slepo crevo simptomi upale

Upala slepog creva simptomi, lečenje, operacija

Šta je upala slepog creva (apendicitis)?

Slepo crevo gde se nalazi ?

Slepo crevo se nalazi na mestu gde se spajaju tanko i debelo crevo, na desnoj strani, blizu desnog kuka, to je mali organ u obliku prsta .

Gde boli slepo crevo ?

Kada dođe do upale slepog creva i javi se iznenadan, jak bol, on se obično oseti u desnom delu stomaka, u blizini pupka. Bol se onda širi ka desnoj strani. Kako se upala slepog creva pogoršava, pojačava se i bol, i može doći do pucanja slepog creva.

Pucanje slepog creva se može javiti kao posledica neke povrede (npr. sportske povrede ili zbog saobraćajnog udesa), ali i zbog opstrukcije slepog creva. Kada dođe do opstrukcije slepog creva, bakterije počinju da se brzo razmnožavaju. To dovodi do stvaranja čira i gnoja. Ako slepo crevo pukne, gnoj i bakterije se šire kroz ceo stomak i odlaze u krvotok. Zato se pucanje slepog creva smatra urgentnim stanjem i neophodna je hitna medicinska pomoć i operacija.

slepo crevo simptomi upale

Upala slepog creva  simptomi

Prvi simptomi upale slepog creva se obično pogrešno smatraju lošim varenjem, jer se javljaju gasovi i blaži grčevi u početku. Ako ovaj problem traje duže od 24 sata i počnu da se javljaju i drugi simptomi slepog creva, veoma je važno potražiti medicinsku pomoć. Najčešći simptomi upale slepog creva i kod dece i kod odraslih uključuju:

 • Iznenada i jak bol koji se prvo javlja oko pupka i širi se prema desnoj strani stomaka
 • Iznenadan bol na desnoj strani stomaka
 • Mučnina
 • Povraćanje
 • Blaža temperatura (oko 37°C), upala i bolovi
 • Nadimanje
 • Zatvor
 • Dijareja
 • Zadržavanje gasova
 • Desna strana stomaka je veoma osetljiva na dodir

U trudnoći se ponekad simptomi upale slepog creva javljaju u gornjem delu stomaka, jer se zbog trudnoće i slepo crevo pomera. Upala slepog creva je relativno čest slučaj (jedan u 1.500 slučajeva). Ako ste trudni i imate bilo koji od ovih simptoma, nemojte ih odbacivati kao klasične probleme u trudnoći. Rana intervencija je ključ za zdravu trudnoću.

Kako prepoznati upalu slepog creva ?

Prepoznati upalu slepog creva je ponekad težak zadatak, posebno kod mlađe dece.

Simptomi upale slepog creva kod dece uključuju:

 • Ubrzan rad srca
 • Često mokrenje
 • Bolove u stomaku prilikom kretanja, kašljanja, kijanja ili na dodir

Ako se ovi simptomi zapaljenja slepog creva jave uz povišenu temperaturu, bez odlaganja potražite medicinsku pomoć.

Videli ste koji su simptomi upale slepog creva ali kako je ponekad teško prepoznati zapaljenje slepo creva najbolje je da se javite lekaru kada se jave bolovi na desnoj strani stomaka koji ne prolaze brzo.

Upala slepog creva uzroci i faktori rizika

Mada naučnici još uvek nisu sigurni zbog čega se upala slepog creva kod nekih ljudi javlja, a kod nekih ne, infekcija, upala i opstrukcija slepog creva ili probavnih organa je, izgleda, najčešći uzrok. Blokada u slepom crevu može izazvati prekomerno množenje bakterija, što dovodi do upale, oticanja i stvaranja gnoja u slepom crevu. Ako se javi pucanje slepog creva, infekcija se može raširiti po celoj trbušnoj dupli i ući u krvotok.

Faktori rizika su sledeći:

 • Starosna dob – napadi slepog creva se najčešće javljaju kod osoba starosti između deset i trideset godina.
 • Pol – upala slepog creva je češća kod muškaraca.
 • Sindrom iritabilnih creva.
 • Infekcija nekog organa za varenje ili nekog drugog organa.
 • Povreda ili udarac tupim predmetom u stomak.

Upala slepog creva lečenje

Upala slepog creva – konvencionalni načini lečenja

Upala slepog creva je veoma ozbiljno stanje, za koje je neophodna hitno lečenje. Lekari obično rade fizički pregled, test urina i mokraće, a ponekad se radi i ultrazvuk ili kompjuterizovana tomografija kako bi se potvrdilo da je reč o upali ili pucanju slepog creva.Krvna slika nije uvek najbolji pokazatelj ali analiza mokrače može biti dovoljna da se potvrdi dijagnoza. Uzima se i kompletna medicinska istorija i pacijent opisuje svoje simptome.

Operacija slepog creva nije uvek neophodna, kod nekih pacijenata postoji hronična upala slepog creva pa se odmah ne radi operacija.Ako nije došlo do pucanja slepog creva, prepisuju se antibiotici i pacijent ostaje u bolnici neko vreme. Ako dođe do pucanja slepog creva, onda se radi najčešće  laparoskopska operacija. Operacija laparoskopskom procedurom podrazumeva manje bolova, manji ožiljak i brži oporavak. Međutim, ako je došlo do curenja sadržaja slepog creva u trbušnu duplju, onda se radi klasična operacija.

Kada dođe do pucanja slepog creva i bakterije i gnoj iscure u trbušnu duplju, operacija je komplikovanije, jer lekari moraju da očiste taj sadržaj iz stomaka.Kad se završi operacija, ostavlja se cevčica još neko vreme kako bi se čir drenirao. Antibiotici se prepisuju kako bi se izlečila infekcija i zaustavilo zapaljenje slepog creva. Oporavak nakon ove operacije je prilično brz a pacijent se zadržava u bolnici još nekoliko dana.

Ishrana i oporavak posle operacije slepog creva

Upala slepog creva – prirodni načini da se brže oporavite

Slušajte savete lekara oko fizičke aktivnosti, lekova i nege rane

Nakon laparoskopske operacije, potrebno je da mirujete tri do pet dana. Kada je u pitanju klasična operacija, morate mirovati najmanje 10-14 dana. Krećite se sporije i pažljivije i nemojte nositi i podizati teške stvari. Rez mora ostati čist i suv.

Pažljivo kašljite

Nakon operacije bilo kog organa u stomaku, kašalj je veoma bolan. Da biste to sprečili, pritisnite stomak pre nego što se zakašljete. Stavite na stomak umotan peškir ili jastuk i malo pritisnite pre nego što se zakašljete ili kinete kako biste sprečili bolove.

Aromaterapija

Odstranjivanje slepog creva je traumatičan događaj i telu je potrebno neko vreme za oporavak. Odmarajte se što više nakon operacije slepog creva kako biste se brže oporavili i osećali bolje. Da biste se lakše opustili, ublažili bolove i bolje spavali, praktikujte aromaterapiju. Dokazano je da ulej lavande uspešno ublažava stres i anksioznost. Nakon traume ovakve prirode, deca su posebno podložna strahovima i anksioznosti. Etarska ulja odlično pomažu u ublažavanju ovakvih emocija.

Mnogo naučnih ispitivanja je dokazalo da aromaterapija uspešno ublažava bolove i da ima dugoročni efekat na pacijente sa teškim opekotinama, reumatskim artritisom i svim vrstama hroničnih bolova. Neka od ovih ispitivanja su potvrdila da ulje lavande (samo ili u kombinaciji sa ružinim uljem) posebno pomaže kod ublažavanja bolova i stresa.

Arnika

Arnika ili brđanka je poznata po svojim antiinflamatornim svojstvima i tome što ublažava bolove, a može ublažiti i otoke nakon operacije. Koristite je dve nedelje nakon operacije u skladu sa uputstvima.

Poboljšajte funkciju jetre

Nakon upale slepog creva, veoma je važno da poboljšate funkciju jetre. Anestezija koja se koristi nakon operacije može izazvati probleme sa funkcijom jetre, što dovodi do nakupljanja toksičnih supstanci. Nekoliko nedelja nakon vađenja slepog creva izbegavajte kofein, alkohol i neorgansko voće, povrće i meso. Jedite sveže, organsko meso i ribu poput lososa.

Ojačajte svoj imunitet

Čuvajte se od infekcija što je više moguće, posebno ako vam je slepo crevo puklo i ako je došlo do izlivanja gnoja u trbušnu duplju. Najbolji način da sprečite infekcije jeste da ojačate svoj imuni sistem. Koristite kvalitetne dodatke ishrani, poput đumbira, žen-šena, vitamina D i slično.

Ishrana posle operacije mora da bude posebna jer je slepo crevo deo probavnog trakta, tako da mnogi pacijenti imaju probleme sa varenjem posle operacije. Samo se hranite što zdravije, izbegavajte nezdravu hranu i hranu na koju ste možda alergični (gluten, kravlje mleko). Jedite manje, ali hranljive obroke.

Bromelain

Nekoliko istraživanja je dokazalo da suplementi koji sadrže vitamin C, ekstrakt koštica iz grožđa, rutin i bromelain ubrzava oporavak i ublažava crvenilo i otoke.

Bromelain je enzim koji se nalazi u ananasu i dokazano je da je veoma zdrav i da pomaže u prevenciji raka, kardiovaskularnih oboljenja i dijabetesa. Nakon operacije, uzimajte ovaj suplement kako biste ubrzali oporavak.

Vitamin C

Vitamin C pomaže organizmu da brže metaboliše anestetike i ubrzava oporavak. Unosom dovoljno vitamina C ćete ubrzati zarastanje rane. Potrudite se da jedete što više organskih namirnica bogatih vitaminom C – citrusno voće i papriku. Vitamin C jača imuni sistem i poboljšava apsorpciju važnih minerala, što je od ključne važnosti za brz oporavak nakon operacije slepog creva.

Vitamin A

Ako ste vegan, imate Kronovu bolest, imate problema sa pankreasom ili cističnu fibrozu, moguće je da imate i deficit vitamina A. Deficit vitamina A ljude čini podložnijim infekcijama, što je izuzetno opasno nakon bilo kakve operacije ili povrede.

Preporučen unos vitamina A je sledeći:

Deca:

 • 1-3 godine: 300 mikrograma na dan
 • 4-8 godina: 400 mikrograma na dan
 • 9-13 godina: 600 mikrograma na dan

Odrasle žene

 • 14 godina i starije: 700 mikrograma na dan
 • Trudnice: 750-770 mikrograma na dan
 • Dojilje: 1.200-1.300 mikrograma na dan

Odrasli muškarci:

 • 14 godina i stariji: 900 mikrograma na dan

Ubacite u ishranu što više namirnica bogatih vitaminom A: tunjevinu, šargarepu i zeleno povrće kako biste ojačali svoj imuni sistem.

Cink

Čak i manji deficit cinka može veoma loše uticati na oporavak. Vitamin A, vitamin E i cink najbolje ubrzavaju oporavak. Ubacite u ishranu što više hrane bogate cinkom – govedinu i jagnjetinu, golicu, leblebiju i kakao.

Arginin i omega-3 masne kiseline

Kombinacija arginina i omega-3 masnih kiselina uspešno smanjuje rizik od infekcija nakon operacija. Međutim, artinin ne smeju koristiti pacijenti koji su imali sepsu ili koji imaju visok krvni pritisak.

Glutamin

Glutamin je esencijalna aminokiselina, koja je veoma važna za zdravlje gastrointestinalnih organa. Glutamin smanjuje rizik od infekcije nakon povrede i operacija. Ako koristite suplemente ove aminokiseline, uzimajte ih sa vitaminom B12.

Probiotici

Antibiotici koji se koriste za lečenje upale slepog creva i anestetici dosta remete crevnu floru. Da biste je obnovili, uzimajte suplemente probiotika, i jedite što više hrane bogate probioticima (kefir, jogurt, kiseli kupus, jabukovo sirće).

Kokosovo ulje

Da biste ublažili vidljivost ožiljka, kada vam uklone šavove, nežno masirajte kožu kokosovim uljem. Tako ćete je nahraniti, a istovremeno ćete sprečiti razmnožavanje bakterija, virusa i gljivica na mestu gde se nalazi ožiljak.

Ishrana posle operacije slepog creva

Slepo crevo je deo probavnog trakta, tako da je veoma važno da se tokom oporavka što zdravije hranite. Jedite laku hranu, bez masnoća, koja se kalo vari. Jedite što više organske hrane, kao i hrane bogate proteinima.

Mere opreza

Ako dođe do pucanja slepog creva, infekcija se može raširiti po celom stomaku i izazvati peritonitis (upalu mukozne membrane koja oblaže trbušnu duplju i organe u njoj), što može biti opasno po život. Veoma je važno da ozbiljno shvatite bol u stomaku na desnoj strani.Kako se simptomi upale slepog creva ne mogu uvek prepoznati najbolje je da bez odlaganja potražite lekarsku pomoć ako kod vas ili deteta bolovi ne prolaze nekoliko sati.

Nakon uklanjanja slepog creva, potražite medicinsku pomoć ako imate groznicu, drhtavicu, krvarenje, povraćanje, loš apetit, kašalj, poteškoće sa disanjem, grčeve, zatvor koji traje duže od dva dana, ili dijareju koja traje više od tri dana.

Nekoliko reči na kraju

Slepo crevo je deo probavnog trakta, a upala slepog creva se javlja zbog infekcija drugih probavnih organa, parazita i sindroma iritabinih creva. Upala slepog creva je urgnetno stanje i, ako se ne leči odmah, može doći do pucanja slepog creva.

Upala slepog creva kod dece se teže prepoznaje i često se simptomi pogrešno tumače kao loše varenje.

Kod trudnica su simptomi upale slepog creva nešto drugačiji, tj. bol se javlja u gornjem delu stomaka. Veoma je važno da na pojavu bilo kog simptoma odete kod lekara, pogotovo ako imate i blažu temperaturu.

Bol koji izaziva zapaljenje slepog creva se najčešće javlja oko pupka ili sa donje, desne strane stomaka.

Za lečenje upale slepog creva se najčešće koriste antibiotici. Ako nije došlo do pucanja slepog creva, obično se radi laparoskopska operacija. Ako je slepo crevo puklo, radi se otvorena operacija kako bi se ono uklonilo i očistio gnoj iz trbušne duplje.

Slepo crevo nema funkciju, tako da bez slepog creva možete živeti sasvim normalnim i zdravim životom.