Gerber cvet uzgoj u saksiji, vrtu, plastenicima, razmnožavanje…

Gerber cvet se obično uzgaja zbog svojih cvetova svetlih i veselih boja,koji podsećaju na belu radu. Ova biljka potiče iz Južne Afrike i dolazi u raznim veličinama i bojama, uključujući roze, žutu, losos, narandžastu i belu, sa veličinama cveća u rasponu od 5-12 cm u prečniku.

Postoje mnoge sorte gerbera na raspolaganju, koje se uzgajaju zbog svoje boje i cvetnih oblika. Gerber cveta od polovine maja do septembra, neretko i do prvih mrazeva. Većina kultivara koji se danas uzgajaju su nastali kombinacijom dve vrste, Gerbera jamesoni i Gerbera viridifolia, a poznati su pod nazivom Gerbera hybrida.

Gerber cvece uzgoj       

Uzgoj gerbera je moguć iz semena, rasada i podele. Seme je najjeftiniji način, ali ono mora biti odmah posejano, jer gubi vitalnost brzo nakon otvaranja. Gajenje gerbera iz rasada ili podeljenih biljaka je lakše i možete biti sigurni koji će biti tip cveta. Ako imate starije biljke, krunice mogu biti podignute i podeljene u rano proleće. Uklonite donje listove i odmah presadite biljku. Gerber napreduje u poziciji sa punim suncem i peskovitim zemljištem. Ukoliko dodate malo komposta pri sadnji, to će podstaći dobar rast cveća. Sa novim posejanim semenom, dobro propusni miks je neophodan, kao i indirektna svetlost.

gerber cvet

Ako živite u mestu gde je klima vlažna, ili imate tešku zemlju, pokušajte da gajite gerber u dobro propusnoj saksiji.

Gerber cveće – uzgoj može imati nekih izazova, ali nagrada u vidu prelepog cveća, koju dobijate, vredi truda.

Gerber u saksiji

Gerber u saksiji zahteva neobičnu kombinaciju jakog svetla i umerenih temperatura. Mesto u blizini sunčanog prozora može biti pretoplo i opeći lišće, ali bez adekvatne svetlosti, biljka neće proizvoditi cveće. Ukoliko je sunčano ujutru, to je dobro, ali budite sigurni da je biljka zaštićena od jakog svetla u toku popodneva.

gerber gajenje u skasiji

Iako će gerber u saksiji tolerisati niske temperature, neće dugo opstati na temperaturama iznad 21° C. Ako se ova biljka nalazi na indirektnim svetlu, budite sigurni da dobija svetlost ceo dan. Uključite lampe za dopunu dostupne svetlosti, naročito tokom zime. Ako možete da obezbedite dovoljno jaku svetlost da zadržite svoju biljku srećnom, gerber nega u kući je minimalna.

Zalivati biljku duboko kad god se vrh zemljišta oseća suvo na dodir. Neka saksija propušta vodu dobro. Zalivajte gerber pažljivo i čuvajte listove što suvljim. Zalivajte štedljivo tokom zimskih meseci, ali ne dopustite da zemlja postane suva. Gerber ima koristi od mesečnog prihranjivanja tokom proleća i leta korišćenjem regularnog đubriva za kućne biljke ili cvetajuće biljke. Uskratite biljci đubrivo tokom jeseni i zime. Uklonite uvelo lišće kako bi održali gerber kompaktnim i kako bi podstakli novo cvetanje. Uklonite oštećeno ili mrtvo lišće po potrebi. Ako vam se čini da je u vašoj saksiji sa gerberom ‘’gužva’’, ponovo staviti biljku u saksiju, ali u malo veću, u bilo koje doba godine.

Gerber u vrtu        

Ako gajite gerber u bašti, možete izazvati da proizvede više cveće:

Dajte više prostora za svaku biljku, tako da one ne moraju da se takmiče za hranu, vodu i vazduh.

Održavajte baštensku zemlja stalno vlažnom (ne natopljenom) tokom letnjih dana.

Gerber u vrtu mora biti na adekvatnom suncu najmanje 6 sati dnevno

Orošavajte biljku svakog jutra u toku toplog vremena.

gerber razmnozavanje

Uzgoj gerbera u plastenicima

Uzgoj gerbera u plastenicima sa grejanjem, kao i staklenicima, je veoma popularan kod profesionalnih uzgajivača cveća. U proizvodnji se koristi 1-3 godine, a sa starošću se smanjuje prinos i kvalitet cvetova.

uzgoj gerbera u plasteniku

Gerber je cvet koji zahteva određene uslove za svoj uspešan rast, pa ako mu ih obezbedite – uzgoj bi trebalo da bude jednostavan.

Idealno vreme za sadnju gerbera je u aprilu, maju i junu, jer se cvetni pupoljci obrazuju u vreme kada ima najviše svetlosti, koja je najbitniji uslov za obilno cvetanje gerbera. Dve nedelje nakon sadnje treba održavati stalnu temperaturu vazduha i supstrata na 18-22 °C, a relativnu vlažnost vazduha na 80-90 %. Zalivanje je potrebno veoma smanjiti, a preporučuje se i blago zasenjivanje mladog zasada.

Od sadnje gerbera do prvog obilnijeg cvetanja prođe negde oko 3.5 meseca. Nakon ovog perioda treba smanjiti temperaturu na 10-12 °C i smanjiti zalivanje, u cilju obezbeđivanja perioda mirovanja gerbera koji traje dva meseca. Od polovine februara staklenik treba zagrevati na 18 °C i pojačati zalivanje (kap po kap).

Gerber ima velike potrebe za đubrivom. Leti se bere tri puta nedeljno, dok se zimi bere dva puta.

Gerber nega, odrzavanje, razmnozavanje

Gerber je osetljiv na gljivična oboljenja, iako su starije sorte manje osetljive. Sprejevi protiv gljivica obično ne sprečavaju trulež krunice, tako da su pravilna sadnja i zalivanje od suštinskog značaja, kada je nega gerbera u pitanju. Pobrinite se da ih posadite uz adekvatan razmak i oblastima koje su visoko osvetljene. Održavanje gerbera podrazumeva i da zalivate biljku ujutru, tako da se lišće može osušiti u toku dana – da se smanji rizik od truleži i gljivičnih oboljenja. Nega gerbera može takođe biti poboljšana korišćenjem mikro-hranljivog tečnog đubriva.

Zalivajte biljku dobro tokom toplijih meseci, a štedljivo tokom zime i hladnih dana. Redovno uklanjajte uvelo cveće i suvo lišće. Gerberu treba redovno jutarnje kupanje da preživi bolje po toplom vremenu.

Razmnožavanje:

Kao što smo već rekli, gerber se razmnožava podelom korena ili semenom. Koren se deli u martu-aprilu, a njegove razdvojene delove treba posaditi u saksije,  poželjno u zemljište koje se sastoji od delova komposta, treseta i peska. Zalijte i stavite na sunčano mesto.

Kada je razmnožavanje semenom u pitanju, u odgovarajuće posude treba staviti zemlju sastavljenu od treseta i peska, zatim po njoj prospite seme gerbera i pokrijte tankim slojem treseta. Posudu držite na svetlom mestu i na temperaturi od oko 15 C. U periodu od oko 2 nedelje počinje klijanje semena, a posle mesec dana, kada biljke ojačaju, potrebno ih je pikirati, te nakon toga nastaviti uzgoj gerbera na otvorenom ili u saksiji.

Gerber – simbolika, znacenje

Gerber je simbol lepote, čistote i nevinosti. Ovaj cvet nam dolazi u različitim bojama, a neretko se upotrebljava i u feng shuiju. Svojim prelepim i veselim bojama budi pozitivne emocije i dobro raspoloženje. Gerber – značenje: žuti gerber simbolizuje veselje, crveni gerber je za buđenje strasti i energije, roze gerber deluje slatko i umirujuće, dok narandžasti predstavlja simbol života i zdravlja, a beli gerber smiruje um.