muskarac-psi-setnja-park

Evo koji su pozitivni efekti svakodnevne šetnje u prirodi

Koliko puta do sad ste čuli da je šetnja u prirodi zdrava?

Svakodnevno slušamo koliko je važna fizička aktivnost, međutim ukoliko niste jedni od onih koji vole da se bave sportom – šetnja je idealan vid rekreacije za vas. Lekari širom sveta preporučuju da se dnevno pređe 10.000 koraka što je otprilike 8 kilometara, za koje vam je potrebno oko sat i po vremena šetnje.

Ukoliko nemate naviku da hodate redovno, idealan način da se naterate na to je da nabavite kućnog ljubimca, a vaš pas postaće vaš najbolji prijatelj za šetnju u prirodi. Francuski buldozi su razigrani psi koji će uživati u šetnjama u parku sa vama i pomoći vam da napravite potreban broj dnevnih koraka. 

U nastavku teksta pročitajte koji su pozitivni efekti svakodnevne šetnje u prirodi i kako redovnom šetnjom možete da doprinesete svom zdravlju.

#1 Gubitak telesne težine – topljenje masnih naslaga

Ukoliko imate višak kilograma ili nikako ne možete da izgubite ona poslednja 2 kilograma, šetnja je pravi način da taj višak i skinete. Redovnom i kontinuiranom šetnjom možete na jednostavan način podstaći proces mršavljenja, a ukoliko je kombinujete sa zdravom ishranom vaš napredak će biti veći i brže ćete postići željene rezultate.

Koliko ćete kilograma izgubiti zavisi od brzine vašeg hoda, pola, spoljašnje temperature i terenu po kome hodate – da li je ravan ili postoje uzvišenja. Kako bi efekat vaše šetnje bio najbolji, preporučuje se šetnja umereno brzim hodom sat vremena svakog dana.

#2 Oblikovanje i tonus mišića – jačanje kondicije

Ukoliko nemate problem sa viškom kilograma, već želite da očuvate svoju trenutnu telesnu težinu, šetnja vam može pomoći u tome. Redovnom šetnjom možete jačati vašu kondiciju, formirati mišiće, dati definiciju i oblikovati noge, zadnjicu i stomak.

Za razliku od vežbi sa opterećenjem ili trčanja, nakon duže šetnje vašim mišićima neće biti potreban oporavak, a brojna istraživanja su pokazala da 10 000 koraka u kontinuitetu imaju efekat kao sat vremena treninga u teretani.

park-setnja-staza

#3 Poboljšane moždane funkcije – smanjuje stres i sprečava depresiju

Naučno su dokazani brojni pozitivni efekti koje šetnja ima na ljudski mozak. Šetnja podiže nivo endorfina i samim tim poboljšava raspoloženje i oslobađa stresa. Posebno se preporučuje ljudima koji boluju od depresije, a veoma često je redovna šetnja prepisana onima sa teškom depresijom kao deo dodatne terapije. Sprečava ranu pojavu demencije i Alchajmerove bolesti.

Hodanjem, posebno u prirodi na svežem vazduhu, se znatno ublažava stres, poboljšava raspoloženje, čuva mentalno zdravlje i obezbeđuje miran i spokojan san.

Jedna dugačka šetnja smanjuje napetost u organizmu isto kao tableta za smirenje, a pritom ima duže dejstvo od nje. Iz tog razloga šetnja je idealan način da se opustite i oslobodite negativne energije posle napornog radnog dana i svih svakodnevnih obaveza.

#4 Poboljšanje vida – smanjenje očnog pritiska

Ovu informaciju verovatno niste znali, ali ovaj vid fizičke aktivnosti ima izuzetno povoljan uticaj na vid, pomaže u borbi protiv glaukoma i smanjuje očni pritisak koji može biti uzrok jakih glavobolja.

#5 Kardiovaskularni sistem – prevencija srčanih bolesti

Kada su u pitanju kardio-vaskularna oboljenja, šetnja je podjednako efikasna kao i trčanje u njihovom sprečavanju. Samo pola sata šetnje dnevno znatno smanjuje rizik od povišenog holesterola, snižava krvni pritisak i povećava cirkulaciju.

Sa obzirom na to da su kardio-vaskularne bolesti jedan od glavnih uzroka prevremene smrti svuda u svetu, redovnom šetnjom možete poboljšati svoje zdravlje i demantovati ovu statistiku.

#6 Povećan kapacitet pluća i poboljšano varenje

Šetnja u prirodi prijaće vašem organizmu mnogo više od šetnje ili trčanja na traci u teretani, a svež vazduh doprineće zdravlju vaših pluća. Ona povećava protok kiseonika u krvotoku i eliminiše toksine iz pluća

Od kapaciteta pluća najviše zavisi izdržljivost i zamaranje pri pojedinim fizičkim naporima. Upravo je šetnja način da postepeno poboljšate kapacitet pluća, a za to vam je potrebno između 30 i 60 minuta u toku dana u zavisnosti od trenutne kondicije i raspoloživog vremena.

Za one koji imaju problema sa varenjem, pored adekvatne ishrane preporuka je i redovno kretanje od najmanje 30 minuta u kontinuitetu. Na taj način se prirodnim putem bez upotrebe lekova poboljšava sistem za varenje.

Kako izdvojiti vreme za šetnju?

Ukoliko imate previše obaveza u toku dana, vašu neophodnu aktivnost možete uskladiti sa njima. Ako na posao idete kolima, parkirajte malo dalje nego inače, a ako idete prevozom, izađite iz njega jednu ili dve stanice ranije i prošetajte do posla.

Umesto da čekate lift, zašto ne bi išli stepenicama? Kretanje uz i niz stepenice će aktivirati mišiće, oblikovati vaše telo i pomoći vam da dostignete dnevni broj koraka.

Šetnja u prirodi od samo pola sata do sat vremena dnevno ima ogromne prednosti na celokupno zdravlje, kako fizičko tako i mentalno. Nadamo se da ste odlučili da ovu fizičku aktivnost uvrstite u vašu dnevnu rutinu i sami se uverite u njene prednosti. Vreme je da uzmete zdravlje u svoje ruke!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *