farbe za kosu 1

Farbanje kod kuće: Šta sve treba da znate?

Jedna od stvari iz kategorije ,,uradi sam“ jeste i bojenje kose kod kuće. I pored mnogobrojnih frizerskih salona koji nude ovu uslugu veliki broj žena i dalje bira da to uradi kod kuće. Za to mogu postojati brojni razlozi – od volje da sve što mogu urade same, do nedostatka vremena koji se potorši u zakazivanju termina, sedenja u salonu i tome slično, pa sve do udaljenosti mesta stanovanja itd.

Ako ste sada prvi put odlučili da se ofarbate kod kuće onda treba da znate par stari koje vam mogu olakšati ovaj proces, a ujedno učiniti da posao bude obavljen kvaliteno i dobro.

S obzirom da je frizura nešto što se ne može sakriti i nešto što je vidljivo i značajno utiče na celokupan izgled potrebno je biti pažljiv i obazriv. Ovakav posao zahteva određeno osnovno znanje i umeće, zato se preporučuje da se za drastičnije promene obratite frizeru.

Šta je potrebno od materijala?

Da biste imali uslove da ovako nešto uradite kod kuće biće vam potreban određen materijal. Pre sega biće vam potreban češalj kao bi ste mogli lako da odvajate pramenove i raščeljavate ih. Biće vam potrebna i neka šnala radi olakšavanja tog posla.

A onda bez adekatne četkice za nanošenje boje i činijice u kojoj ćete napraviti smesu ne možete ništa. Neko koristi plastične bočice za ove svrhe, ali je činija praktičnije rešenje. Četkice su danas lako dostupan proizvod i mogu se lako nabaviti, zato kupujete adekvatan materijal.

Rukavice i kapa za tuširanje će znatno olakšati rukovanje i sam rad.

Biće vam potrebno ogledalo, možda čak i dva, i puno strpljenja.

Odabir adekvatne farbe za kosu

Pažljivo birajte farbe za kosu, nijanse, tonove i podtonove, jer od njih zavisi šta ćete dobiti kao krajnji rezultat. Ako niste sigurne pitajte prodavce ili prodavačice u radnjama za savet. Preporuka je da u kućnim uslovima korsitite polu trajne farbe za kosu je su nežnije i transparentnije. Izbegavajte one koje sadrže amonijak i PPD.

Pronađite na internetu tabelu sa tonovima i podtonovima i dobro proučiti koji najviše odgovaraju vašim potrebama.

Kada odaberete nijansu farbe za kosu u odnosu na prethodne kriterijume kupite malo više nego što vam je potrebno savetuju stručnjaci. Sigurno ne želite da vam se u sred procesa desi da nestane boje, a još gora situacija može biti da ne možete da nađete istu nijansu.

Tehnika

Stučnjaci savetuju da pre nego krenete u sam proces napravite probni test. To podrazumeva da na nekom manje vidljivom pramenu isprobate farbu za kosu kako biste proverili reakciju i efekat.

Ako to prođe uspešno, možete da se bacite na glavni posao. Ali pre svega, treba da zaštitite lice i čelo. Najbolje je da namažete kremu ili labelo za usne na ivicu kože lica kako se boja ne bi vezivala za kožu.

Proces nanošenja farbe za kosu treba početi od temena glave i to jer je za to potrebno najviše boje ali i najviše vremena da se apsorbuje. Kada je nanesete na čitavo teme, možete preći na druge donje delove koji su tanji i brže primaju boju.

Po završenom procesu najbolje bi bilo da se stavi kapa za tuširanje bez vezivanja repa ili punđe. Na ovaj način štiti se i garderoba od flekanja.

Tehniku možet učiti i sa raznih YouTube videa koji su dostupni kao tutorijali na internetu.

Nakon što odstoji dovoljno, u skladu sa uputstvom sa pakovanja, potrebno je pranje dva puta sa šamponom i jednom sa balzamom jer ovaj proces isušuje dlaku.