Gasovi u stomaku

Oslobađanje od stomačnih gasova

Gasovi u stomaku uvek nas mogu dovesti u neprijatne situacije. Čitajte dalje kako biste saznali šta ih izaziva i koji su saveti za suzbijanje stomačnih gasova.

Gasovi u stomaku su prirodni nusproizvod varenja. Međutim, kada taj gas bude zarobljen u stomaku, to dovodi do nadimanja i nadutosti. Naduti stomak je neprijatan i izaziva tešku neprijatnost tokom čitavog dana. Problemi sa gasovima i problemi nadutosti sprečavaju Vas da nosite odeću po Vašem izboru i radite stvari koje želite da radite. Oštar i odbojan miris, u nezgodnim terminima, može Vas dovesti u neugodnu situaciji. Na sreću, oslobađanje od gasova u stomaku je moguće onoliko koliko patite od njih. Hajde da razmotrimo detaljniju priču o tome šta uzrokuje višak nadutosti u cilju dobijanja izvesnog olakšanja.gas

Gasovi u stomaku – uzroci

Dva glavna uzroka nadimanja i razlozi za gasove u stomaku su gutanje vazduha i nepravilna probava hrane. Gutanje vazduha se zove aerofagija. Mi gutamo vazduh, dok jedemo ili pijemo. Međutim, kada se proguta previše vazduha, to dovodi do gasova u stomaku. Ako jedete i pijete u žurbi, pijete na slamčicu, žvaćete žvakaće gume, pušite ili nosite labavu protezu to mogu biti neki od uzroka gasova u stomaku. Najveći deo progutanog vazduha oslobađa se putem podrigivanja, dok se nešto apsorbuje u tankom crevu. Hrana koju jedemo, odlazi u tanko crevo, da se podvrgne varenju. Međutim, neka hrana koju jedemo, kao što su vlakna i ugljeni hidrati, se ne razlaže u tankom crevu zbog nedostatka određenih enzima. Ova hrana bude prebačena u debelo crevo, gde je bezopasne bakterije razlažu na ugljen-dioksid, azot, kiseonik i metan, u nekoliko slučajeva. Kada vlakna i šećer ostanu nesvareni, to dovodi do gasova u stomaku.

Stomačni gasovi i hrana koju treba izbegavati

To je obično hrana koja je bogata ugljenim hidratima koji izazivaju stomačne gasove. Rafinoza, laktoza, fruktoza, i sorbitol su neke od vrsta šećera koje uzrokuju gasove u stomaku. Čak i visoko proteinska ishrana koja se sastoji od pasulja, kupusa, klica, integralnih žitarica, šparoge, i brokolija može da izazove probleme sa gasovima. Laktoza se nalazi u svim mlečnim proizvodima i mlečnim prerađevinama. Fruktoza se nalazi u luku, kruškama i pšenici i koristi se u bezalkoholnim pićima kao zaslađivač. Sorbitol je šećer koji se nalazi u voću, kao što su jabuke, kruške, breskve, i šljive. Unošenje dosta skroba kada ste na dijeti bogatoj vlaknima  takođe izaziva stomačne gasove. Namirnice kao što su krompir, kukuruz, i testenina su bogate skrobom, što dovodi do gasova u želucu. Rastvorljiva vlakna su opasna za Vaše telo ako imaju tendenciju da stvaraju gasove u stomaku. Prema tome, jednostavno izbegavanje bi bilo prvi korak ka olakšanju od stomačnih gasova.

Oslobađanje od nadimanja

Ishrana
Ako vaše telo ima tendenciju da proizvodi gasove, onda je jedan od lekova za nadutost da strogo izbegavate hranu koja rezultira gasovima. Međutim, obratite se lekaru pre nego što unesete bilo kakvu promenu u svojoj ishrani. Bez razmišljanja, promena ishrane, će dovesti do neuhranjenosti. Isto tako, izbegavajući masne namirnice možete mnogo postići na polju olakšanja od gasova u stomaku. Kako se količina gasa u stomaku razlikuje od osobe do osobe, isprobavanje i metod greške je jedini način da saznate problematičnu faktor.

Čaj od korena đumbira za gasove u stomaku

Čaj od korena đumbira je poznat kao najbolji lek za stomačne gasove. Kuvajte dve kriške korena đumbira u šolji vode i pijte ga dva puta dnevno 2 nedelje za instant olakšanje.

Med i voda sa limetom za stomačne gasove

Lekovi za gasove u stomaku, kao što su med i voda sa limetom pomoći će Vam da se oslobodite gasova u velikoj meri. Pomešajte kašiku meda sa mlakom vodom i iscedite limun. Dobro promešajte i pijte na prazan stomak kako biste obezbedili olakšanje.

Primetićete smanjenje nadutosti, ako poštujete strogu dijetu, redovne obroke i vežbajte. Povećanje fizičke aktivnosti je još jedan način da se otarasite gasova u stomaku. Usvajanje zdravog načina života je najbolja mera koju možete preduzeti da ovo stanje držite na odstojanju.