Ekcem i nega kože

Bar polovina žena ima osetljivu kožu. Glavni uzroci su zagađen vazduh, preterano sunčanje, hladnoća, vetar, hemijske iritacije (konzervansi, rastvarači, emulgatori) i psihički stres. Dolazi do isušivanja površinskog sloja, koža puca i gubi zaštitinu funkciju.

I upotreba kozmetičkih proizvoda može da uzrokuje mnoge reakcije ovakvih tipova kože, koja je naprosto predisponirana da tako reaguje.Stres može da dovede do pojave takozvanog atopskog ekcema, koji se manifestuje suvom kožom, svrabom i crvenilom. Atopski dermatit nije zarazno oboljenje i ne utiče na opšte zdravlje. Može da se pojavi u bilo kom uzrastu, ali je češće kod dece. Simptomi se obično pojavljuju pre 25. godine i razlikuju se kod dece i odraslih, ali je svrab isti kod svih.

Kod odojčadi se pojavljuje između drugog i šestog meseca, na isturenim delovima lica (obrazi i čelo), sa karakterističnim crvenilom ispod ušiju.

Uzrok može da bude kombinacija genetskog nasleda i spoljašnjih uticaja. Stanje je pojačano kod onih koji su skloni alergijama, kod preteranog isušivanja kože i izlaganja kože naglim temperaturnim promenama.Lice i ruke su najosetljiviji deo, pa je neophodna njihova redovna nega, kako bi se uspostavila prirodna ravnoteža. Najpre treba oporaviti spoljni zaštitni sloj. Preporučuju se preparati koji sadrže biljne aktivne sastojke, lecitin i linolnu kiselinu, koji ispunjavaju porozni rožasti sloj i podstiču odbranu.

Najbolja je kamilica, koja deluje opuštajuće na kožu, ublažava upalu i stimuliše metaboličke procese. Kao i ekstrakt nevena, jer deluje umirujuće na kožu i ispušta sluzave materije koje stvaraju tanak sloj koji štiti od isušenja. Ekstrakt stimuliše i regeneraciju oštećenog tkiva. Koristi se kao mast ili krema.

[icegram campaigns=”8770″]