epsom sol

Epsom so (gorka sol ili magnezijum sulfat) – upotreba i 10 stvari korisnih za zdravlje

Epsom so je dobra za lepotu, a isto tako i za zdravlje. To je hemijsko jedinjenje koje se zove magnezijum sulfat.

Magnezijum, komponenta ljudskih ćelija, neophodan je za proizvodnju više od 325 enzima. Osim toga gorka sol, igra ključnu ulogu u mnogim finkcijama organizma. Nedostatak magnezijuma je povezan sa mnogim zdravstvenim problemima, kao što su visok krvni pritisak, migrena i osteoporoza.

Sulfat ima vitalnu ulogu u stvaranju moždanog tkiva i poboljšava apsorpciju hranljivih materija. Osim toga od velike je pomoći u procesu detoksikacije, za čišćenje creva, jetre i žuči.

Pošto se magnezijum sulfat lako apsorbuje kroz kožu, redovne kupke sa Epsom solju su idealan način da iskoristite sva korisna dejstva za zdravlje i lepotu. Epsom ili gorka so se može primenjivati oralno ili spolja.

epsom so

Epsom so za čišćenje jetre

Jetra funkcioniše kao filter za krv tako što uklanja toksine i štetne bakterije. Održavanje funkcije jetre je od životne važnosti za ukupno zdravlje ako želite da držite bolesti na odstojanju. Ispiranje jetre nakon bolesti ili jednom mesečno održava je u optimalnom stanju. Prečišćavanje jetre možete obaviti i kod kuće pomoću jednostavnih sastojaka, kao što su Epsom so, voda, grejpfrut i maslinovo ulje. Izdvojte vreme za relaksaciju jer je to neophodno tokom prečišćavanja jetre.

Korak 1

Pojedite doručak i ručak koji se sastoji od svežeg voća i povrća. Izbegavajte meso, hleb i mlečne proizvode da bi obrok bio lak. Ovo je potrebno da bi se izbeglo smanjeno lučenje žuči zbog čega se smanjuje izbacivanje otrova.

Korak 2

Pomešajte 4 kašike Epsom soli i 4 šolje vode u posudi sa poklopcem. U 18h popijte jednu šolju ove mešavine. Morate biti potpuno opušteni jer će tako varenje biti bolje, a samim tim i proces čušćenja.

Korak 3

U 20h popijte još jednu šolju mešavine; opet morate biti opušteni.

Korak 4

Pomešajte sok limuna i grejpfruta i 1 šolju maslinovog ulja u 22h. Popijte mešavinu i idite na spavanje. Prečišćavanje se odvija tokom noći dok spavate.

Korak 5

Popijte još jednu šolju mešavine soli i vode u 7h (ujutru). Nemojte ništa jesti pre konzumiranja mešavine. Ponovite ovo u 9h. Sada više ne bi trebalo da ima preostale mešavine.

Korak 6

Do kraja dana jedite voće i povrće i izbegavajte meso, hleb i mlečne proizvode. Možete se vratiti normalnoj ishrani dan nakon procesa prečišćavanja jetre.

Savet

 • Konsultujte se sa lekarom pre nego što počnete bilo koji proces prečišćavanja.

Sastojci koji će vam biti potrebni

 • 4 kašike Epsom soli
 • 4 šolje vode
 • 1 šolja maslinovog ulja
 • Sok jednog grejpfruta
 • Sok jednog limuna

U ovom članku ćemo vam predstaviti 10 najvažnijih lekovitih svojstava koja ima epsom ili gorka sol . Ovde su, na osnovu pouzdanih izvora, nabrojane sve prednosti Epsom soli.Pročitajte do kraja ovaj tekst pa ćete sve bolje razumeti!

10 najvažnijih zdravih svojstava Epsom soli koje bi trebalo da znate

 1. Za detoksikaciju

Epsom so vam može pomoći da uklonite otrove iz organizma. Sadržaj magnezijuma u ovoj soli je neophodan za detoksikaciju ćelija. Uz to, on može da pomogne da se eliminišu kontaminirajuće materije koje zagađuju životnu sredinu i predstavljaju potencijalni uzrok nekih bolesti.

Da biste uživali u relaksirajućoj detoks kupki, dodajte Epsom so (1 do 2 šolje) u kadu sa mlakom vodom. Potom dobro promešajte vodu da se so potpuno rastvori. Na kraju, potopite se u ovaj rastvor i ostanite tako 10 do 20 minuta. Ovo bi trebalo da praktikujete dva do tri puta nedeljno.Gorka so nije skupa tako da sebi možete priuštiti kupku.

 1. Ublažava stres

Epsom so može da vam pomogne da se odmah smirite svaki put kada osećate stres. Zapravo, stres može da poveća nivo adrenalina i iscedi magnezijum iz organizma.

Magnezijum igra ključnu ulogu u lučenju serotonina, jednoj od onih hemikalija u mozgu koje služe za popravljanje raspoloženja. Ne samo da stvara osećaj opuštenosti i blagostanja, već smanjuje i anksioznost, nesanicu, tahikardiju i nadraženost.

Za ublažavanje stresa možete pratiti sledeća uputstva:

 • Kao prvo, sipajte jednu šolju Epsom soli u kadu sa mlakom vodom
 • Potopite se oko 20 minuta da biste se relaksirali i bolje spavali.
 • Trebalo bi da koristite kupku sa Epsom solju tri puta nedeljno da biste živeli život bez stresa.
 1. Ublažava bolove

Epsom so može da ublaži simptome, kao što su bol, upala i otoci. Magnezijum će doprineti regulaciji pH nivoa vašeg organizma.

Ovo će ublažiti ukočenost, bolove i upalu koji prate bilo koji oblik artritisa, uključujući i giht. Pomaže i mineralizaciji kostiju. Pored toga, Epsom sol poboljšava funkcionalnost nerava i umiruje bolove narava.

Za ublažavanje bolova možete pratiti sledeća uputstva:

 • Prvo, dodajte 2 kašike Epsom soli u vrelu vodu.
 • Zatim potopite u rastvor deo tela koji vas boli na 25 do 30 minuta.
 • Ovo bi trebalo da ponavljate najviše tri puta nedeljno.
 1. Ublažava mišićne grčeve

Pomoć u lečenju mišićnih grčeva i upale mišića nakon fizičkih vežbi je još jedno zdravo svojstvo Epsom soli. Magnezijum efikasno ublažava bolove i smiruje upalu. Ovo će vam pomoći da relaksirate mišiće i skratite vreme lečenja.

 • Pomešajte Epsom so i vodu i dobro promešajte da biste dobili gustu pastu. Potom ovu pastu nanesite na bolna mesta i ostavite da deluje 15 do 25 minuta. Ovo bi trebalo redovno da radite da biste osetili olakšanje.
 • Drugi način je da dodate 1 šolju Epsom soli u kadu sa mlakom vodom i da se potopite najmanje 15 minuta. Ovo možete da praktikujete tri puta nedeljno.

Mišićni grčevi bi trebalo da nestanu nakon kupke ili paste.

 1. Olakšava probleme sa stopalima

Epsom so može da se koristi za lečenje atletskog stopala, suvih stopala, neprijatnog mirisa, bola i još nekih problema sa stopalima. Pored toga, pošto deluje kao piling, omekšaće ispucalu i grubi kožu na stopalima.

 • Da biste uklonili neprijatan miris stopala ili ublažili simptome atletskog stopala, dodajte ½ šolje Epsom soli u kadu sa mlakom vodom. Potopite stopala i ostanite tako 10 minuta. Trebalo bi ovo da ponavljate jednom dnevno dok problem ne nestane.
 • Za lečenje gljivica na nožnim noktima, dodajte pregršt Epsom soli u vruću vodu i potopite prste zahvaćene gljivicam. Ovo ponavljajte tri puta dnevno dok problem ne nestane.
 1. Poboljšava varenje

Epsom so može da vam pomogne da se oslobodite otpadnih materija i štetnih toksina iz sistema za varenje i celog organizma. Deluje i kao laksativ koji razmekšava stolicu i olakšava pražnjenje creva. A uz to može da se koristi i za lečenje konstipacije.

 • Dodajte 1 do 2 kašičice Epsom soli u šolju tople vode. Dobro promešajte i popijte na prazan želudac. Ovo primenjujte jednom dnevno. Kada se uzima oralno, so može da izazove neke neželjene efekte, kao što su gastrointestinalna iritacija, mučnina, povrćanja i dijareja. Konsultujte se sa lekarom pre uzimanja Epsom soli. Osim toga, nemojte uzimati so duže od jedne nedelje.
 • Kupka sa Epsom solju pomaže da se smanji zadržavanje vode i nadimanje.
 1. Poboljšava zdravlje srca

Epsom so utiče i na zdravlje srca. Magnezijum poboljšava zdravlje arterija i normalan ritam srčanih otkucaja. Kada su vam arterije zdrave manji je rizik od nakupljanja naslaga, ugrušaka i oštećenja arterijskog zidova.

Trebalo bi da praktikujete kupku sa Epsom solju tri puta nedeljno da biste poboljšali kardiovaskularno zdravlje i smanjili rizik od infarkta.

 1. Gorka so za kosu

Epsom so je veoma zdrava za kosu. Od nje kosa postaje bujna, a skalp manje mastan i zdraviji. Štaviše, ona može i da ukloni preparate za kosu nakupljene na skalpu, a koji mogu da izazovu probleme, kao što su slabljenje dlake, masna kosa i opadanje kose. I još uz sve to, minerali u ovoj soli jačaju i regenerišu oštećenu kosu.

 • Da biste napravili masku za gustu kosu pomešajte jednake delove Epsom soli i toplog regeneratora sa dubinskim delovanjem. Nanesite masku na mokru kosu. Ostavite da deluje 20 do 25 minuta. Temeljito isperite kosu hladnom vodom. Masku koristite samo jednom nedeljno.
 • Ako imate masnu kosu, dodajte Epsom so šamponu koji inače koristite i isperite je kao i obično. Perite kosu na ovaj način samo dva puta nedeljno.
 1. Leči opekotine od sunca

Lečenje opekotina od sunca je jedna od najpoznatijih karakteristika Epsom soli. Njeno antiupalno dejstvo ubalažava blage opekotine od sunca i bol i svrab koji ih prate. Može da pomogne i da vam ten bude ujednačen.

 • Ako opekotine od sunca imate na nogama i šakama, pomešajte 2 kašike Epsom soli sa šoljom čiste vode. Sipajte u bočicu sa raspršivačem. Naprskajte izgorele površine. Ostavite da deluje 10 minuta, a nakon toga se okupajte. Da biste videli napredak, trebalo bi da ponavljate ovo nekoliko puta nedeljno.
 • Druga mogućnost je kupka. Napunite kadu mlakom vodom, sipajte 1 šolju Epsom soli i dobro izmešajte. Dodajte i par kapi ulja lavande. Potpiste se na 20 minuta.
 1. Uklanja mrtve slojeve kože

Da bi vam koža bila glatka i zdrava, važno je da skinete mrtve slojeve ćelija jednom ili dva puta nedeljno. Ne samo da ćete tako skinuti mrtve ćelije kože, već ćete ukloniti i višak masnoće iz pora koja može da dovede do svraba, mitisera i drugih uobičajenih kožnih problema.

 • UtrljajteEpsom sol na vlažnu kožu kako biste uklonili mrtve ćelije, a potom se operite mlakom vodom.
 • Možete i da pomešate pregršt Epsom soli i 1 kašiku maslinovog ulja i onda utrljate u vlažnu kožu. Isperite se čistom vodom.

Jednu ili drugu metodu koristite jednom nedeljno da bi vam koža bila zdrava, meka i glatka.

Upozorenje i nuspojave

Trudnice i dojilje i osobe koje boluju od dijabetesa ili problema sa bubrezima moraju da izbegavaju Epsom sol. Ne preporučuje se ni deci mlađoj od 6 godina.