forzicija

Forzicija ukrasni grm – sadnja, uzgoj, održavanje

Forzicija biljka

Ukoliko vas interesuje gajenje forzicije, u okviru ovog članka ćete otkriti koje uslove ova biljka zahteva za svoj uspešan rast.

Forzicija biljka je zapravo listopadni žbun koji je veoma izdržljiv, brzo rastući i proizvodi prelepe zlatne ili bele cvetove. Ova biljka je relativno laka za održavanje, a najbolje uspeva na suncu i umerenoj vlažnosti. Redovno orezivanje forzicije treba da se uradi kako biste dobili najzdraviju biljku.

Forzicija pripada porodici maslina, a njene vrste su uglavnom rasprostranjene u Aziji. Poreklo vodi iz Kine, Japana i Koreje, dok neke vrste uspevaju i u Evropi. Zanimljiva karakteristika ove biljke je da se njeni žuti cvetovi pojavljuju pre listova.

Cvetovi se otvaraju u martu i aprilu, a preko kišnih dana se izvijaju da bi zaštitili druge delove. Može narasti od 3-6 metara visoko.

forzicija biljka

Forzicija uzgoj           

Gajenje forzicije je relativno jednostavno, ukoliko se pridržavate osnovnih koraka. Njen uzgoj se može sprovesti u vidu žbuna, stabla ili žive ograde.

Foricija – uzgoj ove biljke zahteva minimum 6 sati sunca dnevno. Zalivanje mora biti redovno, ali nikako preterano. Možete sprovesti malčarenje oko biljke, jer će se tako sačuvati vlaga.

forzicija uzgoj

Sadnja Forzicija

Uzgoj forzicije se obavlja iz njenih reznica. Uzmite reznicu sa zrele Forzicija biljke. Potražite novi, savitljivi izboj i odsecite odeljak koji je od 7,62 do 15,24 cm dug. Ovaj izbojak se može naći najlakše tokom kasnog proleća ili početkom leta.

Popunite mali do srednji lonac sa zemljom. Koristite dobro osušen miks zemljišta, kao onaj napravljen sa jednakim delovima sterilisane baštenske zemlje, treseta i komposta.

Čvrsto postavite reznicu u lonac. Dobro zalijte zemljište. Ovako posađenu reznicu držite da toplom, sunčanom mestu. Prozor treba da bude okrenut prema jugu. Biljka najbolje uspeva na punom suncu do svetle hladovine.

Pazite na znakove propalog zakorenjivanja reznice. Reznice forzicije se lako zakorene, ali povremeno, nešto može da pođe po zlu (npr. sušenje reznice) da spreči ovaj proces. U tom slučaju ćete možda morati sve ispočetka. Žbun treba da se zakoreni u roku od nekoliko nedelja.

Držite forziciju u loncu dok ne bude spremna za presađivanje. Najbolje vreme za presađivanje forzicije je obično oko kasne jeseni ili zime, kada biljka miruje. Ako žbun preti da postane suviše veliki za kontejner u kojem će se gajiti, možete da ga presadite ranije. Možete tehnički presaditi forziciju u bilo koje doba godine, iako najbolje uspeva kada se presadi tokom faze mirovanja.

forzicija sadnja

Orezivanje Forzicija

Za uspešno gajenje forzicije morate sprovoditi i redovno orezivanje biljke. Orezivanje forzicije treba uraditi agresivno. Ovaj žbun brzo raste, pa čak i ako ga orežete mnogo odjednom, listovi i cvetovi će izrasti brzo. Novo cveće raste na starom izdanku, a ne na novom, tako da bi trebalo da orežete grane čim cveće počinje da se suši. Orežite najmanje 1/3 od najstarijih grana dok ne budu oko 10 cm od zemlje. Pokušajte da orežete ovaj žbun prema njegovom prirodnom obliku, jer će to održati forziciju u njenom najboljem svetlu.

Održavanje Forzicija

Uzgoj forzicije je nemoguće zamisliti bez pravilnog održavanja biljke, što pre svega podrazumeva adekvatno zalivanje i prihranu.

Zalivanje Forzicija

Zalijte forziciju tokom perioda suše. Najbolje je da to uradite sa baštenskim crevom dok zemlja ne postane vlažna. Ovaj žbun ne voli često kvašenje, ali može tolerisati mali višak vode bolje nego što može da toleriše dug period suše.

Imajte na umu da dodatno zalivanje ne mora biti potrebno tokom proleća, jeseni i zime, kada će verovatno redovno biti padavine. Ako budu izrazito suva leta, ekstra zalivanje će verovatno biti potrebno.

Prihrana Forzicija

Prihranjujte ovu biljku svake godine u rano proleće. Koristite blago đubrivo sa 10-10-10 formulom, što znači da ima jednake delove azota, fosfora i kalijuma. Alternativno, možete koristiti 10-20-10 đubrivo, koje sadrži veću dozu fosfora, da podstaknete svetlije i življe cveće.

Pazite na štetočine i bolesti. Forzicija biljka nije sklona mnogim problemima, ali je mogu napasti određene štetočine ili gljivične bolesti. Samo kada je to potrebno, treba tretirati biljku sa pesticidima i fungicidima, pošto ne morate da brinete o preduzimanju preventivnih mera.

forzicija orezivanje

Vrste Forzicija

Vrste forzicije koje su posebno popularne za uzgoj jesu:

– Forzicija intermedia (nastala ukrštanjem, manje raste u visinu, cvetovi su joj znatno intenzivnih boja)

– Forzicija suspense (više raste u visinu i širinu, zahteva više prostora, žuti cvetovi manjeg intenziteta).