gangrena zuba smrad

Gangrena zuba – pravovremeno lečenje sprečava posledice i opasnosti

Kada se pominje gangrena zuba, onda se prvestveno misli na nekrozu, tj., smrt tkiva zuba, koji može da dovede do trajnog gubitka zuba.

Osim nekroze, gangrena podrazumeva i infekciju zubne pulpe. Gangrena pulpe je termin koji označava da pored bakterijske infekcije, postoji i nedostatak cirkulacije koja pulpu snabdeva krvlju, te dolazi do nekroze (odumiranja).

Ukoliko se gangrena zuba ne prepozna na vreme, i ukoliko je zub neadekvatno lečen, postoji mogućnost da se infekcija iz kanala korena zuba proširi na kost iznad korena zuba.

Osnovni uzrok nastanka gangrene zuba jeste karijes. Karijes počinje na površini zuba (u 75 % slučajeva na mestu zagriza) a prvo strada gleđ ( razgrađuje se procesom demineralizacije ). Vrlo brzo, karijes prodire u dubinu i širinu zuba i tako zahvata i ostatak zubnog tkiva.

Gangrena se može javiti i kod totalno zdravih zuba usled traumatske povrede. U ovakvim slučajevima odumiranje tkiva je znatno brže jer se usled delovanja sile na sam zub prekida mikrocirkulacija u krvnim sudovima koji ishranjuju zub. Usled nastale nekroze, može doći do naseljavanja bakterija u tom predelu i nastanka infekcije.

gangrena zuba kod dece

Smrad iz usta kao simptom zubne gangrene ?

Apsolutno da! Jedan od prvih simptoma gangrene jeste pojava neprijatnog zadaha iz usta koji vremenom postaje sve intenzivniji. Zadah se naročito javlja prilikom žvakanja hrane, kada pacijent primećuje da se se miris hrane pomalo menja, a svog problema postaje svestan kada nakon pranja zuba, primećuje da zadah i dalje postoji.

Simptomi gangrene zuba

Pored zadaha koji je najkarakterističniji, gangrena zuba daje i druge simptome, koji se mogu postepeno razvijati i često biti neprimećeni na vreme:

  • iritirajući bol i žarenje pri žvakanju zalogaja
  • osetljivost zuba na hladne i vruće komade hrane ( boluse )
  • desni postaju otečeni, bolni i crveni
  • može se javiti povišena telesna temperatura ili groznica
  • izmenjen ukus hrane ( postaje blago gorak usled mešanja sa infektivnim žarištom zuba )
  • natečena vilica ( gornja ili donja )
  • uvećane žlezde u regiona u blizini zuba pod gangrenom ( npr., na vratu )

Gangrena zuba kod dece

Kao i kod odraslih, i kod dece je osnovni uzrok nastanka gangrene karijes.

Takođe, usled loših životnih navika ( konzumiranja slatkiša ) zubi lakše propadaju i skloniji su infekcijama.

Roditelji treba da obrate pažnju na zdravlje zuba dece, jer će deca često, usled straha odlaska zubaru, prećutati tegobe koje imaju.

Gangrena na zubu posledice i opasnosti

Gangrena zuba iziskuje lečenje koje ne može da se odloži! Posledice koje se mogu javiti usled nelečenja gangrene mogu biti kobne po opšte zdravlje pacijenta – infekcija se može širiti od pulpe ka vrhu korena zuba, a potom zahvatiti i parodoncijum iznad, gde može doći do razvoja granuloma, ili u najgorem slučaju, apscesa, koji se jako teško leči i potrebno je duže vreme za oporavak nakon otklanjanja apscesa – apsces može, ređe, sam od sebe da pukne i nestane, ali ne treba se oslanjati na to. Ako se apsces ne isprazni, infekcija se može proširiti na vilice i na drugim područjima glave i vrata. U najgorem slučaju, može se čak razviti i sepsa –generalizovano infektivno stanje organizma koje može dati fatalne posledice po život.

Ako osoba koja ima oslabljeni imuni sistem i pritom ne leči gangrenu zuba ili apsces koji je nastao kao komplikacija gangrene, širenje infekcije može nastati neverovatnom brzinom.

Da li pomaže antibiotik kod gangrene zuba?

Osnovna funkcija antibiotika jeste da  uništi bakterije koje uzrokuju infekciju i dodatne probleme sa oštećenim zubom. Kada se govori o primeni antibiotika u lečenju gangrene zuba, antibiotik se može uzimati oralno ili u vidu paste sa antibiotikom ili antiseptikom.

Kada pacijent ode kod lekara, prvo se očisti koren kanala zuba.

Kada se koren kanala osuši i bude očišćen bez ikakvog znaka sekreta, sledi punjenje korena kanala antibiotskom pastom.

Lečenje gangrene zuba

Kao što smo već napomenuli, gangrena zuba se uspešno leči samo u prvim stadijumima razvoja. Ukoliko ste primetili da je zub počeo da se kvari i da imate neprijatan zadah, možete ispirati usta slanom vodom koju ste prethodno ugrejali – to će ublažiti bol do odlaska zubaru.

Na početku razvoja gangrene se mogu koristiti antibiotske paste, međutim, ukoliko se gangrena razvila u apsces zuba, procedura je malo komplikovanija.

Apsces zuba se tretira procedurom koju samo zubar može da sprovede. Cilj lečenja apscesa zuba je da se spase zub i da se spreči dalje širenje infekcije od korena zuba na okolna tkiva. Apsces se leči drenažom infektivnog područja – time se uklanjaju bakterije i čisti kanal zuba koji zatim postaje sposoban da održava normalnu cirkulaciju i onemogući ponovno javljanje gangrene.

Prirodni lekovi u borbi protiv gangrene zuba

Iako strogo savetujemo da ukoliko primetite znake gangrene i apscesa zuba, momentalno odete kod zubara, prirodni lekovi svakako mogu sprečiti nastanak infekcije tako što će podići imunitet celom organizmu i osposobiti ga za borbu protiv infektivnih čestica.

Svemoćno kokosovo ulje je primenu našlo i u prevenciji oboljenja zuba.

Kokosovim uljem možete održavati higijenu zuba tako što ćete 1 dnevno 1 kašiku devičanskog kokosovog ulja držati u ustima i “žvakati” bez gutanja, a zatim ispljunuti nakon 15 minuta. Savetuje se da se ovaj proces sprovodi uveče, pred spavanje ili ujutru, na prazan stomak,  nakon čega slobodno možete da operete zube.

Tretman kokosovim uljem traje oko mesec dana, a nakon toga su rezultati vidljivi.

Sledeći prirodni lek koji se koristi u lečenju mnogih bolesti jeste beli luk.

Jednom dnevno, stavite čen belog luka u usta a onda ga žvaćite i ne gutajte oko 15 minuta. Nakon što dođe do smanjenja bola u zubu, ispljunite luk i isperite usta toplom vodom. Ovaj postupak sprovodite pre doručka, na prazan stomak, ili uveče, pred spavanje.

Ukoliko Vam je ukus belog luka opor, zajedno sa belim lukom, možete žvakati i karanfilić, on će ublažiti ukus belog luka i omogućiti lakše žvakanje.

Crni čaj, takođe, može ublažiti bolove kod gangrene zuba!

Recept je jednostavan, skuvajte kesicu crnog čaja, a potom čaj popijte a kesicu postavite na oboleli zub. Nakon što odstoji nekoliko sati, isperite usta mlakom vodom u koju ste ubacili nekoliko grumena morske soli.

Ovaj tretman možete primenjivati dokle god imate tegobe.

Sledeći prirodni lek jeste ulje origana. Ulje origana umanjuje bol koji izaziva gangrena zuba. Na 15 minuta, ostavite nekoliko kapi ulja origana direktno na zub i okolne desni. nakon toga ispljunite ulje i isperite usta mlakom vodom.

Uljem od origana možete i ispirati usta. Ulje origana ne konzumirajte koncentrovano, već ga razblažite mešanjem 3 do 4 kapi u jednoj četvrtini šolje tople vode, 3 do 4 puta dnevno.

Prevencija nastanka gangrene zuba

Prevencija gangrene je jednostavna – treba se adekvatno hraniti i ne dopustiti da dođe do nastanka karijesa! Redovno pranje zuba i redukovanje slatkiša je glavni put za sprečavanje nastanka karijesa.

Ukoliko ste u mogućnosti, konzumirajte vodu koja u sebi ima fluor.

Nakon pranja zuba, koristite konac za zube jer su prostori između zuba lako kvarljivi.

Naravno, redovni odlasci zubaru su jako značajni i treba da predstavljaju deo kulture.