fruktoza i dijabetes

Fruktoza i dijabetes

Dijabetes je hronična bolest kod koje organizam pacijenta ne može da proizvodi insulin ili ne može da ga koristi za transportovanje šećera iz krvotoka do ćelija. Unos šećera kroz ishranu obično je za dijabetičare ograničen, pošto konzumiranje šećera može da podigne količinu šećera u krvi na veoma opasan nivo. Dijabetičari moraju da paze na nekoliko vrsta šećera u namirnicama koje jedu, pošto su neke su gore od drugih, u smislu dejstva na nivo šećera u krvi.

Šta je fruktoza ?

Fruktoza je vrsta šećera koja se, prema nekima, preporučuje dijabetičarima, za razliku od drugih vrsta šećera. Fruktoza je vrsta šećera koji se prirodno nalazi u voću i medu, mada se i kristališe i koristi za izradu brojnih slatkiša i komercijalnih prehrambenih proizvoda. Fruktoza ne podiže nivo šećera u krvi tako brzo kao druge vrste šećera, na primer, saharoza.

dijabetes i fruktoza

Povećan rizik od nastanka dijabetesa kod nedijabetičara

Mada se fruktoza preporučuje kao jedan od boljih zaslađivača za osobe koje imaju dijabetes, sve vi[e studija navodi da nedijabetičarima nije baš najpametnije da koriste previše fruktoze.Konzumiranje fruktoze može da dovede do povećanog rizika od nastanka dijabetesa kod osoba koje nisu dijabetičari. Unos određene vrste šećera koji se pravi od fruktoze, a koji se zove kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze, u jakoj korelaciji sa pojavom dijabetesa. Spekuliše se da je razlog zbog koga fruktoza može da izazove dijabetes, to što usled visokog unosa može da se razvije otpornost (rezistencija) organizma na sopstveni insulin.

BESPLATNA e-knjiga

Prirodni lekovi za Dijabetes

19 prirodnih namirnica koje se preporučuju kod Dijabetesa

Kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze

Posebna mešavina fruktoze i drugih vrsta šećera koja se zovu kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze, postala je sve više sporna.Sve do 70-tih godina 20. veka glavninu šećera u ishrani Amerikanaca, činio šećer koji se proizvodi od šećerne trske. Danas se, umesto drugih vrsta šećera, u proizvodnji gaziranih sokova, sokova, slatkiša i deserata koristi kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze jer je njegova proizvodnja jevtinija.Konzumiranje kukuruznog sirupa sa visokim sadržajem fruktoze može da izazove brojne zdravstvene probleme, uključujući i gojaznost.

Nivo šećera u krvi

Premda sama fruktoza podiže nivo šećera u krvi prilično sporo, kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze nivo šećera u krvi podiže naglo. Jedan od glavnih razloga zbog kojih sama fruktoza ne podiže nivo šećera u krvi brzo, pa se stoga često preporučuje osobama koje imaju dijabetes, je taj što se ona najčešće konzumira u prirodnom obliku kao sadržaj voća. Voće sadrži i vlakna koja usporavaju apsorpciju šećera.

Gastrointestinalni problemi

Intolerancija na fruktozu je stanje kod koga osoba ne može da svari fruktozu pa se javljaju neželjena dejstva nakon konzumiranja. Prema klinici Mejo, u neka od neželjenih dejstava intolerancije na fruktozu spadaju i gasovi, nadimanje i dijareja. Ova neželjena dejstva mogu da se jave kada osoba intolerantna na fruktozu konzumira umerenu količinu fruktoze, ali i kada je osoba, kojoj fruktoza inače ne smeta, konzumira u prevelikoj količini. Pošto slatkiši za dijabetičare često sadrže fruktozu umesto običnog šećera, prekomerno konzumiranje ovih slatkiša može da izazove intoleranciju na fruktozu. Stoga bi dijabetičari trebalo da ograniče unos fruktoze da bi izbegli gastrointestinalne probleme.

[icegram campaigns=”8653″]