Gavez za lice

Gavez je jedna od čudotvornih biljaka čija je upotreba poznata još od antičkih vremena.Gavez kao lek i njegova lekovita svojstva su mnogobrojna od obnavljanja ćelija kože i mišića, do lečenja fraktura, istegnuća i kostobolje. Ova biljka se pokazala naročito popularnom u dermatologiji.

Gavez (Symphytum officinale) je veoma efikasan za sprečavanje nastanka ili ublažavanje ožiljaka, bez obzira na njihovo poreklo; od jednostavnih zapaljenja ili svraba, preko opekotina, manje ili više dubokih rana, do varikoznih čireva. Zanimljiv aspekt gaveza je njegova upotreba u lečenju fisura i svih drugih zapaljenskih procesa na koži.Gavez je takođe odličan emolijent:veoma je zastupljen u dermatologiji za tretiranje bubuljica i čireva, akni, psorijaze, i uopšte, za sprečavanje bilo kojeg oblika dehidratacije kože.

mast od gaveza

Gavez u kozmetici

Koren gaveza je najlekovitiji deo biljke i zahvaljujući velikoj koncentraciji alantoina koristi se u pripremi masti, oleolita, pomada i macerata svih vrsta.

Listovi i stabljike gaveza sadrže velike količine sluzi, mineralnih soli, alantoin, alkaloide i vitamine. Ovi delovi biljke koriste se za pripremu uljanih macerata namenjenih tretiranju ekcema, edema, upaljenih vena, mikoza, psorijaze i ostalih upalnih stanja kože.

Supstance koje gavez sadrži i koje ga uzdižu u sam vrh kada je u pitanju nega lica i tela su sledeće: aminokiseline (18 od mogućih 20), minerali (fosfor, kalcijum, kalijum, gvožđe, magnezijum, cink, selen, germanijum, sumpor, bakar), vitamini A, C i naročito važan vitamin B12 (kobalamin) koji je inače životinjskog porekla ali ga samo dve biljke na svetu imaju u sebi, od kojih je gavez jedna od njih.

Pored ovih, ključni sastojci gaveza su: alantoin, auksin, sluzi, triterpenoidi, tanini, rozmarinska kiselina, inulini, saponini i pirolizidinski alkaloidi.

Zbog svog bogatog sadržaja, kozmetička industrija, a najviše prirodna kozmetika je shvatila blagotvorno dejstvo koje gavez ima u nezi lica pa su preparati koji imaju ovu biljku u sastavu sve popularniji i brojniji.Gavez za lice može biti u obliku gela, tinktura i losiona. Gavez je takođe rasprostranjen u prirodnoj i organskoj kozmetici, pa se tako često nalazi u kremama i serumima za lice.

Zašto je gavez dobar za lice

Gavez je neprikosnoven za lečenje kožnih bolesti, kao što su psorijaza, ekcemi i kožni čirevi.

Zahvaljujući alantoinu, koji je izuzetan humektant, gavez licu obezbeđuje hidrataciju.

S obzirom na adstringentne materije, odličan je za čišćenje lica.

Zbog regenerativnog dejstva (poboljšava ljuštenje gornjih slojeva mrtvih ćelija kože),veoma je efikasno sredstvo za uklanjanje fleka na koži, bilo da su one nastale od sunca ili su posledice godina.

Gavez ima smirujuće dejstvo na kožu pa je izuzetan za lečenje opekotina i sprečavanje nastanka diskoloracija nastalih kao posledica preteranog izlaganja suncu.

Gavez za sve tipove kože

Znajući šta sve u sebi sadrži, možemo reći da su glavne prednosti gaveza da hidrira i smiruje kožu pa je odličan za sve tipove i stanja kože: suvoj koži pruža hidrataciju i negu, osetljivu kožu smiruje i hidrira. Zbog brzog upijanja, aknoznu smiruje i hidrira bez dodatnog zamašćivanja, a zahvaljujući vitaminima, mineralima i regenerativnom dejstvu – zrelu kožu zateže i neguje bez premca.

Ova biljka čini kožu elastičnijom, smanjuje vidljivost postojećih i sprečava nastanak novih bora, ima astringentno dejstvo (sužava pore) i  štiti i najosetljiviju kožu stvarajući blagi, neosetni film na licu.