zlatno mleko sa kurkumom

Evo šta se dešava ako pijete zlatno mleko od kukurme (recept)

Zlatno mleko se pravi od kukurme i, kada se redovno pije, ima pozitivna dejstva na zdravstveno stanje. Kukurma je poznata po antiupalnim svojstvima i koristi se u medicinske svrhe preko 4000 godina. Ona je dobra za artritis, zdravlje kože, probavu, mršavljenje, imuni sistem, i čak protiv nekih tipova raka. Nedavna istraživanja potvrdila su da je efekat koji zlatno mleko od kurkume ima na organizam jednak efektu 14 različitih lekova, i to bez nuspojava.

Uzimajte kurkumu svakodnevno kroz ovaj napitak kako bi je organizam lakše upio, i pružio vam sve zdravstvene pogodnosti.

zlatno mleko sa kurkumom

Zlatno mleko sa kurkumom i pasta od kurkume

Kurkuma zlatno mleko recept

Iskustva kažu da kukurmu i njene benefite za zdravlje možete pokupiti ukoliko budete pili zlatno mleko.

Evo kako napraviti zlatno mleko od kurkume:

 • 1 kašikica organskog kokosovog ulja
 • ¼ kašikice paste od kukurme
 • 1 šolja bademovog mleka
 • organski, nefiltrirani med, po ukusu

U nastavku sledi recept za pastu od kurkume sa kojim možete radovno da pravite kurkuma napitak popularno nazvan zlatno mleko sa kurkumom.

Uputstvo:

Pomešajte sve sastojke osim meda i kuvajte na srednje jakoj vatri. Ne dozvolite da smesa proključa. Dodajte malo meda čim se dovoljno ohladi da dobije lep ukus i popijte.Zlatno mleko od kurkume treba prvo da se prohladi jer će med izgubiti sva svoja lekovita svojstva na višoj temperaturi.

Kladim se da vas živo zanima sada šta se to dešava kada počnete redovno da pijete zlatno mleko od kurkume, svaku noć pred spavanje…

Iskustva

Dve nedelje sam pila zlatno mleko, kako bih izvršila blagi detoks digestivnog trakta. Kukurma smiruje i ublažava upalu i dobra je za detoksikaciju jetre i žučne kese. Nakon eksperimenta koji sam izvela, primetila sam da mi je varenje mnogo bolje, nakon jela nisam osećala više naduvenost i gasove. A kao bonus dejstvo, beonjače su mi sada mnogo belje!

Kako napraviti zlatnu pastu od kurkume:

 • pola šolje kukurme u prahu
 • šolju vode (plus pola šolje, ukoliko bude potrebno)
 • 1,5 kašikica mlevenog crnog bibera
 • 5 kašika ekstradevičanskog maslinovog ulja ili kokosovog ulja

Uputstvo za pripremu:

 1. u tiganju, pomešajte šolju vode sa kukurmom u prahu, polako zagrevajte i mešajte 6-10 minuta, dok ne dobijete gustu pastu (dodajte onih pola šolje vode ukoliko bude previše gusta)
 2. dodajte crni biber i ulje, pa nastavite sa mešanjem dok se svi sastojci ne sjedine
 3. ostavite pastu da se ohladi. Čuvajte je u tegli u frižideru, jednu do dve nedelje

Ovaj recept usavršio je Dag Ingliš, veterinar koji je koristio ovaj drevni začin sa zaceljujućim dejstvom na mnogim životinjama- od pasa i mačaka do egzotičnih vrsta poput alpaki i čak, krokodila.

Zašto se dodajte crni biber?

Crni biber se dodaje u ovu pastu zato što on pomaže organizmu da lakše upije kukurmu.

Izveštaj iz 1992. godine, objavljen u Kliničkoj farmakokinetici objasnio je zašto se kukurma nije u svim istraživanjima pokazala isto. Ljudsko telo ima poteškoće sa korišćenjem kurkumina na efektan način. Ali, uz samo malu količinu crnog bibera, biodostupnost kurkumina uvećava se za 2000%, pokazala su istraživanja.Tako će zlatno mleko od kurkume ostvariti sva svoja lekovita dejstva na vaš organizam.

Kako da koristite zlatnu pastu ?

Neki ljudi svakog dana koriste zlatnu pastu od kurkume i ubacuju je u ishranu, osim da je koriste ‘samo kada zatreba’, tj. kao lek. Pasta se može konzumirati svakodnevno, u malim količinama- četvrtina kašikice, 2-3 puta na dan, ili pomešana sa medom, zbog lepšeg ukusa.

Ylatnu pastu sa kurkumom možete dodati u brojna jela- salatu, smuti, kari, pirinač ili supu. Eksperimentišite, i nađite najbolju opciju za vas.

Preporučljiva doza kukurme

Medicinski centar univerziteta u Merilendu izdao je preporučljivu dnevnu dozu za odrasle:

 • sirov koren: 1,5-3 grama
 • kukurma u prahu: 1-3 grama
 • standardizovani kurkumin prah: 400-600mg, tri puta dnevno
 • tečni ekstrakt (1:1): 30-90 kapi
 • tinktura od kurkume (1:2): 15-30 kapi, četiri puta dnevno

Mnoga istraživanja pokazala su da je za ozbiljnije zdravstvene benefite, potrebna veća količina kukurme. Standardna doza dovoljna je za preventivnu, svakodnevnu upotrebu.

Kukurma mleko i zdravlje

Šta je kurkumin? Kurkumin je glavni kurkuminoid, sastojak kukurme koji joj daje žutu boju i koji je odgovoran za neverovatne pozitivne efekte koje ima na zdravlje. Procenat kurkumina u kukurmi zavisi od vrste- medicinske ili aromatične, kao i mesta na kom se uzgajala, i načina na koji je obrađena. Neki postotak kurkumina gubi se u toku zagrevanja, kada se pravi prah od kukurme, zbog čega je sirova kukurma vrlo zdrava.

Recenzija istraživačkog članka iz 2010. godine, objavljenog u „Internacionalnom magazinu biohemije i biologije ćelija“ zaključuje da „razni efekti kurkumina istraživani u Zapadnom medicinskom sistemu decenijama, pokazali su da poseduje antioksidantska i antiupalna svojstva. Obzirom da upala igra značajnu ulogu kod mnogih hroničnih bolesti, antiupalni agenti su neophodni u preventivne svrhe. A pošto kurkumin sprovodi mnoge antiupalne procese i pritom je pristupačan, ovu fitohemikaliju trebalo bi dalje proučavati kako bi se otkrila tačna preventivna i lekovita dejstva za razna hronična oboljenja.“

Za šta još možete koristiti zlatno mleko sa kurkumom

Kukurma i artritis: u tradicionalnoj kineskoj i ajuruvedskoj medicini, kukurma se koristila za lečenje artrititsa. Istraživanje iz 2006. godine otkrilo je da kukurma smanjuje upalu zglobova. Drugo istraživanje, iz iste godine, pokazalo je da kukurma ima anti-artitičan efekat. A studija iz 2012. dokazala je da je kurkumin efektniji za lečenje reumatičnog artrititsa od tretmana lekovima protiv upale.Ako imate bolove u zglobovima zlatno mleko sa kurkumom može biti pravo rešenje.

Kukurma za digestivne probleme: kurkumin stimuliše žučnu kesu da proizvodi više žuči, što pomaže pri varenju. Nemački naučni savetodavni odbor, dao je odobrenje za upotrebu kukurme kod digestivnih problema.

Ispitivanje sprovedeno 2006. godine otkrilo je da kurkumin pomaže kod održavanja ulcerativnog kolitisa u remisiji. Studija iz 2013. donela je zaključak da je kurkumin „nova obećavajuća opcija za lečenje gastrointestivnih  oboljenja i bolesti jetre, za koje trenutno ne postoji dovoljno dobro rešenje.“Da bi poboljšali varenje i rešili se stomačnih problema redovno koristite zlatno mleko sa kurkumom.

Kukurma kao prva pomoć: kukurma se može koristiti za lečenje rana, posekotina, osipa, modrica, ujeda od insekata i otoka. ali NIKAKO je ne koristite na otvorenim ranama, koje se mogu inficirati. Članak iz „Životnih nauka“ objavljen 2014. godine u zaključku iznosi činjenicu da kurkumin ima terapeutsko dejstvo na povrede kože. Takođe, istraživanje iz 2006. pokazalo je da ubrzava zarastanje rana.

Za pastu od kukurme koju biste koristili lokalno, treba vam 1 kašika kukurme i 8 kašika vode. Držite pastu u frižideru.