalnog tunela su utrnulost i trnci u prstima i šakama, otežano hvatanje predmeta i teškoće pri upotrebi šaka u aktivnostima kao što su pisanje ili kucanje na tastaturi, zbog bola i slabosti.

Simptomi sindroma karpalnog kanala mogu da se sprečie ili da ih ublaže, ukoliko već patite od ovog poremećaja karpalnog tunela, tako što ćete popraviti držanje tela, odmarati obolelu šaku i raditi vežbe ili istezanje zahvaćenih ručnih zglobova i šaka.

karpalni kanal

Šta je sindrom karpalnog tunela?

Sindrom karpalnog tunela je oboljenje koje zahvata ručne zglobove ili šake, a simptomi se najčešće manifestuju u palcu, srednjem prstu i kažiprstu. Kod nekih osoba bol i utrnulost mogu da se prošire iz šake i dlana na ručni zglob i podlakticu. Za sindrom karpalnog tunela je karakteristično da se simptomi pogoršavaju kada se šaka ili ručni zglob mnogo savijaju ili izlažu pritisku.

Karpalni kanal simptomi su najteži kada osoba pokušava da uhvatiti neki težak objekat, kada nosi teret, ako pri radu koristi šake više sati (kao što su pisanje, držanje telefonske slušalice ili kucanje na tastaturi), vožnja ili bavljenje hobijem koji podrazumeva korišćenje šaka.

Simptomi sinroma karpalnog kanala se obično javljaju postepeno i postaju sve teži i češći kako se upala pogoršava. Ovo posebno važi za slučajeve kada nastavite da pravite ponavljajuće pokrete obolelom šakom (na primer, kada neko na poslu mnogo kuca na tastaturi računara). Pokretanje, istezanje i protresanje šake može da pomogne da se bol privremeno otkloni. Međutim, on će se verovatno ponovo javiti ukoliko ne budete odmarali šaku i ako ne lečite osnovno oboljenje.

Čak i kada simptomi sinroma karpalnog kanala na početku nisu teški i ozbiljni, važno je da lečite sindrom karpalnog tunela pre nego što se pogoršaju. U nekim slučajevima, kada se karpalni kanal ne leči u dugom vremenskom periodu, može da dođe do trajnog oštećenja nerva ili mišića ručnog zgloba ili šake.

Najčešći simptomi sindroma karpalnog tunela

Znakovi i simptomi sindroma karpalnog tunela obično su:

 • utrnulost, gubitak osećaja i trnjenje u šaci, posebno u kažiprstu i palcu
 • bol i pulsiranje u prstima, šaci ili podlaktici
 • otežano normalno pokretanje šake, posebno kada se koristi palac, kažiprst, srednji ili domali prst
 • neobični osećaji u šaci i prstima, od kojih neki mogu da se osete kao udar ili oštar bol
 • bol koji se širi na podlakticu i ka ramenu
 • slabost mišića i drhtanje šaka
 • oslabljena sposobnost hvatanja i gubitak snage u šaci
 • otežani pokreti koji iziskuju stabilnost prstiju/šaka, kao što su pisanje ili crtanje
 • pulsiranje ili oticanje, tokom noći ili prilikom buđenja
 • ponekad i gubitak osećaja za položaj šake u prostoru (gubitak propriocepcije)

Dijagnoza sindroma karpalnog tunela

Ukoliko simptomi koje smo naveli opsuju vrstu bola i osećaja koji vas muče, vaš lekar može da obavi neka ispitivanja da bi dijagnostikovao sindrom karpalnog tunela. Može da traži od vas da hvatate predmete, pomerate bolnu šaku ili obavljate druge zadatke dok lekar traži znakove upale. U testove koji se koriste da bi se dijagnostifikovao sindrom karpalnog tunela spadaju:

 • Identifikovanje utrnulih i bolnih tačaka – Ukoliko je simptomima zahvaćena većina prstiju, osim malog prsta, to je dobar pokazatelj da imate sindrom karpalnog tunela.
 • Elektromiografija – Lekar može da koristi i poseban aparat, koji propušta električne impulse duž medijalnog nerva u karpalnom tunelu, da bi utvrdio da li je došlo do kompresije (pritiska) na ovaj nerv. Ovo je ujedno i test provodljivosti nerva, što se smatra „zlatnim standardom“ kad treba da se dijagnostikuje sindrom  karpalnog tunela.
 • Kuckanje po dlanu – Ako lekar kucka po dlanu obolele šake, a vi pri tome osećate bol, to je još jedan pokazatelj upale i otoka.
 • Opipavanje palca – Kod nekih ljudi dolazi do gubitka mišićne mase u palcu kad se pojavi sindrom karpalnog tunela, što lekar može da utvrdi opipavanjem palca pacijenta.

Faktori rizika i uzroci nastanka sindroma karpalnog tunela

Šta izaziva sindrom karpalnog tunela? Sindrom karpalnog tunela nastaje usled otoka i upale kostiju i tetiva korena šake koje su smeštene u ručnom zglobu. Postoji osam malih kostiju korena šake (karpalnih kostiju) koje formiraju zglob (karpus) i čine tvorevinu koja podseća na tunel i koja se pruža do šake. Tetive okružuju kosti i olakšavaju kontrolu pokreta šake, zajedno sa ligamentima i nervima.

Kada je tkivo unutar tunela upaljeno, usled faktora kao što su prekomerna upotreba ili pritisak, dolazi do kompresije i gnječenja medijalnog nerva. Ovo menja osećaj u šakama i utiče na pokrete, snagu i koordinaciju. Uobičajeno je da sindrom karpalnog tunela zahvati obe šake/ručna zgloba istovremeno, međutim, kod nekih osoba se simptomi karpalnog kanala javljaju samo u jednoj šaci ili ručnom zglobu (obično na dominantnoj strani; levoruki/desnoruki).

Brojni su faktori koji mogu da vas predodrede za sindrom karpalnog tunela. U njih spadaju faktori rizika poput:

 • Izvođenje ponavljajućih pokreta šakama ili podlakticama. Vremenom, ovo napreže tkivo i tetive u ručnim zglobovima i šakama. U najveće faktore rizika spadaju redovna ponavljanja pokreta koji podrazumevaju ekstremnu fleksiju (savijanje) ili ekstenziju (rastezanje) šake ili ručnog zgloba (neprestano pregibanje ručnog zgloba napred i nazad). Sindrom karpalnog tunela češće nastaje kod osoba koje rade na računaru više sati u toku dana, kao i stolari, mesari ili kuvari, muzičari, mehaničari, vrtlari, sportisti i osobe koje mnogo veslaju, igraju golf, voze bicikl ili igraju tenis.
 • Postojeće oboljenje nerava i zglobova, u koja spadaju i dijabetes, reumatoidni artritis ili autoimuni poremećaji poput lupusa.
 • Loš položaj tela, uključujući naprezanje ili povijanje ramena, kao i naginjanje glave/vrata.
 • Povreda koja zahvata ručne zglobove ili šake ili ranija operacija regije karpalnog tunela.
 • Gojaznost ili predgojaznost (prekomerna težina).
 • Pušenje koje pojačava upalu.
 • Genetika/nasleđe – ako je u vašoj porodici neko imao sindrom karpalnog tunela, oštećenja nerva, degenerativne bolesti zglobova, artritisa ili sličnih oboljenja, imaćete veće šanse da i sami imate isti problem. Neke osobe nasleđuju abnormalnosti oblika ručnih zglobova ili šaka, što ih čini podložnijima za pojavu bola i otoka.
 • Ženski pol, naročito žene u srednjim godinama. Odrasle žene češće imaju sindrom karpalnog tunela više od bilo koje starosne grupe.
 • Hormonske promene, uključujući trudnoću i menopauzu. Hormonske promene, kao što je promena nivoa estrogena usled menopauze, imaju tendenciju da pogoršavaju oticanje.

Konvencionalne metode za lečenje sindroma karpalnog tunela

Kada se sindrom karpalnog kanala dijagnostifikuje, lekar će vam preporučiti da odmah prestanete da radite bilo šta što će vršiti dodatni pritisak na vaše šake. Odmaranje šaka i ručnih zglobova daje im vremena da zacele u ujedno smanjuje otok. Možda ćete morati da izbegavate neke zadatke na poslu ili izvršite neka prilagođavanja ukoliko oni pogoršavaju simptome.

Postoji nekoliko načina da ublažite bol u šakam i ručnim zglobovima dok se lečite. U njih spadaju:

 • Nošenje elastičnog steznika/ trake za ručni zglob – Nošenje steznika ili udlage oko ručnog zgloba održava stabilnost zahvaćene regije. Ovo je naročito korisno tokom noći, budući da šake ne koristite mnogo ali možete slučajno da legnete na njih ili izvršite dodatni pritisak. Steznici i udlage sprečavaju savijanje i pomeranje ručnog zgloba napred-nazad, čime medijalni živac štite od kompresije.
 • Injekcije – Ako bolovi koje izaziva sindrom karpalnog kanala postanu veoma jaki, ili šaka previše otečena, lekar može da vam preporuči uzimanje analgetika, kao što su paracetamol, ibuprofen ili neki drugi nesteroidni antiinflamatorni lek. Ako ova terapija za karpalni kanal ne deluje, možete da dobijete injekcije kortikosteroida za smanjenje otoka i pritiska na medijalni nerv.
 • Operacija, kao poslednje rešenje – Kada nijedan od pomenutih metoda ne deluje, može da budete predložena operacija karpalnog kanala u cilju uspostavljanja normalnih pokreta šaka. Operacija sindroma karpalnog tunela se izvodi pomoću endoskopa i njome se stvara više prostora za medijalni nerv, čime se ručni zglob oslobađa pritiska i uklještenja. Ponekad se događa da su simptomi uporni i nakon operacije, naročito utrnulost ili sužen opseg kretnji ručnog zgloba.

5 načina da sprečite sindrom karpalnog tunela

Istežite ručne zglobove i šake

Pravite pauze u aktivnostima u toku dana da biste istegli šake, na primer, dok ste na poslu. Ovo ćete možda morati da radite veoma često ako se već pojavili simptomi sindroma karpalnog tunela, recimo, na svakih minut-dva. Nežno savijte prste i pomerajte ručne zglobove. Ako je moguće, promenite vrstu aktivnosti koju obavljate tokom dana da biste šake oslobodili pritiska i odmorili ih. Dugoročno rešenje bi bilo da zamolite poslodavca da modifikujete opremu koju koristite, zadatke koje obavljate ili raspored, ako su to uzroci fizičkog bola.

Ne stežite predmete previše jako

Dok vozite, pišete, igrate igrice ili obavljate druge aktivnosti koje podrazumevaju korišćenje šaka, trudite se da stvari ne stežete prejako. Trudite se da vam stisak bude slabiji kako biste smanjili pritisak i pokušajte da zadatke obavljate tako da manje naprežete zahvaćene regije.Za osobe koje imaju sindrom karpalnog tunela od koristi je da im šake budu tople i opuštene, na primer, ako rade napolju na hladnoći više sati, pošto će tako sprečiti ukočenost.

Koristite bolju opremu i bolje alate

Ako imate sindrom karpalnog kanala zamenite male alate ili pera i olovke većim predmetima za koje je potreban manji stisak. Ako radite na računaru, razmislite o naslonu za ručne zglobove i šake i vodite računa da miš držite lagano. Razmislite i o kupovini tastature i miša koji su posebno dizajnirani tako da šake budu opuštene. Primer je CPM tastatura (Continous Passive Motion keyboard/tastatura za kontinuirano pasivno kretanje) koja se na svaka 3 minuta automatski podiže i spušta, čime omogućava podešavanje položaja šaka.

Vežbajte dobro držanje tela

Kada koristite šake u dužem vremenskom periodu, pokušajte da sledite ove savete da bi vam držanje tela bilo najbolje moguće:

 • Stopala držite čvrsto na podu ili naslonu za stopala.
 • Sedite sa uspravljenom kičmom, kao što je sedenje sa leđima uprtim o naslon stolice bez povijanja ramena. Ramena i vrat moraju da budu opušteni – ne dozvolite da vam je vrat previše nagnut napred (na taj način ćete izbeći prednje pozicioniranje vratnog dela kičme).
 • Monitor računara ili drugu opremu držite u nivou očiju, ako je moguće, tako da vam je brada paralelna sa podom.
 • Laktove oslonite na bokove a ručne zglobove ispružite u što opuštenijem položaju.

Antiupalna dijeta i suplementi

Ishrana može ili da pospeši upalu i pogorša simptome povezane sa zglobovima ili tetivama, ili da pomogne organizmu da brže ozdravi.

 • Da biste sprečili sindrom karpalnog tunela, jedite antiinflamatorne namirnice, kao što su neprerađeno voće i povrće (naročito ono bogato kalijumom i magnezijumom da biste izbacili višak natrijuma), orasi, seme lana i čie, namirnice bogate B vitaminima poput zelenolisnog povrća, pasulja ili mesa divljači, zelene smutije, sveži sokovi ili zeleni napici u prahu, morsko povrće i zdrave masti poput ribe, jaja kokošaka iz slobodnog uzgoja ili meso goveda gajenih na pašnjaku.
 • Izbegavajte previše dodatog šećera, previše soli/natrijuma, namirnice sa visokim sadržajem trans masti ili zasićenih masti, alkohol, prerađene žitarice ili bilo koje namirnice koje izazivaju alergiju ili se ne tolerišu dobro.

4 prirodna načina lečenja simptoma sindroma karpalnog tunela

Pored lekova za ublažavanje bola ili operacije, ima još nekih načina da se olakša sindrom karpalnog tunela.

Odmarajte obolelu šaku

Pokušajte da ne naprežete bolnu regiju ili prekomerno koristite šaku bar 2 – 3 nedelje. Tokom perioda mirovanja možete da se posvetite istezanju i lečenju šaka na načine koje ćemo opisati.

Radite vežbe za ručni zglob i šaku

Pomeranje šake u različitim ravnima kretanja, kao i vežbe poput joge, pokazali su se korisnima za ublažavanje simptoma koje izaziva karpalni tunel sindrom. Možete da pokušate da podižete lake predmete, koristeći čitavu šaku i blag stisak. Ovo pomaže jačanju šake dok se oboljenje samo ne dovede u red.

Ako simptomi postanu veoma teški, nije loše da posetite kiropraktičara ili radnog terapeuta da biste dobili stručno mišljenje o vrstama vežbi koje će biti najkorisnije. U nastavku su opisane neke specifične vežbe koje možete da radite zbog istezanja podložnih šaka i ručnih zglobova kada je bolan karpalni kanal na ruci.

 • Ispružajte i savijajte prste i ručni zglob brojeći do 5. Ispravite oba zgloba i opustite prste, potom stegnite obe šake u pesnice. Brojte do 5 dok držite stisnute pesnice, potom opet ispravite. Ove setove vežbi ponavljajte nekoliko puta zaredom, 2 – 3 puta dnevno.
 • Držite ruke u položaju kao da se molite, sa dlanovima koji se dodiruju, i rotirajte šake gore-dole.
 • Okrećite nežno zglobove opisujući kružnicu.
 • Lagano istežite prostor između prstiju.

Stavljajte obloge od leda da biste ublažili bol

Obloge od leda i istezanje šaka mogu da ublaže bolne simptome koje izaziva karpalni kanal. Koristite pakovanje sa ledom koje ćete držati u šaci ili na njoj, oko 15 minuta, 2 puta dnevno.

Koristite eterična ulja

Eterična ulja mogu da se nanesu na bolnu regiju zbog ubrzavanja lečenja, smanjenja otoka, ublažavanja upale i tupog bola. Najbolja eterična ulja za lečenje sindroma karpalnog tunela su eterična ulja zimzelena, čempresa, smilja, nane i tamjana. Koristite mešavinu ulja tako što ćete 3 -4 kapi eteričnog ulja pomešati sa malo kokosovog ulja. Utrljavajte u bolnu površinu 1 – 3 puta dnevno radu olakšanja simptoma koje izaziva karpalni sindrom.

Mere opreza pri lečenju simptoma sindroma karpalnog tunela

Pokušajte da sindrom karpalnog tunela počnete da lečite što pre jer se simptomi vremenom pogoršavaju. Posetite ortopeda, kiropraktičara ili vašeg lekara ukoliko primetite simptome poput utrnulosti u jednoj ili obe šake, slab stisak, trnjenje i  druge znakove sindroma karpalnog tunela.

Nekoliko reči za kraj

 • Sindrom karpalnog tunela je oboljenje koje zahvata ručne zglobove i šake, izazivajući upalu u malom otvoru koji se nalazi odmah ispod osnove ručnog zgloba. Bol i utrnulost se javljaju zbog pritiska na medijalni nerv koji ide ka šaci.
 • Simptomi sindroma karpalnog tunela najčešće su: bol u zglobu/šaci/prstima, pulsiranje, trnci, slabost, osećaj udara i ograničeni opseg pokreta,
 • Karpalni sindrom može da se ublaži prirodnim putem ako: popravite držanja tela, odmarate obolele šake, kiropraktičarska podešavanja, vežbe i istezanje zgloba/šake i uzimate suplemenata koji ublažavaju upalu.