dzigerica zdrava

Džigerica i zdravlje, kalorije, recepti

Džigerica je jedna od najhranljivijih namirnica. To podrazumeva goveđu, pileću i pačeću jetru (džigericu). Jetra je veoma bogata hranljivim sastojcima i ta činjenica često iznenađuje neke ljude.

Kada čujemo reč „zdrava hrana“, obično pomislimo na zeleno povrće, tropsko voće ili neku drugu hranljivu namirnicu kao što su čia semenke, laneno seme ili divlji losos. Međutim, većina ljudi ne pomisli na životinjsku jetru, a posebno ne na goveđu džigericu. Zato ćemo u daljem tekstu pojasniti zašto je životinjska džigerica jedna od namirnica najbogatija raznovrsnim nutrijentima.

Džigerica kalorije:

Pileća džigerica ima 128 kalorija na 100 grama ako se ispeče na foliji bez ikakvih dodataka a kao pržena zbog ulja imĆE OKO 400 KALORIJA.

Guščja džigerica
koja je nešto masnija ima oko 180 kalorija

Juneća džigerica ima 184 kalorije

Teleća džigerica 153 kalorije

Svinjska džigerica 154 kalorije

dzigerica zdrava

Tri razloga za konzumaciju džigerice

Džigerica se danas smatra jednom od najhranljivijih namirnica zato što je neverovatno bogata vitaminima iz B grupe, vitaminom A i gvožđem. Takođe je odličan izvor fosfora i magnezijuma. U poređenju sa spanaćem, šargarepom, jabukama i drugim prirodnim namirnicama – i dalje ima mnogo više nutrijenata zato je iznačajnija za zdravlje celog organizma.

  1. Bogata je vitaminom B12

Prvi razlog zašto treba jesti džigericu je to što je prepuna vitamina B12, a poznato je da je vitamin B12 važan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i poboljšavanje ćelijskih funkcija, kao i za još mnogo stvari.

Pitanje koje se često postavlja je: „Zar jetra nije toksična? Jetra filtrira sve toksine u organizmu.“

Odgovor je sledeći: toksini se ne skladište u jetri. Ipak, kada kupujete džigericu, važno je da proverite da li je organska, od životinja koje se uzgajaju bez veštačkih hormona. Najbolja je pileća i teleća džigerica. Uverite se da kupujete džigericu životinja koje su pasle travu i hranile se prirodno.

  1. Bogata je drugim vitaminima iz B grupe

Osim što je bogata vitaminom B12, džigerica je vrlo bogata i vitaminom B6, biotinom (B7) i folnom kiselinom. Ovi vitamini iz B grupe, pogotovo folna kiselina, pomažu vašem organizmu u poboljšavanju ćelijskih funkcija i u metilaciji. Važna funkcija folne kiseline jeste pretvaranje metilena deoksiuridilata u timidilate u procesu formiranja DNK, što je jako važno za pravilnu deobu ćelija. Kada je ovaj proces ometen, uzrokuje megaloblastičku anemiju, jedan od simptoma deficita folne kiseline.

Sa svim ovim mineralima, džigerica podstiče detoksikaciju organizma naprirodan način i poboljšava rad vaše jetre. Jedenje džigerice je odličan način da pročistite jetru, jer ona daje vašem telu sve nutrijente potrebne za pravilnu detoksikaciju.

  1. Sprečava anemiju

Džigerica je bogata i vitaminom A i gvožđem. Ako imate problem sa anemijom – iz čega je jasno da imate deficit gvožđa – džigerica je svakako najbolja hrana protiv anemija koju možete jesti, jer sadrži folnu kiselinu, gvožđe i vitamin B12. Ova tri elementa su sve što vam je potrebno da lako potpuno izlečite anemiju.

Pored toga, ako imate problema sa niskim nivoom energije, lako se zamarate ili imate neuroloških problema, lako ćete ih rešiti ili ublažiti ako ubacite džigericu u svoju ishranu.

Džigerica igra značajnu ulogu u Gersonovoj terapiji

Lekari koji se bave prirodnom medicinom u velikoj meri koriste džigericu. Nemački naučnik, dr Maks Gerson je osmislio Gersonovu terapiju. Gersonova terapijaje prirodno lečenja raka koja se koristi za svaku vrstu bolesti, uključujući poremećaje varenja, tuberkulozu i srčana oboljenja.

Gersonova terapija se zasniva na pijenju 13 čaša soka od povrća tokom dana i jedenju goveđe džigerice i salata od sirovog povrća. Naravno, goveđa džigerica ovde ima glavnu ulogu pri lečenju. Gersonov institut tvrdi sledeće:

Gersonova terapija obnavlja telo i isceljuje ga, potpomažući važne metaboličke potrebe i dajući telu nutrijente kroz ishranu organski gajenim voćem i povrćem. Najviše se koristi za pravljenje svežeg soka, koji se pije na svakih sat vremena, po 13 puta dnevno. Čvrsta hrana (sirova i kuvana) se takođe dosta koristi. Dosta se koristi i oksigenacija, jer manjak kiseonika u krvi dovodi do mnoštva degenerativnih bolesti. Metabolizam se isto stimuliše dodavanjem tiroksina, kalijuma i drugih suplemenata i izbegavanjem konzumacije teških masnoća životinjskog porekla, suvišnih proteina, soli i drugih toksina.

Recepti – pašteta od pileće džigerice, supa i još mnogo toga

Postoji mnogo ukusnih jela koja možete praviti od džigerice, a jedno od najukusnijih je svakako pašteta od pileće džigerice. Sve više i više restorana u ponudi ima pate od pileće ili pačeće džigerice, a recept je zapravo vrlo lak i brzo ćete ovu paštetu napraviti u svojoj kuhinji. Uzmite džigericu, dodajte med, luk, začine po želji i sve dobro isitnite i izmešajte. Vrlo je prosto – za vrlo kratko vreme imaćete neverovatno ukusnu paštetu od džigerice.

Pileću džigericu možete kuvati u supi ili čorbi, uzmite malo belog pasulja, piletinu, i dok sve to kuvate ubacite i džigericu – daće odličan ukus čorbi, a povrh svega je i izuzetno zdrava.

Nažalost, goveđa džigerica nije tako dobrog ukusa kao pileća, ali je ipak možete pripremati na nekoliko različitih načina. Možete je dobro izmiksati u blenderu i piti je ili je dinstati sa dosta crnog luka i začina. Goveđa džigerica može biti vrlo ukusan ako je jedete u malim zalogajima zajedno sa odreskom.

[icegram campaigns=”8310″]