filadendron

Filadendron (sobno cveće) – uzgoj, razmnožavanje, vrste …

Filadendron biljka

Filadendron biljka je poznata po svojoj čvrstoj prirodi i sposobnosti da izdrži minimalnu negu. Ovo je veoma popularno sobno cveće koje se karakteriše sjajnim dekorativnim listovima. Filadendron pripada velikom rodu sa mnogo vrsta, a vrste mogu da variraju u veličini, boji i obliku lista.

Propagiranje filadendrona se postiže sađenjem reznica, a ne sejanjem. Iako se može uzgajiti i iz semena, period klijanja je dugotrajan i retko daje biljku punog rasta. Ova tropska biljka neće napredovati na spoljnim temperaturama ispod 15.5 C, a najbolje je da se gaji na sobnoj temperaturi.

Sobno cveće filadendron će napredovati u zatvorenom prostoru tokom cele godine bez ikakvih poteškoća, ali ono uživa i povremeni boravak na otvorenom u hladu kada to dozvoljavaju vremenski uslovi. Za razliku od većine sobnih biljaka, filadendron ne doživljava toliki stres kada se premesti iz zatvorenog prostora u otvoreni.

Sledite sledeće savete za održavanje filadendrona.

filadendron sobna biljka

Filadendron uzgoj        

Uzgoj i nega filadendrona se zasnivaju na tri osnovne potrebe: sunčeva svetlost, voda i đubrivo.

Sunčeva svetlost

Filadendron treba da bude na mestu sa blagom, indirektnom sunčevom svetlosti. Kada je gajenje filadendrona u kući u pitanju, pronađite položaj u blizini prozora gde sunčevi zraci nikada neće dotaći lišće. Iako je za starije lišće normalno da žuti, ako se to desi sa nekoliko listova u isto vreme, to može da znači da biljka možda dobija previše svetla. S druge strane, ako su stabljike duge, sa nekoliko centimetara između lišća, biljka verovatno ne dobija dovoljno svetlosti.

Zalivanje filandendrona

Mlade reznice filadendrona treba zalivati svakodnevno, ali ih ne treba previše zalivati jer je biljka podložna truleži korena.

Nemojte dozvoliti da se zemlja potpuno osuši.

Opušteno lišće može da znači da biljka dobija previše ili nedovoljno vode. Međutim, lišće će se oporaviti brzo kada ispravite raspored zalivanja.

Prihrana

Sobno cveće filadendron treba prihranjivati sa izbalansiranim tečnim đubrivom za lišće kućnih biljaka.

Potrebno je zalivati biljku sa đubrivom jednom mesečno u proleće i leto i svakih šest do osam nedelja u jesen i zimu.

Spor rast i mala veličina lista filadendrona je način da biljka ”kaže” da ne dobija dovoljno đubriva.

Novi listovi koji su bledi obično ukazuju na to da filadendron biljka ne dobija dovoljno kalcijuma i magnezijuma, koji su neophodni mikroelementi za nju.

Prskajte lišće svakodnevno uz pomoć boce vodenog spreja. Ovo je veoma važno jer listovi ove popularne sobne biljke vole da zadržavaju vlagu, a to takođe sprečava pore listova da zadržavaju prašinu, pored toga što su listovi sjajnog, svežeg izgleda sve vreme.

filadendron uzgoj

Filadendron rezanje

Filadendron možete uspešno orezivati koristeći oštre vinogradarske makaze ili skalpel. Nakon rezanja, biljka će se veoma brzo i lepo oporaviti i bujno razgranati. Preporučuje se sečenje vrhova grana, tako da vršne grane ostanu ako želite da biljka raste u visinu. Ukoliko želite žbunast oblik filadendrona, onda će biti najbolje da isečete i vršne grane. Ožiljke na mestima odsečenih grana možete uspešno da zaštitite kalemarskim voskom.

Zavisno od veličine biljke, potrebno je odseći granu iznad „pete” lista kako bi se tu formirao novi izdanak. Neko idealno vreme za orezivanje filadendrona je rano proleće, tačnije mesec februar ili mart.

Razmnožavanje

Filadendron sobno cveće se razmnožava izbojem iz velike biljke, pri čemu svaka takva reznica mora posedovati minimum po jedan pupoljak koji se ukopa ukoso u peskovit treset ili u zemljište jedan centimetar ispod povšine, gde brzo pušta žilice ili nadzemne listove. Reznice možete staviti u vodu da puste korenje, a zatim ih zasadite u odgovarajuću saksiju. Nemojte preterivati sa zalivanjem kako vaša filadendron biljka ne bi istrulila.

Vrste filadendrona

Dve glavne vrste filadendrona su penjajuće i nepenjajuće sorte. Penjajući filadendron zahteva određeni oslonac uz koji može da se popne. Penjajuće sorte uključuju crveni filadendron i srcoliki filadendron.

Nepenjajući filadendroni, kao što je filadendron ”čipkano drvo” i filadendron ”ptičje gnezdo”, imaju obrazac rasta u širinu. Širina nepenjajućih sorti može biti dvostruko veća od njihove visine, tako da im treba dosta prostora.

 

Filadendron monstera (Monstera deliciosa)

Ova vrsta filadendrona vodi poreklo iz Meksika. Listovi ove biljke mogu biti znatno veliki, i do 80 cm, boja im je tamno-zelena, sjajni su i kožasti.

FILADENDRON MONSTERA

Listovi ovog filadendrona imaju režnjeve, šupljikavi su i urezani duboko. Kada su mladi, listovi  nemaju režnjeve i srcastog su oblika. Cvet ovog filadendrona je beo, vrlo krupan, a sa žutim prašnikom u sredini podseća na kalu.