photinia

Fotinija (Photinia) uzgoj, nega, orezivanje, vrste

Fotinija biljka

Ukoliko želite da svoje dvorište obogatite neprobojnom, kompaktnom živom ogradom – posadite fotiniju. Fotinija je poznata kao ”lepotica šiblja” ili ”božićne bobice”, a gaji se zbog prelepog crvenog lišća koje se pojavljuje na novim izdancima.

Postoje mnoge zasebne vrste u okviru širokog roda Photinia, ali većina deli slične zahteve u pogledu sadnje i održavanja.

Photinia pripada porodici ruža. Samo ime biljke se odnosi na njene sjajne listove. Ovo večnozeleno žbunje može biti ”pokrenuto” iz reznica ili pripremljenih sadnica, ali u svakom slučaju, prilično je lako za održavanje.

Ovo popularno i dekorativno zimzeleno šiblje se odlikuje sjajnim zelenim listovima, cvetovima bele boje i crvenim mladim listovima.

fotinija

Fotinija uzgoj

Gajenje fotinije je prilično jednostavno, ukoliko se pridržavate osnovnih koraka.

Fotinija treba biti posađena u oblasti koja prima punu sunčevu svetlost do delimične senke.

Možete uzgajati fotiniju u oblasti sa punom senkom, ali tada će ovaj žbun dati manje cveća i biće osetljiviji na pepelnicu i druge gljive.

Photinia – uzgoj zahteva da izmenite zemljišta po potrebi. Ovaj žbun će rasti najbolje u zemlji koja je plodna i dobro drenirana. To može da znači da ćete morati da izmenite zemlju pre sadnje fotinije.

Ako imate glinovitu zemlju ili neku drugu slabo dreniranu, trebalo bi da umešate u nju nekoliko šaka komposta ili stajskog đubriva pre presađivanja sadnice. Grub poljoprivredni pesak se može koristiti za poboljšanje drenaže zemljišta, takođe.

fotinija uzgoj

Za uspešan uzgoj fotinije zemljište treba da bude neutralne da blago kisele pH vrednosti, sa pH opsegom između 3.7 i 7.3. Ukoliko je zemlja suviše alkalna, možda ćete morati da dodate poljoprivredni kreč, đubrivo ili kalijum-karbonat da se spusti pH.

Bilo kakve izmene i dopune zemljišta treba obaviti na dubini između 15 i 30 cm.

Nega i zalivanje

Nega fotinije se odnosi, pre svega, na redovno zalivanje, prihranu, zaštitu i orezivanje biljke.      

Zalivanje fotinija

Potrebno je zalivati zonu korena. Kada zalivate svoj Photinia žbun, koristite sistem za zalivanje koji sprovodi vodu direktno u zemlju. Nemojte dozvoliti da se voda nađe na lišću, cvetovima, plodovima ili stabljikama.

Vlažni listovi imaju veće šanse da se inficiraju sa pepelnicom i drugim gljivičnim oboljenjima.

Fotinija najbolje uspeva kada se zaliva redovno, ali kada se uspostavi, ovaj žbun može da toleriše i blagu sušu. Kao neko opšte pravilo, treba da se uverite da svaka Photinia biljka primi najmanje 2,5 cm vode na nedeljnom nivou. Obezbedite biljci više ili manje vode koliko je potrebno u zavisnosti od njenog zdravstvenog stanja. Žuto obojeno lišće obično ukazuje na previše zalivanu biljku. Uvelo lišće može ukazivati na biljku koja je premalo zalivana.

fotinija gajenje

Prihrana fotinija

Prihranite fotiniju sa đubrivom opšte namene. Nanesite uravnoteženo đubrivo u proleće da podstaknete novi rast biljke.

Uuravnoteženo đubrivo sadrži jednake delove azota, fosfora i kalijuma.

Nemojte prihranjivati fotiniju u leto. Na taj način se može odložiti novi rast biljke u sezoni, koji će biti slabiji pod dejstvom bolesti i mraza.

Obično bi trebalo primeniti đubrivo rano ujutru ili uveče nakon zalivanja biljke.

Zaštitite biljku sa malčem. Raširite 5 cm organskog malča oko dna biljke Photinia. Uradite to jednom u rano do sredinom proleća i još jednom u kasnu jesen.

Uvek uklonite bilo koji stari malč i prašinu pre nanošenja novog malča.

Jesenji malč štiti biljku od mraza i drugih zimskih povreda.

Prolećni malč drži zemlju vlažnom na adekvatan način i smanjuje potencijalne probleme od korova.

Orezivanje

Orezivanje fotinije treba obaviti tokom faze mirovanja biljke. Godišnje orezivanje je bitno jer je potrebna dobra cirkulacija vazduha za dugoročno zdravlje biljke. Orežite biljku jednom na početku zime i još jednom na početku proleća.

Izbegavajte orezivanje biljke tokom aktivne vegetacije. Novi rast je slabiji i češće postaje žrtva pepelnice i drugih bolesti.

Tokom zime treba da uklonite obolelo, oštećeno ili mrtvo drvo. Potražite područja koja su ”prepuna” i uklonite najslabije i najlošije pozicionirane grane u tim područjima. Proređivanjem se poboljšava cirkulacija vazduha i smanjuje rizik od bolesti.

U proleće sprovedite blago orezivanje nakon što crveni izdanci počinju da blede, da podstaknete novi rast.

Uklonite sav inficiran biljni materijal ili opalo lišće čim ih uočite. Nemojte čekati zimsko ili prolećno orezivanje da to uradite.

fotinija orezivanje

Sadnja fotinija

Sadnja fotinije se može obavljati pojedinačno, u većim ili manjim grupama, ali i kao slobodnorastuća živa ograda koja se orezuje.

Fotinija se sadi u pripremljeno zemljište, kao što smo objasnili. Potrebno je saditi je sa razmakom od 1-1,2 m između primeraka.

Sadi se u jesen do proleća.

Najpre je potrebno adekvatno pripremiti zemljište i iskopati rupe gde ćete da zasadite vaše biljke, te pomešajte iskopanu zemlju sa kompostom ili đubrivom. Dan pre sadnje je potrebno da se sadnice dobro zaliju. Prilikom sadnje treba voditi računa da sadnica stoji u uspravnom položaju. Potrebno je zakopati sadnicu do pola sa zemljom i pritisnuti, te dodati preostalu zemlju i takođe nagaziti. Po potrebi možete zaliti svoju sadnicu.

Vrste fotinija

Najpopularnije vrste fotinije koje se uzgajau u našim krajevima su:

– Photinia fraseri ‘’Red Robin’’, o  kojoj će kasnije biti reči.

– Photinia ”Mali crveni Robin’’: ovo je od skoro uvedena patuljasta sorta fotinije, koja je slična po boji sa čuvenom”Red Robin” sa sjajnim tamno-zelenim listovima koji su svetlo-crvene boje kada su mladi. Mali cvetovi bele boje se pojavljuju u srednje do kasno proleće.

Fotinija Red Robin

Ovo je hibridna vrsta roda Photinia, koja je nastala ukrštanjem Photinia (Crataeus) glabra i Photinia serrulata sa Novog Zelanda. Uvedena je u Evropu 1980.-te godine. U poslednjih 10-ak godina je ova hibridna vrsta fotinije najviše prodavana vrsta za gajenje na otvorenom. Veoma je dekorativna zahvaljujući svom spoljašnjem izgledu, listovima, bujnom cvetanju i bobicama. Znatno je otporna na bolesti i parazite.

fotinija RED ROBIN

Ovaj uspravan žbun kasnije postaje široko ovalan sa gustim granama, a vrlo je popularan u obliku drveta sa atraktivnim i gustim stablom sivo-zelene boje i okruglastom krunom.

Listovi ove vrste fotinije su zimzeleni, kožasti, ovalno-eliptičnog oblika, nazubljeni. Listovi lagano postaju zeleni od perioda kasnog proleća do kraja leta, a sama biljka je prošarana i mladim rubin crvenim listovima, koji će na jesen postati ljubičasto-crvene boje.

Fotinija Red Robin cveta u maju, a njeni cvetovi su mali, bele boje sa roze nijansama, grupisani u velike cvasti. Plodovi su okrugli, crveni pa crni.

Najbolje rezultate će dati na zemljištima koja su sveža i bogata mineralnim materijama, da nisu suviše suva, a takođe mogu podneti i krečnjačke terene.