Gajenje lekovitog bilja – Korijander – Komorač

Većina biljaka se u proleće lako razvija iz semena (osim žalfije i ruzmarina koje bolje uspevaju iz sadnica), pa je vreme da se pripremite za novu sezonu vaše bašte. Oni koji je dosad nisu imali mogu da počnu ciljano, sa začinskim biljem, bilo da ga zaista gaje u bašti, ili u saksiji na prozoru ili terasi.

Seme bi trebalo da posadite u peskovitu podlogu, a kada niknu biljke i porastu više od 5 cm presadite ih u veće posude. Za začinsko bilje koristi se zemlja koja sadrži organske hranljive materije, a prihranjuje se organskim dubrivom. Najbolja kombinacija je jedan deo zemlje sa trećinom peska.

Ne bi trebalo preterivati sa zavanjem, posebno ne oko korena, jer višak vode smanjuje aromatičnost listova.
Na dno suda u kojem se gaji trebalo bi staviti sloj lomljenin starih saksija čime sepostiže brzo oticanje suvišne vode. Zemlja u posudi ne bi trebalo da bude suviše nabijena. Potrebno je potkresivati i zakidati vrhove, kako bi biljke izgledale lepo.

BOSILJAK se, recimo, seje u peskovitu podlogu i podrezuje čim počne da cveta. Trebalo bi znati da se najbolje seče oštrim makazama, jer se nožem može oštetiti srž koja mu i daje miris.

NANA (Menta piperita) se seje u zemljište pomešano sa 1/5 peska i zaliva sa malo vode.
Korijander i divlja mirodija, komorač su, takođe, zahvalne biljke za laike početnike.

KORIJANDER, jedna je od najstarijih začinskih biljaka koja se koristi u kulinarstvu, a ime je dobila od grčke reči korianon, što znači „stenica” i odnosi se na neprijatan miris listova i nezrelog semena.
Korijander ne bira podlogu, ali bolje uspeva na krečnoj i toploj zemlji. Najčešće se u julu pojavljuju beli cvetovi, a plodovi sazrevaju od septembra. Cim poprime svetlo-smeđu boju, trebalo bi ih odseći i ostaviti da u mraku potpuno sazru.

Cela biljka je lekovita. Semenke imaju visok sadržaj eteričnog ulja i zato se preporučuje onima koji imaju lenje organa za varenje i za isterivanje gasova. Čaj je dobar za pročišćavanje creva i krvi, kao i za iskašljavanje šlajma. U kulinarstvu se koristi kao zamena za biber ili aromatični začin jelima.

Čaj od korijandera

– 1 kašika korijandera
– 1 šolja vruće vode
Preliti i posle 1/2 sata procediti i piti posle jela.

KOMORAČ u narodu je poznat kao divlja mirođija. Biljka je jakog i prijatnog mirisa, što se bolje oseti kada se protrlja među prstima. Slatkog je ukusa i vrlo aromatična.

Koristi se u lečenju kašlja, bolova u grudima, grčeva, gasova, lošeg varenja, prehlade, a posebno se
preporučuje za lečenje gripa. Pored korena i semena biljke najviše se koristi plod i to za jačanje želuca, čišćenje organizma, dobar je za bolesti bubrega, jetre i slezine, razgrađuje zgrušanu krv kod unutrašnjih bolesti…

Čaj od komarača

– 1 kašičica usitnjnenog komorača
– 200 ml vrele vode
Preliti i ostaviti da ključa 5 minuta. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10-15 minuta. Čaj procedite i pijte 2-3 šolje dnevno posle jela.

ZA PREHLADU

– po 1 kašika lista i cveta hajduči-ce, zrelog ploda ili lista komorača, korena vodopije, lista i cveta kičice

– 6 dl proključale vode Ostaviti poklopljeno 2 sata, pro-
cediti i zasladiti medom. Piti svaki sat po 50 g najduže 10 dana.

PROTIV NADIMANJA

– kašika sitno iseckanog zrelog ploda (ili korena) komorača list nane, cvet i list bosiljka. Staviti u 6 dl proključale vode. Ostaviti poklopljeno 2 sata, procediti i zasladiti medom. Piti po 2 dl posle obroka najduže 5 dana.