upala grudi kod zena

Upala dojke – mastitis simptomi, lečenje, prirodni lekovi, prevencija

Zašto se javlja i kako se leči upala grudi kod žena ?

Ishrana je za bebu veoma važna, a najzdravija hrana za bebu je majčino mleko. Dojenje je veoma bitno, a stvara i posebnu vezu između majke i deteta. Dojenje znači više zdravlja i za bebu i za majku. Međutim, ponekad može izazvati određene komplikacije, kao što je upala dojke – mastitis.

Mastitis se veoma često javlja kod dojilja – kod jedne od deset žena koje doje svoju bebu.Mada se mastitis može javiti kod žena koje ne doje on se najčešće javlja u prvih šest meseci nakon porođaja. Ovo stanje može biti vrlo bolno za majku, i često zbog mastitisa žene prestaju sa dojenjem.

Nemojte gubiti nadu ako imate mastitis, jer se on vrlo lako prepoznaje i leči. Postoji dosta efikasnih, prirodnih načina da olakšate ovaj problem, a jedan od njih je i da nastavite dojenje, jer se tako leči infekcija.

Šta je mastitis?

Mastitis je pala dojke koja se najčešće javlja kod žena koje doje. Ponekad se naziva i laktacijski mastitis. Kada se mastitis javi kod žena koje ne doje, reč je o periduktalnom mastitisu.

Mastitis kod dojilja se obično javlja zbog nakupljanja mleka u samoj dojci (staze mleka). Do toga dolazi iz mnogo razloga, najčešće zato što beba ne hvata bradavicu kako treba ili ne sisa pravilno, ili retko dojite bebu.

U nekim slučajevima, nakupljeno mleko u dojkama može biti inficirano bakterijama. Tada je reč o infektivnom mastitisu. Bakterije mogu ući u dojku preko ispucale i oštećene kože ili bradavice. Bakterije koje najčešće izazivaju infekciju kod porodilja su Staphylococcus aureus. Reč je o čestoj infekciji, a ove bakterije najčešće izazivaju osipe na koži ili infekciju epidermisa.

upala grudi kod zena

Gotovo 90% žena koje doje bebu imaju problema sa osetljivim bradavicama i crvenilom, a 26% ima jake bolove i javljaju se oštećenja i pucanje kože.

Pošto je majčino mleko najbolja hrana za bebu, upala dojke stvara veliki problem. Mastitis može izazvati jake bolove, ali je lečenje mnogo lakše nego što mislite, i veoma je važno da rešite ovaj problem i nastavite da dojite bebu.

Mastitis simptomi

Simptomi mastitisa se javljaju kada bakterije uđu u dojku u blokiraju mlečne puteve. Mada se ovi simptomi i upala dojke najčešće javljaju u prvih šest meseci nakon porođaja, i u prvih 6-12 nedelja dojenja, mastitis se može javiti u bilo kom momentu. Laktacijski mastitis se obično javlja samo u jednoj dojci.

Mastitis lako možete i sami prepoznati i sami započeti lečenje. Ako znate koji su faktori rizika i koji su simptomi upale dojke, mnogo ćete se lakše sami izlečiti. Simptomi mastitisa su:

 • Bol u jednoj dojci
 • Čvorić u mlečnom kanalu ili zadebljanje u jednom delu dojke
 • Crvenilo i oticanje oko bradavice, topla koža i osetljivost na dodir
 • Peckanje unutar dojke, koje može biti neprekidno, ili se javljati samo tokom dojenja
 • Temperatura viša od 38°C
 • Krvav ili beli iscedak iz bradavice
 • Simptomi slični ostalim infekcijama (umor, malaksalost, drhtavica, groznica)

Mastitis se retko javlja kod dece. U nekim težim slučajevima, kod majke se može javiti gljivična infekcija, i onda i majka i beba mogu imati simptome kandidijaze. U tom slučaju, veoma je važno da dobro očistite bradavicu i bebina usta nakon svakog dojenja, i da se obratite lekaru zbog gljivične infekcije.

Mastitis prevencija i faktori rizika

Lečenje mastitisa je veoma lako, ali se on često vraća ako se prvobitno lečenje ne sprovodi na pravilan način. Postoji nekoliko stvari koje majke mogu uraditi ili na koje mogu paziti kako bi sprečile mastitis:

 • Veoma je važno hraniti bebu u pravilnim vremenskim intervalima tokom prvih šest meseci, i uvek ostavljati bebu da sisa dok se ne zasiti.
 • Pobrinite se da beba dobro uhvati bradavicu kada počne da sisa.
 • Najbolje je da beba „isprazni“ obe dojke svaki put kada sisa.
 • Ostavite bebu da sama „završi jelo“. Nemojte je na silu odvajati od dojke dok je sama ne pusti.
 • Menjajte položaje tokom dojenja.
 • Izbegavajte da nosite neudobnu i tesnu odeću i brushaltere, koji stvaraju probleme sa cirkulacijom.
 • Dobro čuvajte grudi od svake pobrede ili udarca, jer to može izazvati povredu i otoke i sprečiti dotok mleka.
 • Koristite pumpicu prema upustvima.
 • Izbegavajte da spavate na stomaku ili stalno na jednoj strani, kako biste izbegli da vam dušek pritiska grudi.
 • Nemojte koristiti sapune (posebno one antibakterijske), dezodoranse i puder na grudima, posebno one koji sadrže opasan sastojak triklozan, jer to može značajno iritirati grudi a kao posledica se može javiti upala dojke.

Mastitis lečenje prirodnim putem

Postojemnogi prirodni lekovi za lečenje mastitisa. Neki od ovih tretmana su isti kao i preventivne mere za sprečavanje upala dojke, npr. poboljšavanje tehnike dojenja, redovno dojenje i nošenje komotnije odeće.

Postoji i mnogo rirodnih terapija kojima ujedno olakšavaju simptomi mastitisa i pomažu u čišćenju zapušenih mlečnih kanala, i na taj način omogućuju čišćenje od bakterija i lečenje upala. Veoma je važno brzo lečenje blokiranih mlečnih kanala i otoka kako biste smanjili rizik od infekcije.

Ako se primete bilo kakvi simptomi mastitisa, sledeće mere će vam sigurno mnogo pomoći.

Obloge od kupusa za dojke

Sirovi, zeleni listovi kupusa se vekovima koriste za olakšavanje bolova u dojkama punim mleka, ali su veoma efikasni i za borbu protiv različitih infekcija koje mogu izazvati mastitis. Samo stavite list od kupusa u svoj brushalter i držite ga po nekoliko sati dnevno. Ako kupus držite u frižideru, listovi će biti hladni i veoma prijatni. Na svakih par sati promenite listove kupusa.List kupusa za dojke pod uplalom je jedan od najstarijih i najefikasnijih prirodnih lekova.

Saznajte više>>>  Obloge od kupusa najbolji lek za dojke

Mastitis i dojenje

Veoma je važno da nastavite sa dojenjem. Držite se dosadašnjeg rasporeda dojenja i kada imate mastitis dojke, osim ako se kod bebe ne jave simptomi gljivične infekcije i ako vam to nije previše bolno. Na taj način ćete uspešno otvoriti mlečne kanale. Prirodno mleko nije mesto na kom bakterije vole da borave i razmnožavaju se.

Čak i ako imate mastitis dojke, mleko vam je verovatno potpuno bezbedno za bebu, a dojenje omogućava stvaranje novog mleka, što odlično čisti mlečne puteve. „Ustajalo“ mleko ponekad dovodi do infekcije mleka. Mada u mleku uvek ima bar malo bakterija, probavni sokovi ih lako uništavaju.

Kada dojite bebu, najbolje je da sisa na onoj dojci na kojoj se javio mastitis, jer je veoma važno da je dobro „iscedite“ kako bi se olakšali simptomi mastitisa. Ako imate jake bolove i ne možete da dojite bebu na toj dojci, onda je dojite na drugoj, i prebacite je na ovu na kojoj imate mastitis čim osetite olakšanje.

Lecitin kao prirodni lek za upalu dojke

Majke koje doje bebu mogu redovno da koriste lecitin kako bi sprečile blokadu mlečnih kanala. Lecitin smanjuje viskoznost mleka i pomaže mu da lakše prolazi kroz mlečne kanale tako što povećava količinu polizasićenih masnoća u mleku. Ako uzimate suplemente, najbolje je da pratite upustvo na pakovanju ili pitate svog lekara za preporuku. Naravno, najbolje je uvek ono što je prirodno. Lecitinom su prirodno bogata jaja, mlečni proizvodi, govedina, kikiriki i razno voće i povrće.

Tople obloge

Jednostavan, a efikasan lek za mastitis dojke je toplota. Toplota poboljšava i podstiče cirkulaciju, a istovremeno mobiliše antitela koja uništavaju bakterije u jednom delu, gde se javila upala dojke. Stavite tople obloge na problematično mesto i držite ih oko 15 minuta. Radite ovo tri puta dnevno. To će vam poboljšati cirkulaciju, ublažiti otok i poboljšati protok mleka.

Masirajte bolna mesta pre i posle stavljanja obloga. Topla kupka ili tuš pre ili nakon dojenja imaju sličan efekat kao i tople obloge. Zagrevanje dojke će pomoći i bebe, jer beba često ne želi da sisa sa dojke koja je natekla i tvrda. Toplota će smiriti dojku i normalizovati stanje.

Krompir za dojke

Naseckajte krompir na tanke kriške i potopite ih u vodu na 15 do 20 minuta. Zatim stavite te kriške krompira na bolne dojke i isto ih držite 15-20 minuta. Na kraju bacite iskorišćeni krompir i stavite sveže kriške iz vode. Ponavljajte ovaj proces što češće.

Kriške krompira se koriste za iritaciju očiju, iritaciju i osip na koži i slično, jer dugo ostaju hladne i imaju antiupalna svojstva. Krompir sadrži enzime koji uspešno ublažavaju crvenilo i otoke, kao i vitamin C, koji pomaže u lečenju infekcija.

Obloge od lekovitog bilja

Napravite obloge od sušenog semena piskavice, ruzmarina, gaveza i/ili maslačka i stavite kao oblogu. Najbolje je da menjate tople i hladne obloge, jer hladne ublažavaju bolove, a tople poboljšavaju cirkulaciju. Sve ove lekovite biljke deluju i antiinflamatorno i antibakterijski. I hajdučka trava odlično ublažava bolove kod ispucalih i osetljivih bradavica i ublažava simptome mastitisa.

Da biste napravili oblogu od lekovitog bilja za mastitis dojke, najbolje je da u avanu izmrvite željenu biljku ili semenku i dodate tek toliko vode da napravite gušću smesu. Stavite ovu mešavinu između dva sloja gaze ili čiste pamučne tkanine i stavite na problematično mesto. Ostavite da deluje oko 20 minuta i menjajte oblogu po potrebi.

Mleko

Majčino mleko je jedan od najboljih prirodnih lekova za laktacijski mastitis. Zvuči baš neobično, ali je istinito. Jednostavno utrljajte malo sopstvenog mleka na osetljiva bradavice pre i nakon dojenja. To će vam pomoći u bržem oporavku.

Ova metoda za lečenje mastitisa je laka, besplatna, a i svakako vam je pri ruci tokom dojenja. Zdrave bradavice su najvažnije za stvaranje otpornosti na bakterijske infekcije koje mogu izazvati mastitis.

Beli luk

Beli luk je možda i najbolji prirodni antibiotik, koji jača imuni sistem, kako bi se bolje borio protiv mastitisa i sprečio njegovu pojavu. Možete svakog dana jesti od jednog do pet sirovih čenova belog luka, koji ima sjajna antivirusna, antibakterijska i antigljivična svojstva. Pošto je beli luk veoma jak, najbolje je da ga jedete tokom ili nakon obroka. Ako ste osetljivi na svež beli luk, ubacite ga u jelo tokom kuvanja.

Odmarajte se

Odmarajte se što više, a ako je moguće, činite to zajedno sa svojom bebom. Odmor će vam pomoći u uspostavljanju hormonalnog balansa, a redovnije ćete i dojiti bebu, dok se istovremeno i odmarate.

Ispiranje slanom vodom

Izmešajte pola kašičice soli u jednoj čaši vode i nakon dojenja potopite bradavice u slanu vodu. Ovaj blago slani rastvor će uništiti bakterije na bradavicama i smanjiti vam bol i otok koji izaziva upala dojke. Ovo je istovremeno i preventivna mera i lek za mastitis.

Mastitis – moguće komplikacije

U većini slučajeva, mastitis nije ozbiljan problem i možete ga uspešno izlečiti i sami. Međutim, ako se simptomi upale dojke samo pogoršavaju i vaše telo ne reaguje na prirodne tretmane, trebalo bi da odete kod lekara. U većini slučajeva, lekari preporučuju antibiotike kao terapiju za lečenje mastitisa.

Ako se mastitis ne leči pravilno i začepljenje kanala duže traje, u dojci se može nakupiti dosta gnoja i može se stvoriti veći, zadebljači čvor. Ako dođe do stvaranja ovakvog čira, obično je potrebna hirurška intervencija kako bi se on drenirao. Da biste izbegli ovakve komplikacije, pitajte lekara šta da radite čim primetite simptome mastitisa.

Nekoliko reči na kraju

Prvo i najvažnije, mastitis je česta pojava i lak je za lečenje. Uvek nastavite da dojite bebu. To je prvo i osnovno pravilo. Na taj način će se vaše telo samo izlečiti. Mnoge majke prestanu da doje bebu kada dobiju mastitis, ali ako nastavite sa dojenjem, biće bolje i vama i vašoj bebi.

Dojenje je veoma važno za zdravlje vašeg deteta i za vas kao majku. Mastitis ne bi smeo da vas omete u tome. Većina prirodnih lekova i preventivnih mera je veoma pristupačna, jeftina (ili čak i besplatna), a što je najvažnije – i jako efikasna.

Veoma je važno da sprečite začepljenje mlečnih kanala i ostale faktore rizika. Naučite kako je najbolje da dojite svoju bebu i da izbegnete bolne bradavice (jer lako ispucaju i tada je rizik od infekcije veći).

Tokom prvih nekoliko meseci dojenja je najveća šansa da ćete dobiti mastitis. Zato je važno da često dojite bebu, održavate bradavice i grudi zdravim i hidriranim i dobro vodite računa o svom celokupnom zdravlju.