sistemska skleroza koze

Sklerodermija simptomi, uzrok, lečenje, prirodni lekovi

Šta je sklerodermija?

Sklerodermija je autoimuno oboljenje, koje pogađa vezivno tkivo. Termin “sklerodermija” opisuje najčešće manifestacije ove bolesti. Težina ovih simptoma u velikoj meri varira od osobe do osobe. Sklerodermija ili skleroderma pogađa kožu, ali može zahvatiti i druge organe – srce, pluća, bubrege i creva. Samo ime “sklerodermija” u doslovnom prevodu znači “tvrda koža”. Sklerodermija podrazumeva abnormalno zadebljavanje vezivnog tkiva koje se nalazi ispod kože i “drži” unutrašnje organe u telu.

Reč je o autoimunom oboljenju, što znači da sam imuni sistem napada zdrave ćelije u organizmu. Kod ljudi sa sklerodermijom javljaju se imunološke anomalije, poput prisustva autoantitela poput ANA (antinuklearna antitela), anticentromernih antitela i anti-Scl-70. Ova antitela odgovaraju na okidač koji imuni sistem percipira kao opasnost za organizam, čak i kada u krvi ne postoji nikakav napadač (poput virusa ili bakterije).

Znaci i simptomi sklerodermije

Znaci i simptomi sklerdermije su različiti, i mogu se kretati od minornih pa do opasnih po život.Koliko su teški  simptomi  zavisi od toga koji deo tela je zahvaćen bolešću.

sistemska skleroza koze

Sklerodermia obično izaziva zadebljanje i stvrdnjavanje kože. Povezan je sa nakupljanjem ožiljačnog tkiva, što može oštetiti unutrašnje organe. Postoje dva tipa sklerodermije. Oba ova tipa prate različiti simptomi i pogađaju različite organe. Evo i objašnjenja za ova dva tipa sklerodermije.

Lokalizovana sklerodermija

Lokalizovana sklerodermija je obično relativno blaga. Javlja se uglavnom samo na koži, a u nekim lsučajevima se širi na mišiće, zglobove i kosti. Lokalizovana sklerodermija obično ne pogađa unutrašnje organe i retko postaje sistematska sklerodermija. Postoje dve vrste lokalizovane sklerodermije:

 • Morfea, ili lokalno otvrdnuće kože: reč je o pojavi diskoloracije u vidu “pečata” na koži. ove fleke su obično različite veličine, boje i oblika i tvrde su.
 • Linijsko otvrdnuće kože: javlja se kada se na koži (najčešće na rukama i nogama) jave “trake” zadebljale kože. Ponekad se javljaju na glavi ili vratu, i obično liče na veliku posekotinu.

Sistemska sklerodermija

Sistemska sklerodermija pogađa vezivno tkivo u mnogim delovima tela – koži, mišićima, zglobovima, kostima, krvnim sudovima, srcu, gastrointestinalnom traktu, jednjaku, plućima i bubrezima. Postoje dva tipa sistemske sklerodermije:

 • Ograničena kutana sistemska skleroza: oko 50% pacijenata ima ograničenu sklerodermiju, koja sporije napreduje. Ograničena sklerodermija podrazumeva zadebljanje kože, najčešće na prstima, rukama i licu. Problemi sa unutrašnjim organima se retko javljaju kod ograničene sklerodermije. Ako se i jave, to se dešava tek nakon nekoliko godina. Ponekad se ovakva skleroza naziva i CREST sindrom, po engleskom akronimu za prva slova najčešćih simproma bolesti:
  • Prožimanje kože kalcijumom (kalcinoza): kada dođe do stvaranja depozita kalcijuma, ispod kože se formiraju mali, beli čvorići.
  • Rejnoov fenomen: reč je o pojavi kada  se u određenim delovima tela (najčešće prstima na rukama i nogama) javi obamrlost i hladnoća, često i zbog izlaganja niskim temperaturama. Rejnoov fenomen se javlja zbog slabe cirkulacije, kada dođe do sužavanja manjih arterija koje dovode krv u kožu.
  • Ezofagealna disfunkcija: kada dođe do zadebljanja membrana u jednjaku, što mišićima ograničava funkciju i otežava gutanje.
  • Sklerodaktilija: nakupljanje fibroznog tkiva dovodi do takvog zadebljanja kože, da pacijent više ne može da savije prste i prsti gube pokretljivost.
  • Teleangiekstazija: proširenje i vidljivost krvnih sudova ispod kože.

Komplikacije CREST sindroma uključuju plućnu hipertenziju, veoma teško oboljenje, gde stopa morbiditeta iznosi 50% nakon samo dve godine. Ovaj problem podrazumeva toliko suženje krvnih sudova u plućima da to utiče na normalnu cirkulaciju u plućima i disanje.

 • Difuzna sklerodermija:ovaj oblik sklerodermije obično podrazumeva zadebljanje unutrašnjih organa – organa za varenje, bubrega, srca i pluća. Difuzna sklerodermija može izazvati i zadebljanje i zatezanje kože, koje se javlja brzo i širi se po većoj površini kože, za razliku od lokalizovane sklerodermije. Obično se javlja na rukama, šakama, licu, grudima i stomaku. Ovo je najteži tip sklerodermije, jer je u trećini slučajeva zahvaćen i bar jedan unutrašnji organ.

Simptomi sklerodermije zavise od vrste oboljenja i toga koji organi su zahvaćeni. Evo spiska najčešćih simptoma:

 • suva, kruta koža
 • crvene fleke na šakama i licu
 • čirevi na prstima na rukama i nogama
 • zamor
 • suva usta
 • karijes i ispadanje zuba
 • poteškoće sa gutanjem
 • poteškoće sa disanjem
 • gorušica
 • promene u apetitu
 • dijareja
 • opstipacija
 • gasovi
 • anomalije u srčanom ritmu
 • veoma visok krvni pritisak
 • glavobolje

Sklerodermija: uzroci i faktori rizika

Sklerodermija podrazumeva stvaranje ožiljačnog tkiva, što drastično smanjuje dotok krvi u ekstremitete i dovodi do zadebljanja tkiva. Kod osoba sa sklerodermijom, ćelije proizvode previše kolagena, kao kada dođe do povrede i kada je neophodno zameniti mrtve delove kože. Ovaj suvišni kolagen u tkivima sprečava kožu i ostale organe da normalno funkcionišu.

Sklerodermija nije zarazna bolest. Uzrok sklerodermije je još uvek nepoznat, ali znamo da je reč o autoimunoj bolesti, koja se javlja kada imuni sistem počne da napada ćelije u organizmu.

Smatra se da su faktori rizika sledeći:

 • žene stare između 30 i 50 godina imaju najviše šanse da dobiju sklerodermiju. Oko 80% obolelih od sklerodermije su žene, i polovina dobija sklerodermiju pre svoje četrdesete godine
 • sklerodermija se može javiti i kod dece, ali je to veoma redak slučaj, i tada se klinička slika dosta razlikuje od kliničke slike kod odraslih osoba
 • najlošija prognoza je za osobe starije od 65 godina, jer oni imaju veći rizik od komplikacija poput plućne hipertenzije
 • porodična istorija autoimunih oboljenja vezivnog tkiva, poput lupusa, povećava šansu od dobijanja sklerodermije
 • neki environmentalni faktori mogu izazvati sklerodermiju, poput silikoze i različitih organskih rastvarača.

Sklerodermija lečenje

Konvencionalni načini lečenja

Ne postoji lek za sklerodermiju, i pošto su simptomi veoma različiti od osobe do osobe, način za lečenje zavisi od tipa skleroderme i intenziteta simptoma. Nema jedinstvenog tretmana koji bi izlečio sve odjednom. Jedina efikasna terapija za sklerodermu je lečiti jedan po jedan ugrožen organ pre nego što nastupi nepopravljivo oštećenje.

Sklerodermija može uticati na nekoliko organa istovremeno, pa nije redak slučaj da je za jednog pacijenta zaduženo nekoliko specijalista. Ako se bolest raširila na gastrointestinalni trakt, lekari često prepisuju inhibitore protonske pumpe za lečenje gorušice. Inhibitori angiotenzin konvertujućih enzima (AKE inhibitori), koji su, u suštini, lekovi za pritisak, se preposuju pacijentima kod kojih se javilo oštećenje bubrega, a antiinflamatorni lekovi se daju za ublažavanje bolova i slabosti u mišićima. Ako je došlo do oštećenja pluća, daju se lekovi koji smanjuju ili sprečavaju nastanak fibroznog tkiva u plućima. Lekovi na bazi prostaciklina i antagonisti endotelinskog receptora se koriste za snižavanje pritiska u plućima.

Da bi se ublažili simptomi sklerodermije se obično prepisuju imunosupresanti. Kortikosteroidi su takođe još uvek u upotrebi kada je reč o lečenju sklerodermije, ali ih sve manje lekara prepisuje, jer oni mogu izazvati ozbiljen komplikacije.

Lečenje prirodnim putem

Mada nema jednog konkretnog tretmana koji bi pomogao svim pacijentima kod kojih se pojavila skleroderma, određene prirodne mere mogu dosta pomoći u minimizaciji štete na pogođenim organima. Promene u načini ishrane i nekih navika mogu dosta pomoći pacijentima. Evo i kako da na prirodan način ublažite simptome sklerodermije:

 1. Fizikalna terapija

Fizikalna terapija je od velike pomoći pacijentima koji imaju problem sa ukočenošću i bolovima u zglobovima koje izaziva sklerodermija. Redovna fizikalna terapija pomaže u sprečavanju gubitka funkcije zglobova, što se često dešava kada se cirkulacija u velikoj meri smanji. Vežbanje povećava opseg pokreta, i obično se rade vežbe istezanja za prste, šake, ručne zglobove i ramena. Istezanje prstiju i šaka je veoma važno za pacijente sa sklerodermijom. Vežbe stezanja poboljšavaju snagu u rukama.

Fizikalna terapija pomaže pacijentima sa sklerodermijom da lakše obavljaju svakodnevne aktivnosti na takav način da ne opterećuju zglobove. Pacijenti ove vežbe često rade kod kuće. Često se koriste i udlage (splntovi) kako se ne bi izgubila sposobnost kontrakcije i pomeranja zglobova. Do toga dolazi kada dođe do zadebljanja mišića, tetiva ili tkiva oko zglobova ili do deformacije zglobova.

 1. Ublažite bolove vežbanjem

Između 60 i 80 posto pacijenata kod kojih se razvila sklerodermija zbog svoje bolesti i bolova ima poteškoća u socijalnom i fizičkom funkcionisanju. Jačina bolova izazivanih sklerodermijom varira od osobe do osobe, jer pogađa različite delove tela, tako da jedna vrsta terapije nije primenjiva na svakog pacijenta.

Ako možete da se bavite sportom, najbolje je da to i radite što češće, jer ćete tako ublažiti bolove, pritisak i napetost mišića, poboljšaćete cirkulaciju i ojačati zglobove. Pokušajte sa lakšim vežbama – plivanjem, hidrobikom, šetnjom, vožnjom bicikla i jogom.

Pre nego što počnete da vežbate kako biste ublažili bolove, pitajte svog lekara ili fizioterapeuta koje vežbe su najprikladnije za vas. Oko polovine pacijenata i sa lokalizovanom sa difuznom sklerodermijom smatra da im je šetnja najviše pomogla, ali se mnogi opredeljuju i za druge vidove fizičke aktivnosti. Naučnici smatraju da individualni programi najbolje pomažu pacijentima.

 1. Hidrirajte kožu

Pacijenti kod kojih se pojavila sklerodermija kože imaju suvu, zadebljalu i krutu kožu, pa je najbolje da je redovno hidriraju. Svaki put kada se okupate ili istuširate, koristite neko hidratantno sredstvo za celo telo. Najbolje opcije su prirodni hidratansi, poput maslinovog, kokosovog i bademovog ulja. Esencijalno ulje mente hladi kožu i ublažava upalu, bolove i svrab. U pola kašičice kokosovog ulja ubacite jednu ili dve kapi esencijalnog ulja nane i ovom mešavinom namažite problematična mesta. Ako nikada niste koristili ovo esencijalno ulje, pre prve upotrebe ga nanesite na manji deo kože, kako biste videli da li se javlja alergijska reakcija.

Maksimalno izbegavajte komercijalne sapune, praškove za veš i deterdžente za čišćenje kuće koji sadrže štetne hemikalije, jer vam oni mogu drastično pogoršati simptome. Izbegavajte i jako tople kupke, jer ćete tako isušiti kožu. Izbegavajte i da mnogo vremena provodite na suncu. Tokom zimskih meseci koristite ovlaživač vazduha.

 1. Izbacite potencijalne uzročnike i hranite se što zdravije

Naučna istražianja su pokazala da oko trećine pacijenata sa sklerodermijom ima povećan rizik od pothranjenosti, a kod 5 do 10 posto je glavni uzrok smrti neki gastrointestinalni poremećaj. Kao deo multidisciplinarnog pristupa lečenju, pacijenti bi trebalo da se hrane što zdravije kako bi sprečili nutritivne deficite i ublažili simptome.

Pošto je sklerodermija autoimuna bolest, najbolje je da maksimalno izbegavate namirnice koje bi mogle izazvati autoimune reakcije i upale. Određene namirnice posebno pogoršavaju probleme sa organizam za varenje, koji su ugroženi sklerodermijom. To su namirnice koje sadrže rafinisane ugljene hidrate i veštačke sastojke, kao i začinjena hrana, alkohol i kofein.

Kod ljudi sa autoimunim bolestima često se javljaju deficiti nekih nutrijenata i osetljivost na određene sastojke.Zato je najbolje da izbacujete potencijalne alergene iz ishrane jedan po jedan kako biste videli šta kod vas izaziva imuni odgovor.

Sledeći korak je ubacivanje zdravijih namirnica u ishranu. Najbolje namirnice koje možete ubaciti u svoju ishranu kako biste ublažili upale i oporavili se su sledeće:

 • sveže povrće – špargle, cvekla, brokoli, šargarepa, celer, krastavci, zeleno povrće, pečurke i tikve
 • bobičasto voće – borovnice, maline, kupine, jagode i godži bobice
 • masna riba – losos, iverak, sardine (izbegavajte plodove mora9
 • meso životinja uzgajanih na pašnjacima  – govedina, piletina, ćuretina, jagnjatina, organska jaja
 • organsko, sirovo mleko – kravlje i kozije, a najbolje je da koristite i kefir
 • zdrave masnoće – kokosovo ulje, kokosovo mleko, organski puter, maslinovo ulje i bademovo ulje
 • koštunjavo voće i semenke – bademi, pekani, pistaći, orasi, chia semenke, mleveni lan, golica i puter od ovih namirnica
 • začini i začinsko bilje – bosiljak, korijander, cimet, kumin, beli luk, đumbir, origano, ruzmarin, kurkuma
 1. Jedite probiotike i uzimajte suplemente

Probiotici mogu dosta olakšati simptome sklerodermije, jer uspešno oporavljaju creva i ostala tkiva.  Mikroflora igra značajnu ulogu u održavanju zdravog imunog sistema, tako da on neće proizvoditi nepotrebna antitela. Kada je mikroflora u crevima uredna, uspešno uspostavlja balans između proinflamatornih i antiinflamatornih imunih ćelija.

Probiotici značajno poboljšavaju stanje kod pacijenata koji imaju problema sa gorušicom i nadimanjem.

Uzimanje suplemenata ili mnogo hrane koja sadrži probiotike je najbolji način da obnovite korisne bakterije u crevima.Najbolje probiotske namirnice su kefir, kombuha, jogurt, fermentisano povrće i jabukovo sirće.

Iskustva

Sklerodermija je autoimuno oboljenje, koje pogađa vezivno tkivo. Sklerodermija podrazumeva abnormalno zadebljavanje vezivnog tkiva koje se nalazi ispod kože i “drži” unutrašnje organe u telu.

Postoje dva tipa sklerodermije: lokalizovana i sistemska sklerodermija Oba ova tipa imaju različite simptome i pogađaju različite organe.

Najčešći simptomi sklerodermije uključuju suvu kožu, crvene fleke na šakama i licu, iscrpljenost, bolove, suva usta, poteškoće sa disanjem, gorušicu i probleme sa varenjem, anomalije u srčanom ritmu i glavobolje.

Sklerodermija podrazumeva stvaranje ožiljačnog tkiva, što drastično smanjuje dotok krvi u ekstremitete i dovodi do zadebljanja tkiva. Kod osoba sa sklerodermijom, ćelije proizvode previše kolagena, kao kada dođe do povrede i kada je neophodno zameniti mrtve delove kože.

Za sklerodermiju ne postoji klasičan lek. Pošto su simptomi veoma različiti od osobe do osobe, način lečenja zavisi od tipa sklerodermije i intenziteta simptoma.

Najbolji prirodni načini lečenja uključuju fizikalnu terapiju, lakšu fizičku aktivnost, izbacivanje alergena iz ishrane, zdraviju ishranu, probiotike i hidriranje kože.